Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

DÁVIVÝ EFEKT

OBSAH

Jak zvládnout dávivý kašel u dětí

Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Co znamená dávivý kašel u dětí v noci

Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem GUNA INJEKCE CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Veselská.

Prosím o sdělení ceny injekcí MD-KNEE (koleno)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

5 ampulí stojí 2000 Kč. Aplikují se 1 až 2 ampule na jedno místo, efekt lze očekávat po 5 aplikacích, dle zkušeností prof. MUDr. Trče z ortopedické kliniky je maximální efekt terapie za 2 měsíce od počátku léčby a efekt přetrvává po 10ti aplikacích. Z toho vyplývá, že cena bude činit 8000 Kč za celkem 20 ampulí.
Léčbu kolagenovými injekcemi dostanete v Praze ve středisku rehabilitace. Tady je jejich internetová adresa www.rehabilitaceprah…

Zdroj: diskuze Guna injekce cena

Dávivý kašel v noci

Dávivý kašel objevující se v noci může být spojen s refluxem jícnu. Reflux se považuje za nemoc v případě, že se vyskytuje pravidelně anebo často a způsobuje i další symptomy a obtíže. Onemocnění není vždy rozpoznatelné, ne vždy ho lze identifikovat, ale jeho jednoznačným projevem je zpětný tok obsahu žaludku.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Nováková.

Dobrý den, před cca měsícem veterinářka zjistila u Labradora13 let srdeční poruchu...nevím přesně jakou. Léčila mu infekci na noze a na mé sdělení, že poslední dobou má dávivý kašel ho poslechla a řekla, že v budoucnu budeme řešit srdce. Zatím mu léčila tu nohu. Pes nám 8.2. zemřel, zřejmě na zástavu srdce, a mně by zajímalo, proč mu tedy nenasadila hned léky i na srdce a zda se jeho konec mohl prodloužit. Dále se trápím myšlenkou, zda při umírání moc netrpěl...našli jsme ho už doma mrtvého, měl bílou pěnu u tlamy. A zda se dá při poslechu zjistit i vodu na plicich...to mně trápí že všeho nejvíc...zda se nakonec neudusil, protože to je asi ta nejhorší smrt. Nebyl nikde oteklý, ani packy...ale proč měl ten dávivý kašel ??? Děkuji moc za odpovědi, M. Nováková, Chomutov.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, máme stejný problém,12 let bišonek, 3-ti antibiotika s žádné zlepšení dávivého kašle. Zjištěná arytmie srdce, zatím prý bez medikace. Už nevíme co s ním.
Poradíte? Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Dávivý reflex a léky na bolest v krku

Bolest v krku je součástí téměř každé virové infekce dýchacích cest. Různě intenzivní bolestí v krku většinou každá viróza začíná. Současně se také zhoršuje polykání, protože jde o zánět hltanu a nosohltanu. Sliznice je zarudlá, oteklá a bolestivá a vyskytuje se dávivý reflex. Používají se dezinfekční roztoky ke kloktání, spreje nebo pastilky ke zmírnění bolesti.

Zdroj: Dávivý reflex

Diskuze

V diskuzi VIŠNĚVSKÉHO BALZÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jaký účinek má višněvského emulze na bursitidu paty? Může pomoci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena sokolova.

efekt na burzitidu paty

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

trpím ranními depresemi, beru Tritico a Velaxin a žádný efekt to nepřináší. .děkuji

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Dávivý kašel v těhotenství

Kašel dráždivý a dlouhotrvající je značně vyčerpávající pro organismus matky. Nepředstavuje sice pro ženu ani dítě extrémně vysoké riziko, naopak právě skutečnost, že se ženy léčí samy, může představovat určité riziko. Antitusika i mukoaktivní látky pro těhotné a kojící matky je vhodné vždy vybírat po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Lze použít i různé bylinné čajové směsi, ale i ty je dobré konzultovat s lékárníkem či lékařem.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AničkaP.

doktorka Lenka Páralová je skutečná odbornice, co se týče estetické kliniky. Jsem její několikaletá klientka a nevyměnila bych ji. Je to zlatá žínka, které má množství zkušenosti, zahraniční praxe. Má pevnou ruku, aplikuje vždy jen tolik výplně, kolik je potřeba, takže máte jistotu přirozeného výsledku :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Angie.

Dělala mi rty Juvedermem, musím uznat, že efekt fakt hezkej, žádný velký kačer.

Zdroj: diskuze Re: Kam jít

Dávivý kašel po očkování

Dávivý kašel po očkování s vysokou pravděpodobností nesouvisí s očkováním. Dítě by mělo být při očkování 100% zdravé, to platí i pro dobu asi dvou týdnů před očkováním. Za zdravé dítě považujeme to, které nesmrká, nekašle, nemá zvýšenou teplotu. Důležité je, aby i sourozenci nebo jiní rodinní příslušníci žijící v jedné domácnosti byli zdraví. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že je dítě v inkubační době daného onemocnění. Očkování je lepší odložit i v případě, že dítěti rostou zrovna zoubky, přestalo být kojeno, nastupuje do školky, narodil se mu sourozenec, rodina se stěhuje do nového prostředí nebo prochází jinou významnou změnou či problémy.

K nežádoucím reakcím po očkování patří mírně zvýšená teplota nebo jakákoliv malá kožní reakce.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nelly.

děkuji baby za vaše zkušenosti a doporučení. Jsem ráda, že se našel někdo s dobrými zkušenostmi. Ještě by mě zajímalo kolik to tak asi stojí a jak dlouho efekt vydrží.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Kam jít?

Dávivý reflex při vyšetření srdce

Cílem jícnové echokardiografie je podrobnější ultrazvukové vyšetření srdce a velkých cév, kterého nelze dosáhnout z povrchu hrudníku. Vyšetření se provádí speciální ultrazvukovou sondou umístěnou na ohebném endoskopu, jedná se o tenkou hadici, která se zavádí do jícnu a horní části žaludku. Dýchací cesty přitom zůstávají zcela volné. Vyšetření není bolestivé, ale může být nepříjemné díky vyvolání dávivého reflexu. Dávivý reflex je potlačen místním znecitlivěním kořene jazyka a hltanu pomocí gelu Mesocain, kterým je potřena sonda. U osob se silným dávivým reflexem je možnost dalšího místního znecitlivění sprejem Xylocain. U většiny pacientů se podávají léky proti zvracení Torecan, případně léky na zklidnění Dormicum. Tyto léky se podávají nitrožilně.

Zdroj: Dávivý reflex

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Co na dávivý kašel u dětí

Po nástupu do školky děti velmi často trápí respirační infekty s kašlem a rýmou, protože se dostávají do kontaktu s dosud jim neznámými mikroby. Jako léčba přes den se doporučuje spíše něco na rozpuštění sekretů – vhodný by mohl být Erdomed, který je na recept. K němu lze zvolit po dobu nemoci antihistaminikum, například Flonidan či Aerius. Na noc spíše léky proti kašli, jako je Levopront či Sinecod. Jako prevence pro podporu imunity se jeví vhodná kúra betaglukanů s Imunity sirupem. Jsou žádoucí i další podpůrné prostředky, jako je bioptronová lampa, masáže hrudníčku, zvlhčování vzduchu a inhalace.

Zdroj: Dávivý kašel

Babské rady na dávivý kašel

Na dávivý kašel je vhodné toto:

  • Pravidelně větrejte.
  • Zvlhčujte vzduch v pokoji.
  • Inhalujte vodní páry.
  • Podložte si hlavu polštáři.
  • Popíjejte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte bylinkové nálevy – uvařte si čaje z bylin divizny velkokvěté, tymiánu, bezu černého, dobromysli, jitrocele, řebříčku anebo máty. Podporují odkašlávání a mají upokojující dezinfekční účinky.
  • Připravte si zelnou šťávu s medem – upevníte si imunitu a uleví se vám.
  • Udělejte si Priessnitzův zábal.
  • Dejte si cibulový čaj či cibuli s medem – nakrájenou cibuli smíchejte s medem a vložte do sklenky, počkejte, až pustí šťávu plnou vitamínů. Čaj je vhodný pro děti i dospělé. Konzumujte ho několikrát denně.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Dávivý reflex u zubaře

Pokud jdete k zubaři na vyšetření a trpíte dávivým reflexem, je dobré nejprve se domluvit se zubařem a ujistit se, že když mu dáte pokyn například rukou, tak s nepříjemným dotykem přestane. To vám dodá pocit větší důvěry a klidu, se kterým pro vás výkon nebude představovat takovou zátěž. Při problémech zatněte pěst levé ruky. Tento oblíbený zubařský trik vám pomůže zbavit se pocitu na dávení i v takových situacích, jako je zubní ošetření nebo výtěr z krku. Není to žádná novinka, ale mnozí o ní ještě nikdy neslyšeli. Sevřete levou ruku v pěst (palcem dovnitř) a silou sevřete. To je vše. Překvapivě to má účinek jen na levé ruce. Lze to vyzkoušet například s pomocí zubního kartáčku.

Zdroj: Dávivý reflex

Rady na potlačení dávivého reflexu

Při postupném nácviku dotyků měkkého patra lze minimalizovat dávivý reflex nebo se jej dokonce úplně zbavit. Této technice se také říká desenzibilace. Vyžaduje to však úsilí a trpělivost. Nejlepší čas na trénink dotyků měkkého patra je večer, když si čistíte zuby.

Nejdříve zjistěte, kde vám na jazyku začíná dávivý reflex. Vezměte si zubní kartáček a postupným zasouváním štětinami kartáčku po jazyku do úst zjistěte, na kterém místě vám začíná pocit na dávení.

Na tomto místě pak začněte kartáčkem čistit jazyk – vydržte to alespoň 10 sekund, i když je vám to nepříjemné.

Opakujte tento postup na stejném místě jazyka i následující dny při čistění zubů – po několika opakováních si určitě všimnete, že najednou toto místo můžete čistit už bez pocitu na dávení.

Dále opakujte stejný postup s tím, že se po malých vzdálenostech posouváte s kartáčkem hlouběji do úst.

Postupujte postupně s kartáčováním jazyka hlouběji do úst, až se dotknete měkkého patra vzadu ve svých ústech – v tomto okamžiku pro vás návštěva zubaře nebo výtěr krku nepředstavuje žádný problém!

Celý proces by neměl trvat déle než jeden měsíc.

Nezapomeňte nácvik čas od času zopakovat, protože by se váš silný dávivý reflex mohl vrátit.

Zdroj: Dávivý reflex

Jak léčit dávivý kašel u dospělých

Léčba dávivého kašle je vždy individuální a záleží na příčině onemocnění. Pokud nás v dospělosti trápí záchvaty kašle, může za to kromě ovzduší, kouření či alergií především naše psychika. Zde je vhodné použít tradiční čínskou lidovou medicínu, která má na tyto případy od starověku pro děti i dospělé unikátní mišpulníkový sirup. Listy mišpulníku patří v Asii k nejznámějším přírodním prostředkům na kašel.

Dávkování a doba užívání: 1 polévková lžíce 3–4x denně u dospělých. U dětí ve věku 3–12 let 1 kávová lžička 3–4x denně. Zředit teplou vodou, promíchat a vypít. Kojencům lze sirup přidat do čaje. Účinek je možné pozorovat po několika dnech.

Indikace:

  • kašel, škrábání v krku;
  • chrapot, pobolívání hlasivek po dlouhém mluvení či zpěvu;
  • zánět průdušek se zahleněním a nemožností odkašlat;
  • chronický kašel s obtížným vykašláváním, například kuřácký.

Zdroj: Dávivý kašel

Co znamená dávivý reflex

Jedním z nejvíce nepříjemných pocitů, který můžete zažít, je nedobrovolné dávení. Pokud máte citlivý dávivý reflex, můžete mít potíže s polykáním pilulek nebo návštěvou u zubaře. Dávivý reflex je přirozený obranný systém vašeho těla proti vdechnutí cizích předmětů. Naštěstí existují způsoby, jak zmírnit dávivý reflex pomocí některých technik, například se radí zvednutí obou nohou. Pokud sedíte nebo ležíte, zvednutí obou nohou způsobí stažení břišních svalů a pomůže oddálit pocity na zvracení. Důležité je také psychické zklidnění. Dávivý reflex se totiž spouští kombinací psychologie a fyziologie. Pro některé lidi hraje psychologický aspekt větší roli. Možná, že jste měli v minulosti traumatizující zážitek u lékaře nebo máte jen strach ze ztráty sebekontroly. Je proto dobré s lékařem či zubařem komunikovat a ujistit se, že když mu dáte pokyn například rukou, tak s nepříjemným dotykem přestane. To vám dodá pocit větší důvěry a klidu, se kterým pro vás výkon nebude představovat takovou zátěž. Z dlouhodobého hlediska můžete k celkovému zklidnění výrazně přispět cvičení jógy. Mezi další rady patří sůl na jazyk. Trik se solí lze provádět dvěma způsoby. Buďto si dejte jen špetku soli na špičku jazyka, nebo rozmíchejte lžičku soli do sklenice s vodou, zamíchejte a vypláchněte si ústa. Nezapomeňte vodu se solí vyplivnout. Nepolykejte ji! Sůl na jazyku svojí silnou chutí přebije pocit na zvracení. Jinou možností je poslouchání hudby. Poslech hudby zaměří vaši mysl v dané chvíli na něco jiného, a tak se nebudete tolik soustředit na to, co vás nutí zvracet. Někteří lidé uvádějí, že mají citlivější dávivý reflex brzy po ránu, pokud je to možné, naplánujte si problémovou aktivitu na pozdní odpoledne nebo večer. Na dávivý reflex má vliv dýchání nosem, jestli je to v danou chvíli možné, dýchejte tedy raději nosem než ústy.

Zdroj: Dávivý reflex


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP