Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

PÁLENÍ SLIZNICE V NOSE

OBSAH

strup v nose

Na to, aby nos správně fungoval, potřebuje vlhko. Ovšem vlhkost vzduchu v místnosti by neměla překročit padesát procent, aby se zase nemnožili roztoči. Sliznici například zvlhčíte i dostatečným přísunem tekutin a pobytem v parní sauně. Starý čínský recept radí vyplachovat nos slanou vodou.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem REZANI ,PALENI V NOSE V PRAVE DIRCE PRI NADECHOVANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ,potrebvala bych poradit byla jsem vic jak pred mesicem bezne nachlazena a ted uz nejsem, ale zustalo me v prave dirce bolestive rezani pri nadechovani na orl jsem dostala nosni kapky dymestin a nic nepomaha koupilajsem si kapky morskou sul taky nic inhauju paru a stav se nelepsi,tak bych chtela poradit jsem v prechodu a beru lek tamoxifen a uz me zacina i suchost v ustech a bolest hlavy dekuji juzkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste použít lékařskou vazelínu. Dejte si vazelínu na štětičku a rozetřete ji všude, kam dosáhnete. Vazelína nahradí chybějící zvlhčení a omezí nepřijemné pálení. Nic dalšího už nepoužívejte a nechte nos v klidu zahojit.

Zdroj: diskuze Rezani ,paleni v nose v prave dirce pri nadechovani

Boláky v nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět vřídky v nose, herpes v nose, folikulitu v nose, vředy v nose, strupy v nose, polypy v nose.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Prevence

Vzhledem k tomu, že nebyla objasněna přesná příčina onemocnění, je prevence v podstatě nemožná. V souvislosti s možností vlivu chronických onemocnění horních cest dýchacích na rozvoj nosních polypů je vhodné tyto záněty včas, účinně a dokonale léčit, aby sliznice nosu byla v co nejlepším stavu – co nejméně zatěžována a narušována zánětlivými procesy, poněvadž ke vzniku polypu bude takováto sliznice jistě náchylnější.

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem STROUPEK V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den,

již několik let se mi v noci tvoří na nosní přepážce stroupek, který ráno nejde samozřejmě vysmrkat a musím se ho manuálně zbavovat, následuje ve většině případů krvácení. Stroupek je pouze v jedné nosní dírce a stále na jednom místě. Pokud si před spaním namažu toto místo mastičkou (framykoin) ráno je stroupek k vysmrkání. Bohužel se místo stále nehojí ani za použití jinak zázračného framykoinu... :)

Prosím o radu odborníku...

Honza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když vám neúčinkuje Framykoin, tak nejspíše nepůjde o bakteriální nákazu. Potom tedy zbývá virové nebo mykotické onemocnění sliznice nosu. Přesnou příčinu by ukázalo vyšetření na ORL a případný stěr z nosu a jeho laboratorní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Lupus a vřed v nose

Vředy v ústech a nose jsou jedním z nejčastějších příznaků lupusu (autoimunitní onemocnění). Bolestivé vředy jsou často jedinečným a charakteristickým příznakem lupusu. Tyto léze se často rozvíjejí na stranách a uvnitř nosu.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BĚLAVÁ POŠEVNÍ SLIZNICE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Kratochvílová.

Mám vnější svědění pochva. Sliznice je bělavé barvy.Behem dne nic necítím,ale přijde večer a provází mě nepříjemné pálení a svědění.Mohlo by se jednat o mykóza? Mám 62 roků.Myslim , že o vysichani se nejedná.S partnerem! mám plnohodnotný sexuální život.Muj lékař mi doporučil clotrimsol.Neni špatný ,ale v noci mě to opět vzbudí.Muze to být alergie nebo nervového původu? Předem děkuji za radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se vám v pochvě přemnožila kvasinka Candida Albicans. Nejlepší lék dostanete u svého lékaře po sdělení, že u vás Clotrimazol neúčinkuje dostatečně. Pokud nemůžete navštívit lékaře, tak si v lékárně kupte vaginální globule proti poševní kandidóze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bělavá poševní sliznice.

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jméno nepotřebné .

Jak se zbavit Malich bedaru v nose
Strašně mně svědí nos a jsou tam ty Uhry tak já už nevím co s tím.. pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bude zapotřebí použít antibiotika v masti společně s kortikoidy, to vás za dva týdny obtíží zbaví. Stavte se na poliklinice na oddělení ORL a tam je požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akne v nose

Nos

Velký či malý nos je bránou do organismu, právě jím do těla stále vniká vzduch. Sliznice nosu je proto místem prvního kontaktu s alergeny, bakteriemi, viry a jinými cizorodými látkami, které mohou už v samotném nose vyvolat přecitlivělost až alergii.

Přiznejme si, je to orgán, o který se většina z nás příliš nezajímá. Pozorností ho poctíme, jen když dostaneme rýmu nebo chřipku. Zhoršená průchodnost nosu sice nebolí, jen obtěžuje, ale v žádném případě byste ji neměli podceňovat. Hrozí totiž opravdu vážné následky. Oteklá nosní sliznice podporuje kromě jiného vznik astmatu. Mohou se objevit i chvilkové zástavy dechu ve spaní. Podle některých odborníků se zvyšuje také riziko infarktu.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V NOSE A KŮŽE NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost se svěděním v nose, pořád si ho musím nějak šmudlat, zrovna tak zvenku na kůži mě svědí a jak se mi na něj dostanou vlasy, tak to je ještě horší, už mě to pěkně otravuje a jsem z toho zoufalá! Děkuji předem za každou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kateřino, proti svědění a přecitlivělosti kůže je dobrý lék Claritine. Je na lékařský předpis a běžně se používá jako antihistaminikum na léčení alergií. Nechte si ho předepsat a berte ho jednou denně ráno jednu tabletu po dobu 3 týdnů. Pokud to nepomůže, tak zkuste ještě Fenistil gel, ten je volně prodejný, ale Claritine je lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v nose a kůže na nose

Příčiny zranění nosu

Častými příčinami zranění v nose jsou hluboké trhliny, řezy a bodné rány, které zasahují do podkožních tukových tkání. Také do těchto příčin patří i kousnutí od zvířete a proniknutí cizího předmětu. Velmi častá poranění jsou i z dopravních a průmyslových nehod, školní, sportovní a bojová poranění nebo po pádech na tvář. Chronická nebo akutní onemocnění mohou vyvolat kožní boláky v nose, jako je bazální buněčný karcinom.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislac.

Mužu nahradit místo framykoinu mastičku Fucicort? na boláky v nose?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotickou mast Framykoin lze nahradit mastí Bactroban nebo Fucidin. Mast Fucicort obsahuje krom antibiotik také kortikosteroid a ten může mít výrazné nežádoucí účinky. Fucicort by něměl být bez předchozí porady s lékařem vůbec používán.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Pálení v krku po ránu

Pálení v krku po ránu může být způsobeno po nočním chrápání. Chrápání je zvuk způsobený omezeným proudem vzduchu kvůli zúženým dýchacím cestám v oblasti hltanu. Vzniká z vibrace měkkého patra a stěny hltanu v důsledku abnormálně turbulentního toku vzduchu. Obvykle se objevuje při vdechování, ale může se také týkat fáze výdechu. Chrápání je spojeno s anatomickými a mechanickými vlastnostmi hltanu a sliznice, což vytváří povrchovou lepkavou vrstvu na tkáních hltanu. Jde o fyziologický jev, který je velmi rozšířený u celé populace a je zvláště rušivý pro příbuzné člověka trpícího chrápáním. Na úpravu tohoto nepříjemného pocitu jsou vhodné spreje, které vytvářejí pěnu s příchutí máty, pokrývají tkáně v krku a zajišťují promazání stěn sliznice hltanu. Samozřejmě se nemusí jednat pouze o chrápání. Další možností pálení v krku po ránu je při alergii. Tento stav nepodceňujte a vyhledejte svého ošetřujícího lékaře, který vám od potíží pomůže.

Zdroj: Pálení v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ MOČOVÉ TRUBICE U STARŠÍCH ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.


Dobrý den, chci se zeptat jen tak mezi nama.
moje kamaradka má takovi problem tam dole...
sverila se my stím a chci ji pomoc ma to takove ze kdyz jde na toaletu tak
ji to boli kdyz cura a pak je to takové ze potrebuje treba kazdych 10 minut
a dole ji to moc bolí a pali a je to hrozne nepříjemné. muzete nam poradit
co jto je nebo zda se treba nejedna jenom o naky zanet jedna pani znama nam
rekla ze to muzou bejt kvasinky ???? moc děkuji za odpoved nikol..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tohle vypadá spíše na přemnožení bakterií v močových cestách. Na léčbu jsou nutná antibiotika, která to do 10 dnů vyléčí. Je potřeba zajít s tím ke gynekologovi, aby udělal stěry z vaginální sliznice a nebo nechal vyšetřit moč. Když to necháte být, tak se to povleče, bude to dál bolet a hrozí další komplikace. Po skončení léčby pomocí ATB je vhodné užívat 1 měsíc Urinal a probiotika. Jděte s tím k doktorovi!

Zdroj: diskuze Pálení močové trubice u starších žen

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Péče o nosní sliznici

Při příliš suchém vzduchu, klimatizaci nebo dlouhodobější rýmě dochází k zahušťování hlenů. Tvoří se suché krusty a šupiny a častý je také pocit sucha v nose i krku. Velmi nepříjemná je i takzvaná zadní rýma, která bývá příčinou bolestí hlavy, dutin a zhoršení sluchu. K zvlhčování a oplachování sliznice doporučujeme roztoky mořské vody, které jsou označeny jako izotonické. Hypertonická mořská voda má výraznější účinek na oteklou sliznici a ucpaný nos. Součástí sprejů a mastí, které jsou určeny pro péči o sliznici nosu, jsou také látky s hojivým účinkem (bisabolol, dexpanthenol) nebo protialergickým působením (hořčík). Pečujte pravidelně o svůj nos a snížíte tak riziko toho, že se vám rýma bude opakovaně vracet.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Diagnostika zranění v nose

Rány v nose mohou hodně krvácet a mohou tak být rychle a bezpečně uzavřeny. Po opatrném vyčištění se dá zjistit rozsah a druh rány. Pro vyloučení zlomeniny se používá počítačový tomograf nebo magnetická rezonance lebky. Pacienti si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení, podráždění, ztráta vědomí nebo jsou bledí. Proto je další diagnóza velmi užitečná. Následně se zjišťují poranění mozku, která mohou být posléze vyloučena. Pomocí neurologických testů lícního nervu se zkoumá čich a chuť, aby nebyly ovlivněny.

Zdroj: Zranění v nose

Babské rady na pálení v krku

Od občasného pálení si můžete ulevit například i pomocí bylinek. Skvěle zabírá například šťáva z cibule a medu. Stačí rozmačkat jednu menší cibuli se lžící medu a poté pravidelně užívat po lžičkách. Na zklidnění sliznice pomáhá také odvar z heřmánku nebo meduňky. Ulevit může také teplý či naopak studený zábal. Všechny výše uvedené způsoby pomáhají i mírnit pálení v krku při polykání. Někteří lékaři například doporučují i konzumaci zmrzliny. Další banální příčinou pálení v krku je předchozí zvracení. No a jak na pálení v krku po zvracení? Velmi jednoduše – pomocí kloktadla. Úplně nejjednodušší si vyrobíme z jedné lžičky soli. Rozmícháme sůl ve sklenici vlažné vody, kterou třikrát až čtyřikrát denně vykloktáme. Ještě úspěšnější je šťáva z červené řepy, ale pokud nemáme odšťavňovač, tak je příprava trochu náročnější. Zeleninu musíme najemno nastrouhat a pak vymačkat. K tekutině přidáme lžíci jablečného anebo vinného octa a kloktáme v pravidelných odstupech osmkrát denně.

Zarudlý krk foto.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Komplikace poranění v nose

Dlouhodobé komplikace mohou být způsobeny znečištěním, složitou ránou, věkem a také metabolickými poruchami. Mezi metabolické poruchy patří nedostatek vitamínů a bílkovin. Infekce také může porušit okraje nosu. Boláky v nose jsou kontrolovány lékařem, aby se zabránilo potencionálním komplikacím. Také uživatelé brýlí se při výskytu boláků na nose musí svých brýlí na krátkou dobu vzdát. Fraktura nosu musí být řešena v prvních 8 dnech, jinak po ní může zůstat široké sedlo nosu nebo křivý nos. Závažné krvácení obličeje může být důvodem i pro intubaci. U těchto závažných poranění může být omezeno dýchání nosem. Pokud se u těchto poranění provádí umělé dýchání, tak se může dostat krev do plic. Výsledkem by mohl být zápal plic nebo v nejhorším případě může dojít ke smrti zadušením.

Zdroj: Zranění v nose


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP