Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

SVALOVÉ NAPĚTÍ

OBSAH

Svalové napětí křížovka

Víte, jak se říká svalovému napětí na pět písmen? Pokud ano, tak výsledky pište pod uvedený článek.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVALOVÉ NAPĚTÍ KŘÍŽOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Já myslím, že svalové napětí na pět je tonus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svalové napětí křížovka

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse hajkova.

Dobry den .... prosím o radu ... po snědení bramborového salátu a řízku ( Vánoční období) jsem měla napětí a nafouknuti v oblasti podžeberni a rano jsem měla uplne černý povlak jazyka. Napětí a nafouknuti zmizelo ale černý povlak jazyka ne. Je to spojitost s játry a zazivanim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzala jste si nějaké léky proti průjmu? Bismut subsalicylát způsobuje černý jazyk. Bismut subsalicylát je netoxická látka obsažená ve volně prodejných lécích proti průjmovým onemocněním. Další možná příčina černého jazyka by mohla být barevná strava nebo nápoje, jako například červené víno. Také přemnožená candida může zavinit černý jazyk. Vyčkejte ještě několik dní, a když černý povlak na jazyku nezmizí, tak navštivte lékaře na ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

Jak kineziologie funguje

Lidský nervový systém je navržen tak, aby se přizpůsobil změnám a reguloval je. Když se nemohou adaptovat efektivněji, tak svaly vykazují napětí v centrálním nerovovém systému. Tento stres vytváří specifické svalové vzory, které kineziologie může posoudit pomocí svalové monitorovací techniky. Nejjednodušší způsob, jak to pochopit, je ze signálů mezi mozkem a tělem jako zpětnovazebních smyček. Mozek se přizpůsobuje změnám ve svalovém systému. Toto svalové sledování může ukázat na celou řadu možných příčin nerovnováhy.

Zdroj: Kineziologie

Poradna

V naší poradně s názvem LZE BRÁT MODIN A ANTIDEPRESIVA SOUČASNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KOLAŘÍKOVÁ.

Dobrý den,měla bych prosím dotaz zda mohu k lékům Apocital a Xanax brát ještě doplněk stravy Modin? Děkuji za odpověd Jana Kolaříková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modin je doplněk stravy založený především na účincích třezalky tečkované. Ta uvolňuje psychické napětí. Vy užíváte Apo-cital a Xanax, což jsou rovněž léky uvolňující napětí, ale jsou mnohem silnější, než Modin, takže při společném užívání nepocítíte žádnou změnu. Pokud máte pochybnosti o své léčbě, tak jediným rádcem vám může být jen váš psychiatr, který nejlépe ví, jaké změny v lécích jsou ve vašem případě možné. Obraťte se proto na svého lékaře psychiatra a nechte si vysvětlit účinky Modinu a svěřte se mu čeho tím chcete dosáhnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lze brát modin a antidepresiva současně?

Co léčí Lexaurin

Přípravek Lexaurin v nízké dávce snižuje duševní napětí a úzkost. Vyšší dávky působí svalové uvolnění, psychické zklidnění, což je velmi důležité v léčbě vážných neurotických (duševní porucha mírného stupně) a psychosomatických onemocnění (duševní a tělesné onemocnění ve vzájemném vztahu).

Lexaurin je indikován:

  • při úzkosti, napětí, podrážděnosti, poruchách spánku;
  • při funkčních poruchách srdce a cévního systému, dýchacího, zažívacího ústrojí a močopohlavního ústrojí způsobených stresem, úzkostí a napětím;
  • při psychosomatických poruchách, jako jsou bolesti hlavy nebo onemocnění kůže psychického původu;
  • při úzkosti a napětí doprovázejících vleklá organická onemocnění,
  • při abstinenčním syndromu (příznaky po vysazení alkoholu u závislých osob).

Léčivou látkou je bromazepamum. Přípravek je určen pouze pro dospělé.

Zdroj: Lexaurinem proti depresi

Diskuze

V diskuzi NAMOŽENÉ KLOUBY A SVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janli.

V poslední době mě po cvičení ve fitku bolí klouby, v lékarně mě doporučili Enzymax.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandrii.

Mám podobný problém, začala jsem nedávno rekreačně běhat pro zvýšení kondice. Docela často po běhu mám svalové křeče. Zkusím se o Enzymaxu dozvědět co nejvíce a pak bych zkušenosti předala dál.

Zdroj: diskuze Sport

Porovnání Xanaxu a Lexaurinu

Přípravek Lexaurin v nízké dávce snižuje duševní napětí a úzkost. Vyšší dávky způsobují svalové uvolnění a psychické zklidnění, což je velmi důležité při léčbě vážných neurotických (duševní poruchy mírného stupně) a psychosomatických onemocnění (duševní a tělesné onemocnění ve vzájemném vztahu).

Lexaurin je indikován:

  • při úzkosti, napětí, podrážděnosti, poruchách spánku;
  • při funkčních poruchách srdce a cévního systému, dýchacího, zažívacího a močopohlavního ústrojí způsobených stresem, úzkostí a napětím;
  • při psychosomatických poruchách, jako jsou bolesti hlavy nebo onemocnění kůže psychického původu;
  • při úzkosti a napětí doprovázejících vleklá organická onemocnění,
  • při abstinenčním syndromu (příznaky po vysazení alkoholu u závislých osob).

Léčivou látkou je bromazepamum. Přípravek je určen pouze pro dospělé.

Rozdíl mezi Xanaxem a Leuxaurinem je v účinné látce a v indikacích. Nejedná se o totožné přípravky.

Zdroj: Xanax

Poradna

V naší poradně s názvem SVALOVÉ TIKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Linhart.

Dobrý den,prosím o radu. 4letý JRT, svalové záškuby zadních končetin,přetrvávající i v klidu,ve spánku,pak zas chvíli klid.
Zhoršující se ve stresu, kdy bývá agresivní,vrčí ,cení zuby..Nezjistili jsme příčinu,občas mu v hlavě blikne ...Na veterině jsme byli,dostal prášky vit.B-název nevím / efekt nula/,krevní rozbor v pořádku.Nevím jestli mám vyhledat neurologa..v okolí není nebo zkusit antistresový obojek...Děkuji za případné rady
Honza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B jsou nesporně dobrou volbou pro dobrou funkci mozku pro každého psa. V tomto případě jde nejspíše o neurologický problém mozečku a nebo zadního mozku. Antistresové obojky bych osobně nepoužil - myslím že v tomto případě to bude také efekt nula. Jedine navštívit neurologa nebo změnit veterinu. K dispozici je vyšetření mozku pomocí CT a EEG podobně jako u lidí. To by mohlo ukázat více a nasměrovat tak vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svalové tiky u psa

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Diskuze

V diskuzi LZE BRÁT MODIN A ANTIDEPRESIVA SOUČASNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KOLAŘÍKOVÁ.

Dobrý den,měla bych prosím dotaz zda mohu k lékům Apocital a Xanax brát ještě doplněk stravy Modin? Děkuji za odpověd Jana Kolaříková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Dobrý den, mám dotaz ohledně Modinu který jsem si dle skvělých recenzi objednala ale opomela jsem že užívám stabilně denně 2mg Rivotril. Jde mi o to že nyní jsem se ocitla bez energie, nálady, v napětí. Na co by Modin měl pomoci tudíž mě zajímá zdali má efekt nebo se může s R. užívat
Děkuji za informaci

Zdroj: diskuze Lze brát modin a antidepresiva současně?

Éterický olej Borovice

Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Náhrada za Myolastan

Distribuce uvádění Myolastanu na český trh byla ukončena 30. 5. 2013. Alternativa namísto něj se využívají například jiná centrálně myorelaxační léčiva, která tlumí blok a uvolňují svalové napětí.

Volně prodejné bez receptu: Guajacuran nebo Ataralgin, který má jednu z obsahových složek proti bolesti.

Receptové varianty: Mydocalm, Dorsiflex, Sirdalud, Muscoril či Baclofen, jejich účinky posiluje hořčík, můžete tedy použít Magnesii lactici, Magne B6, Magnetrans. Užívání zmíněných muskulatorních relaxátorů nenahrazuje analgetickou léčbu, kterou zabezpečí Brufen, Voltaren nebo Nalgesin S.

Zdroj: Myolastan

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST OBOU RUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

zacala mne bolet prava ruka a to v lokti nasledne i rameno.3prsty se jevi ze mne brni.pak zacala zlobit podobne i leva.jaka lecba.dekuji potucek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve navštivte lékaře ortopeda a potom se svěřte do rukou dobrého fyzioterapeuta, který bude mít zájem nalézt a léčit příčinu vašich obtíží. V podobných případech bývá příčina na zádech, ve svalové disbalanci, vadném držení těla a také vlivem přetěžování rukou. Fyzioterapeut vám pomůže tyto příčiny nalézt a zkusí je napravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest obou ruk

Elektrická přípojka nízkého napětí

Přípojka elektřiny je zařízení, které každou domácnost připojuje k elektrické distribuční soustavě. Jestliže plánujete stavbu domu, jedná se ve vašem případě zejména o elektrickou přípojku nízkého napětí. Tato přípojka elektřiny má začátek u odbočení od rozvodného zařízení provozovatele distribuční soustavy směrem k odběrateli.

Zdroj: Elektrická přípojka

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Užívám lék Amprillan na vysoký tlak.Objevily se u mne svalové bolesti,mám vysokou hladinu kreatinkineazy 43.Co způsobuje vysokou hladinu kreatinkineazy,mohou to být léky na vysoký tlak?

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Éterický olej Máta

Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.

Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Opravdu 170 g bílkovin na den ? Všude čtu že by se měli snižovat bílkoviny na 0,6-0,8 g / kg. Jak to tedy je ? Proč tak vysoké bílkoviny během dne ? Nezvyšuje se pak kyselina močová po odbourávání bílkovin ?

Děkuji za upřesnění-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

170 g bílkovin za den je nejvyšší optimální zdravé množství pro nemocné dnou při hubnutí se zachováním svalové hmoty. Co se týče kyseliny močové, tak nezáleží na množství bílkovin, ale na jejich zdroji. Vhodné zdroje bílkovin pro nemocné dnou jsou vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Léky uvolňující svalové napětí

Při bolestech způsobených kontrakturami svalů by měly být jen ve výjimečných případech užívány léky, které svalové napětí uvolňují (myorelaxancia). Ty sice křečové napětí svalů odstraní a sníží tím i bolest, ale při jejich delším užívání může dojít k psychické závislosti a k vedlejším účinkům, jako je závrať nebo únava. Kromě toho nejsou všechny bolesti způsobeny pouze svalovým přepětím. Většinou dobře snášenými léky jsou paracetamol a kyselina acetylsalicylová (aspirin).

Při bolestech ze svalového přepětí je často do spouštěcího bodu aplikována injekce s lokálním anestetikem. Tato léčba musí být mnohdy provedena vícekrát, dokud není „začarovaný kruh“ bolest–kontraktura–bolest přerušen. Možným vedlejším účinkem může být alergická reakce. Tato metoda nesmí být používána při akutních zánětech a u pacientů s těžkým srdečním onemocněním.

Dobrým rostlinným prostředkem proti bolestem je olej z máty peprné, který se aplikuje na pokožku. Při bolestech hlavy se nanáší a roztírá v oblasti spánků, čela a týlu. Již po 15–30 minutách je patrné zmírnění bolesti. Tento druh léčby je dobrou alternativou k lékům, kromě toho šetří žaludek a játra.

Dalším přírodním prostředkem k léčbě bolesti je čaj z vrbové kůry. Výtažek z vrby obsahuje látky, které jsou v těle přeměněny na bolest tišící kyselinu acetylsalicylovou. Protože nejprve musí proběhnout proces této přeměny, účinek se dostaví později. Proto se hodí vrbová kůra k léčbě lehce až středně chronických bolestí, méně k léčbě akutních bolestivých stavů. Výhodou je, že nedochází ke snížení srážlivosti krve jako při užívání syntetické kyseliny acetylsalicylové v podobě tablet. (Je ovšem třeba poznamenat, že odporně hořká chuť vrbového extraktu byla před více než sto lety hlavním podnětem k tomu, aby byla účinná látka, kyselina acetylsalicylová, připravena v čisté formě.)

Čertův dráp (Hapargohytum procumbens) byl již dávno v minulosti používán některými národy k léčbě bolesti svalů. Používána je část z kořenů, která se dá dokonce koupit jako již připravený prostředek. Rostlina pochází z Jižní Ameriky. Obsažené látky působí slabě tišícím způsobem. Protože je velmi dobře snášen, hodí se tento prostředek i k léčbě dlouhodobých bolestí zad a hlavy. Přípravek ale není vhodný pro pacienty, kteří trpí žlučovými kaménky, pacienti s žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy ho nesmí užívat vůbec.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Problémy s krční páteří

Při dlouhodobějším přetěžování svalstva krční páteře dochází k mírným bolestem v oblasti krku či ramen, přičemž se tyto náznaky často přecházejí, ignorují či řeší rychlým protažením bolavé oblasti. Bez dlouhodobějšího funkčního řešení se však nerovnováha svalového napětí postupně stupňuje. Ke změnám napětí dochází i v okolních měkkých tkáních (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a stávají se méně pružnými, což zpětně prohlubuje bolestivost pro jejich nedostatečnou prokrvenost a okysličenost.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Elektrocentrála Heron

Elektrocentrála je svým výkonem, stabilizací napětí a příznivou cenou určená především jako zdroj elektrické energie pro rekreační účely (na chatách, zahradách). Stroj je osazený asynchronním bezuhlíkovým (bezúdržbovým) alternátorem se zvětšeným nebo širším jádrem. Tato konstrukce umožňuje srovnávat výkyvy napětí na stejnou úroveň, jako je tomu u synchronních alternátorů s použitím AVR. Proto je možné použít elektrocentrálu na napájení spotřebičů s elektronikou za podmínky dodržení správného postupu používání. Centrály jsou vyráběny v benzinovém, dieselovém a LPG provedení a mohou být i třífázové.

Zdroj: Elektrocentrála

Různé techniky použité při kineziologii

  • emocionální uvolnění,
  • akupresura,
  • lymfatická masáž,
  • hypertonické svalové uvolnění,
  • reflexní spouštění tělových bodů,
  • stimulační prostředky, jako jsou květinové esence,
  • poradenství v oblasti výživy.

Zdroj: Kineziologie

Elektrocentrála Lidl

Jedná se o elektrocentrálu značky Parkside, která je vybavena pojistkou proti nedostatku oleje, automatickou regulací napětí, dvěma zásuvkami pro odběr proudu a bezpečnostním vypínačem s automatickým vypnutím při přetížení.

Zdroj: Elektrocentrála

Masáž úst

Masáž se provádí pomocí ukazováčku a prostředníčku, tyto dva prsty tvoří tvar „V“. Masíruje se horní a dolní část rtu. Nejprve se masáž provádí pravou ruku a následně levou. Ale pokud rty vytvoří tvar „O“, tak má masáž lepší účinek, protože se zvýší napětí. Cyklus masáže úst trvá 5 vteřin a opakuje se 10 krát.

Zdroj: Masáž obličeje


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP