Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

ČERNÁNÍ PRSTŮ U NOHOU

OBSAH

„Praskající žilky“ jsou příliš široký pojem. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin, nebo prostě jen nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Proč mám černé nehty na nohou

Při zploštění klenby dochází k prodloužení a rozšíření nohy, takže tlakem a třením o svršek obuvi může vzniknout v rizikových oblastech černání nehtů.

Nepříjemnou komplikací je, když se k poúrazovým změnám nehtů přidá plíseň.

Tmavé nehty s namodralým odstínem, stejně jako konečky prstů na všech končetinách, vás upozorňují na to, že se váš organismus potýká s nedostatkem kyslíku. Může se například jednat o nepříjemné plicní onemocnění, nebo o důsledek těžké infekce, jako je zápal plic, případně ještě vážnějšího plicního onemocnění CHOPN.

Černající prsty u nohou mohou být rovněž projevem cévní aterosklerózy a specifických změn při cukrovce, kterým se říká diabetická angiopatie a stavu souhrnně „diabetická noha“. Je to závažné onemocnění, protože poškozené tkáně snadno podléhají zánětu a z ohraničeného poškození může snadno nastat šířící se zánět (flegmóna), případně se může rozvinout i sepse (otrava krve).

Černání kůže na nohou ve vyšším věku často přichází při žilní insuficienci, tedy při poruchách žilní stěny. Vyhledejte proto svého obvodního lékaře nebo dermatologa, aby zjistil diagnózu a stanovil vhodnou léčbu.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Svědění prstů na nohou

Svědění prstů na nohou bývá nejčastěji způsobeno plísněmi. Na plíseň mezi prsty se může použít mast Mykoseptin, vhodný je i arganový olej. Arganový olej má mimořádně vysoký obsah antioxidantů a vitamínů, které kůži vyživují tak, že se s napadením plísněmi dokáže lépe vyrovnat sama. Není to tvrdá chemie s okamžitým protiplísňovým účinkem, takže pokud je ložisko plísně rozsáhlejší, je vhodné v první fázi použít Mykoseptin a arganový olej až následně, jako prostředek pro zklidnění a zlepšení kvality kůže. Tento olej také pomáhá i v prokrvování kůže společně se střídáním horké a studené vody a dodržováním zásad prevence.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kesler.

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Schlosserová.

Dobrý den,
mám 74letého tatínky a ze dne na den přestal slyšet na levé ucho,byl hospitalizovaný v nemocnici kde mu davali kapačky ale nepomohlo to,
mimo jine mu v hlavě příšerně hučí,moc ráda bych mu pomohla,děkuji za každou radu
a pomoc Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Přikrylová.

Prosím o radu,zda by mi pomohly bylinky a které.Měla jsem boreliózu,přeléčení atb,a objevují se problémy jaké jsem měla,když mě byla zjištěna,a to jeúporná bolest prstů u nohou,nepomáhá nic.Nejhůře navečer.Jsou nějaké vhodné bylinky,které mi pomohou? Děkuji za odpověď. Od

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE – BOLEST NOHOU A RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel K.Zouharova.

Dobrý den,mam neuropatii dolnich končetin, necitelnost prstu, budu rada,zda někdo ma stejne problémy a co se dá delate,aby se to zlepšilo,po případě,jak se léčit prirodnima vecma,bylinky,aj.Zatim jsem na nic nepřišla.Dlouhodobe se snažím procvičovat,chodit,stav se nelepší,stojim na mrtvém bodě.Dekuji za jakoukoliv radu.K.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel léčba neuropatie zatím nedosahuje takové síly, aby mohla být tato nemoc překonána. Vlastně to můžete vidět denně v televizi, když ukazují záběry pana prezidenta Zemana. I tak opečovávaná osoba, jako je Prezident republiky, trpí bolestmi a necitlivostí dolních končetin. Věřte, že kdyby existovalo něco účinného na neuropatii, tak by to tento člověk určitě dostal. A vidíte sama, trpí dál jako všichni ostatní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Příčiny nemocí nohou

Nejběžnější příčinou bolesti nohy je nošení špatně padnoucí obuvi. Ženy často nosí těsné boty, které jsou úzké a tlačí je, a tak právě ony mívají s nohami problémy častěji. Těsné boty nezřídka způsobují otlaky prstů a vedou k řadě strukturálních defektů. Další nejčastější příčinou bývá traumatické poranění nohy.

Zdroj: Nemoci chodidel

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem 2-3 MM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Zhruba před rokem měl muj tatínek diabetickou nohu , kdy se mu na patě udělala otevřená rána, noha mu hnisala a umřel letos v lednu. Pa k dubnu mně kámen rozedral kuži pod palcem, kdy vznikla 2 cm dírka, a chodil jsem na převaz 2x týdně po dobu 3 měsícu.. a ted si až moc hlídam nohy, a včera jsem zjistil, že se mně na obou nohách dělají pod každým palcem také malé ránky a kuže praská jen tak 2 - 3mm ránky ( jen jako by se kuže spíše přetrhla ) nebolí to, muže to být tím, že trávím až 4 hodiny v bazénu denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Prasklinky kůže v ohbí prstů na nohou nebudou asi přímo kvůli pobytu v bazénu, ale mohou vznikat díky zapářce, která vznikne, když si na rozmočené nohy nasadíte obuv. Zkuste to mazat mastí Clotrimazol. Pozor, i tyto ranky můžou přejít v diabetickou nohu, pokud tedy jako Váš otec máte cukrovku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 2-3 mm

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Příčiny černání rajčat

Hlavní příčinou černání rajčat bývá nedostatek vápníku, ať již z nedostatku v půdě, nebo nedostatku vody, která ho dopravuje do rostliny.

Tento běžný problém u rajčat, který se také vyskytuje u paprik, tykví, melounů, okurek, lilku, může být důsledkem těchto faktorů:

  • Vodní stres je způsoben nerovnoměrnou vlhkostí půdy, kterou má rostlina k dispozici. Když rostliny přijímají vlhkost z půdy, jde nejprve do listů a poté do plodů. Nedostatek rovnoměrné vlhkosti ovlivňuje nejprve plody, což má za následek méně vápníku přenášeného do plodů.
  • Nedostatek vápníku v půdě, který rostlina může přijmout.
  • Poškození kořenů.
  • Vysoké dávky dusíku.
  • Vysoká hladina soli v půdě.
  • Příliš nízké nebo příliš vysoké pH.
  • Studený vzduch a nízké teploty půdy.

Zdroj: Černání rajčat

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP