Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

JAK SE ŠKVAŘÍ SÁDLO Z JEZEVCE

OBSAH

Použití

Jezevčí sádlo příznivě působí při dýchacích potížích, pomáhá při uvolňování dýchacích cest, zvyšuje prokrvení pokožky v místě aplikace, pomáhá uvolňovat kašlem namáhané svalstvo – vše bylo popsáno výše u složení masti. Zkušenosti příznivého působení na ekzém nebyly uvedeny ani u klasického jezevčího sádla, ani u komerčně vyráběné bylinné masti. Sádlo z jezevce je velice žádané na všechny druhy kašle.

Zdroj: Jezevčí sádlo

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM NEVHODNÝCH POTRAVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valter Kajzar.

Jak je na tom s puriny škvařené sádlo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vepřové sádlo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů. Ale vzhledem k tomu, že množství sádla, které normálně zkonzumujete jako pomazánku, je malé, tak není problém si ho dopřát. V malém množství je sádlo dobré i při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Výroba

Pokud si budete chtít vyškvařit doma pravé jezevčí sádlo, které dostanete od myslivce, tak na následujících řádcích najdete pracovní postup (recept).

Sádlo necháme ztuhnout v lednici, aby se lépe krájelo. Poté je pokrájíme na kousky. Pokrájené sádlo dáme na pánev se silným dnem, podlijeme trochou vody a necháme nejprve dusit. Když se vyvaří voda, začneme sádlo míchat. Neškvaříme při příliš vysoké teplotě, aby se nám nepřipalovalo. Dobu škvaření nelze určit, záleží na množství sádla, které máme v pánvi. Jakmile sádlo přestane šumět, znamená to, že se vypařila všechna voda. Od tohoto okamžiku odebíráme tekuté sádlo a přes cedník ho lijeme do nádoby, ve které budeme sádlo uchovávat. Přes cedník proto, abychom zachytili drobné kousky škvarků.

Komerčně připravovanou mast z lékárny si také můžete sami namíchat, ale nebudete mít jistotu přesné gramáže bylinek. Vyplatí se tedy si tento produkt zakoupit v lékárně.

Zdroj: Jezevčí sádlo

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVANÍ UZENEHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krutska anna.

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa

Kolik purinů obsahuje vepřové sádlo

Vepřové sádlo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů.

Zdroj: Vepřové sádlo - obsah purinů

Je vhodné vepřové sádlo při dně?

Vepřové sádlo a máslo je možné při dně konzumovat, jen si dávejte pozor na množství. Vzhledem k tomu, že množství sádla, které normálně zkonzumujete v podobě tuku na smažení či v pomazánce nebo přídavku do pokrmu, bývá malé, tak není problém si ho dopřát. Tudíž lze konstatovat, že v malém množství je sádlo dobré i při dně.

Zdroj: Vepřové sádlo - obsah purinů

Diskuze

V diskuzi VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Musil.

Jakým poměrem mohu smíchat kostivalovou mast ma kaštanovou a konopnou mastí.
Používám sádlo a včelůí vosk.
Děkuji.
Jiří Musil

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Ingredience (na 6 porcí)

  • 1 kg brambor
  • 300 g pečeného bůčku na kmínu
  • 200 g cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 2 hrsti libečku
  • 2 hrsti petrželky
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • Mletý pepř
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Vepřové sádlo

Zdroj: Jak dělají francouzské brambory Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Staňková .

Můžete mi prosím poradit jak mám odstranit smůlu z oblečení bez použití lihu???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Smůlu namažu sádlem a místo promnu, dokud se smůla nerozpustí. Propláchnu vodou, na flek použiji jar na odmaštění a vyperu. Sádlo používám i na ruce znečištěné smůlou. Tak mě to naučila babička a funguje to.

Zdroj: diskuze

Výroba domácí masti z ptačince

  • Nakrájejte vepřové sádlo na kousky a vložte jej do malého hrnce.
  • Do hrnce přidejte ptačinec, který musí být nasekaný na drobné kousky.
  • Roztavte vepřové sádlo (při nízké teplotě) a počkejte, dokud se úplně neroztaví.
  • Přidejte ptačinec, který by měl při zahřátí syčet, protože obsahuje vodu. Dávejte pozor, abyste směs nesmažili, ale pouze jen uvolnili šťávu, která obsahuje léčivou látku.
  • Vepřové sádlo a ptačinec nechte chvíli na mírném ohni (30 minut).
  • Obsah hrnce přelijte do hluboké misky. Misku překryjte tenkým hadříkem nebo čajovými filtračními sáčky.
  • Přebytek tuku přeceďte přes hadřík nebo čajové sáčky.
  • Nakonec označte misku datem a popisem.

Zdroj: Domácí mast z ptačince

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Jak mít krásné rty?

Rty jsou velmi citlivou části našeho obličeje a potřebují pravidelnou péči.

  • Hydratujte zevnitř. Zajisté jste si všimli, že při nízkém příjmu tekutin mají rty tendenci k praskání a vysušování, jsou červené a podrážděné. Nejlepším řešením je obratem aplikovat hojivý balzám a co nejdříve doplňte tekutiny! Jako balzám vám dobře poslouží i olivový olej anebo domácí sádlo.
  • Balzám na rty je důležitou součástí denní péče. Aplikovat bychom ho měli alespoň jednou denně, ideálně však ráno a večer. Vybírejte takový, který neobsahuje minerální oleje, parabeny, parfém a další chemické sloučeniny.
  • Teplotní změny rtům nesvědčí. Obvykle se to projeví poškozením rtů, olupováním a vznikem bolestivých trhlinek.
  • Okamžitou pomoc z přírody nabídne medový balzám, sádlo anebo olivový olej. Všechny tyto prostředky jsou běžnou výbavou jakékoli domácnosti. Mají obdivuhodné regenerační účinky.

Zdroj: Božské rty aneb přirozené zvětšení rtů

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Držíme vám palce!!! Mikulcovi z Opavy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirí.

Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Okurková mast recept

K výrobě domácí okurkové masti budeme potřebovat dva druhy tuku. První a nejobjemnější by mělo být vepřové sádlo (250 g) a tím druhým zase telecí lůj (120 g). Pak k tomu budeme potřebovat čerstvou, nejlépe ze své zahrádky utrženou, velkou okurku. Okurku je třeba dobře rozmělnit na kaši. Nejlépe se to dělá pomocí mlýnku na maso. Telecí lůj nakrájíme na kostičky a dáme do kastrolku na mírné teplo roztéct. Až bude lůj rozteklý, tak přidáme vepřové sádlo a necháme ho také roztát. Celá tuková směs nesmí překročit teplotu 60*C! Pak do tohoto omastku přidáme namletou okurku a udržujeme vše v tekutém stavu po dobu jedné hodiny a občas promícháme. Zelená sedlina, která se vytvoří na povrchu, se po hodině sesbírá a odstraní. Pak se to celé nechá ztuhnout, při čemž se oddělí tuk a voda. Voda se slije a zbylý tuk je pak vysoce kvalitní domácí okurková mast. Důležité je uchovat tento tuk v dobře uzavřených sklenicích naplněných úplně po okraj, aby se zabránilo přístupu okolního vzduchu. Jinak se okurková mast rychle kazí.
 

Zdroj: Domácí okurková mast

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA KRUŠINOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara.

Dobrý den,
naše fenka má taky lipom, veterinář řekl zkusit mast a potom se uvidí. Tak jsem se ji snažila vyrobit, ale když jsem přidala 17g měsíčku, tak se sádlo úplně "vcuclo" a skoro nic jsem zpátky nepřecedila, jen mi zůstala hromada hodně mastných bylin. Je správně těch 17 g měsíčku? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alzbeta.

Dobry den,
Tez se mi stalo, ze po pridani 17g mesicku nezbyla temer zadna tekutina. Mozna bylo sadlo prilis horke, klasicky delam masti spise ve vodni lazni. Vyresila jste to nejak? Diky.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Tradiční konopná mast

Ingredience: sádlo a sušené konopí v poměru 1 : 1

Postup: Jako masťový základ se doporučuje tradiční vepřové sádlo, které má podobné složení jako lidský podkožní tuk. Sádlo z bylinek vytahuje jejich účinné látky a tyto látky v sobě uchovává a přenáší je do kůže. Běžně dostupné vepřové sádlo je tepelně upraveno škvařením. Účinnou látku můžete získat buď ze sušené konopné nati (technické konopí je běžně dostupné jako konopný čaj v lékárnách nebo prodejnách bylin), silnějšího účinku dosáhnete použitím čerstvé či sušené nati nebo samotných šištic samičích rostlin konopí indického. Připravte si stejné díly masťového základu a sušené byliny (použít můžete například hrnečky). Masťový základ rozehřejte ve vodní lázni, jakmile je tekutý, vsypejte do něj konopí. Nechte pár minut zahřívat, promíchejte a nechte volně zchladnout při pokojové teplotě. Vychladlou hmotu uložte na několik dní (ideálně týden) do tmavé místnosti. V průběhu této doby je možné mast několikrát znovu ohřát, promíchat a nechat zchladnout – získáte tak z konopí ještě více účinných látek. Nakonec hmotu opět rozehřejte a tekutou přeceďte přes síto s plenou. Takto přečištěnou mast můžete ještě za tepla nalít do připravených čistých skleněných nebo keramických (případně i plastových) kelímků, které po dokonalém zchladnutí dobře uzavřete. Hotovou mastičku uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Vydrží tak bez problémů přibližně rok.

Použití: Mast má protizánětlivé, hojivé, analgetické a uvolňující účinky. Vepřové sádlo taje cca při 55 °C a výborně absorbuje látky rozpustné v tucích, které se pak svrchní vrstvou kůže dostávají do těla. Nevýhodou je jeho krátká trvanlivost, žlukne a musí se skladovat v lednici. Spoustě lidem také vadí typické živočišné aroma.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Zdroj: Uchování česneku

Diskuze

V diskuzi BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den, bolí me obe paty na rentgenu me nic nenasly bolest je jako kdyz mam v patach jehlicky masticky nepomahaji prosim o radu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.Kořínek.

Ostruhu jsem během svého delšího života měl 2x. Poprvé pomohlo ozáření radiem (Na Karlově nám. Rad.odd.) Po letech po druhé taky řekl doktor nejde to, nehrajte volejbal.Šel jsem opět na ozáření radiem a pomohlo to.
Další bolesti paty (ne ostruha) pomohla obyčejná čínská mast (sádlo s něčím) asi zjemnila kůži.

Zdroj: diskuze Bolest pat

Recept

Výroba této masti je možná i v domácím prostředí.

Obecné pokyny: Domácí bylinné masti se dělají dvěma způsoby. V obou případech je základem masťový základ (koupí se v lékárně) nebo sádlo (přírodní, nesolené), případně i máslo. Vhodné je použití sádla, protože se velmi dobře vstřebává pokožkou, někomu však může vadit jeho pach. Sádlo se rozpustí v hrnci a do něj se vmíchá bylina, ze které se mast dělá. Bylin má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs se na mírném žáru vaří asi hodinu. Pak se odstaví a nechá vystydnout. Další den se směs rozehřeje, opět se asi hodinu vaří a pak se přefiltruje přes plátno nebo staré froté prostěradlo. Tím vznikne tmavá čirá tekutina. Dokud je ještě teplá, lze do ní vmíchat například kafr, včelí vosk, pryskyřici, tinkturu (například kaštanovou) nebo éterický olej. Pak už se mast plní do lahviček a kalíšků. V chladu vydrží rok i více bez jakýchkoliv konzervovadel.

Postup: Smíchejte krušinu s třezalkou a měsíčkem, přičemž krušinu nejprve vařte samotnou cca 1 hodinu na mírném ohni (nesmí se připálit a udržuje se v teple). Poté přidejte zbylé bylinky. Pro větší účinnost můžete nechat louhovat uvedené bylinky nejprve několik dní v oleji, pak scedit a smíchat s masťovým základem, jako je lékařská vazelína, sádlo, kokosový tuk a podobně.

Chcete-li použít mast k léčbě psa, určitě můžete, dle recenzí je účinná. Pokud má pes lipom na zádech, musí se trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži, a poté mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v bylinkářství, nebo na internetu. Budete potřebovat krušinu, měsíček, třezalku a k tomu dobré domácí sádlo.

Zdroj: Krušinová mast

Ingredience

Na mast budete potřebovat:

  • 40 g vepřového sádla;
  • 35 ml vaší domácí tinktury z jírovce;
  • 10 gramů lanolinu z lékárny;
  • 4 gramy organického včelího vosku;
  • pár kapek silice (zde se hodí např. jehličí smrkové nebo jalovcový olej. Silice se používá ke stimulaci krevního oběhu. Můžete ji i vynechat.).

Připravte si dva kastrolky na vaření ve vodní lázni a čistou sklenici na hotovou mast. Pokud nemáte vepřové sádlo, můžete místo něj použít 30 ml olivového oleje. Použít můžete i světlicový olej. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, tak můžete vynechat lanolin a včelí vosk, které slouží jako ztužovadlo.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla

Škvarková pomazánka s vejci

Ingredience: 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 1 špetka černého mletého pepře, 3 polévkové lžíce škvařeného sádla, 1 špetka soli, 3 vejce, 300 g vepřových škvarků

Postup: Vejce uvaříme natvrdo a vychladlá je nakrájíme na malé kousky, škvarky umeleme, cibuli nasekáme najemno, česnek utřeme. Do umletých škvarků vmícháme sádlo, hořčici, nasekanou cibuli a utřený česnek. Nakonec do pomazánky zamícháme nakrájená vejce, ochutíme solí a drceným pepřem. Pomazánku podáváme studenou, namazanou na pečivo – chléb či rohlíky. Pomazánku můžeme zvýraznit tím, že do ní přimícháme nadrobno nakrájené okurky.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Postup

  • V nádobě smíchejte sádlo, včelí vosk a lanolin a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se všechny pevné přísady nerozpustí. Směs by neměla přesáhnout teplotu 60 stupňů.
  • Paralelně zahřejte tinkturu na 60 stupňů ve druhé nádobě.
  • Poté za stálého míchání nalijte tinkturu do své směsi sádla a vosku.
  • Odstavte hrnec ze sporáku a míchejte, dokud krém pomalu nevychladne.
  • Jakmile se krém trochu ochladí, ale je stále tekutý, přidejte několik kapek esenciálního oleje a stále míchejte.
  • Hotový krém naplňte do dózy a nechte vychladnout.

Nyní napište datum plnění na sklenici a uchovejte v chladničce, kde vám mast vydrží dobrých šest měsíců.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla

Hovězí na houbách - sušené houby

Ingredience: 500 g zadního hovězího nebo roštěnky, 2 cibule, 300 g sušených hub, dle chuti sůl, pepř, kmín, dle potřeby olej, sádlo, houbový bujon a houbové koření, hladká mouka

Postup: Maso nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a vložíme okořeněné plátky, obalené z jedné strany v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran. Podlijeme nejlépe vývarem s houbovým bujonem, poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou dusíme. Vložíme sušené, předem namočené houby, osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme. Poté necháme vařit, dokud maso není měkké. Až maso změkne, vyjmeme ho. Omáčku můžeme zahustit a dochutit. Poté maso vložíme zpátky a prohřejeme. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP