Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

PLYNATOST SUŠENÉ MERUŇKY

OBSAH

Může hemoroid způsobit plynatost?

Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Diskuze

V diskuzi MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .

užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Předcházení nadýmání

Abychom odstranili plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhé straně vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva proto, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí pecky od meruňky

Konzumace meruněk

Samy o sobě jsou sušené meruňky sytou svačinkou a dobře se kombinují s ořechy a semínky, zatímco nasekané sušené meruňky jsou vítaným doplňkem salátů. Zkuste zkombinovat quinou, nasekané sušené meruňky, zelenou cibulku, čerstvou mátu a vinaigrette z pomerančové šťávy pro výrobu salátu s vysokým obsahem vlákniny, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Pro zdravou snídani konzumujte čerstvé meruňky samotné, nebo použijte meruňky nakrájené na tenké plátky s přidáním zcela přírodního mandlového másla k celozrnnému toastu.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Další názvy pro plynatost

Lidové názvy pro plynatost jsou větry, prdy, pšouky, řachy, usránci, úserky, prďánky.

Zdroj: Plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVA PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Fialová.

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Glykemický index meruněk

Glykemický index (GI) je hodnotící stupnice sacharidů potravinářských výrobků. Je to dáno tím, jaký mají vliv na hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI (více než 55) mohou rozházet hladinu glukózy v krvi. Místo toho potraviny s nízkým GI umožňují postupné uvolňování cukru. A tím se zabrání nárazovému zvýšení hladiny glukózy.

S glykemickým indexem neboli GI 34 se čerstvé meruňky označují jako potravina s nízkým glykemickým indexem. Sušené meruňky mají ještě nižší GI 30. To znamená, že čerstvé i sušené meruňky mají malý účinek na hladinu cukru v krvi po jídle, ve srovnání s potravinami s vysokým glykemickým indexem, které po jídle způsobují skoky v krvi. Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je důležitá pro vaše zdraví, pokud máte problémy s regulací hladiny cukru v krvi, takže čerstvé nebo sušené meruňky jsou vynikajícím doplňkem diabetické diety.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Sušené či čerstvé meruňky

Meruňky patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají omlazovací efekt, velmi příznivě působí na naší pokožku, vlasy i nehty a kromě toho podporují imunitu. Obsahují velké množství antioxidantů, takže ochraňují organismus proti volným radikálům a rakovině. Z obsažených vitaminů můžete jmenovat např. provitamin A, vitaminy B, C, dále křemík, draslík, železo atd.

Jaké množství? Meruňky denně v čerstvé nebo sušené podobě. Ty nejzdravější pocházejí z Baltistánu, mají tmavě zlatavou až hnědou barvu a obsahují velmi vzácný antioxidant – vitamin B17. Sytě oranžové zbarvení znamená, že sušené plody jsou sířeny, proto je nezbytné je před konzumací důkladně omýt!!!

Zdroj: Potraviny proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi PECKY Z MERUNĚK HUNZŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Adamus.

Kmen Hunzů v severním Pákistánu, má meruňky jako podstatnou část stravy.
Ovšem to musí být nějaký odolný poddruh meruňky, když roste v takových výškách Karákoramu a v takovém množství, že to suší na zimu.
Ty naše jsou málo odolné na chlad.
Vím, že existují nějaké vyšlechtěné, ale já bych se zajímal o ty originální, od Hunzů.

Dají se někde sehnat ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pecky z meruněk Hunzů

Meruňky

Meruňka (Prunus armeniaca) je peckovina. Meruňky jsou kulaté a žluté barvy. Vypadají jako menší verze broskve. Ovoce je intenzivně výživné a má spoustu zdravotních výhod, jako je vliv na zdraví očí a vliv na lepší zdraví střev. V sušené formě jsou meruňky perfektní svačinou pro lidi s diabetem. Ovoce má středně vysoký obsah přírodních cukrů a je velmi zdravou potravinou. Čerstvé meruňky dietu obohatí velmi krásnou sladkou chutí. Sladká a jemná chuť meruněk, stejně jako jejich působivý obsah živin, z nich činí cenný doplněk vašeho jídelníčku. Jsou nabité prospěšným vitamínem A a také poskytují značné množství vitamínu C, draslíku, mědi a manganu. Kromě toho mohou meruňky pomoci uspokojit vaši chuť na sladké, aniž by způsobily problémy s hladinou cukru v krvi, na rozdíl od sladkostí, které obsahují cukr a zpracované sacharidy. Nízký glykemický index meruněk a obsah živin pomáhají lépe regulovat hladinu cukru v krvi po jejich konzumaci.

Zdroj: Meruňky a cukrovka

Diskuze

V diskuzi MERUNKOVA JADRA A ATEHOTENSTVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RAJANA.

Mohu jíst merunkova jadra v tehotenstvi a pri kojeni?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lančár.

Není pravda, že prospěšné účinky nelze dohledat viz MuDr Karel Erben! Jen se to snaží bigfarmy zatajit a primitivní novináři jen papouškují.

Zdroj: diskuze Merunkova jadra a atehotenstvi

Sušené meruňky

Koncem září jsou střechy baráků v údolí Baltistánu temně oranžové, neboť je pokrývá vrstva sušících se meruněk. Pro obyvatelé to nejsou jen meruňky, ale také hlavní obživa v zimním období a jediný přísun vitaminů. Z meruňkových jader získávají ženy lisováním vzácný meruňkový olej, na kterém pak připravují většinu jídel, a kterému se připisují zásluhy na dlouhodobém zdraví těchto lidí.

„Divoké“ meruňky snesou i drsné podmínky a rostou až do nadmořské výšky 4000 metrů. Plody těchto meruněk jsou ale mnohem menší, než meruňky rostoucí u nás a velikosti připomínají třešně. O to sladší a výraznější je jejich chuť. Není divu, že baltistánské meruňky jsou s úspěchem vyváženy do celého světa. Dlouhověkost a nevídané zdraví pákistánských horalů vzbudili zájem vědců. Netrvalo dlouho a místní tajemství bylo odhaleno.

O dlouhověkosti místních horalů se ví už dávno. Vědce ale spíše zajímal fakt, že v údolí Karákorámu se prakticky nevyskytuje rakovina, ani další civilizační nemoci. To byl dostatečný důvod pro vědce, aby prozkoumali život obyvatelů. Zdejší sady jsou zalévány vodou z ledovce, a proto ovoce obsahuje vysoké množství vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek. Meruňky mají také vysoký obsah vlákniny a vitaminů, díky tomu příznivě působí na krevní tlak a cholesterol. Hrst sušených plodů má v sobě dvojnásobek doporučené denní dávky beta-karotenu, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů.

Zdroj: Pohádkový antioxidant - meruňky

Co je to nadýmání a plynatost

Plynatost a nadýmání jsou výsledkem špatného trávení, přítomnosti parazitů anebo vnitřní poruchou, jakou je například syndrom dráždivého tračníku. U některých lidí se objevují jako příznaky bolesti v oblasti břicha, kdy jsou střeva naplněna plynem. Nadměrné plyny mohou být velmi znepokojující a nepříjemné. Pokud se chceme plynatosti a nadýmání zbavit, je potřeba jíst velmi pomalu a jídlo řádně rozžvýkat. Nedoporučuje se přejídat se a je vždy lepší jíst jednoduchá jídla. Základem zlepšení a odstranění tohoto stavu je pročištění střev, aby se odstranily staré nánosy, případně parazité. Nezbytné je zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Varovné příznaky hemoroidů

  • Krev ve stolici,
  • Dlouhodobý průjem, zácpa,
  • Zvýšená plynatost,
  • Bolesti břicha,
  • Dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Účinek vlákniny v meruňkách

Díky vláknině mají meruňky některé příznivé účinky na hladinu cukru v krvi. Dietní vláknina zpomaluje trávení, tím lépe řídí uvolňování cukru do krevního oběhu, a zlepšuje schopnost vašeho těla reagovat na inzulín, což pomáhá dále kontrolovat hladinu cukru v krvi. Jeden hrnek nakrájených čerstvých meruněk obsahuje 3 gramy vlákniny, zatímco půl hrnku sušených meruněk se může pochlubit 4,7 gramy. Každá porce sušených meruněk poskytuje 18 procent denní spotřeby vlákniny pro ženy a 12 procent pro muže.

Vláknina a zdraví střev

Meruňky mohou podporovat zdravé trávení. Přibližně 1 hrnek (165 gramů) nakrájených meruněk dodá asi 3 gramy vlákniny. Meruňky obsahují obě formy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustný typ je rozpustný ve vodě a zahrnuje gumy, pektin a polysacharidy. A nerozpustný typ není rozpustný ve vodě a zahrnuje lignin, celulózu a hemicelulózu.

Meruňka je bohatá zejména na rozpustnou vlákninu. Ta je životně důležitá pro udržení zdravé hladiny glukózy a cholesterolu v krvi. Vláknina také zpomaluje pohyb potravy střevem a vyživuje příznivé střevními bakterie. Zlepšený střevní mikrobiom je spojen se sníženým rizikem obezity.

Zdroj: Meruňky a cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP