Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

ALERGICKÁ KOPŘIVKA

OBSAH

Je kopřivka přenosná?

Kopřivka přenosná není, a to z toho důvodu, že podstatou vzniku kopřivky (neboli odborně urticy) je alergická reakce organismu na určitou látku nebo nějaké okolnosti. Pro jiné lidi může být tato věc zcela neškodná, ale u někoho vyvolá setkání s daným podnětem přehnanou reakci, která se může kromě jiného projevit i vyrážkou na kůži.

Samotné podráždění kůže je způsobené uvolněním histaminu z buněk do jejich okolí. Dojde ke zvýšení propustnosti cév, tekutina z krve se dostane do podkoží a vytvoří se zde pupeny uskupené do různě rozsáhlých ložisek.

Nezřídka se kopřivka objevuje jako následek konzumace určitých potravin (například ořechů, jahod, rajčat, citrusů, ryb) nebo léků. Může se vyskytnout i po vystavení těla nepříjemným fyzikálním vlivům nebo po používání některých kosmetických přípravků. Velmi často se kopřivka vyskytuje u dětí.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Já to chtěla brát.ale jsem alergická na ořechy :(:(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Známá taky byla alergická na ořechy..ale to klidně brát můžete..nijak to nepoznáte :)

Zdroj: diskuze Příznaky

Chronická kopřivka

Chronická kopřivka je onemocnění s urtikálními výsevy kontinuálními či recidivujícími alespoň 2x týdně po dobu delší než 6 týdnů. Tato kopřivka však může trvat i desítky let. U poloviny případů se nepodaří zjistit příčinu.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA NA KŮŽI FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Našla jsem pěkné fotky, kde je dobře vidět červená kopřivka na kůži, tak vám sem posílám odkaz: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřivka na kůži foto

Alergická reakce

Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na produkty s obsahem dehtu. Mezi příznaky takovéto reakce patří vyrážka, kopřivka, potíže s dýcháním, tlak na hrudi, otok na obličeji, kolem úst a podobně. Alergická reakce na dehtový šampon vyžaduje lékařskou pohotovost, protože může vést k životu ohrožující anafylaxi.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chci se zeptat je toto kopřivka?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to kopřivka. Nejčastější příčina je alergie a moc velké horko. Léčba probíhá až do vymizení příznaků pomocí léků na alergii Zyrtec nebo Claritine a k tomu se užívá aktivní rostlinné uhlí (dříve známé jako živočišné uhlí). Aktivní uhlí se užívá ve vysokých dávkách 10 tablet třikrát denně rozkousat a zapít vodou. Uhlí je třeba užívat samostatně nejdříve dvě hodiny od užití ostatních léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně podezření na svrab.Před třemi týdny mi především na stehnech,dále pak na lýtkách vyskákala ,,kopřivka".Opravdu jako když člověk spadne do kopřiv.Hodně jsem si to rozškrábala až jsem měla z toho pupínky a modřiny.Kožní lékařka říkala,že je to buď potravinová alergie,ale že by to mohl být i svrab..
Po cca týdenní léčbě belodermem se vše uzdravilo a nic jsem necítila.
Bohužel po třech týdnech od propuknutí,zase začínají vyskakovat pupínky a svědění.
Vypadá to na ,,další fáze" svrabu?
Mockrát děkuji a přeji hezké dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Emo, u Vás se nejedná o svrab! Vaše kopřivka je nějaká forma dermatitidy. Vřele doporučuji vrátit se k léčbě Belodermem a pak začít zkoumat příčiny této dermatitidy. Jejím spouštěčem může být prací prášek, silonky, pleťové mléko, koupele, nebo také něco ve Vaší stravě, na co byste mohla být takto alergická. Pokud Vám nedokáže Váš dermatolog určit příčinu, tak doporučuji navštívit alergoologa. V každém případě mějte Beloderm v domácích zásobách a vždy, když se objeví nový výskyt, tak okamžitě zahajte léčbu, aby se to nezvětšovalo a tím i více nesvědilo. Zdržte se rozškrábání - urychlíte tím vymizení své dermatitidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab?

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA ALERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii

Vyrážky způsobené alergií

Vyrážky mohou dále signalizovat alergickou reakci na jídlo, léky nebo rostliny. Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida, kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat některé léky, například antibiotika a barbituráty, a škumpa jedovatá.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den chci se zeptat o jakou koprivku se jedna objevuje se jen v noci přes den ne jen když spím tak mi viskace virazka děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den.... V pátek večer jsem měla zimnici a hodně jsem několikrát hodně zvracela..tt 37st, ale jen v noci.Vzala jsem si helicit poté brufen, ale vše jsem vyzvracela. Druhý den ráno jsem si vzala imodium, už bez zvracení. Celý víkend jsem proležela ale už mi špatně nebylo, jen mě strašně bolely záda, hlava a žaludek. TT jsem neměla. Posnidala jsem až v neděli ráno rohlík s máslem a šunkou. V poledne se mi vysazela vyrážka na boku, bedrech a lýtku a mám oteklé ucho, svědí a zvětšila se... Změnu kosmetiky, pracich prostředků nemám. Může vyrážka souviset s tím zvracením? Vypadá to jako alergická reakce.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Koprivka

Alergická reakce způsobená chlorellou a spirulinou

Chlorella a spirulina jsou součástí rostlinného království, takže je normální mít alergii na některou z nich. Alergická reakce se může projevit jako zarudnutí, svědění, kopřivka, kožní vyrážka, otok obličeje a úst. Také může dojít k anafylaxi. Anafylaktický šok způsobuje poruchu dýchání, polykání, zmatek, mdlobu, ztrátu vědomí a dokonce i smrt. Pokud tedy nastane anafylaxe, tak se doporučuje co nejrychleji volat lékařskou pomoc. Jestli u vás nastanou příznaky alergie na Chlorellu nebo Spirulinu, tak zajděte ke svému lékaři.

Zdroj: Nebezpečí chlorelly a spiruliny

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Kopřivka ze stresu

Ač je to zvláštní, kopřivka může být i cholinergického či stresového původu. Silné emoce, jako je zlost, stres nebo rozpaky, zvyšující teplotu pokožky mohou být také příčinou kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Bezinkový květ v těstíčku, smažený, snědla jsem větší množství - jednorázový průjem, barva ostře žlutá, jako kanár.
Nejsem alergická ani nemívám zažívací potíže, ale na tuto příhodu nezapomenu,
ta barva byla opravdu velmi výrazná.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Alergická reakce

Vosí bodnutí může způsobit různě silné alergické reakce.

Slabší alergická reakce – příznaky: větší místní otok, než jaký vznikne u jedince bez alergie, někdy se objeví alergická kopřivka. Řeší se lokálními a celkovými antihistaminiky a chlazením postiženého místa.

Astmatický záchvat – příznaky: zkrácený dech, sípavé zvuky při výdechu, zmodrání rtů či konečků prstů. Pokud je postižený astmatik a má u sebe inhalátor, ihned jej musí použít!

Anafylaktický šok – příznaky: dušnost, kolapsový stav, rychlý pulz, prudké snížení krevního tlaku, bledá kůže, pocit žízně, poruchy vědomí. Tato těžká alergická reakce nastává většinou v řádech několika desítek minut po bodnutí hmyzem. V těchto případech volejte neprodleně ZZS, telefon 155! Co nejdříve podejte antihistaminika nebo kortikoidy, pokud je máte k dispozici (1 až 2 tablety rozkousat a spolknout). Pokud má postižený u sebe autoinjektor s adrenalinem, aplikujte dle návodu. ZZS volejte i v případě, že se jedná o mnohočetná včelí bodnutí (desítky až stovky), i když se nerozvine alergická reakce. Může totiž dojít k otravě jedem, což opět potencionálně ohrožuje život zasaženého jedince.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Kopřivka v těhotenství

Totéž platí o těhotenství. Zde je namístě, aby maminka při obtížích vyhledala odbornou pomoc.

Zdroj: Kopřivka

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Dětské vyrážky

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Náhlá kopřivka v noci

Kopřivka, která se objeví náhle v noci, signalizuje akutní kopřivku. U pacienta se pozoruje prakticky každodenní výsev pomfů, tato forma kopřivky se hojí do 6 týdnů. Nebo se může jednat o kontaktní kopřivku, ta je charakterizována vznikem na kůži při kontaktu s látkou, která má schopnost kopřivku vyvolat, a to imunologickým či neimunologickým mechanismem.

Zdroj: Kopřivka

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP