Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

CO NA INHALACI PRUDUSEK

OBSAH

Inhalace majoránky

K inhalaci můžete použít rovněž celou řadu bylinek, viz v článku výše. Jednou z těch nejvhodnějších je jistě majoránka, která dezinfikuje sliznice a usnadňuje jejich prostupnost. Dokonce odstraňuje bolest a podráždění sliznic. Na obvyklou inhalaci postačí jedna polévková lžíce sušených nebo čerstvých bylinek, kterou rozmícháte v půllitru vody. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ani sušené bylinky, můžete použít pytlíkové bylinkové čaje.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Inhalace na bolest v krku

Na inhalaci při bolesti v krku se doporučuje použít nebulizátor. Nebulizátory jsou speciální pomůcky, které přeměňují roztok léčiva na aerosol. V současné době existují tři typy nebulizátorů:

  • ultrazvuk – doporučuje se k léčbě nazofaryngu, hrtanu, průdušek
  • komprese – je potřeba, pokud infekce postihuje průdušky a alveoly
  • elektrická síť – ideální pro léčbu dolních cest dýchacích a při bolestech v krku; tento typ zařízení se doporučuje používat u dětí, protože může pracovat v jakémkoli úhlu

Inhalace s rozprašovačem má při bolestech v krku přednost před parními a suchými postupy.

Výhody:

  • dostupnost a snadné použití
  • možnost použít různé léčivé látky
  • bezpečnost při používání
  • možnost přesného dávkování léků
  • možnost použití u malých dětí a starších osob, u nichž je obtížné provádět parní a suchou inhalaci
  • lze jej použít k inhalacím s léky, solí, minerální vodou, ale není vhodný pro použití bylinných odvarů

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi CO DELAT S KASLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,mame dvojcata jsou jim 4 roky a od skolky trpi casto kaslem,rymou,ted i dcera ma zanet prudusek.Jsme z toho uz nestastny,nevedel by nekdo nejake rady?Fialkovi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co delat s kaslem

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník

Zánět průdušek u dětí

Záněty průdušek jsou časté především u dětí a znovu přibývají s tím, jak stárneme. U některých jedinců se často opakují a mohou přecházet do chronického stavu.

Zdroj: Zánět průdušek

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Fialova.

Prosim Vas o vysvetleni, jaka muze byt pricina velmi zridka ranniho vykaslani krvaveho hlenu.Jsem po rozsahle operaci srdce,warfarizovana (1x jsem sla hned na vysetreni kviku,ktery byl v norme).Dale mam chronicky zanet nosohltanu a trpim onemocnenim Chopn I. Vim,ze je hodne pricin,jen kdyz se mi objevi
krev,dostanu obavy,aby mi nezacalo masivnejsi krvaceni.Warfarin uzivam uz 6.rok.Nemela bych mit zmenenou medikaci? Kvuli Chopn si provadim denne inhalaci s Vincentkou.Dekuji za odp
oved. Vlasta Fialova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radovan.

Pokud vykašláváte krev musíte ihned ke svému lékaři, může jít o spojitost s plicním lalokem na podporu kyslíku !!! Pokud máte BÍLÝ HLEN znamená to rozsáhlý zánět plic proto ihned k lékaři a na podrobné vyšetření zde pomáhají již pouze silná antibiotika !!!!

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ VNITŘNÍ STRANA TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Otok tváří bez bolesti může být projevem imunitní reakce vašeho organismu, kdy reaguje na předešlou nemoc. Nejlepší bude kontaktovat svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a konzultovat s ním současné potíže.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robin Kyca.

U svého obvodniho lekaře jsem byl měl jsem zanět prudušek a bral antibiotika,paní doktorka mě poslala k zubaři jestli není přičina tam,ale zuby mě nebolí děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Oteklá vnitřní strana tváře

Inhalátor na Vincentku

Inhalátor Vincentky Vapinal je vybaven tepelnou deskou a určen k teplé inhalaci minerálních vod, například Vincentky. Inhalátor vytváří teplou páru obohacenou minerály, jejichž inhalace vede k podpoření a urychlení léčby nachlazení a rýmy. Teplá inhalace znamená inhalaci mezi 38 až 42 stupni, která vede k prokrvení sliznice a zvýšené produkci sekretu. Využívá se především při léčbě rýmy z nachlazení. Inhalátor má zabudované bezpečnostní prvky: dvojitou tepelnou ochranu a bezpečnostní ventil při překročení tlaku 2 barů. Inhalátor má vynikající technické parametry, výbornou kvalitu a zaručenou spolehlivost provozu.

Zde můžete vidět cenu inhalátoru Vincentky Vapinal.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi VOLNĚ PRODEJNÝ LÉK NA ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Weberová.

Jsem astmatik,chtěla bych vědět, zdali je nějaký volně prodejný lék na astma. Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, mně pro potížích s dýcháním velmi pomohl Erdomed, je i volně dostupný, asi s nižší dávkou než na předpis. Ale spíše při potížích se zahleněním, je prevencí proti zápalu plic a zánětu průdušek a tak. Držím pěsti, ať to řešíte co nejméně. D.

Zdroj: diskuze Volně prodejný lék na astma

Zánět průdušek

Zánět průdušek je akutní nebo chronický zánět výstelky velkých dýchacích cest v plicích. Na jeho vzniku se může podílet pomnožení virů nebo bakterií. Následkem je hromadění sekretu a hlenů, způsobující neustálý kašel, který se může zhoršovat, když jsou hleny infikovány. Zánět průdušek se dělí na akutní a chronický zánět průdušek. Akutní zánět průdušek se rozvine náhle, například po nachlazení. Chronický zánět průdušek může probíhat dlouhodobě, případně se pravidelně po celé roky vrací.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diskuze

V diskuzi CARZAP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Moldrzyková.

Carzap má jako možné vedlejší účinky uvedeno: snižuje imunitu, způsobuje
horečku, bolesti v krku, zánět průdušek, snižuje počt bílých krvinek ap.
Je vhodné začít brát tento Carzap právě v této době, kdy otřebujeme silnou
imunitu? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Carzap

Kuchyňská sůl na inhalaci

Při inhalaci na rýmu nasypte do hrnce 100–200 gramů soli, 20 gramů různých bylinek, ideálně černý bez, tymián, skořici, hřebíček nebo zázvor, a přidejte také citronovou šťávu (30 ml), můžete rovněž nakapat několik (cca 5–10) kapek přírodní emulze nebo oleje, které koupíte v lékárně. Zalijte 1,5 litrem vařící se vody. Hrnec dejte na stůl, přikryjte svou hlavu a hrnec zároveň ručníkem a zajistěte, aby pára nikde neunikala. Dýchejte zhluboka nosem a inhalujte minimálně 15–20 minut nebo i déle (maximálně tři čtvrtě hodiny). Dávejte však pozor, ať se neopaříte. U malých dětí se inhalace nedoporučuje z bezpečnostních důvodů. Inhalaci opakujte 2–3krát za den (ideálně ráno, odpoledne a večer). Vezměte si s sebou kapesníky, protože se budete potit a budou se uvolňovat dutiny, takže budete i smrkat. Při každém smrkání se vysmrkejte pořádně, až do té doby, kdy už nebudete schopni nic vysmrkat. Před a po každé inhalaci je také dobré sníst 1 až 2 stroužky česneku (loupejte ideálně keramickým nožem nebo ručně, protože kovové nože ničí vitamíny). Hodně to pálí, ale pomůže vám to.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENY DECH U STARYCH LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Staram se o pani, ktere je 92 let , ktera je naprosto zdrava a do nedavne doby jeste navstevovala posilovnu. Pred nekolika mesici zacala mit problemy s dechem.Dycha tezce a kratce. Byla nekolikrat na vysetreni , ale vsechny vysledky ma negativni. Pro lekare je naprosto zdrava. Mate prosim nejakou radu, jak ji pomoci. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto starých lidí se náhlé zhoršení dechu může přihodit po prodělaném zápalu plic, o kterém ani nemusí dotyčný vůbec vědět. Navíc vysoký věk a k tomu ještě fyzická zátěž v posilovně významně oslabují imunitní systém, který pak nedokáže tělo ochránit před různými infekcemi. Jako akutní domácí péči v případě, který zmiňujete, doporučuji několikrát denně inhalaci nějaké mírně slané minerální vody v kombinaci s vodným roztokem léku Mukosolvan. Ráno inhalovat Mukosolvan a později pak slanou vodu a večer zase Mukosolvan. To uvolní případné hleny, které mohou bránit v dýchání a vyléčí to případné probíhající infekce v plicích. Pak je vhodné se při každodenní rozvičce soustředit na protahování mezižeberních svalů, různými úklony, vzpažením rukou a podobně a zaměřit se při tom na hluboké a pomalé dýchání. V neposlední řadě byste měla svou svěřenkyni dostat na geriatrické oddělení nějaké místní polikliniky. Geriatrie je medicínský obor, kde jsou soustředěni lékaři, kteří mají praxi s různými nemocemi takto starých lidí, a mohli by tak lépe zhodnotit zdravotní stav a příčiny zhoršeného dýchání a určit nejlepší a rychlou cestu ke zlepšení zdravotního stavu. Dejte vědět, jak jste dopadli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychleny dech u starych lidi

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.

Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak léčit zánět průdušek

Zánět průdušek a doba léčby

Při akutním zánětu průdušek trvá kašel většinou do deseti dnů. Ohroženou skupinou jsou děti, staří lidé a lidé trpící srdečním onemocněním a astmatem. Akutní zánět průdušek (kašel) může také po jisté době přejít do chronického stadia. Většinou se tak stane, pokud se záněty průdušek opakují velmi často. Sliznice dýchacích cest je díky tomu neustále drážděna zánětem, což usnadňuje průnik infekce. Stěny průdušek se neustále zbytňují a produkují nadměrné množství sekretu, který je stále hůře vykašláván. Kašlání se mění v trvalý stav. Díky chronickému zánětu průdušek se mohou narušit další dýchací funkce. Nemocný může pozorovat dušnost díky nedostatečnému okysličování krve. Srdeční systém se také přetěžuje a po určitém čase může selhávat. Chronickou bronchitidou nejčastěji trpí kuřáci.

Zdroj: Zánět průdušek

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Recept

Na česnekovou inhalaci, která uvolní dutiny, ucpaný noc a průdušky potřebujete...

Ingredience: 3–5 česnekových stroužků, 3 polévkové lžíce oregana (nebo 5 drcených hřebíčků), hrnec s vodou, ručník

Postup: Nalijte 1 litr filtrované nebo pramenité vody do hrnce a dejte vařit. Až se voda bude vařit, přidejte 3 polévkové lžíce sušeného oregana, nebo 5 drcených hřebíčků, a 3 středně velké oloupané česnekové stroužky, nasekané nahrubo. Tuto směs nechte přejít varem, poté odstavte hrnec z plotny a po dobu pěti minut nechte směs louhovat. Položte si ručník na hlavu a krk, ohněte se nad vodní hladinu v hrnci a zhluboka dýchejte uvolňující se páru z hrnce po dobu 5 minut. Dbejte na bezpečnou vzdálenost nad hrncem – nejméně 4 centimetry nad hladinou. Přiloženým ručníkem zakryjte hlavu nad hrncem tak, aby účinná pára neunikla.

Pozor: Buďte velice opatrní, abyste se nedostali příliš blízko k horkému hrnci, mohlo by dojít k popálení párou.

Tuto inhalaci opakujte každou hodinu. Zejména těsně před spaním by vám tato inhalace měla pomoci k lepšímu spánku. Druhý den si připravte novou dávku směsi k inhalaci.

Zdroj: Inhalace česneku

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Esenciální oleje

Cílem aromaterapie je posílení celkové přirozené imunity organismu. Oleje s obsahem silic jsou velmi oblíbenou skupinou olejů - působí blahodárně na dýchací ústrojí, což oceníme při častějších výskytech chřipkových onemocnění. Mezi nejčastější prostředky léčby a aplikace éterických olejů patří masáže, inhalace, koupele, aromalampy, obklady, zábaly apod. Lze je tedy použít dvěma základními způsoby a to: inhalací a zevně.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Co léčí Erdomed

Erdomed se užívá ke snížení vazkosti hlenovitého, případně i hnisavého výměšku sliznic dýchacích cest a k usnadnění vykašlávání při:

  • akutním i chronickém zánětu průdušek, rozšíření průdušek a průduškovém astmatu se zvýšenou sekrecí hlenu,
  • akutním i chronickém zánětu horních dýchacích cest jako například rýmě, zánětu vedlejších nosních dutin, zánětech hltanu a hrtanu.

Erdomed se také užívá k předcházení zhoršení onemocnění průdušek zejména při postižení dýchacího systému provázeném rozedmou a zvýšenou sekrecí, chronickém zánětu průdušek i u kuřáků, rozedmě plic.

Erdomed se může rovněž užívat k předcházení komplikací po chirurgickém zákroku, jako je zápal plic či nevzdušnost části plic.

Přípravek je vhodný pro dospělé, mladistvé a děti od 15 kg tělesné hmotnosti.

Zdroj: Erdomed na odkašlávání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP