Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

SAMETKA PODZIMNÍ ŠTÍPANCE

OBSAH

Foto

Níže na odkazech je možné vidět štípance od hmyzu a štípance na těle.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od blechy.

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí od štěnice.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípanec od komára.

Zde můžete vidět, jak vypadá štípnutí od mravence.

Zde můžete vidět štípance od roztočů.

Zde můžete vidět štípance od sametky.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Jak poznat kousnutí od blechy

Blechy jsou skákavý hmyz, který dorůstá velikosti od 2 do 8 mm. V Čechách se lze setkat asi s 90 druhy blech a všechny mohou poštípat i člověka.

Jak poznat štípance od tohoto hmyzu:

  • okolo štípance se objeví zarudlý flek, velký asi 1 cm;
  • štípnutí obvykle zmizí během několika hodin;
  • štípnutí svědí, mnohdy až pálí;
  • štípance se objevují ve větším množství na zádech, krku a pažích.

Někdy je velmi těžké rozeznat štípance od blechy, štěnice, komára či roztoče. Níže si můžete prohlédnout fotografie, jak konkrétní štípance vypadají.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍZKOVÁNÍ KANADSKÝCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den všem,
začal jsem pěstovat kanadské borůvky a nám docela plodné podzimní odrůdy.Prosím o radu jak se dají namnožit domácím,zahradním zpúsobem.
Děkuji,Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je návod na množení kanadské borůvky: diskuze.ceskenapady.…

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Sviluška podzimní = sametka podzimní

Někdy je za svilušku nesprávně považována nápadně červená sametka podzimní. Sametka je však roztoč příbuzný klíšťatům a dokáže nepříjemně potrápit všechny teplokrevné živočichy, včetně člověka. Je pouhým okem téměř neviditelná, měří totiž necelou polovinu milimetru. Obě pohlaví jsou přibližně stejně velká, mají oranžovou barvu, osm nohou a tělo ve tvaru osmičky. Teprve pod mikroskopem je vidět, že tělo je hustě porostlé chloupky – sametovým kožíškem, podle kterého získal roztoč svůj název. Dospělci žijí v půdě, do níž samička klade na jaře (až do deseticentimetrové hloubky) vajíčka, z nichž se líhnou larvičky. Ty vylézají z půdy a na trávě či nízkých keřích číhají na svého hostitele.

Foto svilušky sametové (sametky podzimní)

Zde jsou vidět fotografie, na kterých je vidět sametka podzimní.

Zdroj: Sviluška

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPANCE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den, nevite od jakeho hmyzu by to mohlo byt? Puvodne to byl klasicky maly pupinek jako od komara a ted je z toho takovyto bolak o prumeru 2cm, ktery se zanecuje. Predem diky za odpovedi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Já měla štípance v létě. Noha mi natekla dvojnásobně. Šla jsem k lékaři, ale tam zrovna malovali. V zoufalství jsem zašla do lékárny. Paní mi dala fenistigel a zásyp na rány s desinfekcí. Asi za 3 dny se vše zahojilo.

Zdroj: diskuze Štípance na těle

Štípnutí sviluškou – sametkou podzimní

Larvy sametky podzimní (nesprávně svilušky podzimní), napadající zvířata i lidi, na rozdíl od klíšťat nesají krev. Mají jinou metodu: larva se rychle pohybuje a vyhledává místa s tenčí pokožkou, kožní řasy, případně se zavrtá tam, kde k tělu těsně přiléhá spodní prádlo. Parazita není vidět, a jakmile se vám dostane do kůže, nanese do ranky trávicí enzym, který způsobuje úporné svědění. Pod kůží pak larva žije minimálně tři dny. Svými slinami naleptá kůži hostitele, saje a prospívá a může vyvolat onemocnění zvané trombikulóza, takzvanou podzimní vyrážku. Po třech dnech larva odpadne a pak opět pod zemí pokračuje ve svém vývoji k nymfě (která je slepá). V poslední fázi vývoje sametka jako dospělec od listopadu do jara přezimuje v půdě.

Foto štípnutí sviluškou sametovou (sametkou podzimní)

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět štípnutí od sametky podzimní.

Zdroj: Sviluška

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Jak provést podzimní řez

Na rozmezí léta a podzimu stromek ostříhejte způsobem, že všechny výhonky, které od jara vyrostly, zkrátíte o 1/3. Dále odstraňte také všechny nahuštěné, slabé nebo příliš silné výhonky.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Marek.

Pěstuji již několik let jednouplodící maliny. Každý rok po sklizni vyřežu odplozené
výhony a prořežu nové výhony vzrostlé od jara. Letos jsem to udělal stejně,avšak po
prořezu mi vyrazily ještě napodzim další výhonky. Chtěl bych se zeptat zda mám tyto
odstranit. Vpřípadě, že bych tak neučinil, měl bych příští rok dvojí maliny. Vysoké
od letošního jara a nízké od podzimu, nebo bych ty podzimní nechal ještě do dalšího roku? Tím bych ovšem měl tříleté výhony. Znáte-li někdo správný postup, budu rád za
Vaši radu. Děkuji. Marek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stříhání malin

Jak vypadají štípance od roztočů

Kousnutí od roztoče je vyloučeno, protože roztoči nekoušou ani neštípou. Není proto ani možné zobrazit fotografie, na kterých jsou štípance na těle od roztočů. Ale můžete si zde na fotografiích prohlédnout, jak vypadají kožní projevy vyvolané jejich přítomností: fotografie příznaků přítomnosti roztočů.

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPANCE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den, nevite od jakeho hmyzu by to mohlo byt? Puvodne to byl klasicky maly pupinek jako od komara a ted je z toho takovyto bolak o prumeru 2cm, ktery se zanecuje. Predem diky za odpovedi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila Mašková.

Také by mě to zajímalo. Letos jsem měla úplně to samé na šesti místech na těle. Jedno z nich je tvář. Vše se mi sice zhojilo po pravidelně desinfekci ale trvalo to několik měsíců cca 4-6 měsíců. Jenže zůstávají po ranach ošklivé jizvy.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Štípance na těle

YouTube stříhání broskvoní

Zde můžete názorně vidět stříhání broskvoní.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Octový zábal na štípance

Stačí, když jablečný ocet zředíte vodou v poměru 1 : 1 a namočeným tamponem si přetřete postižené místo.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Pibilova.

Dekuji vam za odpoved. Jiste jste uz slysel ze zakonik prace se ne vsude dodrzuje ale v nasem pripade nejde o zakonik, jde o to, ze skutecne existuji povolani, kde clovek proste odejit k lekari nemuze pokud ho neodveze zachranka. Moje blizka osoba je v techto pracovnich dnech soucasti velkeho mezinarodniho tymu ktery pracuje na dile za radove miliony korun a kazda promeskana hodina se zde tvrde plati. Chceme byt zodpovedni vuci ostatnim lidem aby nedoslo k prenosu choroby a aby nekdo nemusel tvrde platit. Verila jsem, ze v teto spolecnosti se najde cesta , kdyz se vsude mluvi o zdravotni peci, o nadstandartech atd. Clovek rad zalpati ale musi mit komu. Jsem podnikatelka, zazila jsem uz hodne byrokracie ale kdyz jde o zdravi tak by mela jit byrokracie stranou nemyslite? Preji hezke podzimni dny Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Brošová.

když jde o zdraví, měly by jít stranou prachy :) a mezinárodní tým to bez Vaší osoby blízké nejspíš zvládne.
Ať jenom nemoralizuji... pokud si myslíte, že jde o svrab, dá se i bez pžedpisu pořídit sirná mast a zahájit léčbu.

Zdroj: diskuze Svrab

Rozdíly kousnutí od štěnice a od roztoče

Na rozdíl od štěnic nemají roztoči rádi lidskou krev a nepotřebují živé hostitele, aby přežili. Jsou podobní štěnicím v tom smyslu, že obývají lidské příbytky, zde pak především postele, ve kterých je teplo a vlhkost.

Štěnice mají těžko identifikovatelnou charakteristiku štípanců. Některé štípance mohou být osamocené, některé z nich se objevují v řadách po třech nebo pěti štípancích, nebo ve shluku zarudlých skvrn, kterým se říká štěnicová dermatitida. Tyto štípance jsou většinou v „cikcak vzoru“, ale někdy se mohou projevit také jako rovná čára. Štípance se objevují na odkrytých místech na těle, jako je krk, obličej, chodidla a paže. Jen zřídka se vyskytují na zadní straně kolen nebo v záhybech kůže. Štípance nebo vyrážka většinou zmizí během jednoho až dvou týdnů. Ale pokud jste se nezbavili štěnic, které máte doma, budete na těle nacházet další a další štípance. Když budete mít štěnice v domě, budou vás stále štípat. Štípanec od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed. Zde si můžete prohlédnout fotografie, na kterých je vidět kousnutí od štěnice: fotografie s kousnutím od štěnice.

Kousnutí od roztoče není možné porovnat, protože roztoči nekoušou ani neštípou. Jejich exkrementy ale vyvolávají alergie, čímž dochází ke kožním projevům, jako jsou dermatitidy, ekzémy, akné. Zde se můžete podívat, jak vypadají takovéto kožní projevy: roztoči na lidském těle.

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sádlíková.

Dobrý den, prosím akutně o radu, mému příteli se před par dny udělali malé flíčky na rukou v následujících dnech se to ale rozšířilo až na předloktí a fleky se výrazně zvětšili. Děkuji moc za vaší radu a přeji příjemný zbytek dne. Sádlíková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžou to být štípance od blechy, od štěnice nebo od svrabu, které by svědily. Pokud to nesvědí, tak to může být alergie a nebo ekzém. Pro rychlou léčbu bude potřeba přesně určit původ a to z fotografie nejde. Stavte se proto na kožním, kde to vyšetří a během několika minut dostanete účinnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Na podzim jsou důležitá probiotika

Probiotický doplněk, jako acidophilus nebo bifidophilus, je důležitý pro obnovu přátelských bakterií ve střevním traktu. Zdravé množství přátelských bakterií je zásadní podmínka pro očistu těla a zdravý imunitní systém.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Poradna

V naší poradně s názvem BEZTRNÝ OSTRUŽINÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Parýzek, ing..

Prosím o radu. Kdy je nejvhodnější doba ke hřížení šlahounů. Hřížím matiční šlahouny, nové rostliny mi vzejdou, ale nechám si poradit. Jestli matiční šlahouny už letos nebo až druhý rok, kdy už budou mít plody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Nejvhodnější doba pro hřížení ostružin je na jaře a na podzim. Výsledky jarního hřížení můžeme oddělit ten samý rok na podzim. Ty podzimní až následující rok na jaře. K hřížení se používají jednoleté výhony.
K vegetativnímu množení ostružin můžete také použít i další postupy, které jsou vhodnější. Je to například množení kořenovými řízky. Vhodné části kořenů získáváme na podzim. U matečné rostliny odkryjeme z jedné strany kořeny, aby je bylo dobře vidět a ostrým nožem je od rostliny oddělíme. Řízky mají být dlouhé 8-10 cm a v průměru 8-10 mm. Horní konec seřízneme kolmo na osu řízku, spodní část mírně šikmo. Pracovat musíme pozorně. Řízek vysazený obráceně neroste. Řízky zakládáme přes zimu v mrazuprosté místnosti do písku s rašelinou. V dubnu je vysazujeme na záhony s lehčí kompostní zeminou. Na záhoně vyhloubíme rýžku asi 10 cm hlubokou, která má jednu stěnu kolmou. Na tuto stěnu stavíme řízky asi 10 cm od sebe, zasypeme zeminou a navršíme 3 cm vysoký hrůbek. Po výsadbě zalijeme, kypříme, odstraňujeme plevele a přihnojujeme. Řízky je nezbytné ošetřit stimulátorem růstu.

Zdroj: diskuze Beztrný ostružiník

Vaše pokožka se více mastí:

Pleť může být po létě podrážděná, trpí rozšířenými póry a produkuje více mazu. Podzim je ideální pro zklidnění podrážděné pleti a její regeneraci. I ve studených dnech potřebuje mastná pleť dostatečnou hydrataci. Proti lesku mohou pomoci zmatňující séra a krémy. Lehké hydratační prostředky používejte hlavně přes noc.

Zdroj: Podzimní péče o pleť

Recept proti parazitům ve střevě (škrkavky, tasemnice, roupy)

Pokud je podezření, že se ve střevě vyskytují paraziti, tak se pije čaj vyrobený z černých slupek vlašských ořechů a dále se přidává pelyněk a hřebíček. Tento nápoj vyčistí tlusté střevo od parazitů, když se užívá denně po dobu tří měsíců a funguje i jako domácí léčba roupů.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Podzimní typ

Podzimní typ se rozzáří teplými tóny krásně zbarvených listů stromů. Sytá zeleň, vínová červeň, zlatavě žluté tóny. Pleť tohoto typu je teple béžová, průsvitně světlá, pokožka v tónu slonové kosti nebo šampaňského, s pihami i bez nich. Rty jsou přirozeně sytě červené, oči tmavohnědé, někdy i modré. Vlasy u tohoto typu jsou hodně výrazné rezavé, červené, měděné, blond, hnědé do rezava, barva vždy s červeným nebo zlatým nádechem. Tyto typy mají většinou husté vlasy, a proto účes dobře drží, rozhodující však bude správný sestřih. Nedoporučuje se barvení do světlého odstínu vlasů, jako je platina a světlá blond. Vhodné barvy u tohoto typu jsou teplé, zemité, těžké, tmavší odstíny padajícího listí.

Zdroj: Barevná typologie

Vaše pokožka je suchá a šupinatá:

UV paprsky narušují nejen vrchní vrstvu pokožky, ale pronikají i do jejích vnitřních struktur. Následkem toho se pleť může více vysušovat a kožní buňky se nestačí regenerovat, dříve se odlupují, pokožka může pálit a je citlivější. Řešením je používání přípravků určených pro suchou a citlivou pleť s vysokou regenerační schopností.

Energy CYTOVITAL

Energy CYTOVITAL RENOVE

hydratační sérum 50 ml - bioinformační krém

Zdroj: Podzimní péče o pleť

Vaše pokožka je citlivá až začervenalá:

Červená místa na pokožce a pálení jsou projevem velmi citlivé pleti, která reaguje na každou změnu počasí či použitý kosmetický prostředek. Vyžaduje extrémně jemnou péči s nedráždivými složkami. Zklidnění, hydratace a ochrana jsou hlavními kritérii výrobků pro tento typ pleti. Vyhýbejte se prostředkům s přílišnou parfemací, s obsahem alkoholu (vysušuje), parabenů, izothiazolinonů a dalších látek.

BIO Defense Skin denní krém

BIO Defense Skin denní krém 50 ml

Zdroj: Podzimní péče o pleť

Vyberte si vhodnou kosmetiku

Nepřeberné množství produktů na trhu nám dokáže pěkně zamotat hlavu. Důležité je držet se linie, která je vám příjemná, ať už jde o značku z lékárny, anebo z drogerie. Pokud chcete být také „in“, měli byste vyzkoušet BIO kosmetiku. Je vysoce efektivní, ale její účinek se projeví až po delší době než u kosmetiky standardní. Úkolem certifikované přírodní BIO kosmetiky je působit tak, aby dlouhodobě aktivovala nitrobuněčné procesy v pokožce a zvýšila její vlastní obranné a regenerační funkce.

Zdroj: Podzimní péče o pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP