Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

VÁČKY POD ZUBEM

OBSAH

Jak vypadá zubní váček

Zubní váček je zánět zubu, jímž se organismus brání před přítomnými bakteriemi. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět, otok, tlak v zubu a pak odumření zubní dřeně. Kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a u nichž i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku může dojít i při broušení zubu na korunku nebo můstek.

Abyste si uměli představit, jak vypadá takový zubní váček, podívejte se na přiložené fotografie.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paní Novotná.

Hodně jsem trpěla na váčky pod očima a souhlasím, že jsem málo pila a byla ve stresu, ale i když jsem začala víc pít, váčky nezmizely. Začalo mi výborně zabírat až sérum Stem Cells Eye Bag, obsahuje tu výše zmíněnou kyselinu hyaluronovou, takže vzhledem k svým pozitivním zkušenostem s tímto sérem, na tom článku opravdu něco je. :D

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční váčky

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Váček na dásni u dětí

Váček nad dětským zubem na dásni nemá většinou nic společného s váčky u dospělých. Není v něm žádný hnis, ale produkty postupného rozpouštění kořenů dětských zoubků působením zubu stálého. Ty odcházely dírou v zoubku, aniž byste cokoliv pozorovali, pokud se díra v zubu ucpe cementem, tyto produkty nemají kudy odcházet, hledají si cestu ven a většinou se to projeví na dásni. Pokud dané místo nebolí, ani zoubek ne, ničemu to nevadí, časem váček praskne sám. Pak se však může zase udělat ještě i několikrát, než se zoubek začne hýbat a vypadne. Bývá to časté, většinou nebolestivé, mnohdy to děti ani rodiče vůbec nepostřehnou.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi SALÁTOVÉ OKURKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolorosová.

Dobrý den, prosím ruší salátové okurky a rajčata účinnost warfarinu, děkuji Kolorosová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den, mám problém se zubem moudrosti, právě mi začal asi růst, nevíte jak ztišit bolest bez nějakých chemikálii?

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Dásňový chobot

Pravý parodontální chobot je definován jako štěrbinovitý prostor mezi dásní a zubem, přičemž jedna stěna je vystlána epitelem a druhou tvoří povrch kořene zubu. Obsah tvoří gingivální tekutina, subgingivální plak, odloupané epitelie, leukocyty a subgingivální zubní kámen.

Zdroj: Parodontální chobot

Poradna

V naší poradně s názvem OBRÁZKY AFTY NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nebojte, tohle aft není. Poranění vnitřní sliznice od kousnutí je běžné a samo se zahojí za 10 dní. Problém nastává, když se koušete opakovaně a často na jedno místo. To je potom třeba tento problém konzultovat se stomatologem. Obvyklá péče bývá bylinný roztok Herbadent, který místo poranění dezinfikuje a urychluje hojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MONIKA DOLEŽALOVÁ.

Děkuji Kamčo za radu i odpověd zatím to léčím 2dny Cannadent jinak sem to neléčila ale koupím si i přípravek ktererý si m i doporučila . To kousnutí bylo náhodné jindy se ne koušu mám zlomenej zub a k zubařce jdu až 16.12. Je možné že tím zubem to stále narušuji? dík Monča

Zdroj: diskuze Obrázky afty na vnitřní straně tváře

Jak na váček na dásni u dětí

Pokud váček dítě neobtěžuje, nebolí, dítě jí a pije normálně, je dobré vyčkat, co se z toho vyklube, jestli je to následek poranění v průběhu několika dní, hematom se sám vstřebá, pokud by šlo o zoubek, prořeže se.

U starších dětí se může jednat o váček nad prořezávajícím stálým zubem. Nejedná se o nic vážného, doporučuje se výplach úst 2x denně dezinfekčním prostředkem s obsahem chlorhexidinu, například Curasept, Corsodyl, a následná kontrola u lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Potřebovala bych radu. Mám pocit řezání a svědění dasne a za zubem se mi udělal v dásni bílý flek. Z důvodu změny bydliště ještě nemám nového stomatologa. Neví někdo co to muže být? Přidala se stridave bolest všech zubů v dolní čelisti. Děkuji za pomoc.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to leukoplakie. Ve většině případů leukoplakie není život ohrožující. Flíčky nezpůsobují trvalé poškození úst. Léze obvykle vymizí samy během několika týdnů. V každém případě je to signál k urychlenému nalezení nového stomatologa. Někdy leukoplakie předchází rakovině, takže je důležité, aby to zkontroloval lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění dásní

Váčky pod očima

Hlavní příčinou váčků pod očima jsou zvláštnosti struktury membrány, která se nachází mezi kůží a podkožím v oblasti kolem očí. S přibývajícím věkem či vlivem škodlivých faktorů (stres, kouření, nesprávné stravovací návyky, úraz oka a následně porušení krevní cirkulace, UV záření a jiné) dochází k zeslabování této oblasti a poté ke vzniku defektů, přes něž vystupují tukové buňky. Tak vznikají váčky pod očima. Mohou se objevit v každém věku a zvýrazňují je otoky v důsledku například poruchy cirkulace lymfy.

Zde můžete vidět, jak vypadají váčky pod očima.

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit váčků pod očima, je zakrýt je tónovacím krémem. Objemnější váčky však krycím krémem nezakryjete. Existují proto i jiné (nenáročné) konzervativní metody. Například přikládáním kostek ledu na postižené oblasti se zmírní otok a zmenší objem váčků. Ještě účinnější jsou kostky ledu připravené ze šalvějového odvaru. Mezi účinné metody patří rovněž lymfodrenáž a elektrostimulace.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Rada na zubní váčky

Co se týče zubních váčků, tak určitě je pacient dohodnutý se zubním lékařem, musí dodržovat maximální zubní hygienu. Poté může na váčky používat výtažky z grepového jadýrka, jelikož mají desinfekční účinek. Ústa se mohou vyplachovat odvarem ze šalvěje a doporučuje se užívání koenzymu Q10 vnitřně, jelikož zpevňuje dásně. Zubní váček a domácí léčení ve formě propichování, by mělo zůstat jen na experimentátorech. Při propichování zubních váčků je třeba použít sterilní jehlu a místo vpichu před i po zákroku vydezinfikovat lihem. Když zubní váček moc bolí, tak pomáhají klasické léky na bolest. Fotografie, kde je dobře vidět zubní váček a jeho příznaky jsou zde. 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA VRÁSKY VÁČKY POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Šudáková.

něco proti vráskám a váčkum pod očima kdo poradí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pytlíky od čaje. Použité a vychladlé pytlíky od čaje každý den přikládat na oči a provádět masáž v okolí očí.

Zdroj: diskuze Něco na vrásky váčky pod oči

Jak se zbavit váčku u zubu

Jak odstranit váček u zubu? Jde to pouze endodontickým ošetřením, které znamená odstranění bakterií, vyčištění a uzavření vnitřního prostoru zubu tak, aby se do kořenového kanálku další bakterie nedostaly. Váček pod zubem tedy není důvodem k vytržení zubu. Kvalitní endodontické ošetření představuje náročný výkon. Kořenové kanálky mají velmi malé rozměry v desetinách milimetrů. I když je ošetření kořenových kanálků provedeno s největší pečlivostí, ale „konvenčně“ (bez použití operačního mikroskopu), je úspěšnost takového ošetření od 30 do 50 %. Naopak při použití operačního mikroskopu, tedy „mikrochirurgicky“ se dosahuje úspěšnosti 96–98 %. Opakované otvírání a zavírání zubu, vkládání dezinfekčních vložek a ošetřování v mnoha návštěvách nevede obvykle k úspěšnému ošetření.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

kdy pomaha ucinek WOBENZINU USTUPOVAT?MAM ZANET DASNE ASI POD ZUBEM JENOM TAKOVY TLAK ALE JE TO NEPRIJEMNY ZUB SICE NA VYTRHNUTI ALE JSEM OBEDNANA AZ NA ZARI BYLO MI ŘEČENO ZE WOBENZIN BY MOH ZANET POTLACIT..JAKY BALENI BY MI STACILO? ZA TECH 2000 KUPOVAT NECHCI JE TO FINANCNE DOST DRAHY A KE VŠEMU NEVIM JESTLI MI TO POMUZE..DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Wobenzym působí systémově, nikoliv akutně a na již existující záněty nezabírá. Já si myslím, že ve vašem stavu vám už Wobenzym moc nepomůže. Doporučuji abyste se již dále netrápila. Jděte na nejbližší pohotovst ve velkém městě a z důvodu velké bolestivosti si nechte zub okamžitě vytrhnout. Například v Praze vám toto vytržení velice dobře udělají na zubní chirurgii FN na Karlově náměstí (www.vfn.cz) bez objednání.

Zdroj: diskuze Wobenzym diskuse

Váček pod zubem

Zánět zubu vznikne tak, že máte na některém ze svých zubů veliký kaz, který si nenecháte opravit – dokud je tento kaz pouze na povrchu zubu (ve sklovině) nebo v dentinu (vrstva pod sklovinou), zub nebolí. Ale jakmile kaz dojde do středu zubu a bakterie infikují nervy a cévy, dochází k tak zvané akutní pulpitidě. Bolest pak připomíná „švihnutí bičem“, jde o bolest pulzní, ostrou, někteří pacienti uvádějí, že jim v zubu „přímo tepe“. Tato bolest je velmi nepříjemná, nedá se při ní spát, zub nejvíce bolí vleže v noci. Je nutné postižený zub okamžitě začít léčit – stomatolog odstraní zubní kaz a pak se udělá trepanace, to znamená, že se vyčistí kořenové kanálky. Jednoduše řečeno: zánět zubu je pouze komplikací zubního kazu – bez kazu zánět zubu nevznikne.

Vznik „váčků” je obvykle přisuzován dědičnosti, nekvalitním zubům, špatné imunitě a podobně. Příčinou je však vždy infekce šířící se ze zubu. A protože k infikování zubu dochází většinou díky zubnímu kazu, můžeme tvrdit, že stačí dobrá ústní hygiena, která vzniku kazu zamezí, a nikdo se „váčků” obávat nemusí. Stejně tak již dávno není „váček” důvodem k extrakci zubu, téměř vždy je léčitelný. To, co je lidově nazýváno čištěním kanálků, se odborně nazývá endodontické ošetření. Princip je jednoduchý – zbavit vnitřek zubu pokud možno všech bakterií a zub natěsno vyplnit tak, aby v něm už žádné nemohly znovu přežívat a svými produkty způsobovat zánět a poškození okolní kosti – „váček“. Princip je jednoduchý, ale dosáhnout výsledku je obtížnější. Pouze spojením maximální pečlivosti ošetřujícího, použitím moderních nástrojů a techniky lze dosáhnout úspěchu. Bez takových pomůcek, jako je 3D CT přístroj, kofferdam nebo apexlokátor, není moderní endodoncie představitelná.

Váček pod zubem – foto

Zde je možné vidět váček pod zubem.

Zdroj: Různé formy váčku

Diskuze

V diskuzi SILNA BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Šilhanova.

Dobry den,potřebuji poradit.Vytrhli mi osmičku,byli problemy,měla jsem tam hnis,vysoke tt.Takže byli nasazeny atb..Za tyden se objevila velka bolest na zdrave 7...vytahli se nervy,zase byli vysoke tt,opět nasazeny atb.Dnes mi kanalky zaplnili,bolesti nemužu skousnout...strašně mě to boli!Muže byt něco pod zubem co neni vidět na rtg?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silna bolest zubu

Babské rady na váček pod zubem

Dle babských rad prý zabírá výplach z heřmánku a šalvěje.

Na bolavé místo zkuste i hřebíčkový olej – díky znecitlivujícím látkám se po pár minutách dostaví úleva.

Chytněte se za prst – každý prst ruky je propojený s určitým orgánem. Důležité je mačkat dané místo po dobu 3–5 minut. V případě problému je zapotřebí uchopit ukazováček, ten má na starosti ledviny a močový měchýř. Projevem špatné harmonizace těla s těmito orgány je právě bolest zubů, svalů a zad. Nahřejte si třením dlaní pravou ruku a na pět minut uchopte celý ukazováček levé ruky. Opakujte třikrát denně.

Pomůže i několik kostek ledu v igelitovém sáčku a utěrce, nebo přímo speciální chladicí vložky, které dáte do suchého šátku. Přikládejte na tvář přibližně po dobu 15 minut. Chlad utiší rozbouřené nervy kolem zubu a na chvíli budete mít vyhráno.

Dvě kapky tea tree oleje rozetřete prstem přímo na dáseň. Kdo si netroufá na silné aroma, připraví si sklenici vody s pěti kapkami tohoto oleje. Bolavé místo proplachujte několikrát do hodiny.

Nateklé a podrážděné dásně utiší teplý sáček z černého čaje. Přiložte ho na tvář a nechte chvíli působit.

Kousek vaty namočte v mátovém či vanilkovém extraktu a přiložte na postižené místo. Za pět minut se dostaví úleva.

Pomůže i cibule na váček – rozmixujte ji a přiložte ve formě obkladu na bolavé místo.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Antibiotika na zuby

U antibiotik je problém, že se do zubu nedostanou a infekci v něm zničit nedokážou (už v něm není žádný krevní oběh). Mohou tedy maximálně zklidnit reakci v kosti kolem zubu. U podání antibiotik platí zásada, že léčba v endodoncii musí být takzvaně kauzální, to znamená, že musí vést k odstranění příčiny onemocnění. Podle této zásady v podstatě není potřeba při dokonalém ošetření kanálků podávat antibiotika. Avšak při vážnějším průběhu zánětů v okolí hrotu kořene, kdy jsou přítomny celkové příznaky – nemocný má zvýšenou teplotu a velký otok, je jejich rozumné použití zcela namístě. Dále se antibiotika podávají u pacientů s celkovým onemocněním, jako je cukrovka, srdeční vady, poruchy imunity a podobně.

Zdroj: Jak léčit zánět pod mrtvým zubem

Co to jsou oční váčky

Vaky pod očima jsou více či méně výrazné otoky dolních víček. Často se jedná o změny v tukové tkáni dolních víček. Váčky mohou vznikat přes lymfatické kožní ochabnutí nebo kožní proliferaci, která je způsobená vzácným onemocněním kůže. Mohou také souviset s otoky horních víček. Krevní otoky očí mohou být způsobené lymfatickým přetížením nebo tukovou tkání kolem očí. V podstatě, by se měly rozlišovat akutní a chronické otoky očí nebo dlouhotrvající otoky. Akutní oční otoky mají často jednoduché příčiny, které lze rychle napravit. Mezi akutní oční otoky patří alergie, cizí těleso nebo oční infekce. Tyto příčiny odstraní oftalmolog. Zejména chronicky oteklá víčka mohou vzniknout z podobných důvodů, závisí na nadbytečné tukové tkáni kolem očí a oční slabosti. Zde je pak nutná dlouhodobá léčba.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Váček pod korunkou

Zubní váček je zánět, kterým se váš organismus brání před bakteriemi v zubu. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět a pak odumření zubní dřeně. Tyto kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, náš organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a kde i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku zubu může také dojít při broušení zubu na korunku nebo můstek. Dokud je zánět v klidu, nijak nás netrápí. Pokud ale dojde k oslabení našeho imunitního systému (chřipka, nachlazení), může dojít k akutnímu vzplanutí tohoto chronického zánětu a zub nás začne bolet, může rovněž vzniknout otok s hnisem. Chronický zánět navíc trvale zatěžuje imunitní systém a může poškodit některé orgány jako ledviny, srdce.

Váček pod korunkou – foto

Zde je několik fotografií zobrazujících zubní váček pod korunkou.

Zdroj: Různé formy váčku

Je dobré váček na dásni propíchnout?

Pokud vás napadlo pomocí sterilní jehly prasknout tyto váčky a poté je dezinfikovat, tak tento postup se určitě nedoporučuje. Hrozí zde totiž velké riziko infekce, a to jak dásní, tak i zubů, byť by byla použita dezinfekce. Pokud se přesto do této činnosti pustíte, tak píchněte hodně do hloubky, kam to až půjde. Potom si dejte na prst sůl a vetřete ji do váčku.

Zdroj: Váček na dásni

Příčiny tmavých kruhů pod očima

Pokožka okolo očí je velmi citlivá, takže vše, co jí škodí, se na ní projeví velmi výrazně. Kruhy pod očima se vytvoří v případě, že je průtok krve a lymfy v těchto oblastech něčím omezen. Jelikož zde krev proudí pomalu, dochází také k tomu, že jsou cévy a cévky mnohem znatelnější než za normálních okolností. Kruhy pod očima mohou být také indikací přítomnosti hemoglobinu z okolních cév. Váčky a otoky vznikají v důsledku zadržování tuku a vody v oblasti očí, což může být následkem spánku, kdy podkožní tkáň nasává tekutinu (například přebytečné slzy) mnohem snadněji, nebo příznakem proběhnutých změn prokrvení.

Pokud chcete na kruhy a váčky pod očima jednou provždy vyzrát, je třeba odhalit příčinu jejich vzniku. Objeví se u vás kruhy pod očima po pracovním vypětí, kdy jste převážnou část dne pracovali na počítači? Či jsou snad jen následkem večírku, kde byl v uzavřené místnosti cigaretový kouř? Pak bude stačit se těmto činnostem vyhnout, omezit je, nebo se smířit s tím, že po takových akcích se kruhům a váčkům pod očima zkrátka nevyhnete. Jaké jsou tedy příčiny tmavých skvrn pod očima?

  • zadržování tekutiny v těle
  • působení cigaretového kouře
  • špatná životospráva
  • chudokrevnost
  • působení slunečního záření
  • ekzém
  • alergie
  • změny hladin hormonů v těle
  • nedostatek/nadbytek spánku
  • stres
  • nadměrná námaha očí
  • nedostatečná péče o pokožku kolem očí

Je tedy zřejmé, že kruhy pod očima jsou ovlivněny vaším životním stylem, tedy návyky, denním rytmem, stravou a vším ostatním, co ve větší či menší míře ovlivňuje lidské tělo. Pokud se nad tím dokážete zamyslet a eliminovat to špatné, pak může být boj proti nepěkně vyhlížející pokožce kolem očí mnohem snazší. Co když jsou ale kruhy a váčky pod očima signalizací onemocnění?

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Neléčené váčky a jejich možné důsledky

Váčky na dásni, respektive v blízkosti zubu, mohou některé lidi trápit opakovaně. Je třeba s tímto stavem seznámit zubního lékaře, a to i tehdy, jestliže opakovaný váček praskne sám a bez velkých bolestí nebo jiných komplikací. Léčebným zásahem lze předejít nejenom mnohem zdlouhavějšímu léčení zubů s hlubokými kazy, se zanícenou nebo odumřelou dření, ale také jejich předčasné ztrátě a mnohem náročnějšímu i dražšímu protetickému řešení. Od prohloubení zubního kazu k zánětu dřeně, jejímu odumření, sněti a vytvoření hnisavého ložiska – váčku – pak není daleko. Jestliže se zub včas neošetří nebo nepřeléčí, může se stát v některé fázi onemocnění vytržení zubu nevyhnutelným. A to zejména v případě, doženou-li bolest, hnisavý otok, teplota či jiné příznaky pacienta k ošetření na lékařskou pohotovostní službu. Jestliže nedojde k odbornému ošetření včas, později obvykle dochází k zanícení kostní dřeně. Tyto potíže provází intenzivní bolest, která se rozšiřuje do celé hlavy. Mohou být zduřelé mízní uzliny na krku a opuchnutá tvář. Zub pak může odumřít a infekce proniknout do čelisti. Mrtvý zub se stává také ohniskem zánětů, které mohou podstatně snížit odolnost organismu vůči jiným, zejména infekčním chorobám. U některých onemocnění jsou zuby s kořenovou výplní považovány za ohrožení a musí být odstraněny.

Zdroj: Různé formy váčku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP