Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

OTEKLÝ HORNÍ RET

OBSAH

Co znamená oteklý ret po ránu

Oteklý ret po ránu může varovat před Crohnovou chorobou. Že vůbec netušíte, proč by rty měly poukazovat na onemocnění střev? Podle všeho právě tento typ onemocnění způsobuje otoky na různých částech těla a ústa nejsou výjimkou.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Jak na oteklý ret po úrazu

Pokud otok nedoprovází výrazné zarudnutí či sekrece z rány, je jeho vytvoření po úrazu zcela běžný jev. Pokud by otok neustupoval či se naopak zvětšoval, doporučuje se návštěva chirurgie. Jinak ranku můžete natřít kolodiem a celkově ret nasucho čistě chladit.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Šacherová.

Děkuji za odpověď na můj dotaz k člán ku nesnášenlivost horní zubní náhrady

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Angína a oteklý krk

Zde je pár babských rad na zmírnění otoku...

Do šálku vody dejte půl lžičky mleté skořice a několik zrníček pepře. Povařte, oslaďte medem a pijte třikrát denně. Tento indický léčivý čaj můžete pít i při nachlazení, angíně, chřipce a právě na oteklý krk.

Při angíně a oteklém krku zkuste oloupat stroužek česneku a přes den ho cucat. I když to není ten nejchutnější bonbon, česnek ničí viry a bakterie, a proto máte velkou šanci, že se nepříjemného problému zbavíte.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRCNI CIPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik .

Dohry den uz asi dva tydny mam otekly cipek hral sem na to atb pak to tak na 2 dny presloq a pak zas mam pocit jak kgdy bych ten cipek mel v krku a nuti me to zvracet a takovou otakzku mam jeste nemuzu se udusit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě použitá antibiotika nevyléčila příčinu zduření čípku a bude třeba hledat jinou léčbu. K tomu využijte některého lékaře z oddělení ORL. Omezení dýchání může nastat, když okolí nosohltanu enormně zbytní, to pak je nezbytná hospitalizace a uvolnění vstupu dýchacích cest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krcni cipek

Nejlepší obklad na oteklý kotník

Na oteklý kotník okamžitě přiložte ledový obklad. Je vhodné použít sáček na led. Chlad příznivě tlumí otok i bolest. Sáček na led se velmi dobře přizpůsobí každé části těla. Sáček je určen k opakovanému použití, je plnitelný ledem, má nepropustnou vnitřní vrstvu, dobře uzavíratelné a těsnicí víčko.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš Č..

Pro mě oční klinika na klídek, dělali mi oči asi před necelým rokem a do dnes je to pohodička, jen ta cenovka, ale víte jak, za zdraví si rád připlatím. Za sebe určo můžu Horní Počernice doporučit.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Otok spodního rtu léčba

Máte-li oteklý spodní tet, je v první řadě třeba odstranit vyvolávající příčinu a následně aplikovat vysýchavé obklady (borová voda, Jarischův roztok) a promašťující základy, případně lokální nebo celkovou antimikrobiální či antivirovou terapii. Dále je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, železa, zinku a vitaminů skupiny B a C. Podpůrný účinek má celá řada komerčně vyráběných přípravků ve formě gelů nebo krémů s obsahem rostlinných extraktů a lokálních anestetik.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Byla jsem před nedávnem na klinice Horní Počernice, ale krátkozrakost mi vyléčili dobře, takže já jsem spokojená a určitě bych kliniku doporučil. 

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Octový obklad na kotník

Je známo, že jablečný ocet má vysoký obsah draslíku, což může pomoci snížit zadržování tekutin. Otoky nohou a kotníků jsou následkem zadržování vody v jejich okolí a mohou být zároveň nepříjemné a bolestivé. Můžete však být schopni snížit otoky pomocí octových zábalů. Jednoduše namočte ručník do směsi vyrobené ze dvou dílů teplé vody a dvou dílů octa a poté oteklý kotník na 20 minut zabalte. Abyste zmírnili otoky, tak tento postup opakujte se studenou vodou.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Jak na oteklý krk v těhotenství

V těhotenství na oteklý krk může pomoci cibulový med: nastrouhejte cibuli, do které přidáte žloutek a dvě lžičky moučkového cukru. Celou směs pořádně rozdrťte na kaši a každou půl hodinu snězte malou lžičku.

Poctivý domácí vývar se zeleninou nejenže při každé nemoci zahřeje a zabrání dehydrataci, ale drůbeží maso navíc obsahuje aminokyseliny, které pomáhají uvolnit hleny v dutinách i plicích. Tím samozřejmě napomáhá i proti bolesti a podráždění krku, které jsou způsobeny stékáním hlenů.

Při bolestech a otoku v krku byste měli zvýšit příjem zinku. Zinek totiž obsahuje antimikrobiální látky, které bojují s infekcí a významně napomáhají imunitnímu systému. Zinek najdete například v banánech, jablkách, hruškách, mandarinkách, v brokolici, květáku, červené řepě, chřestu, ale také v hovězím mase, játrech, rybách a podobně.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Na klinice Horní Počernice jsem podstoupila operaci obou očí cca před rokem. Za mě velká spokojenost s přístupem lékaře i s výsledkem.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marka.

Dobry den,helicobacter mam stale,ale pry je to lepsi..jenze mam po sobe fleky a otekly me usi. Mam to ve vlasech na rukach. Nevim co mam delat. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to máte takto hodně rozšířené, tak s tím běžte co nejdříve na kožní. Může to být alergie na antibiotika a nebo i úplně jiné onemocnění nesouvisející s Helicobacter pylori.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Rady na nateklý krk u dětí

U dětí je vhodné použít bezinkovou marmeládu: smíchejte polévkovou lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a tento nápoj dávejte dětem po lžičkách několikrát denně.

U malého pacienta můžete na oteklý krk útočit i zvenčí: potřete vlhký ručník tvarohem, přiložte jej na hrdlo a krk si oviňte vlněným šátkem nebo jiným ručníkem. Nechte působit přes noc.

U dětí, ale nejen u nich, také v těhotenství a u dospělých, je vhodný Priessnitzův obklad/zábal. Namočte kus látky (šátek, pánský kapesník, roztrženou plenku) do studené vody a vyždímejte. Omotejte kolem krku, překryjte igelitem a omotejte měkkou teplou šálou. Nechte působit celou noc, případě i během dne. Tento zábal není moc příjemný, ale o to je účinnější.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Baelzova nemoc

Baelzova choroba je hnisavé zánětlivé onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění, charakteristické zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, což vede k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu. Charakteristickými příznaky jsou bolest, tvorba puchýřků, tvorba aft, otoků, zarudnutí, tvorba vředů. Nikdy nevymačkávejte vzniklé defekty. Neodborné vymačkávání je velmi nebezpečné, jelikož hnisavý zánět spodního rtu se může rozšířit až do mozku a infekce má pak fatální následky. Onemocnění vždy vyžaduje lékařkou péči. Ošetřující lékař stanoví přesnou diagnózu a rozhodne o příslušné léčbě.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Ocet na oteklý kotník

O této konkrétní aplikaci nebyly provedeny žádné vědecké studie. A je nepravděpodobné, že namočení nebo obklad z hnědého papíru budou mít významný vliv na vážně vymknutý kotník.

Jablečný ocet je však dobře prozkoumané (mírné) topické analgetikum, takže pravděpodobně dojde k určité úlevě a rozhodně k žádné újmě kromě pár peněz utracených za ocet.

Tento druh léčby je vhodnější a pravděpodobně i účinný proti škrábání, kožním onemocněním, na léčbu mírné vyrážky a další podobné kožní stavy, kde adstringentní a antimikrobiální vlastnosti octa mohou pomoci odstranit dráždivé oleje a zabít bakterie.

Léčba otoku kotníku v podobě (odpočinek, led, octový obklad, elevace) je nyní standardem, protože je účinná a ve většině případů běžně dostupná.

Zdroj: Octový obklad na oteklý kotník

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Příznaky Baelzovy nemoci

Onemocnění je charakteristické progresivním zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, která vedou k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu.

Zdroj: Baelzova nemoc

Co znamená nateklá pravá strana krku

Pokud máte oteklou pravou stranu krku, je pro diagnostiku dobré použít CRP test, který rozliší bakteriální infekce od ostatních příčin. Pro stanovení dalších diagnóz je možný výtěr z krku nebo krevní testy. V případě podezření na jiné příčiny pošle lékař pacienta na další vyšetření, například na ultrazvuk štítné žlázy, endoskopické vyšetření a další vyšetřovací metody dle anamnézy pacienta.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP