Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

TEPLÝ OLEJOVÝ ZÁBAL

OBSAH

Zábal na krk pro děti

Na krk je nejvhodnější Priessnitz. Kapesník namočte v teplé vodě, překryjte mikrotenovým sáčkem a ovažte suchým šátkem. Zábal ulevuje hlavně od bolesti v krku. Na bolest v krku můžete přidat odvar z řepíku společně se slézovým čajem.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Poradna

V naší poradně s názvem MAJONÉZA ZÁBAL NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Olejový zábal na vlasy s vajíčkem, respektive olej s vaječným žloutkem a octem je de fakto připravený k okamžitému použití ve formě majonézy. Taková majonéza jako zábal na vlasy má v sobě výživu mastných kyselin z oleje, sílu vlasům dodá obsažený vaječný žloutek a kyselost vlasové pokožky nám blahodárně upraví ocet, který je v majonéze taktéž obsažen. Takže majonéza jako zábal na vlasy mohu vřele doporučit na suché a lámavé vlasy, popřípadě na roztřepené konečky. Vhodný je také zábal na vlasy z majonézy na dlouhé vlasy, které mají být lesklé a vláčné. Na zábal na vlasy použijte jen klasickou majonézu, ne žádnou lite, lehkou nebo bez tuku! Normálně si naberte majonézu na prsty a postupně ji vmasírujte mezi všechny vlasy a i na vlasovou pokožku. Pak takový zábal na vlasy z majonézy nechte působit na svých vlasech 20 - 30 minut a po té opláchněte. Není třeba vlasy dodatečně mýt, jen tak zůstanou po majonéze krásně vláčné a hebké na dotek. Jestliže máte osobní problém s pachem svých vlasů po majonéze, tak použijte po spláchnutí ještě kondicionér, který obsahuje parfém, jenž vám vaše vlásky krásně provoní. Přeji hodně zdaru v péči o své vlásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Majonéza zábal na vlasy

Zábal na uzliny

Priessnitzův zapařovací zábal: studená mokrá vrstva, igelit a navrch suchá vrstva. Používá se především u bolestí v krků, případně na zvětšené mízní uzliny na krku.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Diskuze

V diskuzi TEPLÝ ČUMÁK U SETRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den
. Chci se jen zeptat.. všimla jsem si že nad pes ms teplý čumák.. nechce se s ni napít a rychle dýchá...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Teplý čumák u setra

Zábal na suchý kašel pro děti

Složte kus vaty (z igelitového pytlíku „vata skládaná“) do obdélníku cca 10 x 15 cm, na teflonovou pánev nalijte olej (obyčejný slunečnicový stolní), do oleje položte vatu – oleje tolik, aby to bylo z jedné strany dobře nasáklé. Na malém ohni opatrně zahřejte, položte na prsa, na to vatu dejte igelit, na něj složenou šálu a nakonec pyžamo. Dítě uložte do teplé postele, dejte mu vypít teplý čaj a zábal nechte až do rána. Okamžitě zklidní kašel (účinek při nechání do rána je o dost větší). Pozor na teplotu oleje, ať se dítě nepopálí.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Diskuze

V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová

Zábal na kašel pro děti

Ohřejte stolní olej na takovou teplotu, aby jej dítko sneslo mít na hrudníčku. Namočte žínku a tu dejte do igelitového pytlíku, ten pak do kapesníku a takto vložte pod vršek od pyžamka. Větší děti si zábal většinou ještě přes peřinu přidržují rukama. U menších dětí musíte přidržet. Pokud dáte pod „bodíčko“, tak se obklad ani nehne. Nechte působit přes noc.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL PROTI VŠÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Nějak jsem tam nenašla ten ocet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Návod na octový zábal máme tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Octový zábal proti vším

Poškozené vlasy

Hlavní roli v tomto receptu hraje obyčejná majonéza. Tu si nanesete na vlasy po celé jejich délce, překryjete je potravinářskou fólií a ručníkem a necháte alespoň půl hodiny působit (klidně můžete nechat zábal na vlasech i několik hodin). Poté vlasy důkladně opláchnete a běžným způsobem upravíte.

Zdroj: Olejový zábal na vlasy

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Kalvarova.

Hezký den. Chci se zeptat, jak dlouho po sobě se může používat otcovy zabal vkuse. Díky za radu. Renca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef Klacansky.

Za jak dlouho se dostaví účinky octového zabalu

Zdroj: diskuze Octový zábal

Použití olejů na vlasy

Olej je nejlepší nechat působit déle. Nic nezkazíte, když si večer uděláte olejový zábal, vlasy necháte přes noc vstřebávat výživné složky a ráno olej pořádně vymyjete šampónem. Tento rituál lze opakovat dvakrát až třikrát týdně podle potřeby. Vždy je třeba olej z vlasů pořádně vymýt, vlasy by se totiž mohly kvůli zbytku oleje mastit a výsledek by byl spíše opačný.

Pokud nejste typ, který by sháněl rozličné ingredience k vyrobení vlastního oleje, stačí zajít ke kadeřnici a ta vám poradí, co se hodí zrovna pro váš typ vlasů. Vlasový olej si můžete koupit i v drogerii, kde najdete širokou škálu olejů od světových značek vlasové kosmetiky.

Zdroj: Olejový zábal na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem VLASOVÝ ZÁBAL NA JAKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Nevím, zda se nanáaší vlasový zábal na mokré, umyté nebo suché vlasy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavlo, vlasový zábal se nejlépe aplikuje na suché a čisté vlasy. Suché a čisté vlasy sají tekutiny ze svého okolí mnohem lépe, než vlasy právě umyté, které jsou již nasyceny vodou z jejich mytí. Jedině do suchých vlasů se blahodárné látky z vlasového zábalu dostanou nejlépe. Vlasy musí být před aplikací vlasového zábalu čisté! Pokud používáte lak na vlasy nebo gel, tak vlasy nejdříve umyjte šampónem, vysušte je ručníkem, a nejdříve za hodinu teprve aplikujte vlasový zábal. Čím déle od umytí, tím lépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlasový zábal na jaké vlasy

Zábal na průdušky pro dítě

Na zábal je vhodné vybrat za studena lisovaný rostlinný olej. A to proto, že olej přechází do organismu, a tak by bylo vhodné, aby byl pokud možno kvalitní. Každý rostlinný olej má určitou terapeutickou hodnotu. Nezahřívejte jej na víc než na 40 stupňů. Zahřívejte na plotně, ne v mikrovlnné troubě, aby se nepřehřál, jinak se zničí. Do oleje se dají přidat některé silice (třeba eukalyptus, tea tree, levandule). Do zahřátého oleje namočte plenu nebo vložku bez gelu, přiložte na hrudník a záda, nebo na krk. Přikryjte igelitem a ručníkem. Nechte působit 20 minut a opakujte.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Mastné vlasy

Pokud vás trápí mastné vlasy, vyzkoušejte sílu obyčejného kefíru či blahodárné účinky citrónu. Do vlhkých vlasů a pokožky hlavy vmasírujte kefír, zabalte do ručníku a nechte zábal půl hodiny působit. Poté vlasy opláchněte a umyjte je oblíbeným šampónem. Dále můžete vyzkoušet vetřít do pokožky hlavy šťávu ze dvou čerstvých citrónů. Vlasy pročešte, pokud máte problémy s roztřepenými konečky, tak pouze do poloviny jejich délky. Po dvaceti minutách důkladně opláchněte. Proceduru opakujte každý druhý den.

Zdroj: Olejový zábal na vlasy

Diskuze

V diskuzi PARAFÍNOVÝ ZÁBAL A PEELING RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Do toho jdu : )

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parafínový zábal a peeling ruce

Příprava olejových zábalů

Přiměřené množství oleje mírně zahřejeme v nádobě s teplou vodou (můžete použít i menší uzavíratelný igelitový sáček) a aplikujeme na vlasovou pokožku a do vlasů. V případě mastnější vlasové pokožky olej nanášíme jen do vlasů a na roztřepené konečky. Do všech olejových zábalů můžeme přidat 5–7 kapek rozmarýnového esenciálního oleje, jehož vlastnosti jsou zcela výjimečné. Hydratuje pokožku vlasů a vlasové vlákno a současně reguluje produkci séba v pokožce, působí proti lupům a vypadávání vlasů.

Zdroj: Olejový zábal na vlasy

Olejový radiátor 9

Olejový radiátor s devíti žebry. Příkon radiátoru je 2000 W, má tři nastavitelné výkonové stupně: 800, 1 200, 2 000 W. Radiátor je opatřen čtyřmi kolečky pro snadný transport a praktickým úchopem pro přenášení. Rozměry radiátoru jsou 240 x 410 x 630 mm (h x š x v). Radiátor je vybaven speciálně termickými otvory pro efektivnější topení a prostorovým termostatem s funkcí proti zamrznutí.

Zdroj: Olejové radiátory

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula.

Dobrý den je to 2 měsíce co se mi ulomil kousek zubů a nevadilo mi to protože to nebolelo ale tet už třetí den do bolí když jsi tam macknu jazykem občas mi nato vadí teplý a studený a bolí hlava poraďte mi co by to mohlo prosím být
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomoc

Olejový radiátor Ardes 473

Olejový radiátor Ardes 473 s jedenácti žebry. Příkon radiátoru je 2 000 W, má tři nastavitelné výkonové stupně: 1 000, 1 500, 2 000 W. Radiátor je opatřen čtyřmi kolečky pro snadný transport, praktickým úchopem pro přenášení. Rozměry radiátoru jsou 240 x 490 x 630 mm (h x š x v). Radiátor je vybaven speciálně termickými otvory pro efektivnější topení a prostorovým termostatem s funkcí proti zamrznutí.

Zdroj: Olejové radiátory

Suroviny na domácí čokoládový zábal

  • 5 čerstvých jahod, 
  • 150 gramů hořké čokolády (kousky), 
  • 85 ml medu,
  • 125 ml šampaňského.

 

Zdroj: Domácí čokoládový zábal

Jak udělat octový zábal na otok

Recept na octový zábal: Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na kotníky a zápěstí. Zábal nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí. Samotná příprava zábalu je jednoduchá.

Zdroj: Octový zábal

Olejový radiátor Hyundai OIL 902

Olejový radiátor Hyundai OIL 902 se sedmi žebry umožňuje nastavení tří stupňů výkonu: 600, 900 a 1 500 W. K ovládání slouží nastavitelný termostat a 24hodinový časový spínač s krokem spínání po 15 minutách. Radiátor je vybaven praktickými úchyty pro přenášení a čtyřmi kolečky pro převoz. Maximální příkon radiátoru je 1 500 W, jeho provoz je signalizován kontrolkou. Rozměry radiátoru jsou 245 x 360 x 650 mm (h x š x v). Termostat je vybaven funkcí proti zamrznutí.

Zdroj: Olejové radiátory

Jak dlouho nechat olejový zábal

Olej, který máte ve spíži, nahřejte v pánvičce nebo hrnci. Jakmile bude olej správně nahřátý (pozor, zahřívá se velmi rychle), namočte do něj utěrku, látkovou plenu, kapesník nebo jinou měkkou tkaninu a vložte do igelitového sáčku. Ten zabalte do dalšího kapesníku, ručníku či pleny a přiložte na hruď. Nechte působit přes noc. Některé rady uvádějí jen 20 minut.

Tipy na kašel: Na zahlenění pomáhá cibule s cukrem nebo s medem – najemno nakrájejte cibuli a zasypte ji moučkovým cukrem (nebo zalijte medem) a dejte do porcelánové misky. Zakryjte pokličkou a dejte do lednice. Šťávu poté podávejte po lžících – až 3 polévkové lžíce denně dospělému, dětem méně. Je třeba hodně zapít, navíc dostatečné množství tekutin také pomáhá.

Čaj na úporný kašel: Na zklidnění pomáhá majoránkový čaj – lžičku majoránkového koření dejte do hrnečku, zalijte vodou, luhujte 10 minut, přeceďte a vypijte ještě teplé.

Pomáhají i přírodní cucavé tabletky Trachisept a Isla s islandským lišejníkem, a to jako podpůrná léčba.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Způsob použití

Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.

Zdroj: Mrkvový zábal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP