Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

ZAPACHAJICI POT V PODPAŽÍ

OBSAH

Nadýmání je problém, který v životě potká každého člověka, a to většinou jako reakce na nevhodně zvolené jídlo. Pokud nadýmání trvá dlouhodobě nebo se často opakuje, mluví se o plynatosti. Plyn v útrobách vzniká jako produkt štěpení potravinových složek, zejména cukrů. Většina potravy se rozkládá již v tenkém střevě a do tlustého střeva putuje jen vláknina a voda. Voda se zde vstřebává stejně jako většina plynu. Při změněných podmínkách trávení může vzniknout tolik plynu, že jeho vstřebávání nestačí – a potíže jsou tady.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Polavková.

Objevily se mi červené fleky pod prsy. Myslela jsem si, že se jedná o opruzeniny.
Nakonec se jedná o plíseň - je zapáchající.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária.

pod prsama se mi udelali šedive mokvajici jako plísen porad te mi prosím děkuji

Zdroj: diskuze Plíseň pod prsy

Co znamená zapáchající výtok z konečníku

Zapáchající výtok z konečníku může být známkou kandidové (kvasinkové) infekce. Nebo se může jednat o zápach lubrikantu smíchaného se spermatem, což je normální. Po styku je každopádně vhodná důkladná hygiena. Také se může jednat o píštěl, kterou je nutné řešit chirurgicky.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,už po několikáté nacházím ve stolici takové divné vajíčka.Je to pravidelného tvaru,jakoby kožovité uvnitř do žluto bíla,zapáchající.Nic podobného nekonzumuji.Vzhledem k tomu ,že jsem dlouhodobě v PN a lékaři neví co mi je ,se na Vás obracím o radu.Děkuji Andrea.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobrý den paní Andreo, chtěla jsem se V ás zeptat,zda jste už zjistila o co se jedná? Manžel také už měsíc má stejné problémy, při stolici nachází oválné žluté kousky a zatím taky doktoři nezjistili o co se jedná.Děkuji.

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Gardnerella příznaky

Charakteristickým příznakem Gardnerelly je vodnatý výtok z pochvy zapáchající po rybách, který se zesiluje po pohlavním styku.

Zdroj: Gardnerella vaginalis

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,jiz po několikáté nacházím ve stolici takové divné vajíčka.Jsou stejného pravidelného tvaru.Nic podobného nejim.Jsou jakoby kožovité uvnitř bílo žluté,dilně zapáchající ,mazlavé.Jelikož jsem dlouhodobě v PN a lékaři neví co mi je,tak se na vás obracím.Dekuji Andrea.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den už sleduji mesic stejný problém teď mám ve stolici centimetrové válečky když to zmáčkne ve vnitr bíložluté co to může být

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Delší dobu mám problémy s pocení v podpaží. A přes léto to bylo ještě horší. MAnžel měl problémy s pocením nohou. Koupili jsme mu Antipe a má po starosti. Já si objednala podpažní aplikátory a cítím se skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení v podpaží

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi SELHÁNÍ LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Rybičkova.

Dobrý den, může se projevit selhání ledvin u koček? Podle toho, co je napsáno v článku o psech,si myslím, že moje kočička umřela právě na selhání ledvin. Moc pila, v puse měla krvácející zapáchající dásně, potravu všechno vyzvracela. Dostávala prášky (Prednicorton) po dobu asi 5 měsíců denně, a právě po nich hrozně moc pila a moc čurala.Pak přestala čurat, ležela naprosto bezvládná, bez jakéhokoliv zájmu a nakonec zemřela.Bylo to na Štědrý den, už se nedalo její stav konzultovat na veterině, kam jsme stále chodili. Děkuji za podání zprávy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Selhání ledvin u psa

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÝ FLEK V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Chovančáková.

Dobrý den, máme 9-ti letého syna a o prázdninách se mu po dvakrát objevil flek, který je uprostřed normální barvy kůže a je ohraničený červeně v podpaží. Brali jsme to s manželem, že to má z toho, jak se potí. V polovině srpna, se mu to znovu objevilo, ale už to nezmizelo a naopak se to stále zvětšuje. Byla jsem s ním u naší doktorky, která řekla, že to nic není a dala nám na to kortikoidovou mastičku. Ze začátku to měl o velikosti cca 3 cm. Teď to má veliké zhruba 15 cm. Vůbec se mi to nelíbí. Můžete mi prosím poradit co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kortikoidy často pomůžou při zklidnění velkého množství ekzémů. Pokud u Vás nepomohly, tak by pak mohly být na vině například přemnožené kvasinky a houby na pokožce, které také vytvářejí červeně ohraničené nepravidelné fleky. Co s tím? Než takhle bez vyšetření zkoušet na slepo různé druhy léčby a obtěžovat tím Vašeho syna, tak doporučuji raději zajít zpět na kožní a požádat je tam o jiný typ léčby. V kožní medicíně je často problém najít lék hned na poprvé, ale i tak je úspěšnost lepší než domácími mastičkami. Vytrvejte a důvěřujte svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červený flek v podpaží

Příčiny zapáchající plynatosti

Průměrné složení plynu je 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Tato směs je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá, nicméně zastoupení těchto plynů silně záleží na bakteriích, které žijí ve střevě.

Zápach je dán sulfanem, což je sloučenina síry. Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem 1 -PSÍ BRADAVICE; 2- BRADAVIČKY V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

1) Jak ostranit bradavice asi psí. Náš Chodský pes má bradavice velké jako nasáté klíště (bílé). Klíště to ale není. Jak nejlépe tomuto výskytu zamezit? Pro odstranění jsme dostali přípravek který se ale nesmí aplikovat na kůži (jen na bradavici). Je to podmínka neuskutečnitelná, zvláště u psa který se drbe olizuje atd. a při aplikaci nepostojí.
2) V podpaží mám stále malinké bradavičky. Rostou spíše do délky než šířky. Moc to zatím nevadí ale stále se množí.Jak je odstranit?
Děkuji a přeji pěkný den Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto útvary nejsou virové bradavice, ale fibromy. To jsou kožní útvary, které jsou popsány včetně jejich odstranění zde: www.ceskenemoci.cz/f…
Vyskytují se na kůži u všech živočichů, takže jak u lidí tak i u psů a odstraňování je u všech podobné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 1 -psí bradavice; 2- bradavičky v podpaží

Domácí léky proti zápachu těla

  • Na smradlavý pot z podpaží je nejlepší 99 % isopropylalkohol. Isopropylalkohol je bezpečná desinfekce běžně prodejná v lékárně. Cena jednoho litru isopropylalkoholu stojí cca 160 Kč. Nalijte si trochu isopropylalkoholu do dlaně a rozetřete si to v podpaží a pak připažte. Nechte to chvíli působit, což se může projevovat pocitem horka v tom místě. Po několika minutách isopropylalkohol vyprchá a nemusí se oplachovat. Tento způsob boje proti zapáchajícímu potu plně nahradí antiperspirant, protože zachová váš pot bez zápachu. Pot sám o sobě nesmrdí. Smrad vytvářejí bakterie, které z potu žijí. Isopropylalkohol tyto bakterie bezpečně zahubí. Použití je možné jednou za tři dny na umytou pokožku.
  • K inhibování bakterií, které způsobují tělesný zápach, může být používán například peroxid vodíku. Aplikace je jednoduchá. Stačí pouze neředěný peroxid vodíku nanést vatovým tamponem do oblasti podpaží.
  • Jedlá soda a citron jsou dalším účinným domácím lékem proti tělesnému zápachu. U jedlé sody je všeobecně známo, že neutralizuje zápach. Vytvořte tedy pastu z jedlé sody a citronové šťávy a používejte ji místo deodorantu.
  • Jedním z nejúčinnějších prostředků proti tělesnému pachu je jablečný ocet, který snižuje pH pokožky a tím i výskyt bakterií. Pomocí vatového tamponu jej naneste do podpaží.
  • Velmi vhodné je žvýkání listů a pití šťávy z petržele, která také vydatně pomáhá regulovat tělesný pach.
  • Deodorační vlastnosti má také tuřín, který je navíc velmi zdravý, nyní jej však aplikujte vně – vymačkejte šťávu z tuřínu a natřete jí podpaží.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Diskuze

V diskuzi POKRAČOVÁNÍ MÉHO DOTAZU K VYUŽITÍ PLODŮ-SEMEN JINANU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.

Vaše odpověď se netýká mého dotazu. Jinan má žluté plody velikosti třešně,rostou buď po jednom na stopce, z jednoho místa někdy rostou dva, přesně jako třešně. Velmi zapáchající dužina má uvnitř malou pecku a na její využití jsem ptala. Vím, že tradiční čínská medicína využívá i plody u kardiovaskulárních problémech, ale nikde jsem se nedozvěděla jak se plody zpracovávají. Je to strom dvoudomý,t.zn.,že samostatně vyrůstají samčí a samičí stromy.U nás v Teplicích jich roste 6 nádherných exemplářů,ale jen na jednom rostou i plody.Tento strom je v parku pod divadlem a jestli chcete, přijeďte, provedu Vás našimi parky a ukážu jinany dvoulaločné. Říkám jim důvěrně "gingouškové". Budete v Teplicích vítáni. Krásný nový rok 2014.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokračování mého dotazu k využití plodů-semen jinanu.

Projevy a příznaky

Ileus se může v závislosti na příčině svého vzniku projevovat různě. Typickými varovnými příznaky rozvoje onemocnění jsou však zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě tak dochází k jejich hromadění, což způsobí roztáhnutí střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož se potrava kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení, kdy pes zvrací zapáchající hnědou tekutinu. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne a znovu se zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U nejvíce nebezpečného strangulačního ileu se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku, tedy neklid nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Absces v podpaží

Stejně jako na ruce, tak i v podpaží mohou snadno vzniknout abscesy, které vzhledem k častým pohybům rukou bývají velmi bolestivé a je třeba se jich proto brzy zbavit, aby pacientovi příliš neznepříjemňovaly život. Opět se jedná o zasažení kůže, tedy o furunkly. Nezasahují tedy žádný orgán.

Příčiny

Stejně jako u ostatních kožních abscesů je i v tomto případě viníkem stafylokok, případně streptokok (ve výjimečných případech i plísně), který napadl tělo pacienta v důsledku oslabení jeho organismu a „vrhnul“ se na místo kůže, které bylo nějakým způsobem poraněné, oslabené. V případě abscesu v podpaží nahrává těmto bakteriím i fakt, že řada lidí v této oblasti těla zanedbává hygienu, která je pro zabránění vzniku abscesu velmi důležitá.

Léčba

Kožní abscesy se obvykle léčí chirurgicky. Jen v případě, že jsou příliš malé a nerozvinuté mohou zabrat samotná antibiotika bez nutnosti chirurgického zásahu. Často se ale pacientům stává, že se jim abscesy v tomto místě stále vrací. I na abscesy v podpaží se pro zmírnění bolesti (a v některých případech i odstranění abscesu) dají aplikovat teplé obklady, obklady z popence obecného, nebo z rozvařené cibule. Chirurgický zásah dá ale pacientovi jistotu, že místo abscesu bude od hnisu zcela vyčištěno a že zákrok zabrání tomu, aby se v daném místě hnis nadále vytvářel (pokud by to hrozilo, lékař na dané místo vloží drény, nebo hadičku, jíž může hnis vytékat ven a neusazuje se tak v podkoží pacienta). V rámci léčby je důležité respektovat nařízení lékaře, chodit na převazy a místo abscesu čistit až se svolením lékaře.

Zdroj: Absces

Zapáchající moč u mužů

Dusíkaté sloučeniny, jako je například amoniak, mohou způsobit výraznější charakteristický zápach moči. Množství dusíkatých zplodin v moči je do jisté míry určené dietou a je vyšší u lidí s vysokým příjmem dusíku, který je přítomen v bílkovinách. Z tohoto důvodu může moč silněji páchnout lidem s vyšším příjmem masa. Proto u mužů, jelikož ve většině případů častěji konzumují maso, může moč takto zapáchat.

Při snížení konzumace masa dojde k úpravě odéru mužské moči. Samozřejmě může jít i o jiné příčiny zápachu moči, a to na základě:

  • léků – některé léky způsobují zvláštní zápach moči, z těch běžných se jedná zejména o penicilinová antibiotika;
  • dehydratace – koncentrovaná moč mívá silnější zápach, což je důvodem, proč o něco výrazněji páchne ranní moč; podobné je to u pacientů trpících dehydratací;
  • močové infekce – páchnoucí tmavá moč poměrně často doprovází infekce močových cest; kromě změny vzhledu a zápachu moči bývá přítomno pálení a řezání při močení;
  • cukrovky 1. typu – neléčená (nebo nedostatečně léčená) cukrovka 1. typu může způsobit charakteristický zápach moči, který je způsoben přítomností acetonu; aceton je kromě toho vydechován a způsobuje zápach z úst;
  • selhávání ledvin – u pacienta s chronickým selháním ledvin se může měnit zápach moči a udává se, že moč páchne „myšinou“; zápach je pro neznalého dost těžko popsatelný.

Zdroj: Páchnoucí moč

Zapáchající moč u žen

Zvláštní zápach moči u žen může být způsoben změnou složení stravy a neznamenat žádný závažný problém. Na zápachu se projeví aromatické potraviny jako česnek nebo tropické ovoce, silnější sladký zápach má moč po vitamínu B12.

U onemocnění jater nebo ledvin se v moči mohou objevit metabolity, které by normálně vůbec vylučovány nebyly. Onemocnění jater vyvolá zápach způsobený sirnými aminokyselinami. Na složení moči mají vliv i jiné metabolické poruchy jako cukrovka neboli diabetes. Při špatné kompenzaci je z moči cítit aceton.

Hnilobný zápach může mít moč při bakteriálních infekcích dolních močových cest, kdy zvláště po delším odstavení namnožené bakterie produkují zvýšené množství zapáchajících bakteriálních produktů.

Aby byl zápach z moči odstraněn, je nutné dodržovat pitný režim, protože koncentrovaná moč zapáchá intenzivněji. Amoniak a močovina jsou cítit silněji při nadměrné konzumaci masa. Ta by neměla překračovat normu, protože tyto metabolity bílkovin se mohou v těle usazovat a způsobit například dnu. Pokud je zápach moči spojen s řezáním a pálením znesnadňujícím močení, jedná se pravděpodobně o bakteriální zánět a je třeba co nejdříve zajít za obvodním lékařem, který předepíše antibiotika. I ostatní změny zápachu moči, pokud přetrvávají i po úpravě jídelníčku a pitného režimu, je vhodné konzultovat kvůli metabolickým poruchám se svým lékařem.

Zdroj: Páchnoucí moč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP