Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

JOD GLYCERIN

OBSAH

Složení

Jarischova voda je 2% kyselina boritá s glycerinem (3 g na 100 g) v demineralizované vodě. Destilovanou vodu je třeba zahřát a posléze v ní rozpustit kyselinu boritou, glycerin a konzervační látky. Výsledný roztok se přefiltruje a je hotovo. Pozor, surovina neobsahuje žádné konzervanty, a proto je její trvanlivost omezena na dva měsíce.

Zdroj: Jarischova voda

Poradna

V naší poradně s názvem JARISCHOV ROZTOK PRIPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Danko.

Aka koncentracia kyseliny boritej a glycerinu je v jarischovom roztoku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roztoku jarishova voda je použita kyselina boritá s koncententrací 2% a glycerin s koncentrací 3%.

Zdroj: diskuze Jarischov roztok priprava

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem JARIŠOVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jarischova voda, nebo také Jarišova voda, či Jarishův roztok je roztok glycerínu a kyseliny borité v destilované vodě.
Glycerín, nebo také glycerol je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Například při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou kosmetických mýdel.
Kyselina boritá je bílá krystalická látka. Její zředěné vodné roztoky, obvykle 2% až 3% roztok, se používají v očním lékařství pod označením borová voda. Takže obecně se dá říci, že Jarishova voda je vlastně obohacená borová voda o glycerín.

Jarishova voda se používá v kosmetice na zklidnění podrážděné pleti, obecně na zklidnění dermatitid obvykle v kombinaci s mastnou pokožkou. Jarishova voda mírně vysušuje pleť a působí mírně desinfekčně. Jarishova voda je vhodná i proti akné. Typická indikace Jarishovy vody je po vysazení hormonální antikoncepce pro zlepšení pleti, která díky hormonálnímu výkyvu často manifestuje v podobě akné nebo lehčí dermatitidy. Používá se buď jako pleťová voda k čištění pleti a nebo ve formě obkladů. K dostání je v lékárně v balení po 1 litru i v 1/2 litrovém balení. Díky obsahu glycerínu je roztok stabilní pouze do 60 dní ode dne výroby, po této době jej není možné dále používat - skazí se.

Jarishova voda může působit zklidňujícím účinkem na většinu populace, ale přibližně v 5% populace jsou známé opačné příznaky, například hnisavé a bolestivé vyrážky. Proto před prvním užitím vždy otestujte aplikaci Jarishovy vody jen na malý kousek pleti. Neobjeví-li se žádná nežádoucí reakce do druhého dne, tak vřele doporučuji tuto vodu užívat pravidelně, jako pleťové tonikum.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jarišova voda

Co je to glycerin

Glycerin neboli glycerol má systematický název propan-1,2,3-triol. Jedná se o hygroskopickou bezbarvou viskózní kapalinu bez zápachu, sladké chuti. Je důležitou biogenní organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků. Obecně je považován za netoxický. Hlavním zdrojem glycerinu dříve byly přírodní tuky. Ve zředěném stavu se používá ke zvlhčování pokožky a sliznic, neboť váže atmosférickou vlhkost a tím ji přenáší do povrchu těla; naopak použití čistého glycerinu je nevhodné, protože z pokožky odčerpává vlhkost, čímž ji vysušuje.

Zdroj: Boraxglycerin

Diskuze

V diskuzi PRO ALENKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Milá paní,nebo slečno Alenko.Moc vás nepotěším radou,protože ji nevím,ale napíši jak jsem na tom.Mrazení po těle,hlavně nohy,bedra mě provází velmi nepříjemně už víc jak rok.Za tu dobu jsem prodělala opravdu hodně vyšetření a výsledek téměř žádny a pomoc vůbec žádná.U mě se jedná podle výsledků:špatná bederní páteř,posunutá plotýnka a hodně změn na páteři,operace prý nepřipadá v úvahu/nestojím o ni/.Dále druhá věc je špatné vyprazdňování a močení.Snad prý to dráždí právě nervy z bederky.Chodím často na močení,klidně každé 2 hod.i v noci,bolesti ,zrovna mám zase bakterie v moči,beru antibiotika.Urolog naznal,že je to od té páteře,prohlédl cystoskopií močák a prý v pořádku.Dále klička k konečníku prý je fyziologicky jinak zatočená jak má být.Když se vyprazdňuji jde to napřed dovnitř,potom ven.Bez glycerin.čípku se takřka nevyprázdním.To mě dělá pochopitelně velké bolesti a mrazení se zhoršuje.Snad prý rehabilitací se to má spravit.Jdu na to snad už poslední vyšetření 4.5.moc tomu nevěřím.Ještě vám řeknu,že každé vyšetření je nepříjemné a objednání je víc jak na měsíc,popis se dostane k lékaři za další měsíc,jednou jsme čekali i 2 měsíce,takže se to táhne už víc jak rok a trpím a trpím.Oni odborní lékaři si jdou jen po svém oboru a ty souvislosti skoro nikdo neřekne a stále se jen domnívám co to je.Za tu dobu jsem poznala,že lékařská věda není všemohoucí,že nevědí všechno.Lidské tělo je složité.S lékaři vycházím dobře.Je mě 70 roků,ale nejsem babka jen u televize.Vše mě zajímá,vzdělávám se už 6.rok na Univerzitě 3. věku,mám za sebou počítače a nyní všeobec.vzdělávání,bojuji,abych byla zdravá,záleží mě na tom,tak jako vám.Budu ráda,že mě napíšete o sobě zase jak pokračuje léčba.Přeji vám,aby jste se uzdravila a přišli vám na to od čeho to je.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Filipová.

Milá paní Veroniko, ani nevíte, jak jsem ráda, že jste se mi ozvala. Konečně jsem našla někoho, kdo má podobné problémy jako já. Někteří doktoři si snad mysleli, že si vymýšlím, dokonce mi poslali i na psychiatrii. Jsem však nepřítelkyní chem.léků, takže jsem ty oblbováky co mi dali hodila do koše. Já jsem si od samého počátku myslela, že to bude od páteře.Od mládí totiž trpím na bolesti páteře, a to jak krční, tak hlavně bederní, kde mám vyhřezlou plotýnku. Léta trpím na časté močení, ale všechna vyšetření byla negativní. Nezbývalo mi nic jiného, než si myslet, že ty problémy s častým močením jsou také od bederky. Prostudovala jsem si, že páteř je propojena se všemi orgány v těle, takže teoreticky je to možné. V poslední době mám k tomu mrazení ještě problémy střevní. Často jsem úplně psychicky z toho na dně, poněvadž mi nikdo nevěří, že ty problémy mám. Ráda bych si s Vámi popovídala o tom co jsem vše podnikla alespoň po telefonu. Já jsem z Prahy, bude mi letos 75 let a nejsem také žádná babka u televize,jak jste mi napsala o sobě, ale snažím se vést aktivní život. Budete-li chtít, napište mi přímo na můj e-mail alen.filipova@seznam.cz nebo mne prozvoňte na 605 366 012 a já Vám obratem zavolám.
Srdečně zdraví Alena F.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Pomůcky

Při glycerinovém klystýru je potřeba ricinový olej nebo glycerin; 100–200ml Janetova stříkačka; slabší rektální rourka nebo Nelatonův katétr; čtverce buničiny; jednorázová podložka; vazelína; dřevěná lopatka; gumové rukavice; emitní miska; toaletní papír; podložní mísa.

Zdroj: Glycerinový klystýr

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Jarischova voda

Nebo také Jarišova voda, či Jarishův roztok je roztok glycerínu a kyseliny borité v destilované vodě.


Glycerín, nebo také glycerol je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Hlavním zdrojem glycerolu jsou přírodní tuky. Například při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou kosmetických mýdel.

Glycerinový olej použití: Glycerol se používá pro ošetření gumy a kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako přísada do zubních past, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Glycerinový olej se používá také přii výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Glycerin je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem. V potravinářském průmyslu se glycerinový olej užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo například ve šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek. Glycerin jako součást potravin má označení E 422. V lékařství se glycerin užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.

Kyselina boritá je bílá krystalická látka. Její zředěné vodné roztoky, obvykle 2% až 3% roztok, se používají v očním lékařství pod označením borová voda. Takže obecně se dá říci, že Jarishova voda je vlastně obohacená borová voda o glycerín.

Zdroj: Jarišova voda a jak si ji připravit

Jak funguje glycerinový čípek

Glycerin obsažený v čípku podporuje vyprazdňování střev, změkčení a zvlhčení stolice, zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje její vylučování. Před použitím uvolněte čípek roztržením fólie nad špičkou čípku. Zaveďte čípek do konečníku zašpičatělou částí napřed. Skladujte na suchém místě při teplotě od +5 °C do +25 °C.

Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Nepoužívejte, pokud je obal porušen.

Zdroj: Projímadlo čípky

Zjemňující tělové mléko

4 lžíce vody 

1 lžíce glycerínu

1 lžíce habru obecného

4 lžíce olivového oleje

několik kapek parfémového esenciálního oleje

 

Vodu zahřejte a přidejte glycerín, olivový olej a habr obecný. Nechejte vychladnout. Poté přidejte pár kapek esenciálního oleje. Emulze je snadno vstřebatelná a nemastná.

 

Zdroj: Recepty na přírodní tělová mléka

Glycerinové čípky po porodu

Po porodu se asi každá maminka bojí při návštěvě toalety zatlačit, ale vyprázdnit se musí... V tomto případě také výborně pomáhá glycerinový čípek. Glycerin obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici, zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod. Účinek se dostaví za 10–20 minut. Dá se koupit v lékárně a balení obsahuje 10 ks. Cena je kolem 20 Kč. Přípravek lze užívat i v těhotenství, šestinedělí a během kojení.

Zdroj: Glycerinové čípky

Glycerinové čípky pro děti

Pro děti jsou vhodné glycerinové čípky 1 g x 5 ks.

Výhody použití: snadná aplikace, působí cíleně přímo v místě účinku, bez omezení věku (i pro kojence), vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Účinná látka: bezvodý glycerin 2 g.

Dávkování:

  • kojenci a malé děti: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 1 g;
  • děti a dospělí: podle potřeby 1 ks Suppositoria Glycerini SANOVA o hmotnosti 2 g.

Zdroj: Glycerinové čípky

TIP:

U kožních chorob ve vlasaté části hlavy se doporučuje také užívat i některý z produktů pro vnitřní užívání. Nejčastěji se doporučují Regalen kapky, Cytosan kapsle, Drags Imun kapky. Pouze jejich dávkování je potřeba konzultovat.

Cytosan šampon složení (200 ml)

Aqua, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocoamphodiacetate, Xylitol, Hydroxyethyl Urea, Ammonium Lactate, Xantan Gum, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Humic Acids, Potassium Salts, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, Glycerin, Phenylpropanol

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky

Výroba

  1. Přiveďte šálek vody k varu, sundejte z plamene a přidejte čajové sáčky (heřmánek, zelený čaj a květy měsíčku obsahují antioxidanty a jsou uklidňující pro podrážděnou pokožku). Nechte je vylouhovat po dobu 5 minut a pak je vyhoďte. Odlijte asi 80 ml čaje.
  2. Smíchejte mandlový olej s olejem z pšeničných klíčků a nastrouhaným včelím voskem. (Tyto oleje jsou změkčovadlem, olej z pšeničných klíčků je přírodním zdrojem ceramidu, lipidu a slepuje vnější vrstvy kožních buněk, což vytváří kožní bariéru. Včelí vosk pomáhá k emulgaci a zahuštění přísad.) Směs dejte na malou pánev a nechte ji roztát při nízké teplotě. Sejměte z plotny.
  3. Kombinujte zbývající přísady, jako je bylinný čaj, glycerin, gel Aloe vera a esenciální oleje. (Glycerin je zvlhčovadlo, které váže vodu ze vzduchu a vyživuje kožní buňky. Gel Aloe vera je hojivý, esenciální oleje obsahují protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Levandule je analgetická a heřmánek má uklidňující účinky na zanícenou kůži.)
  4. Nalijte čajovou směs pomalu do oleje a včelího vosku, důkladně promíchejte, aby vznikla emulze. Můžete použít ponorný mixér. Přelijte krém do čisté sklenice a utěsněte ji.
  5. Uchovejte krém v lednici, aby se prodloužila jeho trvanlivost, protože tento recept neobsahuje žádné konzervační látky. Krém v chladu vydrží po dobu šesti měsíců.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Boraxglycerinové globule

Boraxglycerinové globule se používají při léčbě mykotické vulvovaginitidy. I v této době jsou stále oblíbené vaginální globule s látkou natrium tetraboricum (boraxglycerin). Jde spíše o vaginální dezinfekci než o antimykotikum v pravém slova smyslu. Aby byla léčba účinná, musí se boraxglycerin užívat 14 dní. V těhotenství je dobré poradit se s lékařem o vhodnosti léčby boraxglycerinovými globulemi. Boraxglycerinové globule jsou volně prodejné v lékárně. Boraxové vaginální kuličky Globulus cum natrio tetraborico 0,6 CSC obstaráte v kterékoliv kamenné lékárně, případně vám budou obvykle nejpozději do druhého dne objednány. Antikoncepce by neměla nijak ovlivnit užívání boraxglycerinových globulí.

Každá lékárna by měla mít Boraxglycerinové globule k dostání.

Cena

Cena vag glb 10X0.6 g je cca 105 Kč. Výrobcem je Vakos XT a.s.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Boraxglycerin na afty

Afty jsou oválné bělavé nebo žlutobílé léze/eroze na sliznicích vzniklé prasknutím puchýře (vezikulu). Povrch afty je tvořen fibrinovou masou s neutrofilními granulocyty. Jedná se o mělký vřídek. Afty jsou vždy bolestivé, mohou krvácet nebo mohou být kontaminovány bakteriemi. Afty se tvoří nejčastěji na sliznici dutiny ústní, dále pak na sliznicích genitálií. Často vznikají afty při infekcích herpesviry či viry ze skupiny Coxsackie. Afty vznikají v důsledku stresu a následné imunitní reakce organismu na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině.

Solutio boraxglycerin může být 20%, 10%, 3%. Boraxglycerin je dostupný pouze na recept.

Účinky

Boraxglycerin má antiseptické, protiplísňové a protivirové schopnosti, je pouze mírně antibakteriální. Úspěšně se používá při léčení Candidy albicans.

Použití

Boraxglycerin je antimykotikum vhodné především na kvasinkové infekce, soor a podobně. Aplikuje se 2x denně na ložiska výskytu, a to po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Roztok borax glycerin

Jak funguje glycerinový čípek

Glycerinové čípky jsou laxativa. Glycerin (glycerolum) obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva, čímž usnadňuje její odchod. Glycerinové čípky jsou tedy vhodným prostředkem k řešení zácpy. Účinek se dostaví za 10–20 minut po použití. Dle recenzí je přípravek dobře snášen, může však dojít ke dráždění konečníku se svěděním a pálením. V tomto případě – nebo při výskytu jiných neobvyklých reakcí – používání čípků ukončete a poraďte se s lékařem.

Přípravek se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou jeho složku, při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní, při krvácejících hemoroidech.

Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných léků současně užívaných. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte glycerinové čípky.

Zkušenosti na zácpu: Dospělí a děti starší než 10 let si podle potřeby zavádějí 1 čípek do konečníku. Přípravek vyvolá vyprázdnění stolice za 10–20 minut po zavedení čípku.

Zdroj: Glycerinové čípky

Jarischův roztok na pleť

Jarischův roztok se používá v kosmetice na zklidnění podrážděné pleti, obecně na zklidnění dermatitid, obvykle v kombinaci s mastnou pokožkou. Mírně vysušuje pleť a působí slabě dezinfekčně. Jarischův roztok je vhodný i proti akné.

Jarischův roztok má blahodárné účinky na pleť, používá se zevně. Jedná se o dermatologikum oblíbené i kožními lékaři. Jde o vodný roztok kyseliny borité a glycerinu. Používá se při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jehož účinkem dochází k vysychání postižené oblasti. Dále se Jarischův roztok používá na zklidnění podrážděné pokožky tím způsobem, že se roztok aplikuje jako běžná voda, to znamená omýváním nebo potíráním postižené oblasti, taktéž se může používat jako obklad. V letním období lze Jarischův roztok použít na unavenou a vysušenou plet v letním období tak, že se roztok přelije do rozprašovače a dle potřeby jím zvláčňujete svou pleť. Neměl by se však používat přímo po peelingu.

Jarischův roztok je vhodný k obkladům obličeje, ale i na jiné plochy těla. Má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky. Vysušuje méně než borová voda. Hodí se k vysýchavým obkladům na mokvající projevy. Glycerin, bezbarvá, čirá a hygroskopická tekutina obsažená v tomto roztoku, pak zamezuje nadměrnému vysušování.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP