Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

CO INHALOVAT NA PRŮDUŠKY

OBSAH

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Průdušky a průdušinky

Dvě hlavní průdušky, pravý a levý primární bronchus, vznikají zdvojením průdušnice. Postupně se dělí do takzvaného bronchiálního stromu – do sítě menších průdušek. Pravý primární bronchus se dělí na tři, levý na dva lobární bronchy, označované také jako sekundární nebo II. řádu. Lobární bronchy se pak větví vpravo na deset, vlevo na osm terciárních bronchů. Ty se pak dále větví na menší bronchy, až se nakonec mění v průdušinky, tak se označují větve s průměrem menším než 1 mm. Celkově se průdušky takto dělí přibližně 25x.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Masařová.

Super lék na cřipku a nachlazení průdušky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Jak se provádí inhalace Vincentky u kojenců

Na nachlazení bohužel neexistuje lék ani dnes. Existují pouze preparáty, které odstraní symptomy, tedy horečku, bolest a otok sliznice nosu. Dětští lékaři doporučují inhalování i malým pacientům. Neměli byste však zapomínat na neposednost dětí, která jim může ublížit. Je důležité, aby dítě spolupracovalo, což je do dvou let věku dost problematické. S malými neposedy, co všechno chtějí a zkoumají, však můžete mít problém i později. Zatímco dospělí by měli nad hrncem strávit deset minut, dětem postačí pět. Menší mohou i méně, v podstatě to závisí na nich, kolik vydrží. Nedoporučuje se napařování při horečkách a velkých bolestech hlavy, hlavně na začátku onemocnění. S inhalacemi je dobré začít druhý nebo třetí den od začátku obtíží. Ačkoli většina pacientů napařování zvládá dobře, existují i nežádoucí účinky jako bolest hlavy či zhoršené dýchání přes nos. V tomto případě s napařováním přestaňte.

Inhalovat lze 1–2x za den, když bude mít dítě klidové období, při zánětu 3–4x za den. Může taky inhalovat Mucosolvan, v případě zúžení průdušek pak Ventolin nebo Atrovent, ale ty už jsou na předpis. Kojencům se dává pouze foukátko před pusinku, a to cca 10 minut.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Kloktadlo

Ingredience: 1 lžička nadrceného kořene slézové růže, 1 sklenice teplé vody

Postup: Lžičku nadrceného sušeného kořene z proskurníku lékařského neboli ze slézové růže zalijeme sklenicí teplé vody a necháme louhovat tři čtvrtě hodiny. Poté přecezenou tekutinu kloktáme třikrát denně tři minuty.

Můžeme také inhalovat léčivé výpary jitrocele kopinatého.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ahoj, mam syna 14 mesicu.Pred dvouma tydny se mu velmi zvýšily horecky na 39. Šla jsem s nim k lekari a ten po prohlidce na nic neprisel a tak udělal CRP vysledek 26.Nasadil antibiotika do patku, pomohly. V sobotu se obevila rýma se suchým kašlem a v nedeli sypavy, chraptivy dech s kterym si nas v nemocnici nechali. Rentgen, vytery, krev... Je to akutni bronchitida.Minulou stredu nas pustili do domaci pece s inhalatorem na bronchitidu po 8 hodinach. Ma se pry lecba inhalatorem podle doktoru v nemocnici vyšplhat na vdech po 12 hodinach. Prakticky lekar nas v patek poslal opet na CRP vysledek 56.Dostali jsme dalsi antibiotika. Po vikendu v pondeli zdelil ,ze ma plíce ciste at mu davam antibiotika do čtvrtka coz je zitra.Dnes ve stredu syn opet maličko sype. Ma inhalovat Ventolin ktery uz jsme doma na piskot na plicích meli, protoze je po otci alergik. Mam ted ,ale strach. Pokud bude muset vice jak 4x denne inhalovat Ventolin budeme muset opet do nemocnice. Myslite, ze jen panikarim? Neudelal doktor chybu, ze lecbu inhalatorem neprodluzoval do vdechnutí po 12 hodinach?

Zdroj: diskuze Bronchitida

Jak inhalovat Ambrobene

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Jednodušeji se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty.

V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest.

Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Ne že by se nedala inhalovat třeba obyčejná voda z kohoutku, ale přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Někdy je potřeba podpořit vykašlávání silnějším léčivem. K tomu určené přípravky jako Mucosolvan nebo Ambrobene seženete i jako roztok do inhalátoru.

Základní pravidla:

  • Začněte inhalovat při prvních příznacích onemocnění, a to dvakrát denně, ráno a večer. Infekce pak bude mít menší šanci se rozšířit a nemoc pravděpodobně proběhne v mírnější podobě.
  • Inhalujte tak dlouho, dokud vaše dýchací cesty nebudou volné a čisté. To znamená, že pokud stále trochu smrkáte, kašlete nebo máte zalehlé ucho, ještě není čas inhalační léčbu ukončit.
  • Máte-li pouze kašel, inhalujte ústy přes náustek. Máte-li rýmu nebo ucpané dutiny, používejte inhalační masku, protože potřebujete aerosol vdechovat nosem. Máte-li infekci v nose i v krku zároveň, využijte opět masku a nadechujte se první půlku inhalace nosem a druhou ústy.
  • Pokud máte slabší imunitu a každou chvíli „na vás něco sedne“, je samozřejmě vhodné v „chřipkové sezoně“ inhalovat i preventivně. Dýchací cesty budou odolnější vůči choroboplodným zárodkům. Při prevenci stačí inhalovat jednou denně, ideálně večer.

A ještě jeden tip: Při urputnějších zánětech je lepší dýchat aerosol vlažný, ne studený. Toho docílíte tak, že minerálku před nalitím do inhalátoru ohřejete na zhruba 40 °C, například v mikrovlnce.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem CO NA PRŮDUŠKY A KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den uz asi pul roku s prestavkou kaslu jako tuberak, jsem nekurak. A sem tam i smrkam. Na pruduskach pry nic a rentgen take.To bylo v kvetnu.A porad se to tak nejak tahne. Muzu byt treba na neco alergicka? Uz jsem se objednala.
Spim vsede abych poradne dychala.Diky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte si laboratorně vyšetřit sputum. Sputum je lidově řečeno chrchel, hlen, který vykašláváte z plic. O tento laboratorní test požádejte svého praktického nebo plicního lékaře. V případě, že laboratorní vyšetření nic neprokáže, tak zkuste ozdravný pobyt v lázních Luhačovice. O nároku na lázně se dohodněte s plicním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co na průdušky a kašel

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Bylinky na průdušky

Při potížích s průduškami musíme shánět bylinky, které usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a posilují imunitní systém. Využití léčivé síly bylin představuje možnost, jak se vyhnout používání léků, které občas mívají i vedlejší účinky. Je nutné mít na paměti, že léčba bylinami je sice mírná, nenásilná, ale také dlouhodobá. Mezi bylinky, které pomáhají při onemocnění průdušek, patří mateřídouška, truskavec, fenykl, máta, jitrocel, divizna, prvosenka nebo lékořice.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENY DECH U STARYCH LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Staram se o pani, ktere je 92 let , ktera je naprosto zdrava a do nedavne doby jeste navstevovala posilovnu. Pred nekolika mesici zacala mit problemy s dechem.Dycha tezce a kratce. Byla nekolikrat na vysetreni , ale vsechny vysledky ma negativni. Pro lekare je naprosto zdrava. Mate prosim nejakou radu, jak ji pomoci. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto starých lidí se náhlé zhoršení dechu může přihodit po prodělaném zápalu plic, o kterém ani nemusí dotyčný vůbec vědět. Navíc vysoký věk a k tomu ještě fyzická zátěž v posilovně významně oslabují imunitní systém, který pak nedokáže tělo ochránit před různými infekcemi. Jako akutní domácí péči v případě, který zmiňujete, doporučuji několikrát denně inhalaci nějaké mírně slané minerální vody v kombinaci s vodným roztokem léku Mukosolvan. Ráno inhalovat Mukosolvan a později pak slanou vodu a večer zase Mukosolvan. To uvolní případné hleny, které mohou bránit v dýchání a vyléčí to případné probíhající infekce v plicích. Pak je vhodné se při každodenní rozvičce soustředit na protahování mezižeberních svalů, různými úklony, vzpažením rukou a podobně a zaměřit se při tom na hluboké a pomalé dýchání. V neposlední řadě byste měla svou svěřenkyni dostat na geriatrické oddělení nějaké místní polikliniky. Geriatrie je medicínský obor, kde jsou soustředěni lékaři, kteří mají praxi s různými nemocemi takto starých lidí, a mohli by tak lépe zhodnotit zdravotní stav a příčiny zhoršeného dýchání a určit nejlepší a rychlou cestu ke zlepšení zdravotního stavu. Dejte vědět, jak jste dopadli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychleny dech u starych lidi

Co použít do inhalátoru na kašel

Zdravé dýchání je životně důležité a tak automatické, že si ho ani neuvědomujeme. Denně se nadechneme a vydechneme více než 20 000krát. Astma, bronchitida a plicní emfyzém patří mezi nejčastější respirační onemocnění.

Inhalační terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od užívání pilulek či sirupů ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využít léčebný efekt pouze v dýchacích cestách. Inhalační léčba tím výrazně snižuje nežádoucí účinky užívání tabletové formy léků.

Při vdechování dochází ke zvlhčení sliznic, zvýšení obranyschopnosti, transportu léčivých látek přímo na lokální místo potřeby léčby a snižování hlenu v dýchacích cestách. Tento hlen se stává řidší, snadněji se vykašlává, hltan a ústní dutina se dezinfikují.

Co inhalovat:

  • Sterilní fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%) – jedná se o základní medikament pro inhalaci, slouží i k naředění jiných léků. Inhaluje se také samostatně jako prevence zánětů dýchacích cest, při zánětech, které již propukly, má nezpochybnitelný odhleňovací účinek.
  • Minerální vody vhodné na inhalování – Vincentka – v dýchacích cestách napomáhá odhleňovat. Může se použít při akutních i chronických zánětech dýchacích cest. Příznivě ovlivňuje i celkovou imunitu organismu. Pokud nemáte po ruce Vincentku anebo jinou minerální vodu, můžete k inhalaci použít také obyčejnou kuchyňskou sůl. Stačit bude zhruba devět gramů na litr vody. Roztok zahřejte (pozor, nesmí se vařit), poté stáhněte ze sporáku a přelijte do inhalátoru. Máte-li doma menší děti a nevlastníte inhalátor, můžete improvizovat a slanou vodu inhalovat v míse pod ručníkem anebo si připravit roztok přímo do umyvadla, kam ponoříte ruce až po lokty a zároveň budete páru vdechovat.
  • Látky s mukolytickým účinkem – například Mucosolvan, Bromhexin, Ambrobene. Většina mukolytik se ředí fyziologickým roztokem (NaCl 0,9%).

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan.

Budeš s ním určitě spokojená, nám pomohl se doma odhlenit po nachlazení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Zapletalová.

Dobrý den.Čtyři měsíce neustále kašlu a vykašlávám hustý hlen,zrána hnisavý.Léčila mě napřed praktická lékařka,Měla jsem vysokýCRP a tak mě léčila antibiotiky.Nepomohlo to a tak jsem využívala druhou dávku antibiotik.Ihned ze začátku jsem měla test na covid který byl negativníPak mě odeslala na rentgen,napsali pozor covid.Tak jsem byla odeslána na plicní,kde mi udělali další test,opět negativní.Vyšetřili mě sputum.Bylo pozitivní na stretococ na jeden+ a candidu.Po třech týdnech opět vyšetření sputa.Volala jsem na plicní pro výsledek a bylo mi sděleno,že sputum je negativní a p.doktorka má poznačeno kontrola na podzim.Užívám-euphylin,enerzarzair,nasofan,bronchipret,antrovenN.Kromě toho léky které užívám dlouhodobě-Tarka 180/2,Eligius5mg1,0,1,dále Letrox50mg 1,Lozeprazol 1.Condrasulf,Detralex 2,0,0,Furon obden.Navíc jsem asi před 14dny z kašle dostala pupeční kýlu.Na chirurgii jsem dostala kýlní pás a mám navštívit poradnu kýlní pro objednání na operaci,což asi nebude možné s neustálým kašlem.Pokud by jste mi mohl něco poradit co by mě pomohlo,byla bych moc ráda,protože už jsem z toho zpufalá.Děkuji předem moc.

Zdroj: diskuze Kašel

Babské rady na průdušky

Do hrnku vložíme kolečko citronu bez kůry, lžičku kandovaného cukru a 4–5 minut zahříváme až do varu. Přisypeme lžičku směsi z jitrocele kopinatého a mateřídoušky, smíchané ve stejném poměru, a odstavíme na půl hodiny na vylouhování. Během nemoci pijeme 4–5 těchto horkých čajů denně. Pokaždé připravujeme čerstvý. Čaj pomáhá na zahlenění a kašel. Při zánětu průdušek také bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Při nemocech průdušek se doporučuje užívat med s teplým mlékem (cca 40 °C) nebo med s citronovou šťávou, použije se šťáva z 1 citronu na 100 g medu, případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžící medu.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Účinky inhalace slané vody

Inhalace slané vody uvolňuje a spouští rýmu. Nalijte do umyvadla horkou vodu, vsypte do ní 2 hrsti klasické kuchyňské soli, ponořte ruce až po lokty do této lázně a zároveň inhalujte připravenou směs. Po několika minutách by se měla rýma sama spustit. Pokud nejste příznivcem této metody, tak můžete vyzkoušet jiný druh inhalace. Na sporák postavte hrnec, nechte v něm vařit vodu se solí, doporučuje se 1–2 lžíce na 1 litr vody, a inhalujte, nejlépe s plenou na hlavě, aby neunikalo teplo kolem. Inhalovat můžete i z preventivních důvodů, v případě alergií či astmatu. Mnoho lékařů tvrdí, že slaná voda a vzduch pomáhají při léčbě dýchacích obtíží, a pokud nemáte peníze na každoroční dovolenou u moře, bude pro vás inhalace slané vody tou jedinou možnou terapií.

Zdroj: Inhalace slané vody

Jak správně inhalovat nad hrncem

Při inhalování se klidně a zhluboka nadechujte a vydechujte se skloněnou a přikrytou hlavou. Ucítíte-li závrať, je možné, že jste dýchali příliš rychle nebo příliš zhluboka. Některé lidi nutí inhalování ke kašli. Pokud k tomu dochází při inhalaci éterických olejů, ihned je přestaňte používat. Pokud éterické oleje nepoužíváte, může to být způsobeno příliš horkým roztokem. Spraví se to přidáním studené vody nebo prostě chvíli počkejte, až kapalina trochu vychladne. Vdechování roztoku kuchyňské soli je možné i dlouhodobě. V zimních měsících to pomáhá udržovat sliznici zvlhčenou a předcházet tak některým infekcím. Inhalujte dvakrát až třikrát denně po dobu patnácti až dvaceti minut. Pokud vaše potíže neustoupí a trápí-li vás obzvlášť úmorný kašel nebo ucpaný nos, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Teplá inhalace

Jak již bylo popsáno, teplá inhalace je nejznámější a nejdoporučovanější technikou babských rad a je velmi účinná při uvolňování nosních dutin. Dutiny se teplou parou uvolní a nahromaděný sekret odteče.

Do malé nádoby se nalije voda o teplotě 30–40 °C. Nad nádobou musíte být ve vzdálenosti 20–30 cm. Pro zvýšení účinnosti si můžete hlavu přikrýt ručníkem.

Můžete také použít konvici, kterou používáte na ohřev vody. Musíte ale zajistit, že hladina vody nedosáhne začátku krčku. Do ústí konvice pak vložte papírový kužel, kterým budete inhalovat léčivé výpary.

Pokud se k inhalaci používají léčivé bylinky, je vhodné si předem připravit výluh. Dobré výsledky mají inhalace silic jalovce, túje, eukalyptu, cedru. Dávkování esenciálního oleje pro inhalace je 3–5 kapek na sklenici vody. Dále lze použít roztok mořské soli, a to 3 polévkové lžíce na litr vody, nebo rozpusťte jednu lžičku jedlé sody ve sklenici vody.

Zdroj: Inhalace slané vody

Zápal plic

Zánět plic je akutní zánětlivé onemocnění dolních dýchacích cest, tedy plicní tkáně, vyvolané infekčním původcem. Onemocnění musí být kromě typických příznaků zápalu plic potvrzeno zánětlivou infiltrací na rentgenovém snímku a vysokými zánětlivými hodnotami v krvi.

Zápal plic začíná náhle, a to suchým, dráždivým kašlem, který rychle přechází v produktivní s vykašláváním hlenohnisavého, rezavého hlenu, někdy s příměsí krve. Dostaví se horečka nad 38 °C s třesavkou, pocením, schváceností a bolestmi na hrudníku vázanými na dýchání. Postupně narůstá dušnost, zrychluje se dýchání. Mimoplicními příznaky mohou být bolesti hlavy, kloubů, svalů, zažívací potíže a nechutenství. Někdy může předcházet infekce horních cest dýchacích. Onemocnění má pak pozvolnější průběh, počáteční příznaky zápalu plic mohou trvat i 2 až 3 týdny.

Léčba zápalu plic spočívá v podávání léků ke snížení teploty a bolesti. Pokud se nedaří snížit teplotu medikamenty, použijte fyzikální metody, jako jsou zábaly, sprchování vlažnou vodou. Suchý dráždivý kašel utlumí antitusika ve formě kapek nebo sirupu. Pokud máte produktivní kašel, jeho vykašlání usnadní expektorancia a mukolytika, která jsou běžně dostupná v lékárně bez předpisu. Aby mohla mukolytika dobře fungovat, musíte pít dostatek tekutin. K odkašlávání vám také může pomoci inhalační léčba, díky níž se částečky odpařené vody dostávají dýchacím ústrojím až do průdušek. Můžete inhalovat solný roztok, vincentku nebo přidat některé bylinky, které mají dezinfekční, protizánětlivý účinek nebo usnadňují vykašlávání, například máta, heřmánek, tymián či cibule. Ideální doba inhalace je 5–10 minut 3x denně. Z bylinek si také můžete udělat čaj. Jeho složení volte v závislosti na příznacích, které vás trápí. K léčbě úporného suchého kašle si uvařte čaj z květů divizny, mateřídoušky či podbělu. Pokud potřebujete odkašlávat, zvolte čaj z lipového květu, jitrocele, šípků nebo černého bezu.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Zásady inhalace

Jaký nástavec zvolit? To závisí na dvou věcech:

Na části dýchacích cest, kterou chcete ošetřovat:

  • náustek – vybírá se pro intenzivní péči o hrtan, průdušnice a průdušky; vhodný při kašli, laryngitidě, astmatu a podobně
  • maska – je univerzální; při vdechování nosem ošetřuje zejména horní cesty dýchací, při vdechování ústy zase ty dolní

Na věku pacienta nebo schopnost jeho koordinace:

  • maska – je lepší pro nejmenší děti, staré nebo mentálně postižené lidi
  • náustek – používá se tehdy, umí-li jej pacient držet v ústech a správně vdechovat léčebné výpary

Na účinnost inhalace mají vliv také poloha těla a způsob dýchání. Sedněte si pohodlně, ale trup by měl být co nejvíce vzpřímený, aby se „otevřely“ dolní dýchací cesty. Hlavu držte rovně, v jedné ose s páteří.

Kojence držte vzpřímeně, zády opřeného o svou hruď. Malé děti zhruba do tří let je dobré si posadit na klín. Velmi malé nebo nemocné děti mohou rovněž inhalovat vleže, dokonce i během spánku. Masku inhalátoru jim přidržujete u obličeje.

Aby léčebný aerosol z inhalátoru mohl v dýchacích cestách dobře působit, doporučuje se při inhalaci dýchat tímto způsobem:

  1. pomalý a hluboký nádech nosem (jen s maskou) nebo ústy
  2. krátká dechová pauza – aby se léčivo stačilo usadit na stěnách dýchacích cest a neodešlo při výdechu
  3. důkladný výdech ústy
  4. krátká dechová pauza

Pro dosažení efektivních výsledků při použití inhalátoru je třeba dodržovat některá pravidla vdechování. Zde jsou ty hlavní:

  • Inhalace se neprovádí dříve než 1–1,5 hodiny po jídle.
  • Oblečení by mělo být volné, aby nebylo obtížné dýchat.
  • Je nutné přísně dodržovat vzorec a dávkování přídavku esenciálních olejů, protože chyby mohou mít opačný účinek.
  • Je nutné zkontrolovat individuální snášenlivost silic a léčivých přípravků používaných při inhalaci.
  • Inhalace by měla trvat 3 minuty pro dospělé, 1 minutu pro děti.
  • Za den se doporučuje provést 3–5 inhalací.
  • Při vdechnutí je velmi důležité soustředit se na proces a správně provádět nádechy a výdechy. V žádném případě v tuto chvíli nemluvte nebo nečtěte.
  • Po dokončení vdechování se nedoporučuje po dobu jedné hodiny mluvit, zpívat, kouřit, jíst, jít do studeného vzduchu.

Zdroj: Inhalace slané vody

Expektorancia

Expektorancia jsou látky, které usnadňují vykašlávání. Expektorancia jsou užívána při léčbě kašle s tvorbou hlenu, což je produktivní kašel. Expektorancia pomáhají tělu se zbavit nadměrného hlenu jeho zkapalněním a snížením jeho hustoty. Mucosolvan je hlavním a nejznámějším zástupcem expektorancií u nás.

Zdroj: Jak léčit průdušky


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP