Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

SEDACÍ KOUPELE NA HEMEROIDY

OBSAH

Sedací koupel

Trápí vás hemoroidy? Pak jejich hojení urychlíte pravidelnou aplikací sedací koupele z dubové kůry, která má svíravý účinek.

Postup: Tři lžíce nadrobno roztlučené nebo mleté dubové kůry namočte do 1 l vody a nechte 12 hodin macerovat. Potom 10 minut povařte na mírném ohni. Přidejte 7 lžic bylinné směsi ze stejných dílů listu ořechu, natě přesličky a lnice. Odstavte a nechte 20 minut luhovat. Sedací koupel má po každé stolici trvat 15–20 minut.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi KDE JE SEDACÍ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mám skripnuty sedací nerv. Lékař to léčí injekcemí cvičením a infuzi. Bolest neustálá ani po cvičení. Chůze je pro mě strašná. Muže někdo poradt?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde je sedací nerv

Hemoroidy foto

Hemoroidy (lidově hemeroidy) můžete mít vnitřní anebo vnější. Jak vypadají vnější hemeroidy u konečníku, si můžete prohlédnout zde: hemeroidy foto.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lhotkova.

V lázních se mi objevil pásový opar na
pravé polovině zadku a na pravé straně
genitálií,na sliznice.Je mi 74 let a nevím
zda jsem měla plané neštovice.Vrací se
pásový opar?A jaká je doba pauzy.Mohu se po
vyléčení nechat očkovat?Nikdy jsem neměla
na pokožce vyrážku,alspoň co si pamatuji.Je
možné aplikovat vlažné sedací heřmánkové
koupele? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Lhotková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Postup sedací koupele

  1. Naplňte sedací kout nebo vanu teplou vodou. Sedací kout nebo vana musí být naplněny natolik, aby postižená část těla byla ponořena ve vodě, když sedíte.
  2. Smíchejte 4 – 5 lžic jedlé sody s vodou. Důkladně zamíchejte vodu, aby se rozpustila všechna jedlá soda.
  3. Namočte postiženou oblast v sedací koupeli. Postižená oblast by měla být ve vodě po dobu 10 až 20 minut. Následně postiženou oblast osušte jemným čistým, měkkým ručníkem, aby se zabránilo dalšímu podráždění.
  4. Sedací koupel by se měla opakovat několikrát za den, nebo jak vám řekne lékař, protože sedací koupel zmírňuje symptomy.

Zdroj: Sedací koupel z jedlé sody

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Při zánětu močového měchýře tolik na babské rady nespoléhám, možná tak akorát piju brusinkový čaj. Maminka mi pokaždé radí sedací koupele v teplé vodě nebo s heřmánkem, ale to jsem při zánětu několikrát zkoušela, ale stejně mi to nepomohlo. Takže si radši koupím v lékárně uroval akut s manosou, což je přírodní doplněk, který mi vždycky zabere a já mám do tří dnů pokoj. v tomhle jsem dost konzervativní, protože když už mi něco zabere, tak už se mi nechce zkoušet něco dalšího a experimentovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Po opakovaném zánětu močového měchýře léčeného antibiotiky, jsem na radu léčitelky jako prevenci užívala měsíc Chlamydil Extra, dodnes čas od času využívám lahvičku kapek Lichořeřišnice větší. Je to víc než dva roky a světe div se, mám klid. Lichořeřišnice má ještě jeden bod k dobru - přestaly mi padat vlasy. Neradím, jen píšu vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zánět

Potřebné věci pro sedací koupel

  • Vana nebo sedací kout,
  • Voda,
  • Jedlá soda.

Zdroj: Sedací koupel z jedlé sody

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak to je opravdu nepříjemná souhra událostí. Předně je třeba poznamenat, že antibiotika neléčí chřipku. Zřejmně jste si to špatně vysvětlil a Vaše choroba byla něco jiného nežli chřipka. Antibiotika běžně způsobují zažívací potíže, mezi které patří nejčastěji průjem. Tyto zažívací potíže se obvykle spraví buď výměnou léků a nebo po skončení léčby užíváním probiotických kultur. Probiotika se dají volně koupit v lékárně. Při průjmech tohoto typu dochází k výrazným křečím a namáhání svěrače, což může vyprovokovat hemoroidy až k prasknutí. Vyteče z nich krev a když to jde, tak se zahojí. Právě koupele v hypermangánu můžou přispět k rychlému zahojení hemeroidů. Tím, že hemoroid vyteče a zahojí se, tak je to podobné, jako by se operativně odstranil - není tam.
Pro další prevenci před vznikem nových hemoroidů postupujte podle návodu ve výše uvedeném článku a stále dbejte rad Vašeho lékaře. Vznikla-li již mezi Vámi a Vaším lékařem nedůvěra, tak to můžete vyřešit změnou lékaře.
Hemeroidy Vám pomohou odstranit v nějaké větší krajské nemocnici na oddělení chirurgie, například v Ústí nad Labem. Před tímto zákrokem si zajistěte doporučení od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Další účinné rady na hemoroidy

Několik dalších účinných rad, které napomohou zmírnění bolestí a svědění:

  • Ideální je umýt se po každém vykonání potřeby. Nejlépe ve sprše, ale je možné použít i vlhčené ubrousky namísto suchého papíru – měly by být bez parfému a alkoholu.
  • Nezadržujte potřebu vyprázdnění. I přesto, že se vám mnohdy nechce jít na veřejné toalety či podobná nepohodlná místa, je dobré se vyprázdnit, jakmile pocítíme první potřebu. Jinak stolice zatuhne a více dráždí hemeroidy.
  • Pro zmírnění svědění používejte neparfémované mýdlo a oplachujte postižené místo studenou vodou.
  • Pomohou také střídavé studené a horké sedací koupele pro zlepšení krevního oběhu. Dělají se tak, že do jedné velké nádoby dáte horkou a do druhé studenou vodu. Do jedné z nádob si sednete a do druhé položíte nohy. Střídavě si přesedáváte asi po 3 minutách a 2x až 3x vše opakujete.
  • Při silných bolestech konečník ledujte či sprchujte studenou vodou.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobri den chcem sa opitat ci sa mozu hemeroidy objavit aj po uzivani antibiotik ak som neuzival probiotika?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika přímo hemoroidy nezpůsobují, ale často vyhubí střevní mikroflóru a to pak způsobí urputné průhmy, při kterých mohou vzniknout hemoroidy a nebo bolesti v oblasti konečníku. Probiotika se užívají s antibiotiky, aby doplňovaly tuto vyhubenou střevní flóru a omezily se tak nepříjemnosti s průjmem. Probiotika vám poskytnou stejnou pomoc, i když je užijete po skončení léčby antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Léčba hemoroidů

Léčbu lze rozdělit do 3 kategorií:

  • konzervativní;
  • ambulantní zákrok;
  • operace.

Konzervativní léčba: Pod tímto termínem se v podstatě skrývají zásady prevence nemoci – vláknina, tekutiny, hygiena). K tomu je doporučováno provádět sedací koupele v odvaru z dubové kůry, aplikovat masti, čípky.

Ambulantní zákroky: Většinu hemoroidů lze přelstít ambulantním zákrokem, který obyčejně nevyžaduje pracovní neschopnost pacienta po zákroku, obejde se bez anestezie a hlavně vyřeší nepříjemný problém. Nejčastěji ambulantně prováděné zákroky jsou:

  • koagulace infračervenými paprsky – vhodná jen pro malé hemoroidy, neboť působí pouze do hloubky 3 mm;
  • elastická ligatura – nejrozšířenější metoda u nás; v podstatě se provádí podvázání hemoroidu gumovým kroužkem (hemoroid je zaškrcen a odpadá); po tomto výkonu pociťuje pacient zhruba 2 dny tlak či bolesti v konečníku, pak však potíže vymizí;
  • unipolární elektrokoagulace – uzel se zmenší průchodem proudu;
  • bipolární koagulace – uzel je zničen teplem;
  • kryoterapie – uzel se zničí mrazem.

Operace: Existuje mnoho metod, jak operativně odstranit hemoroidy. Při některých se využívá laser, při jiných skalpel. Někdy se odstraňuje pouze hemoroidální uzlík, někdy i okolní sliznice. Vhodný postup navrhuje lékař podle konkrétní situace.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,chci se zeptat.Mám vnitřní i vnější Hemeroidy a mám stále průjem Při vyprazdňováni mi teče čistá krev do mísy.Je to rakovina?Salmuleozu nemám.Děkuji za odpověď.Iveta

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Hemeroid, nebo hemoroid?

Pro hemoroidy se často nesprávně používá výraz hemeroidy. Ať už jim říkáme tak či onak, má s nimi podle statistik zkušenost sedm z deseti lidí. Někteří se s tímto problémem setkají jen jednou nebo dvakrát za živout, ale většina se tímto onemocněním trápí dlouhodobě a nepříjemné příznaky se často vracejí.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den jsem po operaci hemeroidu a v konečníku vznikla trhlina ,při vyprazdnování hrozně bolí.Použila jsem už mast dubovou kůru gel ,řapík lékařský ,kopřivovou mast ,home stop gel ,faktu gel i čípky a stále se nehojí .Prosím poradíte děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Operace neřeší příčinu hemeroidů (proč se vlastně tvoří) a tak se hemeroidy i po dobře provedené operaci zase po čase vytvoří znovu. Půjdete pak znovu na další operaci? A kolik operací hemeroidů budete potřebovat v průběhu svého života? Hemeroidy si způsobujeme sami svým nezdravým jídlem, které z nevědomosti jíme často i několikrát denně. Hemeroidy jsou proto především důsledkem nevhodné výživy, a proto jedině její cílenou úpravou si je zase dokážeme přirozeně odstranit tak, že postupně přestanou krvácet a vstřebají se. Pokud Vás zajímá, jak si můžete trvale vyléčit hemeroidy bez nutnosti operace, jen pomocí úpravy své výživy, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Hemeroidy

Léčba hemoroidů bez léků

  • Hemoroidy lze zmírnit úpravou stolice změnou stravování a životního stylu.
  • Hemoroidy se také zklidní, když je během dne vypito adekvátní množství tekutin.
  • Při hemoroidech se nesmí zvedat těžké předměty.
  • Hemoroidy uklidňují teplé sedací koupele bez mýdel.
  • Při hemoroidech je třeba se vyhnout příliš ostrému koření.
  • Na hemoroidy také zabírá dostatek pohybu a nesedět příliš dlouho.
  • Při hemoroidech je třeba používat měkký toaletní papír.
  • Na záchvat hemoroidů pomůže studená sedací lázeň, která uleví od bolesti.

Operace hemoroidů

Hemoroidy se také mohou operovat, ale to závisí na jejich vývojové fázi. Hemoroidy jsou odstraněny menším či větším chirurgickým zákrokem. Nejběžněji se používá opichování vyhřezlých žilek – skleroterapie a také podvaz gumičkou. Nově se zavádí metoda vyříznutí hemoroidů a také vypalování hemoroidů lejzrem. Rekonvalescence po chirurgickém zákroku se pohybuje v řádu dnů či týdnů. Nedostatkem této metody je častý opakovaný návrat hemoroidů.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA SKŘÍPNUTÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den prosím vás mam bolesti v oblasti hrudníku palivou bolest spatne se mi dejcha nemuzu si vubec lehnout na zadnou stranu .a taky na bederni pateri cejtim bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Vyhlasová.

prosím babskou radu na skřípnutý sedací nerv
děkuji
Vyhlasová

Zdroj: diskuze Babské rady na skřípnutý nerv

Dubová kůra v gelu s alantoinem

Dnes dubovou kůru běžně najdeme například v přípravcích proti hemoroidům, velmi rozšířenému a nepříjemnému zdravotnímu problému. Oblíbený a osvědčený je především gel z dubové kůry, který si můžeme vzít všude s sebou a nemusíme trávit čas přípravou sedací koupele. Pomáhá i proti nadměrnému pocení nohou a mykózám nebo na drobnější popáleniny a lehčí spáleniny způsobené nadměrným sluněním. Kromě přírodního extraktu z dubové kůry obsahuje přípravek antimikrobiální přísadu a hřebíčkovou silici s antiseptickým účinkem.

Použití: 2–3x denně, přiměřené množství gelu naneste na postižená místa a vmasírujte.

Zdroj: Dubová kůra

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den.Obracím se na vás s velkou prozbou o radu a zároven pomoc!Jsem řidič autobusu městké hromadné dopravy!Bohužel jsem začal mít problémy s hemeroidy!!!Z tohoto důvodu se na vás obracím,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbližší místo,kde se odstranuje tento problém lejzrem???Bydlím v Mostě!!!Předem děkuji za vaší pomoc a radu!!!Se srdečným pozdravem Jaromír Žák.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejblíže od Mostu provádí abulantní odstranění hemoroidů laserem v Praze:
- na soukromé klinice HemoClinic www.hemoclinic.cz/
- na klinice ProctoClinic www.onclinic.cz
- v ambulanci MUDr. Zbyněk Dvořák www.chirurgie-dvorak.cz

Zdroj: diskuze Hemeroidy lejzrem

Domácí léčba hemoroidů

Jak se co nejrychleji zbavit hemoroidů? Tak tuto otázku si klade snad každý, kdo tímto onemocněním trpí. Ke zmírnění potíží, jako je podráždění, svědění, pálení a mokvání, slouží čípky a rektální masti pro léčbu hemoroidů s obsahem diosminu a hesperidinu, které příznivě ovlivňují stav žil.

Co pomáhá:

  • čípky – zmírňují nepříjemné tlaky, bolest, svědění či pálení v konečníku (Spofax, Faktu)
  • krémy – působí protizánětlivě a ulevují od bolesti (Procto-Glyvenol, Hemoral)
  • masti – napomáhají zástavě krvácení, přinášejí úlevu od bolesti i svědění, zároveň regenerují postiženou oblast (Faktu)
  • gely – uleví od bolesti a působí na vstřebávání otoků (Herbactive gel, Hemostop gel)
  • léky proti bolesti – rychlá úleva od bolesti, pomáhají volně prodejná analgetika
  • bylinné koupele (Hemoral)
  • bylinky – velmi účinné jsou koupele v odvaru z dubové kůry nebo hojivého heřmánku

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kechlerová.

prosím vás dítě 4 roky věku. Má zřejmě hemeroidy, byl již 2x u chirurga, ale zřejmě bude nucen navštívit proctologa nebo gastroenterologa?
chirurgové ho nevyšetřili tak jak je třeba.
je v Praze dětský proctolog?
chlapec se bojí jít na velkou, občas i krvácí, moc u toho plače, zadržuje v sobě stolici třeba i 4 až 5 dní.
já jsem babička, bydlím ale v Brně. Snacha si nějak neví s tím rady.
děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemeroidy u dětí

Fotky

A jak vypadají takové hemoroidy, se můžete podívat zde.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Zevní léčba hemoroidů

Antihemoroidika mohou být použita zevně ve formě čípků, mastí a tampónů. Antihemoroidika nejen, že rychle tlumí bolestivé projevy a svědění, ale mají také zvláčňující a mazací účinek. Délka léčby závisí na zdravotním stavu, ale obvykle je dlouhá 1 až 2 týdny. Pokud se po ní vrátí hemoroidy znovu, tak je nutné lékařské vyšetření. Možným nežádoucím účinkem antihemoroidik může být alergická reakce.

Zevní lokální péče na hemoroidy

  • Antipruritické látky jako jsou mentol a kafr, které jsou příjemně chladné a analgetické, což stavu s hemoroidy prospívá.
  • Na bolest hemoroidů je dobré aplikovat volně prodejná lokální anestetika, jako je benzokain, který je obsažen v Neoseptolete se znecitlivujícím účinkem nebo lidokain, který obsahuje krém Emla nebo Procto-glyvenol, či rektální mast Doxiproct, vše slouží na otupení bolesti a zmírnění svědění. Tyto léky taktéž mohou způsobovat u některých lidí alergickou reakci.
  • Hemeroidy léčí sedací koupele s heřmánkem, které působí protizánětlivě, ale opět i heřmánek je také známý jako alergen.
  • Na krátkou dobu můžou ulevit od hemoroidů glukokortikoidy, které obsahují čípky Rectodelt nebo mast Flucinar, či gel Gelargin, ale jsou jen na lékařský předpis. Tyto léky mají bezvadný protizánětlivý účinek a tlumí svědění. Glukokortikoidy by měly být používány pouze na krátkou dobu, jelikož můžou poškodit perianální kůži a zvýšit náchylnost k infekci.
  • Koňská mast pomáhá na hemoroidy a dobře se doplňuje, když se zároveň vnitřně užívá i tinktura z koňského kaštanu.
  • Na hemeroidy účinkují také třísloviny jako je polykresulen, který je obsažen v rektální masti Faktu. Mast má na hemoroidy stahující a protizánětlivý účinek.
  • Další tříslovinou proti hemeroidům jsou sušené listy a kůra z keře vilín virginský, které mají také stahující a protizánětlivý účinek.
  • Také višňák, neboli višněvského balzám, je dobrý na hemoroidy, protože má desinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Jako desinfekce působí na hemoroidy mast Excipial, která je volně prodejná v lékárně. Další prostředky na čištění hemoroidů jsou již na lékařský předpis a patří sem Salofalk, Pentasa a Asacol.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Koupele v hypermanganu

Hypermangan působí proti plísním a bakteriím a je výborný. Používá se jen na krátkodobé koupele.

Zdroj: Co je hypermangan

Hypermanganová koupel

Zde uvedená koupel se dá použít na koupel nohou, při neštovicích, jako sedací koupel, na kvasinky.

Zdroj: Koupel v hypermanganu

Je to účinná mast na hemeroidy?

Framykoin obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, která působí na původce kožních onemocnění. Framykoin se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odřeniny kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tudíž je možné použít framykoin i na infikované hemeroidy (respektive hemoroidy).

Před použitím přípravku Framykoin se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, případně zdravotní sestrou. Framykoin nelze používat na rozsáhlé mokvající plochy a na bércové vředy kvůli nebezpečí jeho vstřebání. Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Už jste si vybrali nějakou koupel, která je vaším favoritem?

Už jste někdy vyzkoušeli jednu z těchto koupelí? Nebo máte svou oblíbenou přísadu? Tyto koupele jsou pro vaši inspiraci k mládnutí kůže a jejímu zlepšení, tak je jen na vás, co si z ní odnesete.

Zdroj: Recepty na omlazující koupele


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP