Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

CO NA ZAHLENĚNÝ NOSOHLTAN

OBSAH

Jak zvládnout zahlenění u dětí

Na zahlenění spojené s takzvanou zadní rýmou, která ani neteče, ani nejde odsát, se osvědčily kapky Sinupret. Jde o bylinkový přípravek, který se používá 3x denně. Na zahlenění v krku u dětí je účinný Bronchipret. Na spaní je dobré podložit dítěti hlavu, aby byla výš, a zvlhčovat vzduch. Cokoli na odhlenění mu musíte podat nejpozději v pět hodin odpoledne. Pokud se produkty dají na noc, může dojít k dráždění a kašli (informace od lékaře z ORL).

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mazal.

Dobrý den,mám kašel a jsem zahleněný a bylo mě doporučeno pít čaj ze zázvoru,ale užívám warfarin,je to možné? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívání zázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost výskytu podlitin a krvácení. Není-li to důležité, tak zázvor při Warfarinu vůbec nepoužívejte. Na kašel a zahlenění použijte lék ACC Long, který pomůže s odkašláváním hlenů a nemá žádný vliv na Warfarin. ACC Long je volně prodejný bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Co znamená zahlenění při běhu

Zahlenění při běhu může mít alergickou příčinu. V tomto případě je vhodné alergologické vyšetření. Nebo může jít o mimojícnové projevy gastroezofageálního refluxu, zde je vhodné gastroskopické vyšetření. Případně může jít o „upper airway cough syndrome“, kdy příčina spočívá v horních dýchacích cestách, například chronická rýma, chronický zánět dutin a podobně. Příčinu by měli poté potvrdit na ORL.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Diskuze

V diskuzi BOLEST NOSOHLTANU NEUSTALE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

dobry den porad me boli nosohltan krk mam astma a bronchitidu stredne tezkeho stupne marodim 3 mesice v kuse a v lete je to docela dobry ale ted uz 3 mesic v kuse me boli nosohltan nios celej jeko vevnitrku unavuje me to a uz me to nebavi nevite co s tim dekuji u lekare jen sama antibiotika za sebou a nic jineho nedavaji strikam si vincentku nebo tu morskou vodu jinak nemuzu nic dekuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest nosohltanu neustale

Zaléhání uší při sportu

Zaléhání uší při tělesné námaze, jakou je i sport, bývá nejčastěji způsobeno poruchou funkce sluchové (Eustachovy) trubice, která spojuje nosohltan s dutinou středoušní. Taková porucha ale může být způsobena i chorobným nálezem v nosohltanu. Je proto potřebné odborné vyšetření u otorinolaryngologa, který prohlédne uši, nos, krk, nosohltan a pomocí tympanometrie ověří funkci sluchové trubice.

Pokud by byl nález normální a neukazoval na žádný problém, je vhodné během sportování popíjet vhodnou tekutinu, nebo si alespoň občas vykloktat krk, případně prokapat v záklonu nos fyziologickým roztokem.

Zdroj: Zaléhání v uších

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den. Tyto problémy mám už více než 4 roky. Nikdo se ale ani nesnaží mi pomoci. Ve výtěrech byly často kvasinky a nebo nic. nyní mi byla diagnostikována achalázie. Ale zřejmě od toho hleny nejsou. mám stále nosohltan plný slaného hlenu, který mi ucpává krk. Každé jídlo doprovází hlen ,který nelze spolknout ani vyplivnout. nejhorší je to v noci, kdy mi vysychá nos i krk a jazyk se lepí na patro a bolí. Bolí mě i ucho a spánek , ale nikdo není schopný mi pomoci a dál neřeší.

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Je hlen v krku rakovina

Rakovina plic se projevuje úporným kašlem, vykašláváním hlenu smíšeného s krví, bolestí na hrudi. Rakovina hrtanu se projevuje úporným kašlem, vyschlým hrdlem a podobně. Rakovina hlasivek se projevuje chrapotem nebo ztrátou hlasu. Rakovina ústní dutiny a krku se projevuje chronickými ústními vřídky, vřídky na jazyku nebo v krku, které se nehojí.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA ŽLUTÝ HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, jmenuji se Iveta,léčím se s Crohnovou chorobou už 13.let,žiju v Německu 4,5roku v Čechách jsem čekala na Bioléčbu 2.roky ,kdyż jsem přijela do Německa hned my ji nasadili infuzi Bioléčbu- Ramikade:-Teď mám problémy mám žlutý jazyk asi horní cesty a dolní cesty zahleněný už od ledna tady v Německu my to nedokážou vyhledat i když jsem byla na krční a ušní ,rengen plíc jsem byla ty mě řekly vše v pořádku já vím że to není v pořádku bojím se aby to nebylo nejhorší ,tak nevím kde je problém .
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nezbývá vám nic jiného, než hledat pomoc u dalších lékařů. Německo je nejvyspělejší země Evropy, takže je velká pravděpodobnost, že brzy naleznete uspokojivé řešení, stejně jako s tou bioléčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma žlutý hlen

Jak na zahlenění průdušek

Na zahlenění průdušek je vhodná směs medu a octa. Do sklenice destilované vody dáte 2 čajové lžičky jablečného octa a 1 čajovou lžičku medu – rozmícháte a pijete 3x denně před jídlem. Ocet kupte opravdu kvalitní, léčí tu kyselina jablečná, takže nic, co se za jablečný ocet vydává. Doplňte stravu o přípravek s vitaminy D, A, C, E a zinkem na posílení imunity. Vhodná je inhalace přesličkového odvaru mírně osoleného jodovanou solí. Inhaluje se 5 minut několikrát denně.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Proč se dělají hleny v krku bez kašle

Pokud máte jen a pouze zahleněný krk, měl by vám pomoci dostatečný příjem tekutin v kombinaci s vhodnými léky na vykašlávání hlenu. Pomáhá ambroxol (Bromhexin, Ambrobene, Mucosolvan a podobně), acetylcystein (ACC, SOLMUCOL a další) nebo některé bylinné léky, například extrakt z břečťanu (Hedelix). Pokud ovšem nepomáhá stávající léčba, změňte ji na jinou léčivou látku, poradí vám jistě přinejmenším v lékárně.

Pokud ovšem nemáte jen kašel, ale máte i rýmu nebo jiné obtíže, je třeba je řešit také (zvláště rýmu jako zdroj hlenů je potřeba ošetřit, mírnit nosní sekreci vhodnými kapkami nebo sprejem). Zahlenění se může objevit také při dráždění sliznice dýchacích cest bakteriální infekcí (to by hleny byly zelené nebo žluté a měli byste nejspíš i další obtíže, jako bolest na hrudní kosti nebo v krku, případně i teploty, a celkově byste se nemuseli cítit zdravě), pak by mohla pomoci vhodná antibiotika. Také může jít o projev dlouhodobého dráždění sliznice při alergii (léčit alergii) nebo při kouření (nekouřit). Takže záleží, čím je zahlenění vyvoláno, a to je třeba řešit.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Co rozpouští hleny

Přímo na odhlenění dýchacích cest anebo jako prevence při nachlazení se doporučuje kořen lotosu (najdete v prodejnách se zdravou výživou). Mražený lotosový kořen je možné koupit například v pražské Sapě u Vietnamců (je to jejich běžná zelenina), kde půl kila stojí cca šedesát korun. Chutná moc dobře, je křupavý jako ředkvičky a lahodně sladký, trochu jako kdyby do mrkvova. Čerstvý lze konzumovat bez úpravy. Mražený kořen je dobré nakrájet jako jakoukoli jinou kořenovou zeleninu na pánev nebo do hrnce k jídlu, případně se dá z koleček vyvařit „čaj“ (asi deset minut povařit pár koleček s vodou, až roztok zfialoví a pak popíjet). Kořen lotosu má silné odhleňující účinky.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Homeopatika na zánět nosohltanu

Homeopatické léky se nepředepisují podle názvu diagnózy, ale podle konkrétních projevů, které má každý jiné. Proto musí být lék individuálně vybrán. Můžete vyzkoušet lék Kalium bichromicum 30C. Lék se užívá naředěný ve vodě, 3–5 kuliček léku dejte do sklenice vody a popíjejte v průběhu celého dne (5x za den napít). Takto užívejte cca 7 dní, ale zlepšení by mělo být patrné do 2 dní. Pokud by nenastalo ani malé zlepšení do 4 dní, lék je špatný a bylo by dobré vybrat jiný. Na nosohltan je také vhodný Cinnabaris 5CH, později přikupte druhé balení 9CH. Při potížích cucejte 3–5 kuliček. Doporučuje se před i po užití cca 20 minut nic nejíst a hlavně se vyhnout mentolu ve žvýkačkách.

Zdroj: Zánět nosohltanu

Zaléhání uší při rýmě

Zaléhání uší při rýmě bývá způsobeno zánětem horních cest dýchacích spolu s otokem Eustachovy trubice (spojuje nosohltan a střední ucho, je to trubice vyrovnávající tlak ve středouší).

Při tomto příznaku je dobré užívat nosní kapky na splasknutí sliznice, hlavní je zvládnout rýmu. Pomoci mohou i protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, případně i paracetamol (Panadol, Paralen). Pomáhají také léky proti alergii (antihistaminika, například Zodac, Zyrtec, léčivá látka je cetirizin). Pokud by vás ucho opět bolelo nebo pokud by rýma byla hnisavá či se vám zhoršoval sluch, je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Zaléhání v uších

Čím vyřešit dlouhotrvající zahlenění

Na dlouhotrvající zahlenění je vhodná šalvěj, která má dezinfekční účinek a je vhodná na kloktání. Dále se doporučuje inhalovat tea tree – dát jej do horké vody a dýchat. Bakterie v místnosti pak likviduje rozkrojená cibule, pokud je místnost větší, klidně nechte cibulí v míse více – nejvíce pomáhá červená cibule, nejméně bílá a žlutá. Totéž platí o cibulovém čaji, cibulovém obkladu a cibulovém sirupu. Užívejte velké množství vitaminu C – přebytky se vylučují močí, takže předávkovat se nelze. Nejlepším zdrojem je domácí kysané zelí a zelová voda z mléčného kvašení. Kdo nemá rád zelí, může si udělat pickles – rychlokvašenou zeleninu, která se také připravuje mléčným kvašením a je za pár dnů nakvašená a křupavá, přičemž výběr použité zeleniny je individuální.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Jak na zahlenění u starých lidí

Všechny tělní orgány jsou uzpůsobeny pro vzpřímený postoj. Ten však, i když nedobrovolně, nelze během dne dodržet, tudíž nutně musí přijít komplikace. A zvýšená tvorba hlenu v plicích je jednou z nich. U ležícího seniora je samozřejmě nutné dodržovat polohování po 2–3 hodinách, otáčet jej, dobré je i míčkování a poklepová masáž zad. Vhodné jsou léky ve spreji na zklidnění tvorby hlenu. Oslabená plicní tkáň je mnohem náchylnější k infekci.

Roli hraje rovněž strava, je třeba dodávat velké množství bílkovin, část odborníků se ale kloní k teorii zahlenění po mléčných výrobcích. Nutné je doplňovat tekutiny– senioři obecně méně pijí.

Polohování ležících seniorů je možné prostřednictvím návštěv zdravotní sestry z agentury domácí péče, která může provádět pasivní cvičení, mnohé umí i míčkování a poklepovou masáž zad. Lze ale tyto postupy dohledat i na internetu. Vhodná je pečovatelská služba, aby část povinností přešla na profesionály a rodinní příslušníci si mohli trošku odpočinout.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Jak se zbavit zalehlého ucha

Zalehlé uši vznikají na základě ucpání zevního zvukovodu mazovou (cerumenovou) zátkou, což je nejčastější příčina tohoto stavu. Ucho přitom nebolí. Potíže se řeší buď návštěvou ORL, kde zátku šetrně odstraní (propláchnutí uší), anebo ji můžete rozpustit sami pomocí kapek. Nejčastěji se pro tento účel používá ředěný peroxid vodíku z lékárny.

Další příčinou by mohl být tubární katar. To znamená slepení stěn trubice, která spojuje nosohltan se středním uchem ( Eustachova trubice). Tím se přestane při polykání vyrovnávat tlak středouší a okolí a uši jsou pak zalehlé. V tom případě by mohlo pomoci běžné dekongescens, které je obsaženo například v Paralenu plus, Coldrexu, Nurofenu a dalších produktech.

Méně pravděpodobná je příčina cévní nebo neurologická. Tu by odhalili specializovaní lékaři na ORL nebo v neurologické ambulanci. Tento stav se projevuje jako dlouhodobě zalehlé ucho. Zalehlé ucho od krční páteře je ojedinělým případem, ale může se vyskytnout.

Léčba je vždy individuální dle stanovené příčiny.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Nakažlivost nemoci růže

Streptokoky se přenášejí vzdušnou cestou, přímým i nepřímým kontaktem. V těle se pak při erysipelu šíří lymfatickými cestami nejčastěji z drobných poranění, prasklin vzniklých při plísňovém onemocnění prstů, z chronických ekzémů nebo z porušené kůže při chronické žilní nedostatečnosti, z dutiny nosní či zevního zvukovodu. Poměrně často bývá vstupní branou infekce otevřená rána při proleženinách, bércových vředech či diabetické noze. Když se nedodrží přísné sterilní podmínky při převazech, infekce může vniknout i operační ránou.

Zdrojem infekce je velmi často sám nemocný pacient, někdy i druhá osoba s jinou streptokokovou infekcí. Recidivy většinou vznikají opětovnou aktivací streptokoků již přítomných v organismu nebo na kůži. Až 20 % populace jsou totiž bezpříznakoví nosiči, jejichž kůže nebo nosohltan jsou kolonizovány streptokoky. Kolonizace kůže je častým důsledkem prodělané infekce, koncentrace bakterií je však mnohem nižší. Inkubační doba se pohybuje od několika hodin do 2 dnů.

Zdroj: Kožní onemocnění růže

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Komplikace

Nejčastěji komplikace doprovázejí pacienty, kteří mají rozštěpem zasaženo patro. Jedná se o záněty středouší. Je to důsledek špatné funkce Eustachovy trubice (Eustachova trubice spojuje nosohltan a střední ucho a slouží k vyrovnávání tlaku vzduchu za bubínkem), která má v dětství nepříznivé postavení, které se ale růstem zlepšuje. Právě u dětí s rozštěpem patra jsou svaly patra zodpovědné za otevírání Eustachovy trubice jen částečně funkční a společně se zmnoženou mandlí tak způsobují její špatnou funkci. Postupně vzniká podtlak a středouší vyplní rosolovitá až hlenovitá tekutina, která způsobuje přechodnou převodní nedoslýchavost. Bez vhodné léčby na specializovaném pracovišti by mohlo dojít k oslabení až ke ztrátě sluchu. Další komplikací při rozštěpu patra je vývoj řeči. Děti jsou vždy sledovány logopedem rozštěpového centra a v místě bydliště dochází na logopedickou terapii dle potřeby. Pokud však patro není plně funkční ani po první operaci mají děti problém s artikulací, kdy je jejich řeč nosová nebo až samohlásková, těžko srozumitelná. V těchto případech je nutné přistoupit k reoperaci patra (zpravidla okolo 3let). Touto se již problém v naprosté většině případů napraví a logopedickou terapií se dosáhne dobrých výsledků. U dětí, které mají rozštěpem zasaženu čelist, je vždy nutná ortodontická léčba. Pacienti mohou mít v místě rozštěpu zuby nadpočetné, stejně jako chybějící, různě rotované nebo deformované. Vše je však dobře léčitelné ortodontickými aparátky, implantáty nebo zubními můstky. Některé děti trpí zvýšenou kazivostí mléčného chrupu, který je nutné vždy včas ošetřit u stomatologa.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Je nemoc růže přenosná?

Jednoznačná odpověď na otázku nakažlivosti a přenosu zní jednoznačně ANO. Nemoc je přenosná i nakažlivá. Streptokoky se přenášejí vzdušnou cestou, přímým i nepřímým kontaktem. V těle se pak šíří lymfatickými cestami nejčastěji z drobných poranění, prasklin vzniklých při plísňovém onemocnění prstů, z chronických ekzémů nebo z porušené kůže při chronické žilní nedostatečnosti, z dutiny nosní či zevního zvukovodu. Poměrně často bývá vstupní branou infekce otevřená rána při proleženinách, bércových vředech či diabetické noze. Když se nedodrží přísné sterilní podmínky při převazech, infekce může vniknout i operační ránou. Původcem infekce je velmi často sám pacient, někdy i druhá osoba s jinou streptokokovou infekcí. Recidivy většinou vznikají opětovnou aktivací streptokoků, kteří jsou v organismu nebo na kůži. 20 % populace jsou bezpříznakoví nosiči, jejichž kůže nebo nosohltan je osídlen streptokoky.

Rekapitulace:

  • Ano, růže je přenosná, jelikož je to infekční nemoc.
  • Ano, je možné se nakazit od druhého, ale pravděpodobnost je asi 7%, to by ten dotyčný musel postiženému nohu třeba olíznout! I takoví mezi námi jsou.
  • Ano, nemoc se přenáší krví a přímým stykem s postiženým místem.

Pozor: V žádném případě na postižené místo nesahejte, může dojít k přenosu infekce, je zapotřebí dodržovat důslednou hygienu!

Doporučení: Je dobré mít stále kůži mastnou, ne vysušenou, nejlepší je ji mazat obyčejným sádlem. Vhodná je celíková nebo lichořeřišnicová mast, v sádlovém základu. Doporučují se i obklady ze spařených listů podbělu nebo čerstvé mydlice. Na vyčištění organismu pijte dvousložkové čaje, a to šalvěj a majoránka (1 : 1), nebo saturejka a mateřídouška (1 : 1). Oba čaje se připravují stejně: čajovou lžičku z každé byliny přelijeme hrnkem horké vody a necháme 10 minut přikryté louhovat. Oba čaje se pijí 3x denně. Šalvěj před jídlem, saturejka mezi jídly. Čaje tělo pročistí a mast jen upraví vnější příznaky.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP