Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

OPUCHLÝ SPODNÍ RET

OBSAH

Otok spodního rtu léčba

Máte-li oteklý spodní tet, je v první řadě třeba odstranit vyvolávající příčinu a následně aplikovat vysýchavé obklady (borová voda, Jarischův roztok) a promašťující základy, případně lokální nebo celkovou antimikrobiální či antivirovou terapii. Dále je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, železa, zinku a vitaminů skupiny B a C. Podpůrný účinek má celá řada komerčně vyráběných přípravků ve formě gelů nebo krémů s obsahem rostlinných extraktů a lokálních anestetik.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZDENKA.

Pěkný den,prosím o radu.Už druhým rokem na sobě sleduji s příchodem jara,náznak alergie.Posmrkování,opuchlý obličej,slzení očí.Je možné najít jiné řešení než u lékaře? Děkuji Zdenka

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Co znamená oteklý ret po ránu

Oteklý ret po ránu může varovat před Crohnovou chorobou. Že vůbec netušíte, proč by rty měly poukazovat na onemocnění střev? Podle všeho právě tento typ onemocnění způsobuje otoky na různých částech těla a ústa nejsou výjimkou.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ SPODNÍ KREV 90/80/110 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zde.

Dobrý den trpim spíše na nízký tlak ale poslední dobou mám spodní vyšší a tep přes 100 a není mi moc dobře.Lejarka zatím nijak nepomohla.Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoký spodní krev 90/80/110

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá spodní ret při této nemoci.

Zdroj: Baelzova nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem PRST NA POVRCHU DOBRÝ BEZ DEFEKTU,ALE ČERVENÝ A OPUCHLÝ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem diabatik.Mám potíže s prstem na noze nechce se mi to hojit. Dávám si na prst Višnovou mast,Ale vísledky nejsou uspokojivé Dnes jsem si dala na prst černou mast a čekám co bude. Byla jsem u lékaře a nepřijdu o prst? Moje potíže trvají už od prosince. děkuji ana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků jsou běžné problémy s prsty na končetinách. Tím, že budete na prst dávat višňák či černou mast, tak ho z venku vydesinfikujete, ale váš problém s tím nevyřešíte. Je třeba navštívit internistu - diabetologa a problém s prstem mu ukázat. Skutečně zde hrozí vysoké riziko, že při otálení se správnou léčbou se zasažená tkáň na prstě nezhojí a započne nekróza - odumření prstu. Pak již bude nevyhnutelná amputace prstu.
Nehojící se prst u diabetiků nepodceňovat a jít s ním hned k lékaři!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prst na povrchu dobrý bez defektu,Ale červený a opuchlý.

Nízký spodní krevní tlak

Nízký spodní tlak se nazývá diastolický tlak. Pokud je hodnota diastolického tlaku nižší než 60 mm Hg, mluví se o nízkém diastolickém tlaku. Možnými příčinami tohoto snížení jsou například léky na potenci, tricyklická antidepresiva, alfa- a betablokátory, diuretika a léky na Parkinsonovu chorobu. Nízký diastolický tlak se může objevit i v těhotenství kvůli zátěži plodu na matčin krevní oběh. Zvláště v těhotenství je proto nutné mu věnovat dostatečnou pozornost.

Nízký spodní tlak může mít nepříjemné projevy, jako jsou mdloby, mžitky před očima, závratě, slabost, studené končetiny či hučení v uších. Kvůli nízkému tlaku jsou totiž mozek a končetiny nedostatečně prokrvovány, a tedy málo okysličeny.

Zdroj: Mám nízký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: diskuze Škůdci na spodní straně listů vina

Tabulka s krevním tlakem a hodnoty podle věku

Hodnoty můžete nalézt zde hodnoty krevního tlaku podle věku.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Jak na oteklý ret po úrazu

Pokud otok nedoprovází výrazné zarudnutí či sekrece z rány, je jeho vytvoření po úrazu zcela běžný jev. Pokud by otok neustupoval či se naopak zvětšoval, doporučuje se návštěva chirurgie. Jinak ranku můžete natřít kolodiem a celkově ret nasucho čistě chladit.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi CENA ZA ZUBNI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Valentová.

Chtěla bych vědět v jaká je cena za snímatelnou hoření zubní náhradu -protézu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Rendlová.

Dobrý den. Kolik bych zaplatila za horní i spodní zubní snímatelnou náhradu, když mi nově vyrobená spodní nesedí, nedá se s ní najíst. Horní je posazena moc do úst, esteticky nic moc, manipulace jazyka je značně ztížena, čímž se mi dolní náhrada potom pohne a pod protézu se mi dostane potrava. Spodní čelist, jsem měla vždy předsunutou a mám moc ploché lože na kterém mi protéza drží, údajně se s tím nedá nic dělat. Poradí mi někdo ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Cena za zubni nahrady

Jak vytvořit můstek z alobalu

Je třeba vzít kus široké náplasti a na ni nalepit pásek fólie (alobalu) široké 1 cm vodorovně a 1,5 cm svisle, přičemž se horní a spodní části náplasti nechají volné, tedy vlevo i vpravo po 1,5 cm. Stříbrný můstek se přikládá na všechna postižená, bolavá místa.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod

Diskuze

V diskuzi STÁLE OTIKAJICI TVAR OD ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den
V sobotu ráno me začal bolet zub 3 na hoře kde zde byl cepel s korunkou. V nedeli ráno již lehce otekle a bolest nesnesitelná byla jsem tedy na pohotovosti.
Zde mi to nad zubem narizli a dali dren a antibiotika.
Bolest byla o něco lepší ale hned během nedělního dopoledne tvar netekla extrémně.
V pondělí sem byla tedy u svého zubaře který mi zub vytrhl. V úterý ráno tvář otekla tak ze uz nemůžu ani skoro otevřít oko. Bolest cítím u spodní 6 zubu. Ale da se to vydržet. Otok je od spodní čelisti přes nos oko horní vicko spodní víčka- prostě celá tvář i s okem a nosem. Prosím nevíte co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Podle popisu tam ještě zánět probíhal. Já jsem měla něco podobného. ejprve strašná bolest, pak dren a atb. Po týdnu extrakce, čištění a šití. Brala jsem na doporučení wobenzym a do tří dnů jsem to měla ok. Ale oproti běžné exrakci bez zánětu, to byla pořádná bolest!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Ošetření polstrovaného nábytku

Jedině důsledná hygienická opatření jsou podkladem úspěšné léčby. Každý den je nutné měnit osobní spodní a ložní prádlo. Rovněž potah sedačky zkuste vyprat na 60 °C a nepoužívejte ho minimálně tři dny. Pokud nejde potah sejmout, nepoužívejte sedačku 5 dní, zákožka nepřežije mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pastrňáková .

Trpne mi jazyk a špička mi začala padat pod spodní zuby
Uprostřed podél celého jazyka popraskaný a po celém povlak
Co to znači?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistou o tom co Vám přesně je, můžete získat jen při prohlédnutí lékařem na ORL. Jestli chcete experimentovat sama, tak doporučuji zařadit do své ústní hygieny čistění povrchu jazyka zubním kartáčkem. S brněním jazyka Vám může pomoci fyzioterapeut, který na několika setkání uvolní krční obratle a postupně tím obnoví citlivost jazyka. Vyzkoušejte, uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Artróza kyčle – přenesená bolest

Při tomto onemocnění v kyčelním kloubu nevzniká zánětlivé ložisko. Koxartróza je degenerativní onemocnění, které je charakteristické postupným opotřebováváním kloubních struktur, zprvu hlavně chrupavky. Chrupavka kyčelního kloubu se ztenčuje, tuhne a křehne, až zcela zmizí. Kosti stýkající se v kloubu zůstávají odhalené a nechráněné a vyrůstají na nich výstupky, které nazýváme osteofyty. Osteofyty jsou dobře vidět na rentgenových snímcích a podle jejich přítomnosti a velikosti se hodnotí stupeň postižení kloubu. Tím, jak se kosti a výstupky o sebe třou, dochází k dráždění okolních nervů a vzniká bolest. V nejtěžších stadiích pak zcela zaniká kloubní štěrbina a kloub se stává nepohyblivým.

Bolest vystřelující převážně do kyčlí je prvním jasným příznakem koxartrózy. Bolesti se zpočátku objevují jen při větší zátěži kloubu, případně mají takzvaný startovací charakter – kyčle bolí při začátku chůze, ale pak bolest odezní. Četnost bolestivých stavů se s postupem onemocnění zvyšuje, v konečné fázi se vyskytují i v klidu. Dalším příznakem je ztuhlost postiženého kloubu, což pacient zaznamená hlavně ráno, když má vstát z postele, nebo při jakékoli změně polohy i během dne. Brzy se hlásí i omezení pohybu v kyčli, které může končit až celkovou ztrátou pohybové funkce – kloub je nestabilní, zatuhlý a nejde jej nijak rozhýbat. Typicky následuje zkrácení celé příslušné dolní končetiny oproti druhé, jejíž kyčel je zdravá. V konečné fázi se rozvíjí deformity kyčelního kloubu, které jsou dobře patrné na rentgenových snímcích.

Přestože artróza není zánětlivé postižení kloubu, může zánět koxartrózu občas zkomplikovat. Pak mluvíme o takzvané aktivované artróze a rozumíme tím akutní zhoršení obtíží spojené s otoky kyčelního kloubu. Kůže je na dotyk teplá a napjatá a kloub je na pohled zarudlý a opuchlý, což je způsobeno městnáním nadměrného množství kloubní tekutiny uvnitř kloubu.

Zdroj: Artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ FIKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den, mám cca 3metry vysoký fikus lze ji ustřihnout alespoň o metr i když mi od spodní části velké listy odpadávají? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Fíkus můžete zkracovat jak potřebujete, klidně i několik desítek centimetrů nad květináč. Fíkus znovu obrazí a rozvětví se. Nejlepší doba pro řez je jaro. Oříznutý fíkus musíte umístit na co nejosvětlenější místo, protože právě sluneční paprsky vytáhnou z kmínku nové výhony. V době, kdy rorostlina nebude mít žádné listy, tak omezte množství zálivky. Zalévejte stále stejně často, ale snižte množství vody na jednu zálivku o 70%. Jakmile se objeví nové výhony začněte přihnojovat hnojivem NPK nebo Krystalonem Jaro.

Zdroj: diskuze Fíkusy druhy a pěstování

Baelzova nemoc

Baelzova choroba je hnisavé zánětlivé onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění, charakteristické zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, což vede k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu. Charakteristickými příznaky jsou bolest, tvorba puchýřků, tvorba aft, otoků, zarudnutí, tvorba vředů. Nikdy nevymačkávejte vzniklé defekty. Neodborné vymačkávání je velmi nebezpečné, jelikož hnisavý zánět spodního rtu se může rozšířit až do mozku a infekce má pak fatální následky. Onemocnění vždy vyžaduje lékařkou péči. Ošetřující lékař stanoví přesnou diagnózu a rozhodne o příslušné léčbě.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Šedová.

Spodní listy jsou v pořádku ale jak rostlina roste začínají se jí kroutit listy, suché nejsou.Prosim co to je a dá se něco dělat. Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kroucení listů u rajčete je nejčastěji způsobeno výkyvy v teplotách a v zálivce. Pokud jsou zkroucené listy navíc ještě silné a tmavě zelené, tak jde o následek přemíry dusíku. Oba tyto projevy zkroucených listů nijak neovlivňují rostlinu a její schopnost plodit, takže není potřeba ani žádný léčebný zásah.
Někdy můžou být zkroucené listy důsledkem nechtěného dopadu herbicidního prostředku, aplikovaného desítky metrů daleko. V takovém případě jsou zkroucené listy slabé a usychají. Proti takovému postižení neexistuje žádná léčba.
Poslední možnou příčinou kroucení listů na rajčatech může být škůdce. V takovém případě je list nejen zkroucený, ale na jeho struktuře je vidět mozaika, popřípadě chloróza a je patrná i přítomnost hmyzu. Zde se uplatní postřik insekticidem, například Actara 25 WG, NeemAzal T/S.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Jaký je normální tlak

Optimální tlak se pohybuje okolo hodnot 120/80. Hodnoty horního tlaku nad 140 a spodního nad 100 se povazují za vysoký krevní tlak. U všech rasových skupin se pohybuje ideální tlak člověka na přibližně stejné úrovni. Žádná rasa není vůči vysokému krevnímu tlaku imunní.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Příznaky Baelzovy nemoci

Onemocnění je charakteristické progresivním zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, která vedou k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu.

Zdroj: Baelzova nemoc

Diastolický tlak nad 100 

45 % úmrtí u mužů a 50 % u žen je způsobeno nemocemi srdce a oběhového systému, které stojí ruku v ruce s arteriální hypertenzí, jako například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, srdeční selhání, selhání ledvin, cévní mozková příhoda a ischemická choroba tepen. Při dlouhodobém vysokém diastolickém tlaku jsou ohroženy cévy, srdce a další orgány, tudíž je nutné tento stav léčit.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Kalatea makoyana

Kalatea makoyana je charakteristická svými vysokými, štíhlými stonky, které drží oválné listy o délce 12 –30 cm. Tučné ozdobné jemné listy rostliny připomínají paví ocas. Listy jsou světle zelené barvy s tmavě zelenými linkami na vnějších okrajích. Asymetrické pruhy vytváří vynikající efekt. Nové listy jsou válcovaného tvaru, když se objeví, mají růžovočervenou barvu na spodní straně listů.

Zde můžete vidět, jak vypadá kalatea makoyana.

Zdroj: Kalatea

Kalhotky Andrie

Kvalitní dámské kalhotky značky Andrie zastupují dámské spodní prádlo z kolekce „PERFECT FIT“, které je na dotek velmi jemné, ale přitom dostatečně pružné a odolné. Barvy jsou sytější a oproti bavlněným materiálům neztrácí na intenzitě ani při opakovaném praní. Kalhotky jsou také výjimečné tím, že v pase a kolem nohou nejsou všité gumičky, díky čemuž prádlo nestahuje, ale přesto dokonale přiléhá k tělu a je tak velmi pohodlné.

Zde můžete vidět kalhotky Andrie.

Zde je cena kalhotek Andrie.

Zdroj: Oblíbené kalhotky

Léčba vysokého spodního tlaku

Krevní tlak vzrůstá od kojeneckého období do období dospívání, ale po dosažení dvaceti let zůstává u zdravých lidí na stejné úrovni během celého života. Jestliže chcete snížit diastolický tlak, může vám pomoci změna životního stylu a zhubnutí. Dále pak také cvičení a úprava jídelníčku (snížení tuků, navýšení ovoce a zeleniny, omezení soli a alkoholu). V případě, že ke snížení tlaku nedojde, je zapotřebí vzít si na pomoc léky na krevní tlak.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP