Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

OTEKLÁ LÝTKA A ŠLAPKY NOHOU

OBSAH

Termínem „otoky nohou“ se označuje hromadění vody v dolních končetinách, jehož příčinou je nejen gravitace, ale i některá onemocnění. Léčba otoku nohou spočívá v prvé řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je důležitá změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Co na otoky nohou

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte kompresní punčochy. Běžně se dají koupit ve zdravotních potřebách. U punčoch je návod na použití, popřípadě vám poradí obsluha v prodejně. Když to nepomůže, tak budete muset navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení k odbornému vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den včera jsem byla u zubaře přes víkend mi otekla tvář a v pondělí jsem šla k zubaři a tam mi vytrhli zub a tvář je otekla ale už je to lepší mizí mi to ale v určitém momentu me to boli.. je to normální

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok tváře

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zánět žil se může projevit právě i s příznaky, které popisujete. Budete potřebovat lepší vyšetření, aby se zjistil pravý důvod vašich obtíží. Nejlépe bude, když požádáte svého obvodního lékaře o doporučení na kardiologii a necháte si tam svá lýtka vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimir zeman.

Dobrý den, chci se zeptat, zda pravidelné pití alkoholu může způsobovat pocit neovladatelných nohou /jako po obrně/, byť sem vypil 4dc vína. Je to doprovázeno bolestmi lýtka /pomáhá hořčík/. Děkuji za informaci a zdravím.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Soukupová.

Po 3 denním užívání psyllia mi otekla půlka obličeje a po 3 dnech mi otekla druhá. Ta pravá se už lepší, ale byla jsem na kožním lékař se přiklánél k alergické reakci, ale dost dobře nevédél, co by to mohlo být. Doplněk mám v kapslích.
Dékuji za pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLA TVÁŘ A DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den mužete mi poradit co mam delat ze vcera na dnesek mi otekla tvar a jde mito od dasne co mam delat jak lecit dekuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě navštivte zubního lékaře. Ten vám dásně vyšetří a předepíše roztok na vyplachování úst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest a zánět dásní

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Příznaky

Dlouhodobé či nárazové zatížení šlach může způsobit zánět - tenditidu či tendosynovitidu (zánět šlachového obalu). Nejznámějším příkladem zánětu šlach je tenisový loket na ruce anebo zánět achilovky šlachy na noze.

Zánět šlach se projevuje zvýšenou citlivostí, postupně až bolestí. Při zánětu šlach je postiženo toto povrchové vazivo. Pokud zánět přejde i na kolagenní vlákna, je to již komplikace zánětu, která může mít těžké následky. Podkladem zánětu je narušení rovnováhy v důsledku nadměrné svalové zátěže.

Zdroj: Oteklá šlacha

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Mám oteklé kotníky, hlavně když dlouho sedím. Někdy mě nohy při chůzí neposlouchají musím odpočívat. Ráda bych alternativní léčbu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na bolavé a oteklé nohy vyzkoušejte přípravek Mobivenal Micro, který je volně prodejný v lékárně. Prospěšné je jednou až dvakrát týdně si dopřát lymfodrenáž respektive lymfomasáž. Také pomáhá často procvičovat lýtka prostřednictvím výponů na špičky. Výpony je vhodné dělat několikrát v průběhu dne. Také opírání nohou v leže o stěnu, aby směřovaly vzhůru. Takto je potřeba vydržet 15 až 30 minut. Také střídání teplé a studené koupele je prospěšné při takto bolavých nohách. Dělá se to tak, že ponoříte po kolena nohy do nádrže s velmi teplou vodou, necháte je tam 5 minut a potom je ponoříte do stejné nádrže, ale se studenou vodou a zase je zde necháte 5 minut. Takto to vystřídáte dokud bude voda dostatečně teplá a bude vám to příjemné.
Pokud byste chtěla profesionální pomoc, tak ji najdete u lékaře internisty - kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky nohou

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladiskav.

Otekla mi tvar pruvan v aute.dekuji.za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro boj s otokem obličeje, je použít horký obklad. Připravte si teplý obklad a přitlačte jej na oteklou oblast. Tím se zlepší prokrvení oblasti a urychlí se hojení. Zmírní to otok a uleví od bolesti. Pokud nemáte horký obklad, můžete také použít horkou vodu a čistou utěrku. Ponořte látku do vody a jemně zatlačte proti vaší tváři. Vydržte 30 sekund a opakujte ještě jednou, nebo dokud neucítíte, že se tvář uklidňuje. Pro optimální výsledky byste měl provádět tento postup třikrát denně. Nejen, že je tento postup velmi účinný, je také jednoduchý na přípravu a nezabere mnoho času. Lze ho provést v kanceláři, doma, v autě, nebo kdekoliv jinde.
Pomoci může také brambor nakrájený na plátky, jenž se přiloží na 15 minut na oteklou tvář.
Omezení soli může taktéž přispět jako prevence proti opakování otoků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Suchá kůže očního víčka

Suchá kůže očního víčka je nepříjemnou záležitostí, která s sebou nese i kosmetické potíže.

Příčiny

Suchá kůže očního víčka může signalizovat formu atopického ekzému nebo kontaktní dermatitidu.

Léčba

Kůži je vhodné promazávat žlutou vazelínou, ta se dá zakoupit v lékárně, bohužel si nemůžete volně koupit mast, kterou předepisuje kožní lékař. Obsahuje minimum kortikoidů, ale kůži zklidní. Můžete zkusit Ophtalmo-hydrokortizon, ale ten většinou nestačí. Velmi dobře zabírá Elidel krém, ale ten je také jen na lékařský předpis.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Odborná pomoc

V některých případech pomůže opravdu jen návštěva dermatologa.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Jak se onemocnění projevuje

Prvními známkami může být pocit únavy a tíže, zvláště večer, pocity napětí, brnění, pálení a bolest v lýtkách, která se zhoršuje při stání, otoky nohou, často v oblasti kotníků, trvalé svědění kůže. Charakteristické je, že se při uvedení nohou do zvýšené polohy příznaky zmírňují. V pokročilejších stadiích jsou již přítomny viditelné křečové žíly. Tam, kde došlo k poruše zásobení tkáně živinami a kyslíkem, se objevují změny na kůži nohou – kůže je tenká, suchá, tvrdá, šupinatá, má změněné zabarvení a mohou se na ní tvořit i vředy způsobené odumíráním nedostatečně vyživované tkáně.

Zdroj: Oteklé nohy

Léčba otoku vnitřní strany tváře

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu.

  • Pokud je otok způsoben vřídky z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst.
  • Infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP