Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

KDYŽ TEČE LYMFA

OBSAH

Co znamená, když z oteklých nohou teče voda

Pokud z oteklých nohou teče voda, může se jednat o lymfedém. Lymfedém je nebolestivý bledý otok, který je zpočátku měkký a v pozdějších stadiích tuhý. Měkké tkáně propadají vazivové přestavbě – fibróze. Otok postihuje všechny měkké tkáně, které nejsou dostatečně lymfatickým systémem drénovány. Stázou lymfy dochází k poškození chlopní a endotelu lymfatických cév, zvyšuje se jejich propustnost, zpomaluje se tok lymfy a vznikají lymfatické (bílkovinné) zátky. Následkem prosáknutí tkání a městnajících bílkovin a fibrinu se zmnožují vazivové buňky (fibroblasty), dochází k novotvorbě krevních cév, přibývá buněk typických pro chronický zánět. Nakonec se zvětšuje počet kolagenních vláken a začíná sklerotická přestavba tkáně. Všechny tyto mechanismy se navzájem umocňují a vedou k bludnému kruhu onemocnění. Pokud otok a vazivová přestavba kůže a podkoží pokračují, dojde až k elefantiáze, tedy sloní noze. Elefantiáza se vyvine nejčastěji na dolních končetinách. Postiženy však mohou být i horní končetiny s maximem v oblasti hřbetu ruky a předloktí, obličeje (víčka, čelo, rty, uši, nos) nebo genitálu (šourek, penis, zevní rodidla).

Nejvýraznější je otok v oblasti kůže a především podkoží. Kůže je suchá, hyperkeratotická a může mít vzhled pomerančové kůry. V latentní fázi lymfedému, kdy je již přítomna nedostatečná lymfatická drenáž, ale otok ještě není klinicky prokazatelný, si postižení mohou stěžovat na pocit tíhy, bolesti, omezené funkce a únavnosti, pocit pálení a napětí v postižené končetině.

Na prstech a nártu dolních končetin se po mnoho let trvajícím lymfedému mohou objevit bradavičnaté útvary splývající do plochy, které se nazývají lymfatická verukóza (verrucosis lymphostatica).

Na kůži se mohou tvořit drobné puchýřky (chyloderma), z nichž po prasknutí vytéká lymfa (lymforea). Lymfa však může vytékat i z neporušené kůže. Onemocnění bývá často komplikováno růží (erysipelem).

Zdroj: Co na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi LYMFA BALLANCER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Nezdravé hromadění lymfy v těle někdy poznáte právě podle zduřených uzlin za krkem, v podpaždí nebo za ušima. Míza - lymfa prostě musí lidským tělem neustále proudit. Bohužel ale, na rozdíl od krve, nemá vlastní pumpu, takže rozpohybovat jï musíme sami. Že se tok zastavil a naše tělo se plní zadrženými odpadními látkami, poznáme podle řady nepříjemných signálů. Otečou nám nohy, břicho a obličej, stehna zohyzdí celulitida a budeme se neustále cítit unaveně. Rada, jak se provádí rozproudění a očista lymfatického systému zní jednoduše: Pijte, cvičte a choďte na lymfatické masáže prováděné školenou masérku. Nastartujte tak správnou činnost svých mízovodů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lymfa ballancer

Oteklé nohy, teče z nich voda

Generalizované otoky mohou být venostatické, hypalbuminotické, toxické a angioneurotické. Klinicky se rozlišují otoky kardiální, renální, jaterní, hypalbuminemické, alergické, otoky při preeklampsii a nepravý otok typu myxedému. U generalizovaných otoků je vlivem sníženého objemu cirkulující tekutiny vždy aktivována osa renin–angiotensin–aldosteron.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROPATIE KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR HRANICKÝ.

Dobrý den.Mám cukrovku již 20let,je mi 67 let a trápí mě nohy.Mám pocit jako bych měl malé ponožky,při chůzi mě bolí spodky nohou a mám u kotníku prasklinu,která bolí.Nohy každý den mažu zvláčňující emulzí a mám je pořád suché.Na levé noze mám na kůži fleky ze kterých mi mokvá lymfa.Když si to zavážu,tak za chvíli je obvaz mokrý.Teď docházím i na nefrologii,hrozí mi dialýza.Mám i dotaz,zdali bych měl i nárok na ZTP,jedná se mi jen o parkování,nebo v nemocnici kam jezdím je to daleko pěšky a já mám problém s chůzí.Děkuji.Hranický

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O průkaz OZP (osoba se zdravotním postižením) můžete zažádat na pobočce Úřadu práce. Tam k tomu mají formulář, který vám pomohou vyplnit a rovněž vás poučí o dalším postupu. O rozhodnutí vám přijde vyrozumění na vaši adresu. Na průkaz OZP-TP byste mohl mít nárok z důvodu podstatného omezení funkce dolní končetiny. Tento stav lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace na úrovni středně těžkého funkčního postižení pohyblivosti a orientace, což jsou podmínky pro přiznání průkazu TP, který opravňuje parkovat na vyhrazeném parkovacím stání pro invalidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neuropatie končetin

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Poruchy lymfatického systému

Mezi poruchy lymfatického systému patří lymfedém. Lymfedém je onemocnění, při kterém se lymfa hromadí v měkkých tkáních těla. Lymfa je tekutina obsahující bílé krvinky, které brání průniku choroboplodných zárodků. Příznaky lymfedému se nejčastěji projeví na rukou nebo nohou. Příčinami lymfedému bývají infekce, rakovina, genetické předpoklady, odstranění mízních uzlin. Léčba pomáhá kontrolovat příznaky a je kombinována s cvičením, kompresí postižené části, péčí o pleť a masážemi.

Zdroj: Lymfatický systém

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Galvanická žehlička Golden miracle pro edition

Galvanický proud vytváří ve všech vrstvách pokožky elektromagnetické pole, tím se rozproudí lymfa, vzniknou vibrace a za podpůrné činnosti ultrazvuku se uvolní nečistoty, které se žehličkou vytáhnou ven z těla. Navíc tato žehlička jako jediná kromě čištění a vyhlazování pleti efektivně odbourává podkožní tuk, a to na základě vysokofrekvenčních ultrazvukových vln, které pronikají hluboko do podkožní tkáně. Hlavním účelem žehličky je ovšem detoxikace, omlazení pokožky a vyhlazení vrásek. Silná ultrazvuková vibrace generovaná na špičce lžíce odstraňuje podkožní maz, toxické substance a bakterie. Pokožka se zahřívá, následuje silné odpaření těchto složek a i díky ultrazvuku žehlička odstraní všechny neduhy pokožky. Pomáhá proti ekzému, lupénce a dalším nemocem kůže. Při aplikaci se rozproudí lymfa, zmírní se podráždění pokožky a zprůchodní se póry až k buňkám. Již po prvním žehlení se obličej očistí od černých teček a omladí se. Pro účinné žehlení doporučujeme podpůrně použít čisticí gely, které transformují do buněk potřebné látky. Gel na obličej, celulitidu a vlasy lze zakoupit v jakémkoliv obchodě s kosmetikou.

Zdroj: Galvanická žehlička

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den pane doktore,obracim se na Vas s dotazem,po prekonani rakoviny delozniho cipku mi byla prerusena lymfa v trisle a nasledkem toho je prava koncetina o 17.5cm vetsi.Ma psychika a sebevedomi jsou nenavratne zakopany hluboko pod zemi.Je mozna v mem pripade dobrovolna amputace koncetiny??Je mi 50let a oprvdu uz to nezvladam.Dekuji,Barbora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amputace nohy by nebylo nejlepší řešení. Je úžasné, že jste přežila rakovinu a byla by škoda komplikovat si život dalším traumatem spočívajícím v nemožnosti normálního pohybu vlivem amputace funkční nohy. Hledejte způsoby, jak stav nohy vrátit zpět. Syndrom sloní nemoci vzniká jako reakce na přítomnost parazita nebo jako následek zneprůchodnění lymfatického systému. U vás je jasně lokalizované místo, kde k přerušení došlo a snad by se dalo toto místo obejít přemostěním za použití žilních štěpů. Provádí se to ve vzácných případech. Tento postup je nejúčinnější v časných stádiích lymfedému a měl by ho provádět zkušený chirurg. Takové chirurgy je možné najít na klinikách velkých měst, jako první by byl IKEM v Praze. Zkuste si zajistit doporučení od svého ošetřujícího lékaře na vyšetření v tomto institutu. Pokud chcete více podrobnějších informací k této nemoci, tak zde je náš článek s informacemi o možnostech léčby: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Reflexní terapie na vysoký tlak

Reflexní lymfatická terapie uvádí tělo do rovnováhy. Je to komplexní, velmi účinné ošetření lymfatického systému. Provádí se na ploskách chodidel, kde se stimulují orgány, které úzce souvisí s imunitním systémem, a také orgány, které odvádějí lymfu z těla ven (ledviny, srdce, slezina, střeva, brzlík, játra). Dále se provádí na nártech, patách a lýtkách, kde se lymfa odvádí do hlavních lymfatických uzlin systematickým a cíleným hlazením konečky prstů. Terapie dokonale „otevře“ vnitřní lymfatické cesty, umožní lymfě proudit, tedy pročišťovat tělo. Má blahodárný vliv na úpravu vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Reflexní terapie

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vítek.

zničeho nic ze mne doslova jen teče žlutá voda - už druhý den, cca 6-7 x za den, když jdu na WC, žádné bolesti břicha, ani nějaké výrazné nucení - když nejdu hned, klidně bez námahy to v sobě udržím i více hodim. - vůbec nechápu z čeho k tomuto tak náhle došlo - jako klasický průjem mi to vůbec nepřijde ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesná příčina se dá poznat biochemickým vyšetřením stolice, které by vám předepsal praktický lékař a podle výsledků by určil nejlepší léčbu. Sám si můžete zkusit pomoci přípravkem Imodium Rapid, který je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi řídká stolice

Uzliny na krku

Krční uzliny kopírují oblast hlavy a krku. Nejčastěji jsou zvětšené podčelistní uzliny, do nichž přichází lymfa z dutiny ústní a z jazyka a ze slinných žláz. Zvětšují se například při angíně. Mezi onemocnění, pro které je typické zvětšení krčních uzlin, patří také infekční mononukleóza, která má podobné příznaky jako angína. Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které může proběhnout bez jakýchkoli příznaků, ale může se rovněž projevit zvětšením krčních uzlin, a to i vzadu na krku. Toxoplazmózou se lze nakazit po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, nebezpečná je pro těhotné ženy a pro jedince s poruchou imunity. Zvětšenými krčními uzlinami na krku se mohou projevovat i závažná celková onemocnění, proto je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi RYMA , BOLÍMI OBČAS LEVÁ KRČNÍ TEPNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Pavel Vaňura.

Sále mi teče z nosu a nemohu setoho zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mgr. Pavel Vaňura.

Projev slabosti ve svalech i prstech rukou s nedostatkem síly, ztrácení zručnosti. Je mi už 76 roků, beru prášky na tlak a na cukrovku.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Ryma

Souvisí otok nad klíční kostí s uzlinou

Uzlinu nad klíční kostí u zdravého člověka nenahmatáme, to se změní až ve chvíli, kdy dojde k jejímu zvětšení například vinou nádorového onemocnění. V případě zvětšené uzliny nad klíční kostí se co nejdříve obraťte na svého lékaře. V uzlině v nadklíčku proudí lymfa z břicha a hrudníku. K jejímu zvětšení může dojít také při zánětu nebo nádoru štítné žlázy, při nádoru hrudníku nebo zažívacího traktu. Ve většině případů ovšem otok nad klíční kostí nemusí souviset s uzlinou. Uzlina o velikosti půl centimetru ještě znamená normální velikost. Pokud se uzliny zvětší a zase zmenší, reagují na nějaký podnět, pokud se vrátí k původní velikosti, není žádný důvod k obavám.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartošová.

Dobrý den,mám pejska,kterému je 18 rokú a od včerejška kýchá a teče mu řídký hlen z obou nosních dírek.Prosím o radu,děkuji Bartošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Polékové otoky

Jde o nežádoucí účinek léků. Časté jsou například otoky u blokátorů kalciových kanálů.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den, je mi 76 roků a užívám Warfarin. Teče mi krev z nosu, mám velké krevní skvrny po těle a celkově se mi snížila kvalita života. Dříve jsem to po jiném léku neměl. Požádak jsem lékaře o jiný lék, na př. Xarelto, ale sestra mi řekla, že by to pan doktor musel hradit sám. Četl jsem, že pacienti od 75 let mají nárok na jiný lék, když Warfarin nevyhovuje. Děkuji za odpověď Václav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Eliquis je tato možnost, kterou zmiňujete, kdy pacienti starší 75 let dostanou úhradu od pojišťovny. Podmínky k této úhradě jsou velmi rozsáhlé, tak je tady nebudu vypisovat, ale uvedu odkaz na stránku Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde je najdete: www.sukl.cz/modules/…

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Cyklické otoky

Premenstruálně se u některých žen vyskytují otoky, jejichž příčina je neznámá.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,chci se zeptat.Mám vnitřní i vnější Hemeroidy a mám stále průjem Při vyprazdňováni mi teče čistá krev do mísy.Je to rakovina?Salmuleozu nemám.Děkuji za odpověď.Iveta

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny jsou malé žlázky ve tvaru fazole a nacházejí se po celém těle. Jsou součástí lymfatického systému, kterým proudí tekutina (lymfa), živiny a odpadní materiál mezi tělesnými tkáněmi a krevním řečištěm.

Lymfatický systém je důležitou součástí imunitního systému, obranného systému těla proti nemocem. Lymfatické uzliny filtrují lymfatickou tekutinu, která jimi protéká, zachycují bakterie, viry a další cizorodé látky, které jsou poté zničeny speciálními bílými krvinkami nazývanými lymfocyty.

Lymfatické uzliny mohou být umístěny jednotlivě nebo ve skupinách. A mohou být malé jako špendlík nebo velké jako oliva. Skupiny lymfatických uzlin lze nahmatat na krku, v tříslech a v podpaží. Lymfatické uzliny obecně nejsou citlivé ani bolestivé. Většina lymfatických uzlin v těle není cítit.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Otoky u preeklampsie

Jde o uvolnění angiogenních faktorů z placenty následkem placentární hypoxie. Následkem je systémová endoteliální dysfunkce. Otoky zhoršuje proteinurie.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Psovi teče z nosu

Výtok z nosu, který se vyskytuje v obou nosních dírkách, je často spojován s virovou nebo bakteriální infekcí. Když je ucpaný pouze jeden nosní průchod, může jít o plísňovou infekci, neoplazii (přítomnost abnormálních buněk), zánět kořene zubu nebo je v dírce přítomen cizí předmět.

Použití zvlhčovače může někdy uvolnit nosní hlen a usnadnit jeho odtok. Chronický zánět je však jen zřídka léčitelný. Pokud je infekce bakteriální, musí být podávána antibiotika.

Zdroj: Rýma u psa

Oteklá víčka (spodní i horní)

Pokožka kolem očí je velmi citlivá a vše se na ní během několika hodin odrazí. Vyloučíme-li alergickou reakci na kosmetické přípravky a účinek probdělých nocí, pak je vhodné se zamyslet nad životním stylem během několika uplynulých týdnů. Otoky víček mohou být důsledkem užívání léků, špatného nahromadění lymfatické tekutiny či oslabení funkce ledvin. Poměrně rychlé a účinné řešení představuje zvýšení pitného režimu, aby mohla správně proběhnout detoxikace lymfatického systému a lymfa opět začala fungovat.

Jídelníček: vyloučení slaných a sladkých jídel, zvýšený pitný režim.

Tmavé kruhy pod očima

Bývají projevem vyčerpání, chřadnutí organismu a jeho oslabení. Po uplynutí kritické fáze by tyto potíže měly odeznít. Jestliže však přetrvávají, jde o problém nedostatku železa, nedostatečné okysličení a současně dlouhodobé únavy. Navíc čím je pleť bledší, tím jsou kruhy výraznější. Řešením je úprava jídelníčku, odpočinek a dostatečný pitný režim. Vhodné ke konzumaci jsou luštěniny, hodně zeleniny a ovoce, které jsou plné antioxidantů.

Zdroj: Pleť – zrcadlo našeho zdraví

Co znamenají zvětšené uzliny za uchem

Normální lymfatické uzliny jsou drobné a nejsou ani hmatné, ani bolestivé, ani viditelné. Mění se v případě výskytu nějakého problému ve spádové oblasti (oblast, odkud přitéká lymfa). Uzliny se mohou zvětšit do velikosti hrachu až fazole, mohou být hmatné, bolestivé, viditelné.

Důvodem zvětšení uzlin bývá zánět, pohmoždění nebo nádor oblasti, odkud lymfa přitéká. Podle stadia zánětu jsou uzliny bolestivé, nebo nebolestivé:

  • Čerstvě vzniklý zánět vede k bolestivému zvětšení uzliny – akutní zánět.
  • Dlouhodobý zánět působí dlouhodobé nebolestivé zvětšení uzlin – chronický zánět.
  • U některých onemocnění jsou uzliny zduřelé v typických oblastech na těle. Například u zarděnek jsou zduřelé bolestivé uzliny za ušním boltcem a v týlní krajině. Proti zarděnkám se u nás děti očkují, proto se vyskytuje průměrně 8 případů ročně. Zarděnky jsou typické především svou červenou vyrážkou po celém těle.
  • U zánětu hrdla, angíny, jsou typicky zduřelé a bolestivé uzliny za čelistním úhlem. Uzliny v oblasti ucha se zvětšují při zánětech zvukovodu, například při zánětech středního ucha u dětí.
  • Podčelistní uzliny a uzliny na krku nalézáme zduřelé u záškrtu – difterie. Ke zduření mízních uzlin se zde přidává silný otok okolních měkkých tkání až do toho stupně, že krk má obvod stejný jako hlava. Proti záškrtu se v ČR také povinně očkuje, proto se onemocnění téměř nevyskytuje.
  • V oblasti klíční kosti můžeme nalézt zvětšené a bolestivé uzliny při zánětech v hrudníku a mezihrudí.
  • Dobře hmatatelné jsou ještě uzliny v podpaží, které mohou být bolestivě zvětšené při zánětech prsní žlázy. Při nádoru prsní žlázy jsou v podpaží zvětšené, ale nemusí být bolestivé.
  • Dobře hmatatelné jsou uzliny v tříslech, do kterých míří míza z dolních končetin a také některých pánevních oblastí, tudíž záněty z těchto míst mohou způsobit zvětšení i zánět tříselných mízních uzlin (například pohlavně přenosné choroby a podobně).
  • Naproti tomu existují i onemocnění, u kterých jsou uzliny zvětšené povšechně. Je tomu tak například u infekční mononukleózy, HIV infekce, u toxoplazmózy a dalších.
  • Nebolestivé zvětšení více uzlin budí podezření z rakoviny imunitních buněk – leukémie a lymfomy.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Co na vodnaté nohy

Vždy je nutné nalézt příčinu, proč se to děje, a tu odstranit. Tento stav může být zapříčiněn stravou, psychikou, toxiny, nedostatkem pohybu. Jinak budete nejspíš jen léčit symptom něčeho, co má svůj důvod a původ v něčem úplně jiném.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP