Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

CO NA TĚŽKÝ ŽALUDEK

OBSAH

Co na těžký žaludek

Na těžký žaludek po jídle může pomoci šálek mátového čaje, malé množství vychlazené koly (s cukrem, nikoli s umělým sladidlem), kousek syrového jablka (oloupaného), zázvor (buď kandovaný, nebo kousek kořene) nebo plátek čerstvého ananasu. Tyto prostředky totiž napomáhají dobrému trávení a zklidňují žaludek. Těžký žaludek často trápí ženy v těhotenství, a to především v prvním trimestru. Zde je při volbě prostředků k odstranění tohoto pocitu třeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména při užívání léků.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Jak na citlivý žaludek

Citlivý žaludek může provázet nadměrné říhání, pálení žáhy, pocit těžkého žaludku, nevolnosti až zvracení při cestování, plavbě na moři nebo cestování letadlem. Řadu příznaků lze zmírnit podáváním vhodných léků a úpravou stravy.

Je vhodné použít bylinné čaje, třeba meduňkový, případně zázvorový.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám už několik let tak asi šet let CHOPN středě těžký užívám asi rok nově ANORO jednu inh.dávku ráno ,večer euphylin pohotovostně ventolín , pro ještě lepší dýchání mohu i combair alespon jednou denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

mohu užívat alespon jednou denně combair ,když užívám anoro jeden vdech ráno a večer euphilin léčím se na CHOPN

Zdroj: diskuze Existuje náhražka kortikoidu?

Žaludek na vodě

Na takzvaný žaludek na vodě pomůže odvar z máty nebo heřmánku.

Také pomůže doplnění nezbytných minerálů a vitaminů. Potřebné vitaminy dodáte například formou Celaskonu a B-komplexu. Důležité minerály zase iontovými nápoji anebo třeba Vincentkou.

Pomůže vlažná voda s citronem. Tu se nebojte pít i na lačný žaludek, ovšem jen po malých doušcích.

Vsaďte na klasickou česnečku a na česneku opravdu nešetřete. Je cenným pomocníkem při doplňování minerálů a vitaminů a zároveň zklidní žaludeční sliznici.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Diskuze

V diskuzi TRAUMATOLOGICKÝ ŠEDÝ ZÁKAL DEVÍTILETÉHO SYNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Holiš.

Dobrý den,
můj devítiletý syn utrpěl těžký úraz oka. Trpí traumatologickým šedým zákalem a silně poškozenou čočkou.
Je možno poradit, co s tím?
Je možno přijít se synem k Vám do ordinace a pomoct mu?

Děkuji

Martin Holiš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Traumatologický šedý zákal devítiletého syna

Podrážděný žaludek a zvracení

Na podrážděný žaludek a zvracení je vhodná následující žaludeční směs: smíchejte po 20 g rozdrobeného kořene andělky, natě benediktu lékařského, listu máty peprné a listu meduňky a po 10 g rozdrobeného kořene omanu, natě vlaštovičníku a natě jablečníku. Půldruhé lžíce směsi zalijte v termosce 2 sklenicemi vroucí vody. Pijte půl sklenice 2–3krát denně při obtížích po lžičkách, posléze před každým jídlem.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dostálová.

V půlce července jsem onemocněla zánetem močových cest, léčba biseptolem. Pro přezrvávající přítomnost bakterií nyní beru Furolin a je mi den ze dne hůř( bplesti v podbřišku) v příbalovém letáku píšou že jsou možné střevní potíže, nevim čim by to tu bolest šlo zmírnit, jestli vynechat třeba kávu nebo jestli má někdo zkušenost co na to . Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze zkušenosti bych doporučila užívat furolin s jídlem a nikdy ne na prázdný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Babské rady na překyselený žaludek

Na překyselený žaludek s pálením žáhy pomůže jedlá soda. Použití je celkem snadné. Stačí trocha vody do sklenice, ve které lžičku jedné sody rozpustíte. Vzniklý roztok následně vypijte. Pokud by tato kombinace nezabrala, zkuste to ještě jednou. Jde o osvědčenou metodu, která dokáže žaludeční kyseliny velmi efektivně zneutralizovat. Použití jedlé sody má však i jednu nevýhodu. Jakmile se dostane do žaludku, začne s kyselinami reagovat. A to tak, že vznikne pěnivá reakce, během které se začne vaše břicho lehce nafukovat. Přebytečný vzduch bude třeba dostat ven, třeba klasickým říhnutím. Na toto pozor – proto doporučujeme začít s menší dávkou.

Na překyselený žaludek pomůže nouzově i vlažná voda. Jde o univerzální a zcela logickou pomoc. Babské rady jsou i v tomto případě spojeny s jasnou snahou rozředit kyselinu a získat tak méně agresivní koncentraci. Samozřejmě že čím více vlažné vody vypijete, tím více kyselinu naředíte. A důvodem, proč právě vlažnou vodu, je to, že vlažná voda bude s kyselým obsahem žaludku reagovat mnohem lépe a rychleji ho zředí.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Diskuze

V diskuzi JAK UDRŽET OLIVOVÝ OLEJ V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Plivka.

Škoda že to nedokážu, zvedá se mi z toho žaludek, nejde to :(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udržet olivový olej v puse

Zkažený žaludek – příznaky

Zkažený žaludek patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, se kterými se občas setká téměř každý z nás. Mezi typické příznaky zkaženého žaludku (zánětu žaludku neboli akutní gastritidy) patří pocit těžkého žaludku, nevolnost, nucení na zvracení nebo zvracení, pocit plnosti, nechutenství a bolest v oblasti nadbřišku. Tyto obtíže bývají často doprovázeny také pálením žáhy, nadměrnou plynatostí, křečemi v břiše a poruchami vyprazdňování. Základem zmírnění obtíží je klidový režim a především žaludeční dieta.

Zpočátku je nejlepší pít pouze čaj (černý nebo bylinkový) nebo po malých doušcích vychlazenou kolu a v případě hladu jíst suchary, pečivo z druhého dne, banány nebo piškoty. Druhý den lze jíst brambory nebo bramborovou kaši bez omastku, dušenou mrkev, suchou rýži nebo čirý polévkový vývar. Přestože příznaky akutní gastritidy během dvou až tří dnů zpravidla odezní, měl by se i nadále dodržovat dietní režim (šetřící žaludeční dieta), aby si žaludek odpočinul a zhojil se, čímž se předejde riziku vzniku chronických problémů. V rámci šetřící diety je potřeba se vyvarovat tučných, smažených a fritovaných pokrmů (řízky, hranolky, ale také smažená zelenina), ostře kořeněných jídel, sladkostí, ořechů, stejně tak perlivých a alkoholických nápojů i černé kávy. Mezi doporučené potraviny naproti tomu patří vařená či dušená zelenina, kompoty, lehká těstovinová jídla, polévky, libové maso (vařené nebo upravené na přírodní způsob) a netučné zakysané výrobky.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Hájek.

Utrpěl jsem těžký úraz předních zubů při práci,od té ddoby mám problémy se záněty,kdy nestačí speciální výplachy a čištění zubů kartáčkem je velmi nepříjemné.Jít kzubaři mám obavy,že přijdu o větší část zubů a na inplantáty nemám peníze-pojišťovny to neplatí,co dál.Při jídle mám velké problémy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Na těžký výkon v horku trénujte předem

Ten cyklistický výlet byl asi trochu delší, takže asi i ty příznaky byly silnější a můžete mít tedy i déle zvýšenou teplotu. Na zvýšenou teplotu se doporučuje dávat Paralen, nebo jakékoliv léky na snížení teploty. Určitě můžete celý týden regenerovat po tom stavu, který nastal po tom vašem náročném cyklistickém výkonu, protože tam se u něj kombinovala velká fyzická zátěž a navíc ještě vlastně přehřátí. Váš organismus na to asi nebyl trénovaný, jako u sportovců profesionálů.
 

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Richterová.

Mám ucpané krkavice, které špatně fungují, 1 krkavice pracuje na 20% a ta druhá na 50%. Odmítla jsem lékařský zákrok pro to, že jsem těžký polyvalentní alergik a nesnesu žádné léky. Prosím, sdělte mi čím zprůchodnit tepny. pavlacarmel@seznam.cz Richterová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel neexistuje žádná jiná metoda ke zprůchodnění cév, než onen lékařský zákrok. Pokud vám ho lékař nabídl, tak to udělal s vědomím o vaší alergii a vidí zde možnou šanci na úspěch. Zkuste ještě jednou zvážit své rozhodnutí a pokuste se důvěřovat lékaři, že zařídí, aby vše dopadlo dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Jak pomáhá zázvor na reflux

Reflux neboli pálení žáhy není nic příjemného. Projevuje se kyselou pachutí v ústech, těžkostmi při polykání a někdy i zvracením. Většinou v takových situacích saháme po lécích! Ale jde to i jinak. Americká studie publikovaná v časopise Molecular Research and Food Nutrition uvádí, že zázvor je šestkrát účinnější než prášky snižující překyselení žaludku a pálení žáhy. Ty mimochodem způsobují vředy, což není účinek, jaký byste si asi přáli.

Pokud máte rozbouřený žaludek a dává vám to najevo ve formě refluxu, dopřejte mu zázvor. Stačí tenké plátky povařit několik minut a vylepšit jejich chuť kapkou medu. Věřte, že tento přírodní medikament dá váš žaludek zase do pořádku.

Účinek zázvoru na reflux:

  • Má protizánětlivé vlastnosti, které snižují záněty a podráždění.
  • Zázvor absorbuje přebytečnou žaludeční kyselinu a pomáhá při správném trávení.
  • Účinné látky v zázvoru zklidňují podrážděné žaludeční svaly tím, že redukují kyseliny v žaludku.
  • Zázvor zmírňuje nevolnost a zvracení.
  • Obsahuje fenoly, které pomáhají uvolňovat žaludeční svaly a tím snižují nadměrnou aktivitu žaludku.
  • Urychluje trávicí proces, čímž se zabrání nahromadění plynu.
  • Zázvor pozitivně ovlivňuje žaludeční svěrače tak, aby se zabránilo zpětnému toku žaludeční kyseliny.

Zdroj: Zázvor a reflux

Diskuze

V diskuzi INFEKCE SOLU MEDROLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palkovičová Pavlína.

hruza pruběh po vypiti solu medrolu , myslela jsem že už se nepostavim na nohy , tvrdy a těžký jako kámen a to sami levá ruka plus necitlivost a šílená bolest nevim co nato ale rozhodně horší stav povypiti než pred pitím ,už nikdy to nepiju,,, šílený bolesti nevim jak budu fungovat .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Infekce solu medrolem

Bolest břicha pod žebry

V takovém případě se může jednat o podrážděný žaludek, žaludeční vřed, onemocnění jícnu, cévní komplikace nebo i o infarkt myokardu. Dále pak takto lokalizovanou bolest může způsobovat psychický stres nebo onemocnění, které je v souvislosti s páteří. Jedná-li se o bolest, která se rozprostírá v celkovém pruhu, je nutné ihned volat záchrannou službu, neboť by mohlo jít o zánět pobřišnice. Léčba je vždy individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Dieta při zánětu žaludku

Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek. Jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.

V tomto případě vám veterinární lékař poradí, jaké vhodné krmivo byste měli svému psovi podávat. Na trhu je mnoho tetických krmiv pro psy.

Zdroj: Zánět žaludku u psa

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Na zánět močových cest jsem dostala také Furolin. Mám špatné trávení a po přečtení diskusí jsem měla hrozný strach. První 2 tabletky jsem cítila , ale snažila jsem se dle rad stále jíst,hodně pít, 1/2 hodiny po užití tabletky si nelehat a mně moc pomohá žvýkat stále žvýkačku. Dnes ho jím 7 den a není mi špatně, nejsem unavená , ani mě nebolí hlava. Na kontrolu k lékaři teprve půjdu, ale bolesti podbřišku přestaly asi 4.den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majda.

Ano, je to přesně jak píšete. Furolin účinkuje dobře na zánět močových cest a když se užívá s jídlem a ne na lačno, tak nejsou znát žádné vedlejší účinky. Za mě Furolin dobrý, ale musí se užívat na plný žaludek.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Žaludek

Žaludek je vakovitý dutý orgán, který je součástí trávicí soustavy a jehož funkcí je mechanický (peristaltika) a chemický (enzymatická úprava) rozklad tráveniny. Dále zpracování, smíšení a promíchání potravy před jejím přesunem do střeva. Obecně lze říci, že býložravci mají mnohem složitější žaludek (vůbec celou trávicí soustavu) než masožravci.

Lidský žaludek je rozšířená část trávicí trubice, která navazuje na jícen a z druhé strany z něj vychází dvanáctník. Jedná se o svalový vak uložený v dutině břišní pod levou klenbou brániční mezi slezinou a játry. Jeho tvar a velikost se mění v souvislosti s jeho naplněním a polohou těla. Obecně však má tvar zahnutého vaku s levým konvexním a pravým konkávním okrajem (zakřivením). Hlavní funkcí žaludku je trávení. Protože obsahuje chlorovodík, chrání povrch žaludku alkalický hlen, takže tráví potravu, aniž tráví sám sebe. Objem žaludku u průměrného člověka je jeden až dva litry a dosahuje velikosti mezi 25 až 30 cm.

Sliznice žaludku je silná, tmavě růžová, v prázdném žaludku složená v nepravidelné řasy, mezi řasami ústí žlázy žaludečních šťáv. Je krytá jednovrstvým epitelem, na povrchu je vrstva hlenu, která chrání před natrávením. Podslizniční vazivo je spíše řídké s elastickými vlákny, tukovými buňkami, cévními a nervovými pletenci. Mimoto je ve stěně také hladká svalovina, která je nejsilnější v pyloru (vrátníku). Sliznice žaludku je u živého člověka oranžově červená, u mrtvého pak bledá a natrávená. Na jejím povrchu se nachází ochranný hlen. Na sliznici se rozlišují řasy sliznice (plicae gastricae), podélné řasy a Waldeyrova cestu (sulcus salivarius). Podsliznicové vazivo je řídké a umožňuje posouvání sliznice při změnách náplně a pohybech žaludku. Obsahuje sítě cév a nervové pleteně. Svalovina žaludku svým napětím udržuje tvar žaludku. Mezi její další funkce patří peristolická a peristaltická činnost. Peristolická činnost je napětí stěn a jejich přitištění k obsahu žaludku, zatímco peristaltická činnost vytváří prstencovité kontrakce žaludku (jako vlna postupují po žaludku od kardie (česla) k pyloru a posunují obsah žaludku). Svalovina žaludku má tři vrstvy.

Funkce žaludku:

  • mechanická: zpracovává svými stěnami potravu;
  • chemická: působení enzymů, například pepsin štěpí bílkoviny a lipáza štěpí tuky; sacharidy se v žaludku neštěpí, protože jsou částečně rozštěpeny ptyalinem v ústech;
  • produkce žaludeční šťávy: 1,5–2 litry denně (záleží na množství a složení potravy); žaludeční šťáva se skládá z vody, enzymů, chymozinu (u dětí), chlorovodíku, pepsinu, gastrinu, mucinu.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Potravinové doplňky se zázvorem

Užívání 1000mg zázvorových tobolek denně pomáhá regulovat trávicí systém a zabraňovat kyselému refluxu.

I zázvor by měl být stejně jako jiný lék užíván s rozumem. Nadužívání totiž může problémy zhoršit. Pokud je váš žaludek citlivý, vždy používejte zředěnou formu zázvoru. Zázvor je velmi účinný při léčbě nevolnosti u těhotných žen.

Shrnutí:

  • Doporučená denní dávka zázvoru je 4 gramy a může být použita v jakékoli formě.
  • Nepoužívejte zázvor, jestliže trpíte vředy nebo krvácivými poruchami, nebo jestliže užíváte aspirin nebo jiné léky na ředění krve.
  • Nedávejte zázvorové nápoje dětem.
  • Konzumace nakládaného zázvoru pravidelně pomáhá předcházet refluxu.
  • Zázvor představuje nejbezpečnější a nejpřirozenější způsob léčby refluxu.

Zdroj: Zázvor a reflux


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP