Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

PRASKLÁ KŮŽE MEZI PRSTY NA NOZE

OBSAH

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Příznaky

Pohyb prstů obstarávají šlachy, kosti a klouby. Prasklá žilka na prstu může způsobit hematom. Lidové léčitelství doporučuje čaj z pohankových slupek, důležité je však vždy zjistit důvod, proč žilky praskají. Dalším přírodním lékem je čaj ze sušené červené papriky – dvě čajové lžičky ráno a večer spařte vroucí vodou, pijte ráno na lačno a večer před spaním po jídle jako poslední věc. Tento lék čistí a zpevňuje žíly, zároveň blahodárně působí na celý organismus, játra, žaludek, slinivku a také léčí vředy. Způsobuje peristaltiku střev.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.



Dobrý den, mám k Vám velkou prosbu.Vloni se mé 11leté fence udělala na pravé zadní noze boule o velikosti cca6cm posléze ji praskla a vytékalo zní něco jako žluklé máslo i to tak vonělo vše bylo vyčištěno.Ale letos boule opět narostla a dnes vnoci opět praskla co udělá veterinář odstraní bouli a zašije,? Nechci jí moc trápit prošla si před třemi lety nechtěnou kastací kde jí MvDr vyoperovala celý vniřek jelikož měla už i sepsy a já nevěděla zda přežije činé.Ale je to holka statečná je veselá sní vše co jí dám. Byla by od Vás nějaká možná rada? Předem děkuji za vstřícnou odpověď.J.Ž.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
útvar na noze může být různého původu - může se jednak o pouhý absces (útvar naplněný hnisem, který Vám může připomínat ono žluklé máslo) vzniklý např. kousnutím, poraněním; dále může jít o tumor (jak maligní, tak benigní), ale i o kombinaci obou, tedy abscedující tumor.Z dotazu to nelze určit.
Pro fenu je jednoznačně nejlepší ihned navštívit Vašeho veterinárního lékaře, který podle situace doporučí konkrétní postup a léčbu. Hnisající obsah se rozhodně neobejde bez antibiotik - i zde hrozí riziko sepse. Chirurgického řešení se neobávejte, předchází mu důkladné předoperační vyšetření. Po odstranění a vyčištění útvaru se bude fence zase běhat lépe.
Hodně zdraví,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Tuková boule u psa

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem FLÍČKY POD NEHTEM BEZ ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tato komplikace nastává tehdy, když jdete stylem chůze, který vyžaduje zvedání palce a dalších prstů na noze. Pohyb prstů je instinktivní, takže si ho neuvědomujete. Palec při každém zvednutí narazí nehtem na vršek špičky vaší obuvi a když je těchto nárazů hodně v krátké době, tak se vytvoří normální hematom, který vypadá jako ten váš. Typický doprovodný jev je právě bolest nehtu při stlačení.
Jak tomu zabránit? Není to jednoduché, zvláště pokud musíte nosit uzavřené boty. Jednoduché řešení je vyměnit uzavřené boty za sandály. Pokud to nejde, můžete experimentovat s větším číslem bot a nebo se zaměřit na boty s měkkou textilní špičkou. Také se zde nabízí použití speciální bandáže, která ale dokáže fixovat jen palec. Tady se můžete podívat na to, jak vypadá a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale to jsou prsty na ruce - jak uvádím v popisu, né na noze. Na fotce je palec na levé ruce - přikládám ještě fotku palce na pravé ruce - kde je stejný flek, jen trochu bledší. Jana
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLA ZILKA V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zylová.

Dobry den ,praskla mi zilka v oku a mam pul oka cervene .Je to poprvé a trochu to boli a nevim proc mi praskla nikdy jsem nemela problém .Musim nastivit lekare ocniho . Spozdravem pekneho dne Zylova Jana .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte k lékaři. Sice to vypadá hrozně, ale samo se to během deseti dnů vstřebá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v oku

Svědění prstů na nohou

Svědění prstů na nohou bývá nejčastěji způsobeno plísněmi. Na plíseň mezi prsty se může použít mast Mykoseptin, vhodný je i arganový olej. Arganový olej má mimořádně vysoký obsah antioxidantů a vitamínů, které kůži vyživují tak, že se s napadením plísněmi dokáže lépe vyrovnat sama. Není to tvrdá chemie s okamžitým protiplísňovým účinkem, takže pokud je ložisko plísně rozsáhlejší, je vhodné v první fázi použít Mykoseptin a arganový olej až následně, jako prostředek pro zklidnění a zlepšení kvality kůže. Tento olej také pomáhá i v prokrvování kůže společně se střídáním horké a studené vody a dodržováním zásad prevence.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Paličkovité prsty u dětí

Paličkovité prsty u dětí mohou mít familiární či etnický výskyt (negroidní rasa), přičemž nejsou doprovodným symptomem onemocnění, a tudíž nevyžadují léčbu. Při výskytu paličkovitých prstů by dítě mělo být vždy velmi pečlivě vyšetřeno k vyloučení možných patologických stavů. U dětí se může jednat o homozygotní formu mutace, která je u evropské populace mutací nejčastější.

Takto postižené děti patří do rukou lékaře a do dispensarizace. Léčba je individuální dle stavu onemocnění.

Fotografie, kde jsou vidět tyto prsty na dětech.

Zdroj: Paličkovité prsty

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLA ZILKA V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona Kopecka.

Dobry den,pred 2 tydny mi poprve praskla zilka v oku tesne u duhovky.Vzdy kdyz to uz vypada,ze se krev vstrebava,tak se mi tam znovu objevi cerstve zakrvaceni,za tech 14 dni je to uz po treti.Je to bezne,nebo to mam resit u ocniho lekare?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to běžné a je potřeba, aby vám oko vyšetřil oční lékař a zjistil příčinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Husí kůže způsobená emocemi

Když zažíváte extrémní emoce, lidské tělo reaguje různými způsoby. Dvě nejčastější reakce, které vyvolávají husí kůži, jsou:

  • zvýšená elektrická aktivita ve svalech těsně pod kůží;
  • hluboké nebo ztížené dýchání.

Objevit se může také pocení nebo zvýšení srdeční frekvence.

Intenzivní emoce a s nimi spojené reakce, mohou být vyvolány tím, co si myslíte, slyšíte, vidíte, cítíte, vychutnáváte nebo se dotýkáte.

Husí kůže je také spojena se stavem pocitu emocionálního dojetí buď radostným, nebo smutným způsobem. Někdy to může být obojí zároveň.

Je známo, že sledování sociálních podnětů, jako je emocionální rozhovor mezi herci ve filmu, je rovněž spojeno s husí kůží, podobně jako když slyšíte píseň, která je emocionálně dojemná.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÁ ŽILKA V OKU PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STANISLAV.

Dobrý večer,beru 5,5 roku Walfarín adnes poprvé na schuzi mě prasklá žilka v oku,tak že mě zalila celé oko krví.Mám jít k lékaři nebo to mám přejde samo.Děkuji Standa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba bude nejspíše probíhat tak, že se to nechá volně vstřebat během tří týdnů. Nicméně by to měl vidět oční lékař. Jde o váš zrak, který je nenahraditelný. Proto si co nejdříve sjednejte kontrolu u očního lékaře a nechte si změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklá žilka v oku příčiny

Léčba

Při léčbě prasklých žilek v oku musí lékař nejprve stanovit příčinu, a tu léčit. Jedná se vždy o individuální stav pacienta. Pokud je výskyt žilek kosmetického charakteru, dá se tento problém řešit pomocí laserové operace. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury. Při této operaci lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Ještě foto číslo 2, levý palec na noze. Díky.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Je husí kůže příznakem nemoci?

Ve většině případů není husí kůže ničím jiným než dočasnou nepříjemností. Husí kůže však může být příznakem dlouhotrvajícího nebo vážného zdravotního stavu. Příklady, kdy je husí kůže příznakem těchto onemocnění:

  • Keratóza pilaris. Neškodné kožní onemocnění, které způsobuje suché, drsné skvrny a drobné hrbolky podobné husí kůži, často na horní části paží, na stehnech, tvářích nebo hýždích. Může se objevit jen na jedné noze nebo na jedné ruce a podobně. Pupínky většinou nebolí ani nesvědí.
    Keratosis pilaris je často považována za běžnou variantu kůže. Nedá se vyléčit ani jí nelze nijak zabránit. Ale můžete ji ošetřit hydratačními krémy a krémy na předpis, které pomohou zlepšit vzhled pokožky. Tento stav obvykle vymizí ve věku 30 let. Zde se můžete podívat na fotografie: jak vypadá husí kůže při keratóza pilaris.
  • Autonomní dysreflexie. Přehnaná reakce nervového systému způsobená poraněním míchy v oblasti krku a hrudníku. Příznaky autonomní dysreflexie se mohou lišit, charakteristické je, že se objevují náhle.
    Prvním příznakem autonomní dysreflexie je typicky silná bolest hlavy, kterou mnozí popisují jako pulzující. To je způsobeno náhlým a závažným zvýšením krevního tlaku. Mezi další příznaky, které se mohou objevit a nemusejí jsou:
    • Nadměrné pocení nad úrovní poranění páteře.
    • Bradykardie (pomalejší než normální srdeční frekvence).
    • Zčervenání kůže nad úrovní poranění páteře a suchá, bledá kůže pod úrovní poranění.
    • Husí kůže nad úrovní poranění míchy.
    • Studená kůže.
    • Ucpaný nos.
    • Nevolnost a zvracení.
    • Rozmazané vidění.
    • Pocity úzkosti.
  • Epilepsie temporálního laloku. Chronická záchvatová porucha mozku.
  • Zimnice. Například ty spojené s horečkami způsobenými chřipkou.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Jaké jsou možné příčiny husí kůže?

Primárně se husí kůže vytvoří, aby vám pomohla udržet se v teple. Když je vám zima, pohyby svalů, které vytvoří husí kůži, také zahřejí vaše tělo.

U ochlupených jedinců a chlupatých zvířat tato akce také zvedá chlupy způsobem, který zachycuje vzduch a vytváří tak dodatečnou izolaci před chladem. U lidí tento efekt nemá tak silný účinek, protože lidé mají mnohem méně chlupů na těle než mnoho jiných zvířat s chlupy.

Jakmile se lidské tělo zahřeje, začne pomalu mizet i husí kůže. Totéž platí pro tělesnou námahu, která může způsobit husí kůži, jako je například pohyb střev. Po pohybu střev zmizí husí kůže.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Svědění kůže na nohou

Možné příčiny

Svědění kůže na nohou má různé příčiny:

  • Plísně neboli mykózy často postihují nohy. Objevit se mohou u každého. Častější jsou však u lidí s narušenou imunitou či u lidí s cukrovkou. Léčí se antimykotiky v podobě tablet či mastí.
  • Atopický ekzém je chronické alergické kožní onemocnění. Většinou vzniká už v dětství, ale může se objevit kdykoliv během života pacienta.
  • Svrab je svědivé onemocnění, které je způsobené parazitem nesoucím název zákožka svrabová. Objevuje se často na jemnější kůži mezi prsty.
  • U planých neštovic se svědění projevuje po celém těle. Brzy se objeví pupínky. Jde především o dětské onemocnění. U dospělých má vážnější průběh. Nebezpečné jsou neštovice především pro těhotné ženy. Může dojít k poškození plodu.
  • Za svěděním nohou nemusí stát pouze kožní potíže. Způsobují ho i některá orgánová onemocnění. Svědění je například typické pro selhávání ledvin. V těle se hromadí odpadní látky a svědění způsobují žlučové kyseliny.

Léčba

Aby bylo možné úspěšně léčit svědění kůže na nohou, je nutné zjistit, jaká je jeho příčina. Existují sice antihistaminika, která dokážou tlumit samotné svědění, ale tento postup řeší jen příznak, nikoliv příčinu.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Mast na suché a popraskané paty

Lamisil

Lamisil 1% krém je antimykotikum, které usmrcuje houby způsobující kožní potíže. Lamisil krém se používá k léčbě těchto kožních infekcí: mykóza nohou − takzvaná atletická noha (tinea pedis), mykóza v oblasti třísel, lůna a v jiných kožních záhybech (tinea cruris), mykóza v oblasti trupu (tinea corporis). Dále se používá k léčbě kvasinkového onemocnění kůže (například kandidóza a pityriasis versicolor). Krém používejte podle doporučení po celou předepsanou dobu, i když po několika dnech budete mít pocit zlepšení. Infekce se totiž může znovu objevit, pokud se krém nepoužívá pravidelně nebo se s jeho používáním přestane příliš brzy. Úplné vyléčení a zahojení kůže trvá přibližně 4 týdny. Účinek Lamisil krému pak přetrvává i po skončení léčby, zlepšování stavu bude tedy pokračovat i v době, kdy už krém nebudete používat.

Příbalový leták Lamisil krému.

Zde můžete vidět další masti na suché a popraskané paty.

Bruska na paty

Kvalitní a výkonná elektrická bruska na paty nepotřebuje žádné baterie ani náhradní kotoučky. Vyhlazuje kůži, odstraňuje odumřelé buňky pokožky a hrubou kůži. Elektrická bruska je určena pro běžnou pedikúru.

Bateriová bruska na paty a chodidla rovněž účinně odstraňuje ztvrdlou kůži. Napájejí ji dvě AA baterie, hlavici lze snadno vyjmout a umýt.

Zde můžete vidět různé druhy brusek na paty.

Bolesti paty

Bolest paty se vyskytuje u dospělých osob poměrně často. Bolest bývá velmi nepříjemná a může působit významné potíže. Příčin bolesti může být celá řada, například choroby měkkých tkání a kostí nebo systémová onemocnění. Mezi nejčastější příčiny bolesti pat pak patří právě prasklá kůže na patě.

Zdroj: Jak na popraskané paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP