Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

KDYŽ SVĚDÍ DLANĚ

OBSAH

Blechy u koček

Kočky a blechy. Blechy představují pro kočky problém nejen proto, že jejich kousání svědí, ale zejména proto, že blechy jsou mezihostiteli určitých druhů tasemnic, které na kočku mohou přenést. Spousta koček trpí také alergií na bleší kousnutí, která se projevuje těžkým zánětem kůže. Délka života dospělé kočičí blechy je za neutrálních teplot prostředí (okolo 24 °C) asi 9–12 měsíců, ovšem při nízkých teplotách a periodách hladu se významně prodlužuje. Hlavními zbraněmi blech jsou vysoká produkce vajíček, rychlé množení a velká rezistence vůči antiparazitikům.

Blecha kočičí foto – fotografie.

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená dlaň s pocitem pálení je nejspíš ekzém. Pro přesné stanovení diagnózy a určení účinného přípravku bude zapotřebí vyšetření kožním lékařem. Na tyto ekzémy pomáhá krém nebo mast Beloderm, která je k dostání v lékárnách na lékařský předpis. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit aplikovat mast Hydrocortisone.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Péče o suché ruce

U péče o vysušené ruce je důležité zaměřit se na prevenci. Myjte si ruce co nejkratší dobu a při úklidu domácnosti používejte ochranné rukavice, případně si alespoň po ukončení prací ošetřete ruce krémem. Jednou za čas je vhodné si dopřát komplexnější péči, například v podobě olejových zábalů, masáží, ale i peelingu, který zbaví vaše ruce odumřelé kůže. Na trhu je mnoho přípravků určených k péči o suché ruce. Jsou v různých cenových relacích a neplatí, že vám mohou pomoci pouze drahé krémy. Zaměřte si i na to, zda přijímáte dostatek vitamínů a minerálů. Pro lepší pokožku rukou je důležitý především přísun vitaminů B, D a E, z minerálů pak železo a vápník.

Pokud se domníváte, že pro péči děláte maximum a stejně máte pořád suché dlaně, vyhledejte pomoc dermatologa. Pomůže vám zjistit příčinu a doporučí vám vhodný krém či vám ho nechá v lékárně speciálně namíchat přímo na vaše potíže.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Honková.

Může se jednat o nemoc DNA

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Suché a popraskané ruce

Kromě ročního období může být příčinou vzniku vysušených rukou i genetická dispozice, stárnutí pokožky, časté mytí rukou. Kožní onemocnění a suché či popraskané ruce mohou být také následkem alergické reakce na kosmetické přípravky. Častěji se objevují vysušené ruce u diabetiků. Nadměrně suché dlaně mohou následně způsobovat další potíže s pokožkou, hlavně její svědění, zarudnutí, praskání, olupování, ale také se mohou objevovat nepříjemné záněty kůže, které se špatně hojí.

Kůži na rukou vysušuje voda, studená teplota, mýdla, gely nebo i klimatizace. Nejhorší účinky má pak kombinace několika věcí. Pokud se staráte o domácnost tak, že umýváte nádobí, doma uklízíte a často chodíte ven, kde je studenější počasí, nebo do místností, kde je klimatizace, je problém na světě. Pokožku na rukou a na celém těle vysušují i různé přípravky, jako jsou tuhá mýdla, tekutá mýdla, gely na sprchování a podobně.

Na rukou najdeme málo mazových žláz, ale velmi často s nimi pracujeme. Z tohoto jednoduše vyplývá, že jsou častěji vysušovány. K tomu napomáhá především zimní počasí, práce, studený vzduch, změna teploty – chlad, mráz a teplo.

V těhotenství můžete mít nejen suché ruce, ale i dlaně, což se děje kvůli nedostatečnému příjmu tekutin nebo, jak se traduje, se jedná o znamení, že čekáte kluka.

Jak jsme již zmínili, za praskání kůže na prstech rukou může často voda. Nemusí se jen jednat o umývání nádobí, oken či podlahy, ale také o prosté umývání rukou nebo těla. Když se k tomu připočtou různé chemické přípravky jako jar, mýdlo či další přípravky, vysoušení pokožky se ještě stupňuje. Z tohoto důvodu je nutné výrazně omezit styk vody a rukou. Při umývání nádobí nebo při péči o domácnost používejte rukavice, vyměňte přípravky za šetrnější (můžete vyzkoušet i ekologickou verzi, která bývá šetrnější), pomůže i koupě myčky, nebo dokonce změna zaměstnání. Ruce mějte ve vodě jen nezbytně nutnou dobu.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi STOP POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamoš.

Je hodně nepříjemný, když se v noci vzbudíte a musíte převlékat pyžamo, protože jste úplně mokří. A když vás stejný problém trápí i ve dne, je to k zbláznění. Dlouho jsem řešil, co s tím. Pak jsem se dočetl na netu o iontoforéze OZO-OZO a bylo po problémech. Stačily dva měsíce používání a byl znát rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maruška.

Pocení dlaní je dost nepříjemné. Je hloupý pocit podat někomu ruku, když si ji musíte předtím utřít. Od doby, co používám Antipe, jsou dlaně skoro suché. Je to paráda.

Zdroj: diskuze Stop pocení

Domácí léčba svědění

  • Mezi jeden z nejúčinnějších způsobů léčby patří použití domácího pudru. Obvykle je vše zapříčiněno pocením, proto je důležité místo, které se velmi často potí, potřít pudrem. Pudr vám pomáhá proti svědění, protože prach pudru absorbuje pot a pomáhá se zastavením svědění.
  • Jedlá soda je také účinná v léčbě svědění.
  • Jablečný ocet. Jablečný ocet naneste na oblast, která vás svědí, k aplikaci stačí použít pouze houbičku nebo žínku a poškozenou oblast jimi natřít.
  • Šťáva z aloe vera je účinná při všech kožních poraněních, včetně svědění.
  • Rovněž směs z limetkové šťávy a hustého kokosového oleje je účinným lékem v boji proti svědění.
  • V lékárně je k dispozici lék Claritine, který účinně potlačuje nepříjemné projevy svědění.

Zdroj: Svědění kůže

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Hlavně v noci mám pocit ,že mne svědí uši vevnitř..nebo jako by mi v nich něco lozilo....je to asi půl roku...co je na to dobré??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinova.

Uši mě také svědí hlavně v noci - moc. Zjistila jsem ze při ležení je toho příčinou páteř!!! Když si lehnete trochu jinak - nutno vypozorovat, svědění mě přestane. Vždy mě svědí jedno ucho. Po změně polohy svědění mě přejde. Také svědí uši při sezení a pod. Opět pohnuti s páteří. Hodně úspěchu!

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Babské rady na suché ruce

Na suché ruce dobře funguje kokosový, avokádový nebo olivový olej. V menším množství jej na ruce naneste a důkladně pomocí jemné masáže vtírejte až do vsáknutí. Před spaním můžete použít větší množství oleje, trošku promazávejte, oblékněte si na noc bavlněné rukavice a běžte spát. Stejným způsobem funguje i měsíčková mast, dětský olejíček, Indulona a vazelína. Pořádně je na ruce naneste, udělejte si zábal a opět nechte působit přes noc. Tato babská rada se zábalem často pomáhá, ruce se přes noc důkladně hydratují, což se ráno projeví v hebké pokožce. Máte-li dlaně vysušené až do krve, máte na nich puchýřky nebo ekzém a zábaly nefungují, vyhledejte lékaře nebo využijte profesionální péče v salónu. Lidem s atopickým ekzémem a suchou kůží lze doporučit „lázeňskou“ míchanou mast. V poměru 1 : 1 : 1 smíchejte volně prodejné masti Infadolan + Kalciová mast + Vitamin E – dohromady vás to bude stát cca 145 Kč a vysušené ruce budou minulostí.

Zdroj: Suché ruce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Svědění konečníku v noci

Onemocnění, které se projevuje svěděním konečníku zvláště v noci, je infekce roupy. Úporné svědění nastává především v nočních hodinách, kdy samička vylézá a klade vajíčka okolo řitního otvoru. Konečník silně svědí, dochází ke škrábání a vznikají ragády, které se mohou sekundárně infikovat. Dalším důsledkem je neklid a nespavost kvůli úpornému svědění. V tomto případě je opět nutná návštěva lékaře.

Jako léčba se používá podávání protiparazitárního léku Pyrvinium. Roupy se musí léčit! Jinak se jich nezbavíte a jste navíc zdrojem infekce pro ostatní. Roupy mohou způsobit četné zdravotní komplikace (průjmy, špatné vstřebávání živin z trávicího traktu, vaginální výtok a vyrážku, u žen mohou následkem zánětu vznikat jizvy ve stěnách reprodukčních orgánů a tím neplodnost, dále i záněty močového měchýře).

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Diskuze

V diskuzi FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Prosm osypala jsem se po celem těle a hodně to svědí byla jsem u lékařky dala mi injekci a dále to svědí a dělají se mi další již je mám po celém těle.moc mně to svědí.děkuji za odpověd a objednání moc to svědí nemohu ani spát.
Beyerová Jiřina tel. 723025339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP