Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

JUST INHALACE Z 31 OLEJE

OBSAH

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.

Zdroj: diskuze Olej s citronem

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem KŘÍŽKOVÉ LÁZNĚ PO TBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Ročkár.

Prosím o diagnózu na celkově hrazené lázně Karlova Studánka. Prodělal jsem TBC a trpím na CHOPN. Inhalace atd. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Diagnózu určí váš plicní lékař a uvede ji v návrhu na lázně, včetně zařízení, kde se má uskutečnit. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá do 30-ti dnů vědět, jak o návrhu na lázně rozhodla. V rozhodnutí uvede, jestli za vás zaplatí veškeré výdaje (procedury, jídlo a ubytování) a nebo jen procedury a zbytek si budete muset platit sám. Pojišťovna také určí místo, kam do lázní pojedete.
Rozsah příspěvku na lázně může určit pouze a jen vaše zdravotní pojišťovna. Na ní se také obracejte v případě, že s jejím rozhodnutím nesouhlasíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Křížkové lázně po TBC

Inhalace

Dávkování: 1 kapku zázvorového oleje nakapejte do misky s horkou vodou. Přes hlavu (a současně přes misku) si dejte ručník a inhalujte.

Zdroj: Domácí výroba zázvorového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lotosek.

Dobrý den chtěla jsem se zaptat jak se pak dá vyčistit ten lis...a kolik asi Kg jader je potřeba na 1 litr oleje?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Dřevěný lis se od tuků nejlépe očistí ve vařící lázni například v prádelním hrnci. Co se týče množství dýňových jader, tak na 1 litr oleje je zapotřebí asi 10kg dýňových jader.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Teplá inhalace

Jak již bylo popsáno, teplá inhalace je nejznámější a nejdoporučovanější technikou babských rad a je velmi účinná při uvolňování nosních dutin. Dutiny se teplou parou uvolní a nahromaděný sekret odteče.

Do malé nádoby se nalije voda o teplotě 30–40 °C. Nad nádobou musíte být ve vzdálenosti 20–30 cm. Pro zvýšení účinnosti si můžete hlavu přikrýt ručníkem.

Můžete také použít konvici, kterou používáte na ohřev vody. Musíte ale zajistit, že hladina vody nedosáhne začátku krčku. Do ústí konvice pak vložte papírový kužel, kterým budete inhalovat léčivé výpary.

Pokud se k inhalaci používají léčivé bylinky, je vhodné si předem připravit výluh. Dobré výsledky mají inhalace silic jalovce, túje, eukalyptu, cedru. Dávkování esenciálního oleje pro inhalace je 3–5 kapek na sklenici vody. Dále lze použít roztok mořské soli, a to 3 polévkové lžíce na litr vody, nebo rozpusťte jednu lžičku jedlé sody ve sklenici vody.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, mám doma 2,5 měsíční miminko bohužel dostalo virozu trpí rýmou je možné nějak využít rýmovnik pro tak malé dítě? Například inhalace nebo dat kytku do pokojíčku či namočenou plenu na topení? Nebo nejak jinak? Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Inhalace rýmovníku

Dobrým pomocníkem při nachlazení je rýmovník, bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Má specifickou vůni připomínající směs máty, eukalyptu, meduňky a kafru. Jak již název napovídá, rýmovník účinkuje především při nachlazení, rýmě a bolestech v krku, a to díky obsahu účinných vonných silic. Zároveň má antioxidační vlastnosti. Kromě inhalace rozmačkaných listů rýmovníku si můžete připravit čaj, sirup anebo jej jednoduše zkusit žvýkat.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi NÁVOD NA ZHOTOVENÍ HŘEBÍČKOVÉHO OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Pospíšil.

Musím se ošetřit na celém těle proti svrabu.
Potřebuji znát ingredience a postup zhotovení hřebíčkového oleje.
Děkuji Vám ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Návod na zhotovení hřebíčkového oleje

Esenciální oleje

Cílem aromaterapie je posílení celkové přirozené imunity organismu. Oleje s obsahem silic jsou velmi oblíbenou skupinou olejů - působí blahodárně na dýchací ústrojí, což oceníme při častějších výskytech chřipkových onemocnění. Mezi nejčastější prostředky léčby a aplikace éterických olejů patří masáže, inhalace, koupele, aromalampy, obklady, zábaly apod. Lze je tedy použít dvěma základními způsoby a to: inhalací a zevně.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Účinky inhalace slané vody

Inhalace slané vody uvolňuje a spouští rýmu. Nalijte do umyvadla horkou vodu, vsypte do ní 2 hrsti klasické kuchyňské soli, ponořte ruce až po lokty do této lázně a zároveň inhalujte připravenou směs. Po několika minutách by se měla rýma sama spustit. Pokud nejste příznivcem této metody, tak můžete vyzkoušet jiný druh inhalace. Na sporák postavte hrnec, nechte v něm vařit vodu se solí, doporučuje se 1–2 lžíce na 1 litr vody, a inhalujte, nejlépe s plenou na hlavě, aby neunikalo teplo kolem. Inhalovat můžete i z preventivních důvodů, v případě alergií či astmatu. Mnoho lékařů tvrdí, že slaná voda a vzduch pomáhají při léčbě dýchacích obtíží, a pokud nemáte peníze na každoroční dovolenou u moře, bude pro vás inhalace slané vody tou jedinou možnou terapií.

Zdroj: Inhalace slané vody

Druhy inhalace

Studená inhalace: Je vhodná k léčbě širokého spektra respiračních onemocnění, například při bronchitidě, laryngitidě, zápalu plic. Teplota inhalovaného roztoku se pohybuje mezi 22–26 stupni Celsia.

Teplá inhalace: Je doporučována zejména při léčbě nachlazení doprovázeného silnou rýmou. V tomto případě má roztok teplotu 38–42 stupňů Celsia. Teplá pára napomáhá prokrvování sliznice a tím i produkci sekretu.

Suchá inhalace: Inhalace se provádí pomocí mořské soli. K tomu slouží jemná mořská sůl, kterou napřed ohřejete na pánvi s vodou a poté ji vylejete do malé nádoby, ohnete se nad ní a vdechujete páru. Současně je nutné sůl pravidelně míchat. Pro dosažení co nejlepšího výsledku se do solného roztoku přidávají sušené léčivé bylinky.

Inhalátor – nebulizátor: Vytváří mlhu jemných aerosolových částic, které napomáhají léčbě horních i středních cest dýchacích a pozitivní výsledky přináší i při léčbě hlubokého zápalu plic. Mikroskopické částečky aerosolu totiž pronikají i do těch nejmenších plicních sklípků.

Zdroj: Inhalace slané vody

Inhalace majoránky

K inhalaci můžete použít rovněž celou řadu bylinek, viz v článku výše. Jednou z těch nejvhodnějších je jistě majoránka, která dezinfikuje sliznice a usnadňuje jejich prostupnost. Dokonce odstraňuje bolest a podráždění sliznic. Na obvyklou inhalaci postačí jedna polévková lžíce sušených nebo čerstvých bylinek, kterou rozmícháte v půllitru vody. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ani sušené bylinky, můžete použít pytlíkové bylinkové čaje.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Heřmánkový olej

Heřmánek patří mezi jednu z nejstarších rostlin, kterou lidstvo zná. Heřmánek také patří mezi nejúspěšnější a nejlépe prozkoumanou rostlinu. Heřmánek má protizánětlivý účinek na všechny typy obtíží, a to externě i interně. Heřmánkový čaj se používá pro žaludeční a střevní potíže, ale i na nachlazení a horečky. Při nachlazení se doporučuje inhalace heřmánku. Na poranění a podvrknutí pomáhá heřmánkový olej. Heřmánkový olej je vhodný k léčbě kožních problémů a zranění, protože jeho zklidňující vlastnosti se využívají na akné, ekzémy, dermatitidy, svědění a lupénku.

Zdroj: Léčivé oleje

Inhalace éterických olejů

Velmi oblíbené jsou aromalampy. Že ji ještě nevlastníte? Tak to rychle napravte. Kromě příjemné dekorace tento doplněk úžasně provoní byt, podle zvolené vůně navodí určitou atmosféru, povzbudí smysly, pomůže při nemoci, zbaví vás stresu či počátku migrény. Obvykle postačí nakapat do aromalampy 2-3 kapky oleje, avšak následujte raději doporučení výrobce. Voda s olejem se nad čajovou svíčkou zahřívá a uvolňuje se nádherná vůně a silice, které přes nos stimulují tělo i duši.

Kupříkladu habr obecný napomůže tam, kde vládne psychická únava, otupělost, nechuť probouzení se do dalšího dne, chybějící potěšení, kolísavé nálady, váhání, tíha, nezájem.

Inhalace esence habru obecného přináší pocit chladné a jasné hlavy. Oživuje mysl a dodává nadšení k vyrovnání se s nároky, které jsou na člověka kladeny.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP