Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

ČÍM PŘILEPIT ZUBNÍ MŮSTEK

OBSAH

Obrázky

Pokud vám nestačí pouhá představivost, tak zde naleznete fotografie, jak takový „stříbrný můstek“ použít na alternativní léčbu problémů.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod

Poradna

V naší poradně s názvem LEPENÍ ZUBU ZUBNÍ NÁHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na přilepení zubu do zubní náhrady se může použít kyanoakrylát. To je vteřinové lepidlo. Některá z nich jsou určená pro lepení ve zdravotnictví. Například lepidlo Loctite 4061. Zde je vidět jak vypadá: www.loctite.cz/Locti…
A tady je jeho cena a obchody, kde se dá koupit: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Když se může v zubní náhradě přilepit ulomený zub lepidlem Loctite 4061.. pak se snad může slepit zubní zlomená protéza?

Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Jak vytvořit můstek z alobalu

Je třeba vzít kus široké náplasti a na ni nalepit pásek fólie (alobalu) široké 1 cm vodorovně a 1,5 cm svisle, přičemž se horní a spodní části náplasti nechají volné, tedy vlevo i vpravo po 1,5 cm. Stříbrný můstek se přikládá na všechna postižená, bolavá místa.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod

Diskuze

V diskuzi SNIMATELNA ZUBNI NAHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobry den .Mam dotaz jsem obcanka Irske republiky a chtela bych si u vas nechat udelat snimatelnou zubni nahradu z dvema implantaty zubni nahrady.take bych chtela udelat zuby na hore tem mam udelany mustek mam tam sve 4zuby jinak mam taky snimatelnou nahradu a chtela bych vedet co by to stalo.dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snimatelna zubni nahrada

Lze použít Kukident lepidlo

Na lepení můstků a korunek se používá speciální cementové lepidlo. Kukident poskytuje pružný a zároveň těsnicí účinek proti nežádoucímu vniknutí jídel pod náhradu a také pro pohodlné nošení. Zároveň je bez přidaných barviv a chutí, a proto má neutrální chuť. A je určen pouze pro celkové protézy. Nelepí, pouze utěsňuje prostor mezi dásní, patrem a celkovou zubní protézou. Je obdobou fixačního krému na celkové protézy Corega a zabraňuje vniknutí části potravy pod protézu, kdy vznikají otlaky.

Zdroj: Lepidlo na zubní můstek

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

Mám snímatelnou zubní náhradu na horní čelisti - nahraženy byly původně 3 zuby s přilepením pastou na patro v roce 2016 - zaplatil jsem 1500 Kč. Následně byla letos vytržena stolička se zadrženým kořenem, který musel být odstraněn chirurgickým zákrokem na zubní klinice FN v Praze - otvor do dutin. Do stávající náhrady přidána stolička za úhradu. Po rozpadu korunky na 4 vytrženy další 2 zuby a nyní mám za úpravu stávající náhrady podle zubní lékařky zaplatit 450 Kč. Jsem pojištěnec VZP. Mám nějaký nárok na úhradu pojišťovnou? Jsem důchodce a je mi 83 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

Dobrý den,
mám můstek napevno horní patro, ale už mi nejsou pevné.
Prosím mám zbroušené zuby celé horní patro až na dvě stoličky 6 a 7.
Kolik by asi staly nové zuby na ty zbroušené.

Děkuji za přibližnou odpověď

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Lepení ulomených zubů

Pokud dojde k ulomení zubu a máte jej schovaný, tak jej vezměte s sebou na zubní pohotovost. Doma si zlomený zub sami přilepit nemůžete, jelikož na vytvrzení lepidla je třeba modrá vytvrzovací lampa. Oba okraje zubu se nejprve naleptají, aby se zdrsnil povrch, poté se nanese lepidlo a vytvrdí.

Zdroj: Lepidlo na zubní náhradu

Diskuze

V diskuzi LEPENÍ ZUBU ZUBNÍ NÁHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kubečková.

Ze zubní náhrady, se mi při zakousnutí do steaku ,mi vypadla jednička zub.Lze použít nějaké domácí lepidlo?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel J. Smítal.

Dobrý den,
potřeboval bych vědět, jakým lepidlem přilepit vypadlou korunku k obroušenému zubu. jedná se o jedničku.
Předem děkuji.

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

PROSÍM o zobrazení stříbrného mustku, popis není moc srozumitelný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je video návod, podle kterého lze vytvořit můstek z alobalu pro bělení zubů. youtu.be/7J_zQqNGC-w

Zdroj: diskuze Stříbrný můstek z alobalu návod

Nejlepší lepidlo na zubní můstek

Zubní můstek je fixní náhrada, která nahrazuje jeden nebo více chybějících zubů a je pevně fixovaná na dvou či více zubech pacienta. Tyto zuby se před zhotovením zubního můstku musí obrousit, aby se získalo místo na pláště pilířových korunek.

Druhy zubních můstků:

  • Fazetový můstek s pryskyřičnými nebo kompozitními fazetami – je tvořen fazetovými korunkami a fazetovými mezičleny, kovová slitina může být použita zlatoplatinová, zlatopalladiová či levnější slitina obecných kovů.
  • Skeletový můstek – je obdobou fazetového, je tvořen skeletovými korunkami a skeletovým mezičlenem, je více estetický.
  • Metalokeramický můstek neboli kovokeramický můstek – je velice estetický s dobrými mechanickými vlastnostmi; lze jím rekonstruovat i velmi rozsáhlé defekty frontálního i postranního úseku chrupu. Metalokeramický můstek je tvořen metalokeramickými korunkami a mezičleny, skládá se z vnitřní kovové části, kterou tvoří kovové kapny kryjící napreparované zuby pacienta spojené s nosníkovou konstrukcí mezičlenů, a z vnějšího pláště, který je tvořen estetickou vrstvou keramiky. Vnější keramický plášť v barvě zubů kryje celý povrch korunek a dosahuje ve většině případů až do krčkové oblasti, čímž je zajištěn vzhled přirozeného zubu. Kovová konstrukce zajišťuje metalokeramickému můstku dobrou mechanickou odolnost, vrstva keramiky vynikající estetiku, proto jsou metalokeramické můstky v současné době velmi oblíbené a často indikované.
  • Celokeramický můstek – je vysoce estetická zubní náhrada, která má v porovnání s metalokeramickým můstkem horší mechanické vlastnosti. Celokeramický můstek lze zhotovit pouze při malém rozsahu defektu chrupu, kde chybí jen jeden zub, nejčastěji do frontálního úseku chrupu.
  • Adhezivní můstek – proplachovací můstek se dnes téměř nezhotovuje, dříve se indikoval pouze v postranním úseku chrupu v dolní čelisti při ztrátě druhého zubu třenového a první stoličky. Proplachovací můstek má mezičleny nedotýkající se sliznice, proto se využíval u pacientů s alergiemi.

Předpokladem pro to, aby mohl být zhotoven můstek, musí být fakt, že je defekt na obou koncích mezery ohraničen pilířem. V případech, kdy je pilíř jen na jedné straně, nelze můstek použít.

Díky výjimečné gelové konzistenci a neobvykle silné adhezi k tvrdým zubním tkáním je například Kavitan Cem první volbou při cementování. Je to ideální materiál k fixaci korunek a můstků, inlejí a onlejí s kovovou bází. Vynikající vlastnosti tohoto materiálu oceníte rovněž při upevňování ortodontických zámků a kroužků.

Indikace:

  • cementace korunek a můstků;
  • fixace ortodontických kroužků a zámků;
  • podložky pod kompozitní výplně typu „liner“.
Vlastnosti a výhody:
  • velmi snadná manipulace – dlouhá doba zpracovatelnosti, gelová konzistence;
  • velmi snadné odstraňování přebytků;
  • trvalá adheze ke tvrdým zubním tkáním;
  • mechanické vlastnosti; pevnost v tlaku typicky 121 MPa (minimálně 70 MPa).

Zdroj: Lepidlo na zubní můstek

Diskuze

V diskuzi MŮSTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Krásný dobrý den Vám přeji,
ráda bych se s Vámi poradila čím lze nalepit zubní můstek.Nemám jej úplně spadlý ale bohužel se vlní a nedoléhá tak jak je třeba. V průběhu posledního půl roku jej stále chodím lepit. Bojím se kousat, bojím se jíst.
Nové zuby budu mít až v lednu a do té doby musím vydržet se starým můstkem.
Poradíte mi prosím, zda si jej mohu i sama nalepit a zda je to možné?
Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám krásný den!!!!
Bc. Veronika Němečková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Můstek

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi MUSTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haráčová Eva.

Zdravim..chtela bych se zeptat kolik asi stoji vyndávací zubní protéza..mám mustek na pevno keramika ktera mi v puse po dvou letech praskla..zubarka mi zuby udelala na tri samostatne dily ne jeden celictvy.. stolicky na obou stranach se mi zacaly kyvat..musim jist opatrne bojim se at si je nevylomim..vim ze ted uz mi pomuze asi jen jedna moznost .. zuby do sklenice,mam dotaz jestli je to opravdu takovy problem s takovymi zuby zit,je mi 48 let a uz jsem s tim tak trochu smirena..cena mustku neni nizka a na dva roky co jsem ji mnela se to ani nevyplatilo...dekuji za odpoved Eva .H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mustek

Co dělat, když vypadne korunka

Představte si tuto situaci: kousnete, ale na jazyku ucítíte něco zvláštního a hrudkovitého. Vaše koruna se uvolnila a pohybuje se v ústech.

Pokud se vám to stane, nejdůležitější je vylovit korunku z úst, abyste ji mohli vzít k zubaři. Je tu šance, že to dokáže vyčistit a přilepit ji zpátky do pusy.

Zavolejte zubaře a domluvte si schůzku. Budete muset buď korunku vyměnit, nebo získat novou. Zeptejte se svého zubaře, zda existují nějaké další speciální pokyny, které byste měli dodržovat až do návštěvy jeho ordinace.

Někteří zubaři mohou navrhnout, abyste zkusili korunku znovu přilepit na její místo. Nejprve byste museli jemně vyčistit vnitřek korunky zubní pastou. Poté pomocí dentálního lepidla nebo pomocí žvýkačky bez cukru dočasně přilepte korunku zpět na její místo na čelisti. Můžete použít i dočasný zubní cement, který si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Dokud nezískáte svou novou korunku, měli byste se také snažit být opatrní při jídle a vyvarovat se žvýkání na straně, kde máte tuto uvolněnou korunku. Stravu složte z měkkých potravin a tekutin, dokud ji nebudete moci vyměnit.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Michalusová.

Dobrý den, prosím o obrázek stříbrného můstku z alobalu. Z popisu je obtížně pochopitelné. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mára.

Tady je k tomu video jak udělat stříbrný můstek z alobalu. youtu.be/A9r3nkpyCVw

Zdroj: diskuze Stříbrný můstek z alobalu návod

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi VZP-MUSTEK NA ZUBY,HRAZENY POJISTOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Müllerova Ivana.

Dobry den,mam dotaz ohledne castecneho hrazeni tkzv.mustku na zuby.Mam zaplatit 10800 za dva obrousene zuby a metalokeamicky imlantat.Platim si pravidelne zdravotni pojisteni,mohu od VZP me pojstovny pozadovat,aespon cast z teto castky?.Predem dekuji za odpoved.Müllerova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MJ.

Vetsinou cena kterou udava zubni lekar, je cena ktera je doplacena a cast hradi pojistovna. Metalokeranika je drahy material, ktery se musi uhradit. Ale take zavisi zda ma zubni lekar smlouvu s pojistovnou pacienta.

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o obrázek stříbrného můstku z alobalu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je vidět použití alobalu na zubech www.pinterest.dk/pin…

Zdroj: diskuze Stříbrný můstek z alobalu návod

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Potřebné věci k odstranění plaku

  • kartáček na zuby
  • pasta na zubní kámen

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Zubní kámen foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět zubní kámen.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Zubní váček foto

Zdroj: Zubní váček


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP