Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

OBKLAD NA ZÁNĚT TROJKLANÉHO NERVU

OBSAH

Příznaky

Zánět z důvodu odumření zubního nervu se projevuje těmito příznaky: otok celé tváře, krku, pulzující bolest zubu, která se specifikuje jako nesnesitelná bolest zubů, intenzivnější v noci a při vystavení zubu chladu či horku. Zánět v dutině ústní může být provázen zápachem z úst. Ve dřeni zubu je krevní zásobení, kterým se mohou bakterie dostat kamkoliv do těla, pak může nastat například nebezpečná endokarditida (zánět výstelky srdce), neuralgie trojklaného nervu, trigeminu či zánět mozkových blan.

Zdroj: Nateklý zub

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Jak dlouho se nechává účinkovat

Obklad se nechává působit cca 30 až 40 minut po třech opakováních za sebou.

Zdroj: Octový obklad na otok

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobry den Vaše přiznaky jsou určitě zpusobene zánětem trojklaneho nervu trpim bolestmi už od roku 2003 vždy navštivi zubaře jestli bolest není od zubu beru GABAPENTIN najděte si dobrého neurologa už 2x jsem byla na obstřiku přeji Vam uzdraveni i když u tohoto problemu to na uplne vylečeni nikdy není
zdravi Jiřina

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu charakterizují bleskově vznikající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Tyto vystřelující bolesti, které jsou často vnímány jako bolest zubů, jsou pro toto onemocnění typické. Vzniku bolestí předchází většinou zarudnutí postižené oblasti kůže a dále nos, slzné a slinné žlázy vylučují větší množství sekretů než normálně. Po každém záchvatu bolesti je postižená oblast kůže na malou chvíli jakoby otupená a necitlivá. Toto onemocnění zachvacuje většinou pouze jednu ze tří větví trojklaného nervu. Postiženi bývají spíše starší lidé.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monka Eebenova.

Prosim poradte maminka ma zanet trojklaneho nervu byla na gamanozi nepomohlo to uziva na bolesti tramal uz nwvyme kudy jam doktori od ni daly temer ruce pryc.Prosim piradte trva to rok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivča.

Zkuste si sehnat opravdu dobrého akupunkturistu, mojí mamince akupunktura hodně pomohla při zánětu trojklanného nervu

Zdroj: diskuze Léky na trojklaný nerv

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možné příčiny onemocnění trojklaného nervu a a jakým způsobem tomuto onemocnění předcházet.
Předem děkuji za odpověd.
Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Léčba trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu vzniká postižením senzitivní složky, rozlišujeme primární a sekundární neuralgii. Léčba primární neuralgie je medikamentózní a chirurgická, léčba sekundární neuralgie je podle primárního procesu + symptomatická léčba. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik, injekčních vitamínů a léků z oblasti psychiatrie, jimiž lze změnit vztah pacienta k těžko ovlivnitelným záchvatům bolesti. Zoufalí pacienti často užívají nejrůznější kombinace nejrůznějších léků. Krajní léčebnou možností je operační zákrok na trojklaném nervu, například pomocí gama nože, nebo se aplikuje obstřik.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDÍCÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám zánět sedaciho nervu. Cvičení injekce nepomahaji a tabletami jsem presynena Muže mi někdo poradit.??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět sedícího nervu

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Přírodní léčba

K doplňkové a symptomatické léčbě bolesti trojklaného nervu je vhodné využít výjimečné vlastnosti nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie. Ta tlumí bolesti jednak přímým efektem na šíření nervového vzruchu a jednak protizánětlivým efektem. Aplikace magnetoterapie při bolesti trojklaného nervu je jednoduchá a je široce využitelná (kromě útlaku nádorem). Včasné a denní opakované expozice mohou předejít přechodu do chronicity a zhoršení celkového stavu.

Alternativní léčba je zastoupená hlavně akupunkturou. Při zánětu trojklaného nervu se chraňte proti větru a zimě, prohřívejte se infralampou, elektrickou dečkou, nahřátým gelovým sáčkem. Nechte si zkontrolovat zuby, aby příčina zánětu nebyla v oblasti zubů. Účinná je šťáva z plodu černého bezu, a to převařená s alkoholem, tedy bezinkový likér. Doporučuje se i kakost smrdutý, bylinku můžete rozdrtit a užívat ji na bolesti trojklaného nervu. Pomáhá čaj z třezalky. Nebo čaje z protizánětlivých bylin, a to z měsíčku, řepíku, heřmánku, hluchavky, šalvěje, tužebníku jilmového. Postiženou část mažte třezalkovým olejem nebo domácí sádlovou mastičkou z levandule, měsíčku. Udělejte si 14denní bylinnou směs na psychiku z meduňky, maralí kořene, šišáku, chmele a třezalky. Výborná je reflexní terapie plosky nohy. Mačkejte v prvé řadě obličejovou část na palci nohy a krční páteř na plosce chodidla.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Dobry den pani Alena Gedusova,pisali ste o svojich problemoch so zubami.Mam tiez podobne pichanie a bolesti v zuboch.Prosim Vas nemohli by ste sa mi ozvat.?Ako ste dopadli?
Kludne aj na moj email zuzanakmotorkova@gmail.com
Dakujem

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Domácí léčba zánětu středního ucha

Léčba zánětu středního ucha patří do rukou lékaře z toho důvodu, aby se předešlo případným komplikacím, které zánět středního ucha může jedinci způsobit. Jako první pomoc můžete použít obklad ucha a čípky ke snížení teploty.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den přesně stejné bolesti jsem měla také bylo to hrozné a žádné léky nepomáhaly.Také jsem už nemohla ani jíst bez bolestí.Dozvěděla jsem se od jednoho známého,který měl stejné potíže,že byl na operaci trojkl.nervu a nyní je bez potíží.Proto jsem si vyžádala také operaci u porfesora Sameše v Ustín.Labem,který je specialista na operace nervů .Zato jsem mu vděčná,že mě naprosto zbavil těchto hrozných bolestí a dnes už nemám žádné.
Proto bych Vám také doporučila tuto operaci,která není nijak bolestivá. Pixová

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Bylinky na sedací nerv

Na zánět sedacího nervu je velmi vhodná kopřiva. Čerstvou kopřivou přejíždějte po noze od kotníku po vnější straně nahoru až ke kyčli a zpět 2x, pak po zadní straně nohy až k patě 2x, nakonec přejeďte po hýždích a bedrech. Dále se doporučuje jarní kúra z kopřivy, což znamená vypít až 2 litry kopřivového čaje denně. Ten si připravíte tak, že 2 lžičky sušených listů kopřivy necháte louhovat ve ¼ l vroucí vody po dobu 5 až 10 minut. Tento čaj můžete dochutit limetkou a medem.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jinddra krejčříková.

prosím o radu ,,co dělat.. mám zánět sedacího nervu už 4 týden vybrala jsem 10 injekcí na uvvolnění svalstva , léky od bolesti a nic nepomáhá, nyní chodím na rehabilitaci , to je cvičení a masáž,,prosím poradte bolest jde do spodní části zad přes levou hyždi a stehna. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V případě vleklého zánětu sedacího nervu se budete muset obrátit na neurologa, protože bude třeba provést vyšetření odhalující příčinu zánětu. Ve Vašem případě dochází k opětovné obnově zánětlivého ložiska a tím se nedaří zhojení a uklidnění bolestí. Nejlepší by bylo provést magnetickou rezonanci nebo CT a podle výsledků určit další léčbu. Stejně tak můžete požádat o pomoc kteréhokoli ortopéda. Hledejte lékaře, který bude mít zájem přijít na příčinu Vašich bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Jak se zbavit otoku zubu

Teplé a studené obklady vám doma pomohou okamžitě zmírnit příznaky oteklých dásní. Teplý obklad je nejlepší proti bolesti, studený zase zmírní otok dásně (splasknout, otok od zubu). Přiložte si obklad k tváři, abyste si dásně nepodráždili náhlou změnou teploty.

Horký obklad: Namočte si čistou žínku do teplé (ne horké) vody, vyždímejte ji a přiložte si ji na tvář. Počkejte, dokud bolest nepoleví.

Studený obklad: Zabalte si několik kostek ledu do čisté utěrky nebo ručníku. Můžete použít i balíček mražené zeleniny nebo speciální chladivý sáček. Přiložte si obklad na tvář a počkejte, dokud se otok nezmírní. Ovšem vyléčit zánět zubu doma se vám nepodaří. Maximálně se vám podaří zmenšit otok.

Nekloktejte ocet ani citronovou šťávu, tyto kyseliny vám mohou poškodit zubní sklovinu. Ústa vyplachujte vždy pouze vodou.

Zdroj: Nateklý zub

Poradna

V naší poradně s názvem TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Matošková.

Děkuji za zprávu ohledně trojklaného nervu ještě prosím kde dělají tyto operace a byl by vhodný i kiberneticky nůž brala jsem prášky i akupunkturu ale to bylo jen na chvíli účinek bylo mi uděleno že takový nález má spousta lidí podle příznaků bodavě bolesti do spamu a do ucha a tuhnutí krční páteře mohlo by to být děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psala jste, že máte výsledky z rezonance, na kterou vás poslal lékař. Právě tento lékař vám může nejlépe poradit, jaké řešení zvolit. Z výsledků vyšetření na rezonanci vidí přesné rozmístění nervu a cévky. Zeptejte se ho na všechno a důvěřujte moderní medicíně. Lékař vám také doporučí zdravotnická zařízení, kde tyto zákroky provádějí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Zánět zubu

Pokud se dostane zubní kaz až do středu (dřeně) zubu, dochází k zánětu zubní dřeně (pulpitidě), který se může rozšířit na zánět ozubice (periodontidu). Od jakéhokoli zubu může vzniknout takzvaný kolemčelistní zánět, což je zánět od mrtvého nervu. Ten prostoupí skrze cévy, nervy a prostory mezi nimi až do hlubokých prostor v hlavě a do mozku. Tento proces je značně rychlý (v rámci hodin až dnů) a přímo ohrožuje člověka na životě. Zánět zubu po vrtání tak může u oslabených jedinců vyvolat fatální stav – smrt.

Zdroj: Nateklý zub

Octový obklad na opuchnutí

Octan gel představuje osvědčenou recepturu (dříve octanová mast) v nové formě, tedy ve formě gelu. Octan gel je určen k okamžitému zevnímu použití: doporučuje se na mechanicky způsobené opuchnutí, pohmožděniny i na štípnutí hmyzem.

Zdroj: Octový obklad

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábal z tvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Jaký obklad na zánět středního ucha

Nahřívání ucha při zánětu opravdu není správné. Většinou vede k tomu, že se zánět ve středouší ještě více rozbouří a dochází k nahromadění hnisavého sekretu a zvýšení tlaku ve středoušní dutině. Pak často dojde k prasknutí bubínku, hnisavý sekret vyteče a dítěti se uleví. Mohlo by ovšem dojít i k šíření zánětu opačným směrem, tedy dále do kosti, a ke vzniku závažných komplikací. V případě, že si dítě začíná stěžovat na bolest ucha, je lépe se pokusit zánět naopak ztišit pomocí chladného (nikoli ledového) obkladu a do ouška aplikovat protizánětlivé kapky, které vám může předepsat váš dětský lékař a které můžete mít pro případ potřeby v ledničce.

Zdroj: Zánět středního ucha

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Co způsobuje obrnu lícního nervu v noci

Potížím často předchází vystavení se průvanu, například při jízdě autem s otevřeným okénkem. Postižený se pak ráno probudí s příznaky obrny lícního nervu. Další možností obrny lícního nervu v noci je mozková mrtvice. V případě mozkové mrtvice dochází k centrálnímu typu obrny sedmého hlavového nervu se všemi jeho příznaky. Dále se mohou v rámci mrtvice objevit i poruchy řeči, vědomí, polykání a podobně, to dle rozsahu poškození mozkové tkáně.

Zdroj: Obrna lícního nervu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP