Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

OPAKUJÍCÍ SE OPARY

OBSAH

Opar na rtu léčba – babské rady

Výskyt oparů upozorňuje na oslabení organismu nedostatkem vitaminů skupiny B a vitaminu C. Upravte jídelníček a doplňte chybějící vitaminy a výživné látky. Často se opary projevují při vyčerpání nebo nachlazení. Důležitý je dostatek spánku a odpočinek. Při začínajícím nachlazení zahajte okamžitě domácí léčbu.

Zdroj: Při rýmě opary

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA JAZYKU A V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Obermanová.

Nepomůže někdo se zkušenostmi s opary v ústech a na jazyku? Trvá to již 5 dní. Bolest jak u nestovic, které jsem ale měla...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na jazyku a v ústech

Framykoin na opary

Opary jsou virová onemocnění způsobená takzvanými herpetickými viry. Pro tyto viry je charakteristické, že po infekci zůstávají v nervových buňkách celoživotně a při oslabení lidského organismu dochází k aktivaci viru, což se projeví výsevem puchýřků. Opar na rtu (herpes lapalis) a pásový opar (herpes zoster) způsobují dva odlišné viry. K jejich léčbě se používají antivirotika. Framykoin patří do skupiny antibiotik a na viry způsobující opary nemá žádný vliv. Framykoin zde dostává význam až tehdy, když se puchýř infikuje bakteriemi a komplikuje se jeho zhojení. Framykoin je mast s antibiotiky a je k dostání v lékárně jen na lékařský předpis. Doplatek je přibližně 30 Kč za 10 gramů masti.

Zdroj: Co na opary

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PASTA A OPARY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tibir.

Spolehlivě vyzkoušení mám na doporučení Evy,starší kámošky potření oparu zubní pastou před spaním.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní pasta a opary

Bactroban na opary

Pokud se vám vytvořil při výskytu oparu již stroupek, je lépe jej mazat, ale hlavně nestrhávat, nechte ho samovolně odloučit. Při strhávání dochází k poškození kůže a vzniká nový strup. Používají se masti s antibiotiky, například Framykoin nebo právě Bactroban. Opakující se opary se léčí dlouhodobě antivirotiky, to znamená, že minimálně 6 měsíců se bere Herpesin nebo Zovirax 1–2x denně. Doporučuje se odběr na hladinu protilátek proti těmto virům a nasazení dlouhodobé terapie. Tyto viry mají schopnost zůstávat v organismu po celou dobu života a při jeho oslabení (stres, únava, zákrok, operace, sluníčko a podobně) se může opar vyskytnout znovu. Antivirotikové masti jsou vhodné před výsevem puchýřků, jinak nepomáhají. Používá se nejlépe Zovirax nebo Herpesin mast.

Zdroj: Bactroban

Diskuze

V diskuzi OPARY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Mě doktor poradil zubní pastu.A funguje.Vysouší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opary

Zinková mast - použití

Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Poradna

V naší poradně s názvem OPARY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Zdravím, mám takovéhle opary na jazyku až 5 dní a každým dnem je to horší a horší... Nemůžu jíst, mluvít ani pít, šla jsem do nemocnice a doktorka mi předepsala prášky, ale osobně myslím, že mají opačný účinek... Prosím co s tím mám dělat??? Opravdu nejsem schopna jíst a pít už jen trošičku.A k tomu se mi dneska objevili takové bouličky v dásni.... nebo né bouličky, prostě se mi nafoukla dáseň úplně vzadu a příšerně mě to bolí. Pomoc prosím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aneto, zřejmě máš na jazyku aftózní vředy, které jsou velmi bolestivé. Je potřeba jíst řídkou stravu zejména vývary a kaše. Někdy to způsobí například rajčata nebo exotické ovoce, takže to teď vyřadit. Zahojení bývá max do 10 dnů. Pomůže natírání vředů roztokem Herbadent a klokaní stopanginu. Proti bolesti a otoku pomůže kostka ledu přiložená na bolavé místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opary na jazyku

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Dobrý večer,
pročítám tady rady jak na opary na rtech. Velmi často v poslední době se mi objevuje opar na rtech. Už nevím jak tomu předejít, protože např. teď jsem nebyla ve stresu a pod. a zase se mi udělal opar. Stačí, když jdu ve větru tak hned se mi udělá opar. Užívám hlívu ústřičnou, pojídám čerstvý rakytník a nic mě nepomáhá. Už opravdu nevím co mám dělat, protože ten opar mám každou chvíli. Poraďte mi prosím jak na opary.
Děkuji. Remešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Jedině aciklovir a to tablety,které napíše lékař, může i praktický,kožní,imunolog,atd.Pokud tabl.budete brát.máte pokoj,ale po skončení se zas opar může ukázat,mám s tím stejné osob.zkušenosti.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Tea tree oil na opary

Opary, které se obvykle vytvářejí na rtech nebo v okolí úst, vyvolává virová infekce. Často ji spustí příliš dlouhý pobyt na ostrém slunci nebo naopak studeném větru. Podobně jako stres, únava, nevyspání nebo jiná zátěž. Tou může být i infekce, třeba typu chřipky.

Pokud při prvních příznacích oparu potřete postižená místa olejem z australského čajovníku, zmírníte jeho výsev a zrychlíte hojení.

Naneste 100% Tea tree oil několikrát denně na postižené místo.

Zdroj: Tea tree oil

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM POMÁHÁ NA OPAKUJÍCÍ SE MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Ahoj ženy, ty probiotické kapsle jsou fajn, ale mykózu, která se opakuje to nevyléčí. Jen na chvíli pomůžou. Nejlepší je vyzkoušený lék Wobenzym spolu s antimykotikem. Píšu z vlastní zkušenosti.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym pomáhá na opakující se mykózy

Časté opary – příčina

Až třicet procent lidí opakovaně trápí opary na rtech. První příznaky jsou typické: nepříjemné svědění, pálení, trnutí. Reagovat člověk začne teprve, když vyrazí puchýřky. Opary na rtech dokážou skutečně potrápit. Opar je infekční virové onemocnění. Virus se aktivizuje, jestliže je organismus nějak oslaben. Chřipka, horečnaté onemocnění, vyčerpání, stres, menstruace, těhotenství, přílišné vystavování slunci a vůbec UV paprskům, to všechno mohou být spouštěcí faktory. Neléčený opar na rtech, který projde všemi svými stadii – svědění, puchýřky, vřed, v nějž se puchýřky spojí, strup – nás trápí sedm až deset dnů.

Virus herpex simplex se „schovává“ v těle, i s ním se člověk obvykle poprvé setkává v dětství. Většinou to ani nezaznamená, tělo si hned vytváří protilátky. Nositelem tohoto viru je podle epidemiologických výzkumů až 90 % dospělé populace. Asi třem čtvrtinám lidí se opary na rtu nebo na jiných místech nikdy v životě „nevyrazí“. Ti druzí se s ním zato potkávají pravidelně.

Zdroj: Proč se dělají opary

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína Urbanová.

Super jdu skusit med a i citrón .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na rtech

Léčba

Opary na rtech se léčí podáváním přípravků s protivirovým účinkem. Tyto přípravky se nazývají antivirotika a dostupné jsou ve formě masti či gelu. Je zcela nezbytné zahájit jimi léčbu co nejdříve, nejlépe při prvním příznaku či nepříjemném pocitu na rtu. Dalším možností jsou antivirotika v tabletách, která jsou vhodná především pro lidi dlouhodobě a opakovaně trpící opary rtu. Podávají se především u pacientů s komplikovaným průběhem, s defekty imunitního systému, nebo jako prevence možného vzplanutí infekce. Všeobecně je nejlepší při podezření vzniku oparu zahájit léčbu protivirovou mastí, která se okamžitě dostává do přímého kontaktu s postiženým místem.

Zdroj: Opar na rtech

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina Mažgútová.

Dobrý den, trápí mě stále se opakujicí ganglinom na zápěstí. Je nějaká přírodní medicína, která by mi pomohla tento problém změnšit nejlépe úplně odstranit?Děkuji za rady.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Vzácný prášek z výtrusnic plavuní

Prášek z výtrusnic slouží k zasypávání ran, pak taky na opary a mokvající vyrážky na kůži, například na růži. Obecně prášek z výtrusnic plavuně dobře léčí všechna zánětlivá onemocnění kůže, zvláště u dětí. Podobné, ale o něco slabší účinky, jako má prášek, má i odvar z natě plavuní.
 

Zdroj: Plavuň vidlačka

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKUJICI SE OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohou chlamydie zpusobit opakujici se opar na rtu. Jiz mesic mam 36.9 behem dne i 37 stupnu teplotu, bylomi delane CT mozku a lumbalni punkce, vse v poradku, jen nikde se nedělali testy nač chlamydie, mam ted svedivy vytok a obcas bolest v podbrisku. Byla mi pouze diagnostikovana latentni tetanie. Nevim uz kudy kam. Vsichni si myslí, ze si jen vymyslim. Jen pro me je uz vse nerijemne. Prosim o odpověď dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týče oparu, tak se zkuste zamyslet nad svým způsobem života. Výkyvy ve výživě, oslabená imunita z nevhodné stravy a stres mouhou být také příčinou oparu. Máte-li podezření, že byste mohla mít chlamydie, tak požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve, ze kterého se pozná, jestli je máte nebo ne. Úplně nejlepší bude, když navštívíte gynekologa a sdělíte mu své problémy, stejně jako jste je popsala tady v diskuzi. Zvýšená teplota svědčí o možném zánětu, který může mít různé příčiny a ty je třeba objevit a vyléčit. Gynekologická ordinace bude tím nejlepším místem, kde se to dá rychle vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

Jak se zbavit strupu po oparu

Pokud se vám vytvořil strup po oparu, nestrhávejte jej, docílíte jen toho, že vám postižené místo bude krvácet. Raději aplikujte olej z tobolek vitaminu E přímo na stroupek, tak zamezíte nepříjemnému pnutí a urychlíte hojení tkáně.

Zdroj: Při rýmě opary

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Jak poznat opar

Vyskytuje se nejčastěji na rtech, na ústech a kolem nosu. Jde o drobný puchýřek naplněný tekutinou. Opar často praská, což je velmi bolestivé a nepříjemné a prodlužuje to dobu hojení. Opar později zaschne, objeví se stroupek, který postupně zmizí. Celá doba výskytu oparu trvá přibližně 10 dní.

Zdroj: Proč se dělají opary

Účinky kanadských brusinek

Blahodárné účinky na lidský organismus dokonce potvrzují i moderní studie. Brusinky mohou odvrátit infekci močového ústrojí a jsou užitečné i v prevenci zubního kazu. Účinně také působí proti viru, který způsobuje opary, snižují horečku a podporují imunitu.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Dieta proti oparům

Arginin je výživou herpetického viru a podněcuje jej k růstu. Nadměrný příjem potravin bohatých na arginin může podporovat vznik oparů. Proto ti, kdo na opary trpí, by měli ze svého jídelníčku vyřadit ořechy, čokoládu a želatinu a omezit ječmen, kukuřici, oves, pšenici, těstoviny a růžičkovou kapustu, pokud ji jedí ve větší míře.

Naopak příjem lyzinu má schopnost růst viru oparu potlačit. Jedna teorie tvrdí, že lyzin buňky obaluje do ochranného pláště, který brání virům vniknout do buněk a vyčerpat je. Potraviny s vyšším množstvím lyzinu jsou: mléko, sójové boby, maso, včetně hovězího a vepřového.

Plno lidí se však snaží konzumaci masa omezit či trpí nesnášenlivostí mléka – v těchto případech je nutno vyzkoušet příjem lyzinu ve formě potravinového doplňku.

Odborníci pro léčbu oparů doporučují dietu s nízkým obsahem argininu a doplnění lyzinu na 1 000 miligramů denně.

Dalším způsobem, jak pomocí stravy potlačit opary, může být konzumace mořských řas. Když vědci přidali do zkumavek s lidskými buňkami, které byly infikovány virem oparu, výtažky z mořských řas, šíření viru pokleslo o padesát procent.

Zdroj: Babské rady na opary

Druhy rýmovníku

Plectranthus amboinicus — pochází z východní Afriky, aromatické lístky se používají v kuchyni jako náhrada oregana.

Plectranthus argentatus — australský druh známý jako rýmovník, vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích.

Plectranthus forsteri a Plectranthus parviflorus — oblíbené okrasné rostliny, v Evropě často pěstované v truhlících.

Plectranthus rotundifolius — vytváří jedlé hlízy, kterým se říká africké brambory.

Na výrobu masti je nejvhodnější Plectranthus argentatus, zakoupit jej můžete v každém zahradnictví za cenu poměrně nízkou, cca do 50 korun.

TIP: Kdo trpí na opary, ekzémy nebo si způsobí drobnou spáleninu třeba od plotny či nadměrným opalováním, může si rozlomenou částí listu potírat postižené místo, případně list na něm několik minut přidržet. Stejně jako aloe i rýmovník pomáhá dokonale hojit tyto rány. Je ideální nejen na opary, spáleniny, ale třeba i na obyčejné popraskané rty.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Mast na opar v nose

Mastičky na opary mají nejlepší účinky pouze v počátečním stadiu nemoci. Někteří pacienti užívají na bolest při výskytu oparů lék Naproxen. Jedná se o nesteroidní antiflogistikum používané pro omezení mírné až středně silné bolesti, horečky a zánětů způsobených celou řadou nemocí včetně osteoartrózy, revmatoidní artritidy a dny. Lék účinkuje potlačením enzymů COX-1 a COX-2. V Česku obsahují potahované tablety Nalgesin S léčivou látku naproxen (naproxenum natricum) ve formě sodné soli. Nalgesin S se používá k léčbě bolesti po úrazech (podvrtnutí kloubů, natažení svalů) a chirurgických operacích, při bolesti hlavy, bolesti zubů, bolesti zad, ke snížení horečky, při menstruační bolesti a také při zánětlivých a degenerativních onemocněních kloubů. Nástup analgetického účinku tablet Nalgesin S je velmi rychlý a dlouhotrvající, jelikož tlumí bolest po dobu 8–12 hodin. Podobně jako jiná antisteroidní antiflogistika může naproxen rušit trávicí trakt, což lze omezit přidáním inhibitoru protonové pumpy. Pokud chcete něco na opary, tak použijte osvědčené masti s antivirovou složkou, v lékárně vám ochotně poradí, jaký výrobek je pro vás nejvhodnější. Mezi volně dostupnými přípravky naleznete taky spoustu léků na opary, jako například gel HERPCLAIR Herpes labialis, který vytváří neviditelnou vrstvu na postiženém místě, omezuje šíření a podporuje proces hojení, tablety Barnys HerpeNormTM nebo krémy ZOVIRAX Duo a Herpesin, které zkracují dobu hojení.

Zdroj: Při rýmě opary

Recept na domácí mátový olej

Čerstvou mátu napěchujeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme čtyři dny stát na slunci za občasného protřepání. Přecedíme, výluhem zalijeme další várku čerstvé máty a zase necháme čtyři dny na slunci. Vše opakujeme ještě jednou. Po dvanácti dnech přecedíme, stočíme do láhve a uchováme v chladnu. Olejem potíráme spánky při bolestech hlavy, migréně, používáme na opary, kožní vyrážky, potíráme jím bolavé dásně a podobně.

Zdroj: Mátový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP