Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

PŘÍČINA VZNIKU OPARU

OBSAH

Tuková bulka je útvar v měkké tkáni, který se odborně nazývá lipom. Výskyt lipomů je poměrně častý a častým problémem je také to, že se po odstranění vrací, někdy i ve větším množství. K výskytu lipomů jsou podle všeho náchylnější ženy. Při podezření na lipom navštivte svého kožního lékaře, který vás v případě nutnosti doporučí k dalším vyšetřením.

Zdroj: Tuková bulka

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM PŘI LÉČBĚ PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Rusková.

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu

Genitální opar

Genitální opar (herpes genitalis) je jednou z nejrozšířenějších pohlavně přenosných infekcí postihujících především dospělé osoby. Původcem onemocnění je lidský virus herpes simplex, který má 2 sérotypy – typ HSV-2, který způsobuje právě již zmíněný genitální opar, a typ HSV-1, který je obvyklou příčinou oparu na rtu (herpes labialis). V určitých případech může být typ HSV-1 také příčinou vzniku oparu na genitálu a opačně.

Zdroj: Jak na genitální opar

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE PO PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Poradte prosím co použít na kůži,která stále svědí po prodělaném pásovém oparu před pěti měsíci.Potírám ricinovým olejem a je mi doporučen Aneurox.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alča.

Natírat jablečným octem

Zdroj: diskuze Svědění kůže po pásovém oparu

Pásový opar foto

Zde je několik fotografií pásového oparu: foto pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Komplikace

  • Bolestivost oparu znepříjemňuje močení a vyprazdňování.
  • Při porodu hrozí infikování a následné těžké onemocnění novorozence, proto se u matky s akutním výskytem genitálního oparu volí porod císařským řezem.
  • Pozor na možnost přenosu do oka.
  • Opravdu závažnými komplikacemi jsou záněty mozkových blan a mozku, které se vzácně objevují u lidí se sníženou obranyschopností (právě i u novorozenců).

Zdroj: Jak na genitální opar

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
prosím, co lze podávat po vyléčení pásového oparu, děkuji, Rohanová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Inkubační doba

V případě pásového oparu je inkubační doba sedm až čtrnáct dní. Nakažlivý je jedinec ještě před výsevem puchýřků a maximálně asi pět dní po jejich objevení. Infekčnost pásového oparu vzbuzuje obvykle nepřiměřený strach, ve skutečnosti je ale minimální, na rozdíl od neštovic, jimiž jedno dítě spolehlivě nakazí celou školku. Zatímco neštovice jsou nakažlivé extrémně a v nemocnicích jsou důvodem umístění do karantény, u pásového oparu je k nakažení třeba styk kůže na kůži a ještě by potenciální nakažený musel mít nějakou oděrku, aby byla cesta k nemoci otevřená. Při dodržování běžných hygienických pravidel se tedy bát nemusíte.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PASTA A OPARY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tibir.

Spolehlivě vyzkoušení mám na doporučení Evy,starší kámošky potření oparu zubní pastou před spaním.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní pasta a opary

Příčina

Jako opar na rtech nazýváme stav, kdy je ret a jeho okolí postiženo herpetickým virem. Jde o bolestivý výsev puchýřků s průsvitným, později často hnisavým obsahem, které praskají za vzniku malých vřídků. Ty se zpravidla v rozmezí 10 až 14 dnů hojí, přičemž zde velmi záleží na včasném zahájení terapie. Opar rtu vzniká nejčastěji na rtu, ale může se objevit i v oblasti nosu nebo oka.

Za vznik oparu je zodpovědný Herpes simplex virus 1. typu (HSV I). Opar na rtu je infekční onemocnění postihující lidi všech věkových kategorií bez rozdílu pohlaví nebo rasy. Infekce proniká do lidského organismu porušenou kůží nebo sliznicí nejčastěji v dětství. Pro vlastní přenos je důležitý přímý kontakt s infikovaným vřídkem nebo přenos prostřednictvím tělní tekutiny.

Po uplynutí inkubační doby, která se pohybuje v rozmezí 2–6 dnů, dochází na postiženém místě k pocitu pnutí, svědění, pálení či bolesti. Při dotyku jazykem zjistíme mírné zatvrdnutí, které může být na povrchu doprovázeno drobnými tečkami. Poté vzniká otok a zarudnutí místa, které předchází puchýřnatému stadiu. Ložisko oparu bývá často tvořeno vícero napnutými puchýřky velikosti špendlíkové hlavičky. Ty posléze praskají a zarůstají strupem, který časem odpadne. Po 10–14 dnech dochází k vyhojení oparu. Postižené místo může být ještě dlouho po infekci zarudlé.

Opar na rtu, který probíhá u zdravých lidí, nemá téměř nikdy žádné trvalé následky a není provázen komplikacemi. Někdy může na rtu několik týdnů přetrvávat světlejší jizvička, která však také sama zmizí. U novorozenců a nejmladších dětí, které nemají plně vyvinutou obranyschopnost, však může onemocnění probíhat závažně. Je proto třeba dbát, aby takto malé dítě nepřišlo do intenzivního kontaktu s člověkem trpícím oparem. Stejně tak by se oparu na rtu měli vyhýbat dospělí lidé s oslabenou imunitou. Rizikovým faktorem je tedy především blízký kontakt s nemocným. Dále mezi rizikové faktory vzniku oparu rtu patří stres, vysoké teploty, menstruace, slunění či jiná infekční onemocnění.

Takto vypadají opary na rtech.

Zdroj: Opar na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHODYSTROFIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Šavrda.

Nehty na nohou rostou dobře, ale podklad je ztluštělý, bílý a drobí se. Dermatoložka diagnostikovala jako onychodystrofie, ale nesdělila příčinu vzniku, ani jak léčit. Jsem nespokojen s jednáním dermatoložky a proto se obracím na vás o radu: Příčina a jak léčit .

Děkuje za odpověď Šavrda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přesnou příčinu lze zjistit z laboratorního vyšetření stěru z drolící se části nehtu. Zkuste návštěvu u jiného kožního lékaře, který bude mít zájem nalézt pravou příčinu vašeho problému a podle výsledků z laboratoře pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychodystrofie

Léčba

Opary na rtech se léčí podáváním přípravků s protivirovým účinkem. Tyto přípravky se nazývají antivirotika a dostupné jsou ve formě masti či gelu. Je zcela nezbytné zahájit jimi léčbu co nejdříve, nejlépe při prvním příznaku či nepříjemném pocitu na rtu. Dalším možností jsou antivirotika v tabletách, která jsou vhodná především pro lidi dlouhodobě a opakovaně trpící opary rtu. Podávají se především u pacientů s komplikovaným průběhem, s defekty imunitního systému, nebo jako prevence možného vzplanutí infekce. Všeobecně je nejlepší při podezření vzniku oparu zahájit léčbu protivirovou mastí, která se okamžitě dostává do přímého kontaktu s postiženým místem.

Zdroj: Opar na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Prevence proti oparům

Zkuste prevenci. Nemusí být vždy úspěšná, ale za pokus to stojí. Účinná v boji proti oparům je například aminokyselina lyzin, doporučuje se proto používat krém s obsahem lyzinu a také konzumace potravin, které tuto aminokyselinu obsahují: mléko a mléčné výrobky, sójové boby, maso.

Existuje více potravin či potravinových doplňků, které působí preventivně proti oparům:

  • hlíva ústřičná
  • mořské řasy
  • ryby
  • česnek
  • cibule
  • třezalka
  • pivovarské kvasnice

Jsou však také potraviny, které obsahují aminokyselinu arginim, jež napomáhá vzniku oparů, proto se vyhněte těmto potravinám:

  • čokoláda
  • ořechy
  • těstoviny
  • růžičková kapusta

Zdroj: Babské rady na opary

Diskuze

V diskuzi PŘI HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU DOCHÁZÍ K PÁLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Horáčkovápáový opa.

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Prevence

Prevencí proti infekci je v případě genitálních oparů snížení rizikového sexuálního chování a bariérová ochrana (kondom), ovšem jen za předpokladu, že se puchýře nachází v oblasti, kterou kondom pokrývá. Na místě jsou také zvýšená hygienická opatření, tedy nepoužívat společné ručníky, žínky a podobně.

Zdroj: Jak na genitální opar

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Jak dlouho trvá léčba

Léčba pásového oparu bez komplikací trvá 5 až 7 dní. Léčba je symptomatická a podávají se obvykle protizánětlivé, analgetické a virostatické preparáty. Antibiotika jsou podávána jen u starších nebo oslabených lidí, a to jako prevence sekundární bakteriální infekce. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex).

K dispozici je očkovací látka proti viru VZV, která chrání před infekcí planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Projevy a léčba

Typickým projevem genitálního oparu jsou tedy puchýře obsahující velmi infekční tekutinu, které se zvětšují a po určité době dojde k jejich prasknutí, spodina puchýřů pak vysychá a tvoří se strup, který posléze odpadá. Diagnóza je snadná, provádí se z typického klinického obrazu. K léčbě genitálního oparu se používají takzvaná virostatika (například acyclovir – Herpesin, Zovirax), které však mohou jenom zkrátit dobu výsevu herpetických puchýřů a zkrátit vylučování viru. Virostatika jsou volně prodejná ve formě mastí k lokální aplikaci na postižené místo, či vázaná na předpis lékaře ve formě tablet a injekcí. Toto celkové podání léků proti genitálnímu oparu je na místě především u pacientek s oslabeným imunitním systémem, u primoinfekce či u častých recidiv (opakování se) nemoci. To, jaká forma léčby bude pro vás nejvhodnější, určí dle závažnosti nemoci váš gynekolog. Důležitou součástí léčby jsou léky proti bolesti (analgetika) a samozřejmě dostatek vitamínů.

Zdroj: Jak na genitální opar

Dieta proti oparům

Arginin je výživou herpetického viru a podněcuje jej k růstu. Nadměrný příjem potravin bohatých na arginin může podporovat vznik oparů. Proto ti, kdo na opary trpí, by měli ze svého jídelníčku vyřadit ořechy, čokoládu a želatinu a omezit ječmen, kukuřici, oves, pšenici, těstoviny a růžičkovou kapustu, pokud ji jedí ve větší míře.

Naopak příjem lyzinu má schopnost růst viru oparu potlačit. Jedna teorie tvrdí, že lyzin buňky obaluje do ochranného pláště, který brání virům vniknout do buněk a vyčerpat je. Potraviny s vyšším množstvím lyzinu jsou: mléko, sójové boby, maso, včetně hovězího a vepřového.

Plno lidí se však snaží konzumaci masa omezit či trpí nesnášenlivostí mléka – v těchto případech je nutno vyzkoušet příjem lyzinu ve formě potravinového doplňku.

Odborníci pro léčbu oparů doporučují dietu s nízkým obsahem argininu a doplnění lyzinu na 1 000 miligramů denně.

Dalším způsobem, jak pomocí stravy potlačit opary, může být konzumace mořských řas. Když vědci přidali do zkumavek s lidskými buňkami, které byly infikovány virem oparu, výtažky z mořských řas, šíření viru pokleslo o padesát procent.

Zdroj: Babské rady na opary

Prevence

Prevence výskytu oparu na rtu spočívá ve vyhýbání se přímému kontaktu s nemocným. To platí i o společném užívání ručníků, příborů, krému či balzámů na rty. Dále je zapotřebí vyvarovat se přímému slunci, posílit imunitní systém a obranyschopnost proti jiným infekcím. Doporučuje se užívání vitamínů, zdravá životospráva, dostatek tekutin, pravidelný a dostatečný spánek a dostatek pohybu.

Zdroj: Opar na rtech

Rizikové faktory

Hlavním rizikovým faktorem pro tuto chorobu je snížená obranyschopnost. K tomuto stavu dochází z mnoha důvodů (různá onemocnění, vyčerpávající psychické stavy či drastické léčby). Snížená imunita je typická pro vyšší věk. Rizikovým faktorem pro rozvoj pásového oparu je tedy také stáří (což potvrzuje fakt, že častější výskyt je zaznamenaný u osob nad 60 let).

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP