Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

ZALEHLÉ UCHO PRI ANGINE

OBSAH

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, už čtvrtý den mám zalehlé ucho. Ale máma mi nevěří,vůbec!Nevíte co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půjdeš ze školy, tak se zastav na poliklinice na oddělení ORL a popros doktora, aby ti ucho vyšetřil. Pokud v místě, kam chodíš do školy, není poliklinika, tak požádej ve škole svého třídního učitele o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho

Bylinky na zalehlé ucho

Babské rady na zalehlé ucho:

  • vložit dovnitř ucha kopretinu (tu část se stonkem), a to tak, aby šla samozřejmě vytáhnout
  • dát si teplý obklad z heřmánku uvařeného v mléce
  • pít čaj ze směsi na pročištění organismu a na odhlenění
  • kloktat slanou vodu
  • použít „Švédské kapky“ z bylinek – vatu namočenou v těchto kapkách vložte do ucha a nechte působit několik desítek minut, opakujte 3–5x denně

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana havelkova.

zalehle ucho a spatny sluch

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Peroxid na zalehlé ucho

Pokud máte zalehlé ucho, může být ucpané mazem, v tomto případě pak pomáhá jako první pomoc kysličník neboli peroxid vodíku. Kysličník nakapejte do ucha a nechte ho vyšumět, po vyšumění v uchu nešťourejte a druhý den opakujte proceduru, ušní maz se uvolní sám.

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO A TOČENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BělaHrůzová.

Manžel 72 let,již 3 měsíce trpí stálým zalehnutím obou uší a závratěmi.Byl na ORL,jen hůře slyšímá naslouchátko,uši čisté,Vysoký tlak léčen praktickou lékařkou Betaxa,Tanatril,Cynt,Indap hodnoty po celý den bez velkých výkyvů.Co podniknout dále? Děkuji za odpověď Běla Hruzová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zalehlé obě uši musíte řešit jedině s lékařem v ordinaci ORL. Pokud nepomohla jedna návštěva, musíte absolvovat další u jiného lékaře ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho a točení hlavy

Peroxid na zalehlé ucho

V případě, že má člověk zalehlé ucho množstvím ušního mazu, může vyhledat lékaře, který mu s tímto problémem pomůže, anebo si může pomoci sám. Zalehlé ucho mazem se dá snadno vyřešit pomocí ředěného peroxidu vodíku, který se dá obstarat v lékárně. Zředěný peroxid se nakape do problematického ucha a peroxid by měl množství mazu v uchu eliminovat. Peroxid by se měl nechat účinkovat asi pět až deset minut a pak je nutné ho z ucha vytřepat a ucho vypláchnout teplou vodou. Peroxid se dá do ucha nakapat pomocí injekční stříkačky (při lití by se do ucha mohlo dostat větší množství, než člověk zamýšlel).

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že máte asi tekutinu ve středním uchu. Babská rada na to radí jít do sauny a do vyčerpání tam cyklit intenzívní zahřátí a důkladné schlazení, alespoň 5 krát. Při posledních opakovaních se uvolní Eustachova trubice, která odvede přebytečný obsah z ucha ven.
Konveční rada je, najít jiné ORL a zkusit najít přesnou příčinu zalehlého ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Zalehlé ucho u dětí

Ve většině případů se zalehlé ucho u dětí objeví na základě počínající infekce. Zánět středního ucha je velmi časté onemocnění, které postihuje především děti nejčastěji ve věku od šesti měsíců do tří let. Onemocnění je typické pro dětský věk proto, že anatomické postavení Eustachovy sluchové trubice je pro usídlování mikroorganismů příznivější než u dospělého člověka. Další možností může být voda nebo maz v uchu dítěte. Další příčinou je i alergie.

Zdroj: Zalehlé ucho

Může bolest v krku způsobit zalehlé ucho?

Začíná to bolestí v krku a končí to zalehlým uchem? Zánět nosohltanu je onemocnění, které začíná bolestí v krku, dále se přesouvá do nosu, kde se mění v rýmu. Sliznice zánětem zduří a znemožní otvírání Eustachovy trubice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle není prasklý bubínek. Vaše příznaky ukazují spíše na vleklý zánět eustachovy trubice, v níž se tvoří tekutina, která trubici roztahuje a potom, právě při zvětšení tlaku při smrkání, je tekutina rozpohybována, což tvoří pocit průchozího bubínku. Nejrychlejší léčbu dostanete v ambulanci ORL, kde prohlédnou ucho i krk a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba nabízí klokaní odvaru ze šalvěje a užívání lichořeřišnice na všechny možné způsoby, ovšem s nejistým účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Co pomáhá na zalehlé ucho

Vzpřimovače páteře mají tendenci ke zvýšenému napětí. Proto tu vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly páteře. Je nutné pomocí měkkých technik a funkčního cvičení optimálně aktivovat hluboké svaly krční páteře a ústního dna, aby byla obnovena svalová harmonie, což mimo jiné pomáhá i na zalehlé ucho.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanina.

Dobrý den,můžete mi poradit. Nedávno mi začalo bolet velmi silně ucho, zalehnutí a špatně slyším už po delší dobu, lékař mi dal antibiotika, ale hned na to mě také začalo silně bolet v boku a udělal se mi pásový opar. Lékařka mi napsala Zovirax ten pomohla, současně mi řekla, že je to reakce na ucho. To se nelepší. Pořád je zalehlé a audio ukázalo slabé slyšení.Děkuji Vám za odpověď.Stanina

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Zalehlé ucho z vody

Ano, i z vody můžete mít zalehlé ucho. Ve většině případů se jedná o zánět zevního zvukovodu. To je typická nemoc z vody bez ohledu na její kvalitu. Ucho vám prostě zalehne. Stačí, aby byl v uchu nahromaděný maz, otvor je zúžený a voda nemá, jak vytéct ven. Dostane se ke zvukovodu a problém je na světě. Ve zdravém uchu voda normálně nezůstane a samovolně vyteče ven. Někdy stačí počkat do rána, voda vyteče díky změně polohy hlavy a tlaku na polštář. Ale pokud se to nepodaří, raději zajděte k lékaři, protože většinou za dva tři dny po nepříjemném zalehnutí začne ucho bolet. A vyklube se z toho bolestivý zánět zevního zvukovodu.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,zrovna zkouším vitamín E v kapkách a Vironal.
Mám díky nosním polypům pořád zalehlé ucho.
Lékař mi chce jen neustále psát kortikoidy , ale po těch je mi ještě hůř.
Má někdo taky problém s ušima???

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Zalehlé ucho z větru

Zalehlé ucho z větru? Ano, i to se může stát. Jdete na procházku v silném větru bez čepice nebo se třeba projedete v kabrioletu – a druhý den ráno máte zalehlé uši. Jasně že vás napadlo, že vám do nich prostě nafoukalo. Pokud potíže neustupují, hůř slyšíte, tak radši zajděte k lékaři. Určitě uši vyšetří otoskopem a prohlédne bubínek, zda není nějak poškozený. Pokud se mu to nebude líbit, může vás poslat do nemocnice na infuzní léčbu. Po kapačkách se váš sluch určitě zlepší a můžete jít domů. Léčbu však dodržte. V případě, že příště půjdete ven opět ve větru, raději si uši kryjte čepicí nebo si do nich můžete vložit například kousek vaty.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Mám zaľahnuté pravé ucho, už vyše roka. Nebolí, len mi v ňom hučí, a v poslednej dobe som prestala naň počuť. Pred rokom som mala ísť k ušnému, ale kvôli korone som nešla, spadám do rizikovej skupiny. Teraz čakám na druhé očkovanie, a asi mesiac po ňom pôjdem k ušnému. Pravdepodobne sa už nebude dať nič robiť, a aj keď mi možno od hučania pomôžu, o sluch prídem určite. Na radu obvodného lekára som využívala dve balenia betahistinu, ale nepomohol. Pozná prosím niekto podobný prípad, a ako dopadol? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Zalehlé ucho z letadla

Každému, kdo už letěl letadlem, se to již jednou minimálně stalo. Uši v letadle zaléhají nebo začnou bolet vlivem rychlé změny tlaku. Může se vám to přihodit jak při vzletu, tak po přistání. Tlak vzduchu v bubínkové dutině by se měl v normálu rovnat tlaku atmosférickému. Když letadlo nabírá na výšce, atmosférický tlak se snižuje a vzniká tak tlakový rozdíl, který vmačkává ušní bubínek. To je vlastně zalehlé ucho. Ucítíte ho, jakmile letadlo výrazněji klesne nebo stoupne. Pomoci vám může jednoduchý trik: nadechněte se, ucpěte si nos a pak jím jakoby foukněte, až vám zalehnou a po polknutí odlehnou uši.

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho z vody

Zánět zevního zvukovodu je typickou nemocí z vody, a to zcela bez ohledu na její kvalitu. Ve zdravém uchu voda normálně nezůstává a samovolně vyteče ven. Jenomže stačí, aby bylo ucho zúžené nahromaděným mazem, zvukovod je užší a voda kvůli povrchovému napětí nemá jak vytéct ven. Ucho takzvaně zalehne. Někdy stačí počkat do rána, kdy voda vyteče díky změně polohy těla a tlaku na polštář. Pokud se ale toto nepodaří, raději navštivte lékaře, protože stačí další dva tři dny a z původně jen nepříjemně zalehlého ucha se vyvine bolestivý zánět zevního zvukovodu.

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho z potápění

Při potápění je to podobné jako v letadle. Normálně se tlaky v uších vyrovnají samy. Tlak vzduchu v bubínkové dutině by se měl v normálu rovnat tlaku atmosférickému. Při potápění vzniká takový tlakový rozdíl, který vmačkává ušní bubínek a způsobuje vlastně zalehlé ucho. Při potápění vzniká takzvané barotrauma, což je mechanické poškození orgánů a tkání v důsledku tlakových rozdílů. Jde o nejčastější zranění potápěčů, které nastává při nesprávné technice sestupu pod hladinu. Vzniká zde problém s vyrovnáváním tlaku mezi středním uchem a vnějším prostředím. To může způsobit nahromadění tekutiny ve středním uchu, ale také krvácení či prasknutí bubínku, nebo dokonce membrán kryjících vnitřní ucho. Mezi varovné příznaky ušního barotraumatu patří:

  • bolest v uchu
  • krvácení z ucha
  • zvonění
  • zhoršení sluchu

Zdroj: Zalehlé ucho

Jak na zalehlé ucho z letadla

Uši v letadle zaléhají, případně začnou bolet vlivem rychlé změny tlaku. Podobně se uši chovají například při potápění. Normálně se tlaky vyrovnají samy. Ovšem v případě, že máte například rýmu nebo od přírody úzkou Eustachovu trubici, může dojít k problému, ten ucítíte, jakmile letadlo výrazněji klesne nebo stoupne. Pomoci vám může takzvaný Valsalvův manévr: nadechnete se, ucpete si nos a pak jím jakoby fouknete, až vám zalehnou a po polknutí odlehnou uši.

Zdroj: Zalehlé ucho

Zalehlé ucho po zánětu

Zánět nosohltanu je onemocnění, které začíná typicky bolestí v krku, ta se dále přesouvá do nosu, kde se mění v rýmu – sliznice zánětem zduří a znemožňuje otvírání Eustachovy trubice. Další možností je zánět středního ucha, který je nebezpečný, protože hnis tvořený zánětem tlačí na ušní bubínek a může jej protrhnout, v tomto případě je nutné co nejdříve navštívit lékaře na ORL. Tubulární katar představuje specifický zánět Eustachovy trubice způsobující slepení jejích stěn a následně její neprůchodnost a pocit zalehlého ucha.

Zdroj: Zalehlé ucho

Jak se zbavit zalehlého ucha

Vždy je důležité nejprve zjistit, co zalehlé ucho způsobilo, až pak se dá stanovit nejlepší způsob, jak se zalehlého ucha zbavit.

Pokud k němu došlo tak, že se do ucha dostala voda, není nutná žádná zvláštní léčba, jde o to dostat vodu zase ven z ucha. Doporučuje se naklonit hlavu na stranu, kde se zalehlé ucho nachází a poskakovat na jedné noze, případně u toho na ucho střídavě tlačit a povolovat, aby se voda dostala pomocí otřesů ven.

Pokud k zalehlému uchu došlo při zánětu středního ucha, je léčba nezbytná. V takovém případě obvykle lékař propíchne ušní bubínek, čímž pocit zalehnutí okamžitě zmizí. Zároveň je ale třeba nasadit antibiotika, aby se onemocnění vyléčilo.

K léčbě zalehlého ucha se také doporučuje využít borové vody, kterou si člověk může nakapat do ucha, a tím ucho propláchnout. Pokud by zalehnutí ucha bylo nesnesitelné, je vhodné vyhledat lékaře, který sám ucho propláchne, a tím ho zbaví ušního mazu, který často pocit zalehnutí způsobuje.

Zdroj: Zalehlé ucho


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP