Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

HYDROGENUHLIČITAN SODNÝ ŠKODLIVOST

OBSAH

Jak chutná jedlá soda

Soda bicarbona – hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 (jedlá soda, sodná sůl kyseliny uhličité) – je bílý jemný krystalický prášek se zásaditou reakcí a chutí, znáte ji jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy (vyrovná překyselení žaludku). Soda má nejen alkalizující, ale i antibakteriální účinek a antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Má lehce štiplavou chuť.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ptám se na warfarin a jedlá soda,děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soda bikarbona (hydrogenuhličitan sodný) neobsahuje žádný vitamín K, na který je Warfarin citlivý a ani není známa žádná interakce mezi Warfarinem a jedlou sodou. Při léčbě Warfarinem můžete jedlou sodu používat jak potřebujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a warfarin

Jedlá soda jako lék

Je nutné zde zdůraznit, že bikarbonát sodný (soda bikarbona) je široce zkoumanou látkou a používá se v praxi již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je tak vysoká, že jejich aplikace často poškozují a ničí důležité životní orgány, jako jsou játra a ledviny. Proto se pacientům při chemoterapii a radioterapii běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.

Také je možné si sodu přidávat do vody s cílem léčit různé zdravotní problémy, včetně klinické acidózy a dalších onemocnění. Její léčivé účinky zachránily mnoho životů na jednotkách intenzivní péče. Jedlá soda v lékopisné kvalitě v kombinaci s dalšími přírodními substancemi, například solemi jódu nebo hořčíku, vytváří směsi, které jsou v medicínském světě zázrakem. Mějte ale i zde na paměti, že všeho s mírou! Nic se nesmí přehánět.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Škodlivosť sódy bikarbóny

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.

Zdroj: Použití sody bikarbony

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Můžu užívat na pálení žáhy a na pálení v žaludku jedlou sodu, když trvale užívám Lexaurin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda, by neměla společně s Lexaurinem dělat problémy. Ale i přesto je třeba sledovat zažívací pocity při tomto užívání. Překyselený žaludek nebo pálení žáhy může být způsobeno stresem, který může být důsledkem deprese nebo úzkosti či strachu, které dobře znáte. Zkuste společně s užíváním sody také zmírnit tyto faktory, které negativně ovlivňují překyselení žaladku. Pro zmírnění pálení žáhy a žaludku taktéž omezte konzumaci kynutého těsta, knedlíků a moukou zadělávaných omáček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a lexaurin

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a jde o naprosto bezpečnou látku. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 – protispékavá látka a kypřicí prášek.

Zdroj: Léčivé účinky jedlé sody

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Dopita.

Kde prosím seženu tu súl!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Bikarbona anebo bicarbona

Soda jedlá je chemicky NaHCO3 (hydrogenuhličitan sodný), jde o bílý krystalický prášek bez zápachu, pH je lehce alkalické. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.

Bikarbona, anebo bicarbona? Oba názvy jsou správné, bikarbona je počeštěný název pro jedlou sodu.

Soda podle Wikipedie

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda je bílý prášek se zásaditým pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Využívá se také k neutralizaci poleptání kyselinou, jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se rovněž použít k bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Tělo hydrogenuhličitan sodný vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se "pálení žáhy". Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Zlepšuje u nich bachorovou výkonnost a stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN SODNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,chci se zeptat na použití u koček,po použití Advete pipetka co se na nanáší za krk zvířete se ušní svrab ztratí cca2dny,a je to drahá záležitost.Kočka se drápe na spáncích do krve.Může se hypermanganem potírat kočce uši,rozdrápané spánky?děkuji za odpověd´ mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Dobrý den,

rozhodně ne, hypermangan není běžná desinfekce. Je jedovatý a neměl by se používat vnitřně, tedy ani na otevřené rány. Použijte standardní desinfekci na bázi jódu atd..

Zdroj: diskuze Hypermangan sodný

Vzorec

Soda bicarbona - hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3 ("jedlá soda")

Zdroj: Med a soda bicarbona

Diskuze

V diskuzi SLOŽENÍ VODIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Zdravím, chci se zeptat, jestli ten THIOSÍRAN SODNÝ má opravdu být 20% in acqua a ne 2%, v lékárně se totiž divili, že to bude asi dost silný roztok, díky za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Složení vodiček

Jedlá soda při kojení

Je obsažena v přípravcích používaných k léčbě nadměrné žaludeční acidózy, perorálních rehydratačních roztocích a tekutinách pro nitrožilní použití, které mají za cíl úpravu akutní metabolické acidózy. Používá se také k dlouhodobé léčbě chronické metabolické acidózy způsobené poruchou funkce ledvin.

Perorální roztoky bikarbonátu neutralizují žaludeční kyselost tvorbou oxidu uhličitého. Zbytek absorbuje střevo. V plazmě je hydrogenuhličitan udržován v normálním fyziologickém rozmezí, přičemž přebytek je eliminován ledvinami.

Epiteliální buňky mléčné žlázy regulují vstup sodíku a bikarbonátu do mateřského mléka s malým vlivem na složení mléka.

Bikarbonát snižuje sekreci prolaktinu v případech sekundární hyperprolaktinémie v důsledku metabolické acidózy, ale neovlivňuje tvorbu mléka.

Přestože je známo, že hydrogenuhličitan sodný je vylučován do mateřského mléka, nebyly nalezeny žádné zprávy popisující jeho použití během kojení u lidí. Užívání jedlé sody jako antacida se však během kojení nedoporučuje.

Zdroj: Jedlá soda při kojení

Diskuze

V diskuzi PÉČE O VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Já si všímám, co dnes obsahuje kosmetika.Jsou to samé sulfáty, parabeny a chlorid sodný, tyhle látky jen vysušují vlasy.Proto jsem se rozhodla používat už jen výhradně přírodní kosmetiku, teď se mi osvědčila kosmetika od řady Alloxi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Péče o vlasy

Výroba

Z celé řady postupů výroby sody, kterými se zabývali chemici už v 18. století, se prosadil Leblancův způsob a byl zaveden do velkokapacitní výroby od roku 1789.

Stále se rozvíjející průmysl barviv po roce 1860 však začal klást silné a náročné požadavky na zvýšení výroby sody. To byl také jeden z důvodů, proč začal být Leblancův způsob výroby postupně vytlačován novým, amoniakálním procesem výroby sody. Ten zdokonalil belgický technik Ernest Solvay roku 1863 - Solvayův způsob. Přestože se vedle Solvaye zabývalo novým řešením výroby sody více chemiků, stala se tato výroba díky udržování technických řešení v tajnosti prakticky monopolem.

Leblancův způsob výroby sody: Dle tohoto způsobu, zavedeného do velkokapacitní výroby roku 1789, se bezvodý síran sodný, vápenec a uhlí rozemelou a pálí v plamenné peci. Z vychladlé taveniny je poté soda (uhličitan sodný) vyloužen vodou. Při tomto způsobu výroby sody však unikaly oxidy síry a kromě sody vznikal také odpad - sulfid vápenatý. V 80. letech 19. století se podařilo vyřešit využití síry z tohoto odpadu. Tento postup se udržel až do roku 1915, kdy byl definitivně nahrazen Solvayovým (amoniakálním) postupem.

Solvayův (amoniakální) způsob výroby sody: Výchozími surovinami jsou kuchyňská sůl (chlorid sodný), vápenec a amoniak. Probíhá na základě dvou reakcí - při první vzniká hydrogenuhličitan amonný, který se při druhé reakci účinkem chloridu sodného přemění na hydrogenuhličitan sodný. Ten se kalcinuje (zahřívá) a vzniká takzvaná kalcinovaná soda.

Solvayův amoniakální způsob výroby sody byl prvním komplexním využitím fyzikálně chemických poznatků v kombinaci s komplexním řešením zařízení tak, aby bylo možno realizovat reakce mezi plyny, kapalinami a tuhými látkami nepřetržitě a aby při tom bylo dosaženo potřebného využití surovin i energií a ekonomické efektivnosti.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Škodlivost

Studie prokázaly souvislost mezi zvýšenou hladinou dusičnanů a zvýšeným počtem úmrtí na některá onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, diabetes mellitus, rakovina žaludku a Parkinsonova choroba. Možná jako důsledek škodlivého účinku nitrosaminů na DNA. Nitrosaminy, vytvořené vlivem rychlosoli s obsahem dusičnanu sodného nebo dusičnanu draselného, byly spojeny s rakovinou žaludku a rakovinou jícnu. Dusičnan sodný a dusitany jsou spojeny s vyšším rizikem kolorektálního karcinomu.

Jedním z důvodů, proč zpracované maso zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, je jeho obsah dusičnanů. Malé množství dusičnanů přidaných do masa jako konzervační látky se rozpadá na dusitany. Dusitan pak reaguje s potravinami bohatými na bílkoviny (například s masem) za vzniku karcinogenních NOC (nitrososloučenin). NOC mohou vznikat buď při nakládání masa, nebo v těle při trávení masa.

Zdroj: Rychlosůl

Složení rychlosolí

Existuje mnoho typů rychlosolí, které jsou často specifické pro určitou zemi nebo region. Hlavní složku vždy představuje kuchyňská sůl (vzorec NaCl), pak dusitan sodný (vzorec NaNO2) a v některých případech dusičnan sodný (vzorec NaNO3) nebo dusičnan draselný (vzorec KNO3).

Nejznámější je rychlosůl Praganda

Obsahuje 6,25% dusitanu sodného a 93,75% kuchyňské soli. Doporučuje se pro maso, které vyžaduje krátkou nakládací procedůru a bude vařeno / uzeno a konzumováno relativně rychle. Dusitan sodný poskytuje charakteristickou chuť a barvu.

Rychlosůl pro masokombináty

Obsahuje 6,25% dusitanu sodného, 4% dusičnanu sodného a 89,75% kuchyňské soli. Dusičnan sodný se časem postupně rozpadá na dusitan sodný a až od té doby je potravina připravena ke konzumaci. V konzumovaném výrobku nesmí zůstat žádný dusičnan sodný. Z tohoto důvodu je tato rychlosůl určena pro maso, které vyžaduje dlouhou dobu nasolovací procedůry (týdny až měsíce), patří sem tvrdý salám a šunka.

Ledek

Ledek je zažitý název pro dusičnan draselný. Ledek je po staletí běžnou složkou některých druhů soleného masa, ale jeho používání bylo většinou zastaveno kvůli nekonzistentním výsledkům ve srovnání s dusitany KNO2, NaNO2, NNaNO2 atd. Přesto se ledek stále používá v některých uzeninách.

Zdroj: Rychlosůl

Diskuze

V diskuzi BORAX N A TVRDÉ PÁJENÍ MOSAZÍ /KDE JEJ MŮŽU KOUPIT ?/ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hofrmeister Viktor.

V okolí Plzně kde bydlím, již rok Borax sháním-a nic. Poraďte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Je to prosím tohle?
Díky


www.hnojivapraha.cz/…

BORAX 500 g

Kód: 140066

Produktové číslo: 8592213010690

Borax - tetraboritan sodný - ZÁKLADNÍ PRODUKT PRO VÝROBU SLIZU a dále nepostradatelný doplněk v půdě. Jeho nedostatek způsobuje: - sklovitost růžic květáku - sklovitost kedluben a odumírání vegetačního vrcholu semenic - srdéčkovou hnilobu červené řepy - k


Kategorie: Hnojiva

Zdroj: diskuze Borax n a tvrdé pájení mosazí /kde jej můžu koupit ?/

Rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva

Jak jedlá soda (bicarbona) používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při pečení pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky, čímž ho nakypřují. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž po smíchání přísad okamžitě vznikají bublinky oxidu uhličitého. Z toho důvodu musíte těsta kypřená jedlou sodou péct hned po přidání této přísady, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Zdroj: Léčivé účinky jedlé sody

Co je to Glauberova sůl

Glauberova sůl se skládá ze síranu sodného a síranu vápenatého, případně síranu hořečnatého. Má chemický vzorec Na2SO4 a je vhodná především pro očistu organismu.

Dle Wikipedie se jedná o síran sodný (Na2SO4), což je sodná sůl kyseliny sírové. Bezvodý síran sodný je bílá krystalická látka známá jako minerál thenardit. Dekahydrát je známý od 17. století jako Glauberova sůl nebo mirabilit (historicky sal mirabilis). Síran sodný se vyskytuje také jako heptahydrát, který se při ochlazování mění na dekahydrát. Síranu sodného se za rok vyprodukuje 6 milionů tun, takže jde o jednu z hlavních světových chemikálií a zároveň o jednu z nejškodlivějších solí z hlediska ochrany staveb – pokud krystaly rostou v pórech kamenů, může tlak dosáhnout vysokých hodnot a kameny pak praskají.

Síran sodný se používá hlavně při výrobě čisticích prostředků a v sulfátovém procesu rozvlákňování papíru. Okolo dvou třetin světové produkce pochází z přírodního minerálu mirabilitu, zbytek z vedlejších produktů chemických procesů, například z výroby kyseliny chlorovodíkové nebo úpravy uranové rudy.

Dekahydrát síranu sodného je vhodné akumulační médium, teplem tání lze do 1 m3 akumulovat 358 MJ.

Síran sodný se laboratorně připravuje neutralizací hydroxidu sodného kyselinou sírovou.

Přestože je síran sodný obecně považován za netoxický, je potřeba s ním zacházet opatrně. Jeho prach může způsobit dočasné astma nebo podráždění očí; tomu lze zamezit použitím respirátoru a ochrany očí. Přeprava síranu sodného není omezena a neexistují pro něj žádné R-věty ani S-věty.

Síran sodný se používá jako přídatná látka (spolu s hydrogensíranem sodným pod označením E 514).

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Glutamát působí stejně nezdravě jako sůl

Dalším problémem glutamátu sodného je skutečnost, že je zdrojem sodíku o jehož neblahém vlivu na lidské zdraví (oběhová soustava, srdce) již není pochyb a tento fakt nemohou utlumit žádné obchodní zájmy. V některých kořeních JUST najdete také kromě glutamátu sodného ještě inositát sodný a guanylát sodný, které jsou dalším zdrojem sodíku.

Na některém školení firmy Just Nahrin jsem se setkala s prezentací koření a produktů pro zdravou domácí kuchyni. Dozvěděla jsem se, že bujony a koření Just skutečně glutamát obsahují, ale „pouze málo“. Na otázku, kolik je to vlastně „málo“ vyjádřeno čísly, mne věrní posluchači a prodejci této značky málem zlynčovali. Nicméně skutečnost je taková, že odpověď jsem nedostala. Zdravotní rizika v souvislosti s glutamátem nebo zvýšeným příjmem sodíku jsou poměrně dobře popsána. Rozhodnutí, jestli budete používat výrobky s obsahem těchto aditiv, je čistě na Vás. Pokud je však vyloučíte z jídelníčku, určitě to prospěje celé rodině.

Zdroj: Kvalita produktů Just & Nahrin

Co je to glutamát sodný

Glutamát sodný (sodná sůl kyseliny glutamové) je potravinářské aditivum pro zvýraznění chuti a v potravinách ho najdeme buď slovně anebo pod označením E620 – E625, nejčastěji pak E621. Konkrétně se jedná o aminokyselinu, která se v organizmu zcela běžně vyskytuje, potíž je však forma, v jaké je přidávána do jídla. Většina aminokyselin se v těle vyskytuje v tzv. L-formě. Syntetické formy se však vyskytují v tzv. D-formě, která je, jak míní mnozí odborníci, pro organizmus velmi škodlivá. Dr. Petr Fořt v uvedeném článku píše: „Uvažuje se o tom, že D-formy aminokyselin mohou být příčinou poruch metabolismu a s tím spojených vážných zdravotních potíží. Jak to v reálu dopadne, pochopitelně závisí na jejich množství.“ Po různých testech prohlásila instituce FDA, americký úřad pro bezpečnost potravin, že glutamát sodný není alergenem, není toxický a dokonce není rizikový ani pro těhotné a kojící ženy a děti předškolního věku. S tímto názorem nesouhlasí více odborníků a kupříkladu prof. RNDr. Anna Strunecká ve své knize Doba jedová (s. 28) píše, že „Glutamát je neurotoxický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat“ ... Obzvláště nebezpečný je glutamát u dětí a to ještě nenarozených, kdy glutamán prostupuje placentou do krve a do mozku plodu. Vyvíjející se mozek je mnohem citlivější na působení této soli než mozek dospělého člověka. Prof. Strunecká však píše, že „glutamát je nebezpečný v každém věku“... Na další straně je pak výčet onemocnění, které se mohou vyskytnout v důsledku konzumace glutamátu, příklad: autismus, neurodegenerace, epilepsie, různé poruchy metabolizmu, migrény, poruchy učení u dětí atd.

Zdroj: Kvalita produktů Just & Nahrin

Co to znamená pro mě?

Nadměrné dávky paracetamolu jsou nejčastější příčinou akutního selhání jater. Vysoké dávky mohou být nebezpečné a smrtelné. Pokud máte otázky týkající se dávkování paracetamolu, tak se poraďte se svým lékařem. Dbejte opatrnosti při dávkování, zejména pokud užíváte více než jeden přípravek s obsahem paracetamolu. Standardní dávka pro dospělého činí 0,5 až 1 gram každé čtyři až šest hodin, až do maximální denní dávky 4 gramů. Dávkování paracetamolu u dětí se liší podle věku nebo váhy.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Spolehlivost výzkumu

Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP