Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

BABSKÉ RADY NA POŠKOZENÉ VLASY

OBSAH

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

pěkný den,
mám strašně zničené vlasy, šíleně suché lámavé a roztřepené, vlasy mám horší než nějaky chemlon.
Poradte mi prosím co stím dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erika.

Tak já bych určitě zkusila nějaké přírodní zábaly (pro suché vlasy asi nějaké oleje, medy, žloutky atd...) ale určitě bych nešla do nějakých drogerkových šuntůů. Mám taky takové vlasy, ale tyto přípravkdy moje vlasy spíše ještě ničí nežli by jim pomáhaly.. Takže zkoušej, na netu je plno receptů..... anebo zajít ke kadeřnici kde ti poradí, ale tam si myslím, že ti dají nějaké drahé přípravky a já na tyto věci moc nejsem.mnohem radši si něco vyrobím a napatlám si to na vlasy a myslím, že to býá často účinnější než ty kosmetické chemikálie na vlasy. Mnoho štěstí :-)

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Babské rady na zničené vlasy

Jeden z jednoduchých receptů, jak na zničené vlasy, je zábal z obyčejné majonézy. Tou si namažte vlasy po celé délce, pořádně vetřete, zabalte do potravinářské fólie a nakonec omotejte ručníkem. Takto ponechte minimálně půl hodiny, je lepší nechat klidně hodinu nebo dvě. Nakonec důkladně opláchněte a upravte, jak jste zvyklí.

Další možností na zničené vlasy je žloutkový zábal. Podle délky vlasů si vezměte 1–2 žloutky, ty smíchejte s trochou malinko zahřátého oleje (tak, abyste v něm udrželi prst) do husté směsi. Můžete přidat i trochu balzámu na vlasy. Takto připravenou směs vmasírujte do vlasů, zabalte do potravinářské fólie, omotejte ručníkem a nechte působit alespoň hodinku. Pro hodně poškozené vlasy je dobré zábal aplikovat zhruba 3 měsíce alespoň jednou týdně.

Vhodné jsou také různé oleje:

  • olivový panenský – pro výživu a regeneraci
  • kokosový – na poškozené vlasy
  • jasmínový – pro slabé vlasy
  • mandlový – na suché vlasy a regeneraci
  • ricinový – proti padání vlasů a na regeneraci

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTŘEPENÉ KONEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kika.

je mi teprv 14 ale mam hodně poškozene vlasy žehličkou mam roztřepene konečky a vlasy se mi lamou ale jinak je mam leskle a hebke chtěla bych se zeptat jak je mam nechat zacelit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, taky jsem něco podobného řešila a pomohl mi botox na vlasy. Tady jsou o tom podrobné informace, kolik to stojí a kdo to vyrábí: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Roztřepené konečky

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Tak já bych určitě zkusila nějaké přírodní zábaly (pro suché vlasy asi nějaké oleje, medy, žloutky atd...) ale určitě bych nešla do nějakých drogerkových šuntůů. Mám taky takové vlasy, ale tyto přípravkdy moje vlasy spíše ještě ničí nežli by jim pomáhaly.. Takže zkoušej, na netu je plno receptů..... anebo zajít ke kadeřnici kde ti poradí, ale tam si myslím, že ti dají nějaké drahé přípravky a já na tyto věci moc nejsem.mnohem radši si něco vyrobím a napatlám si to na vlasy a myslím, že to býá často účinnější než ty kosmetické chemikálie na vlasy. Mnoho štěstí :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Haisová.

Mám velmi dobré zkušenosti s Hennou, přírodním barvivem, která se prodává i jako regenerační, bezbarvý zábal. Působí na vlasy jako "hnojivo" na rostliny.

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Regenerace vlasů – babské rady

Nejlepší regenerací na poškozené vlasy je olejový zábal. Aplikujte ho nejlépe jednou týdně. Použijte 3–4 lžíce olivového, nebo ještě lépe mandlového oleje. Malinko ho zahřejte a vetřete pořádně do vlasů. Ty pak zabalte do igelitu a ručníku. Nechte působit alespoň třicet minut. Poté umyjte a je hotovo.

Další možností je zábal z piva a žloutku. Budete potřebovat 1 žloutek a 300 ml piva. Žloutek rozetřete a po troškách do něj přilévejte pivo. Takto připravenou směs naneste na umyté vlasy a zabalte do ručníku. Nechte působit 30 minut, poté umyjte.

Maska z medu je také vynikající. Med si zahřejte tak, aby byl vlažný. Rovnoměrně ho vetřete do vlasů od kořínků ke konečkům a nechte působit 3–5 minut. Poté dobře opláchněte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
už asi rok si žehlím svoje vlasy, po tom co jsem si všimla jednoho černého vlasu na mé hlavě toto žehlení omezuji na ofinu po případě kudrliny na konečcích. Ale pořád se mi zdá, že mi vypadává hodně vlasů a také jako by mi ubývaly vlasy u pěšinky. Zkoušela jsem hodně šampónů ale nic nezabírá. Existuje nějaký lék nebo přírodní recept na regeneraci? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emilie.

Ahoj, zkuste vyzkoušet bioaquamol U - je volně podejný v lékárně a není ani drahy. Já ho taky používám, rostou nové vlasy a nevypadávají, navíc je i na lupy :-) Přeji hodně štěstí :-)

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na vypadávání vlasů

Pokud chcete zabránit vypadávání vlasů:

  • Proplachujte si vlasy jablečným octem ředěným s vodou v poměru 1 : 10 nebo 1 : 5, vlasy nezapáchají.
  • Po umytí si vlasy oplachujte silným výluhem z kopřiv, vlasy budou pevnější, lesklejší, bez lupů a nebudou vypadávat.
  • Používejte odvar vyrobený z lopuchového kořene, rozmarýnu a mateřídoušky, smíchaných ve stejném poměru. Čtyři polévkové lžíce směsi povařte v 1 litru vody asi 15 minut, nechte odstát 10 minut, sceďte a takto připravený odvar si vmasírujte do pokožky hlavy. Opláchněte a opakujte alespoň dvakrát
  • Vymačkejte šťávu z umytých brambor, naneste na pokožku hlavy a nechte působit 15 minut.
  • Jezte pivní kvasnice, mandle, ořechy či kopřivu.
  • Nepijte alkoholické nápoje a potraviny slazené bílým rafinovaným cukrem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Botox na vlasy

Botox, stejně tak, jako vyhlazuje vrásky, tak i krásně zaceluje poškozené vlasy, které jsou pak silnější a nemají na koncích roztřepené konečky. Více informací o botoxu na vlasy, jeho ceně a kde ho koupit, se dozvíte tady: Botox na vlasy informace.

Autor: JK pro www.vlasy.cz

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

pěkný den,
mám strašně zničené vlasy, šíleně suché lámavé a roztřepené, vlasy mám horší než nějaky chemlon.
Poradte mi prosím co stím dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ahoj. Mám stejný problém jako ty. Hlavně jsem zjistila, že nesmím po umytí vlasy vyfoukat, protože pak vypadám, jako kdybych sahla do elektriky. Kupuji si šampon od Dove, masku od Dove, kterou nechám působit hooodně dlouho, po spláchnutí jemně vysuším ručníkem, hlavně si vlasy ručníkem nedrť. Nastříkem na vlhké vlasy neoplachující kondicioner s olejem od Dove. Vůbec je nečeš, jen je trochu narovnej prsty. Až ti vlasy proschnou, narovnej si je žehličkou. Nedávej žádná tužidla ani laky. Vlasy se tím vysuší a jsou o dost tvrdší. Jen to zkus, mě to pomohlo i když o pár procent, ale přece je to lepší.

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Domácí sprej na elektrizující vlasy

Co pomůže na elektrizující vlasy? Existuje mnoho variant antistatických sprejů. Zde je kombinace domácích prostředků, která je odzkoušená.

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce isopropylalkoholu;
  • 1 lžíce kondicionéru;
  • 200 ml vody;
  • 10 kapek esenciálního oleje;
  • 1 lahvička s rozprašovačem.

Výroba antistatického spreje

Existují snadné recepty jako pár kapek esenciálního oleje rozmíchaných v extraktu z vilínu virginského, které fungují také jako antistatický sprej. Pro náš recept v podstatě potřebujete jen 2 lžíce kondicionéru smíchané s asi 1 šálkem vody.

Přidejte asi 1 až 2 polévkové lžíce lihu, aby se tekutina z vlasů odpařila o něco rychleji. Pokud chcete, přidejte si své esenciální oleje. Postačí asi 10 kapek. Důkladně promíchejte a vložte do rozprašovače. Před použitím protřepejte a podle potřeby nastříkejte na vlasy.

Zdroj: Babské rady jak na elektrizující vlasy

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Clip in znám.Objednávám si je u vlasy-levne. Mají kvalitní materiál z pravých lidských vlasů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vika.

Zjistila jsem,že vlasy prodlužují přímo na pobočce vlasy-levne.

Zdroj: diskuze Vlasy

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • 1 kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší vlasové zábaly pro poškozené vlas domácí recepty

Několik rad před použitím zábalů:

  • Zábal musíte mít na hlavě minimálně 20 až 25 minut, jinak postrádá smysl.
  • Vlasy zabalte do igelitu a poté ještě obalte ručníkem, aby byl zábal v teple a účinnější, pro urychlení ho můžete zahřát trošku fénem.
  • Vlasy musí být pořádně umyté a hlavně bez kondicionéru.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Babské rady na růst vlasů

Jezte hodně bílkovin z masa, ryb, vajec, ořechů a fazolí – dostatečné množství proteinů podporuje růst nových vlasů a nedostatek bílkovin vede k ochabnutí růstu.

Nanášejte do vlasů přírodní oleje, které pomáhají stimulovat růst vlasů a zlepšují zdraví vlasů v mnoha ohledech, dodávají živiny a vitamíny přímo do vlasů a vlasové pokožky, můžete použít olej olivový, kokosový, levandulový, ricinový, jojobový, mandlový, rozmarýnový nebo rybí tuk.

Dělejte si masky na vlasy, pomáhají opravovat škody, které mohou znemožnit vlasům růst rychleji a zdravěji. Například vlasová maska z 1 lžíce medu, majonézy, rostlinného oleje a brandy a jednoho žloutku – směs naneste na nemyté vlasy, nechte půl hodiny působit, poté umyjte.

Vytvořte si směs, která zabije bakterie, odstraní nečistoty a otevře vlasové folikuly, aby mohly nové vlasy rychleji růst. Smíchejte 1 lžičku vodky, 5 kapek levandulového oleje, 3 kapky oleje rozmarýnu a 1 polévkovou lžíci destilované vody. Namočte prsty do směsi a jemně ji vmasírujte do pokožky hlavy.

Často si provádějte masáž vlasové pokožky, zlepšíte tím krevní oběh, což pomáhá dodávat kyslík a základní živiny do vlasových folikulů, aby byl podpořen zdravý růst vlasů, můžete použít jeden z již zmiňovaných olejů.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Zábal z vaječného žloutku pro suché a lámavé vlasy

  • 1 žloutek
  • 1/2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 nebo celá lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce kávy

Vše společně smíchejte a naneste na vlasy. Nechte působit alespoň 20 až 25 minut. Poté vlasy pořádně opláchněte, ale pozor, jen vlažnou vodou, vajíčko by se mohlo srazit. Pokud by k tomu přece jen došlo, nechte ho zaschnout a poté vyčešte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Poškozené vlasy

Pokud jsou vaše vlasy suché a lámavé, mohou být poškozené příliš častým používáním chemických barev nebo trvalou, nebo nejsou správně vyživovány. Přírodní prostředky zvyšují obsah bílkovin a pomáhají dostat vlasy zpět do původního stavu, jestliže jsou pravidelně používány.

  • Vezměte vejce a oddělte bílek od žloutku.
  • V misce smíchejte žloutek se 4 dcl vody.
  • Přidejte lžíci citronové šťávy.

Smíchejte všechny tyto přísady dohromady v misce. Vmasírujte si žloutkovou směs do vlasů a nechte ji působit po dobu 5 minut, poté opláchněte. Tuto masáž opakujte ještě jednou. Oplachování se provádí vlažnou vodou.

Zdroj: Šedivé vlasy

Zábal z banánu pro vlasy bez lesku

  • 1 banán
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička olivového oleje

Banán pořádně rozmixujete na kašičku. Důležité je, aby v ní nebyly kousky, protože ty se obtížně z vlasů vymývají. Poté přidejte lžíci medu a olivový olej. Vše pořádně promíchejte a naneste na vlasy. Nechte působit alespoň 20 minut.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP