Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

JAK NA RŮŽOVKU

OBSAH

Co s tím

Účinná prevence je velmi obtížná. Nemoc lze tlumit vyvarováním se pití horkých nápojů, destilátů a omezením slunění. Jsme individuality a každému pomůže něco jiného, níže si tedy můžete vybrat z několika tipů, jak s tímto problémem bojovat.

Na růžovku je vhodná Kittlova mast (mast na červený nos). Dermatology je doporučovaná i mast Rozex.

Také můžete vyzkoušet tři různé oleje: mandlový na celý obličej (hydratuje, sjednocuje) a levandulový a růžový na tváře, kde se růžovka projevuje (působí protizánětlivě a zklidňují, mohou však vysušovat, proto ten mandlový olej). K odlíčení použijte na vatový tampon bio růžovou vodu bez alkoholu a pár kapek mandlového oleje a místo make-upu BB Cream BIO Nuxe. Báječně kryje, hydratuje a především zklidňuje.

Vhodné je extra panenské olivové mýdlo a organické ghanské bambusové máslo.

Zkuste mast s chytrou houbou v kombinaci s laserem.

Růžovku a kuperózu můžete tlumit a zabránit jejich rozšiřování s řadou HillVital na růžovku a kuperózu. Jde o pomoc založenou na přítomnosti aktivních látek a cenných bylinných extraktů.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Diskuze

V diskuzi FUNGUJÍCÍ LÉK NA RŮŽOVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fojtík.

Chci se zeptat,jestli někdo již tuto nrmoc vyléčil a pokud ano jak?Nebo jestli někdo byl k vůli této nemoci na plastice a popř. jak mu to dopadlo.Díky moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomíra.

prosím o napsání(jestli se to někomu podařilo)
jak vyléčit růžovku, moc děkuji L.

Zdroj: diskuze Fungující lék na růžovku

Babské rady

Večer si umyjte obličej, vezměte si sírové mýdlo, které trochu pokropte vodou, a namažte si jím tváře, čelo a nos, nechte působit přes noc a ráno si obličej omyjte teplou vodou a pak použijte krém na růžovku Rozex.

Růžovka souvisí i se životním stylem. Změňte stravovací návyky, omezte sůl a koření. Doporučuje se pít čaje na pročištění a úplně vyřadit bílou mouku v jakékoli podobě i sladkosti.

Dále zkuste:

  • gel z aloe vera;
  • čaje roibos s citronem;
  • mýdla se sírou;
  • masti s ichtamolem.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Diskuze

V diskuzi FUNGUJÍCÍ LÉK NA RŮŽOVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fojtík.

Chci se zeptat,jestli někdo již tuto nrmoc vyléčil a pokud ano jak?Nebo jestli někdo byl k vůli této nemoci na plastice a popř. jak mu to dopadlo.Díky moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lubomíra.

Prosím o radu, jak vyléčit růžovku.děluji L.

Zdroj: diskuze Fungující lék na růžovku

Co je rosacea

Růžovka je chronické kožní onemocnění, jehož příčina není přesně známa. Předpokládá se, že růžovku způsobuje přemnožení baterií uvnitř těla. Tyto bakterie se normálně v člověku vyskytují, ale jen v malém – bezpečném množství. Rosacea nejčastěji postihuje lidi ve věku 30 až 50 let, přičemž ženy jsou postiženy častěji než muži. Typické příznaky této nemoci jsou otoky obličeje – erytém, které doprovázejí papuly a pustuly. Rosacea představuje vážný problém, neboť hrozí při dlouhodobém onemocnění znetvoření kůže a tím i vznik druhotných psychických problémů.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krém Soolantra se nedá koupit, jeho výdej je vázán na lékařský předpis. Je to proto, že obsahuje nebezpečný jed ivermektin. Mast Soolantra je drahá, její plná cena je 770 Kč za 30 gramů krému. V některých případech může být hrazena ze zdravotního pojištění a pak se doplácí jen 70 Kč. Musí být splněny tyto podmínky:
- předepsat ji může jen lékař se specializací v oboru dermatovenerologie, dětská dermatovenerologie nebo korektivní dermatologie.
- pacient musí být dospělý se středně těžkou a těžkou papulopustulózní rosaceou.
V případě, že nedojde ke zlepšení po 3 měsících, léčba není dále hrazena. Mast může bez omezení předepsat kterýkoli lékař, ale při jejím výdeji bude muset být uhrazena plná cena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Proč je problém s barvením vlasů u seborey

Citlivá, poškozená nebo zanícená pokožka může velmi bolestivě reagovat na chemické látky v barvě na vlasy. Jestliže je pokožka porušená, mohou tyto chemikálie štípat a způsobit reakci, která vede ke svědění, zánětu a dalšímu poškození pokožky hlavy. Barvení vlasů může na pokožce vytvořit cyklus opakovaného svědění - poškrábání, který lze jen těžko léčit.

Ať už máte seboroickou dermatitidu, ekzém, psoriázu nebo růžovku, každý reaguje odlišně na různé látky, takže není možné říci, jaká kombinace chemikálií v barvě na vlasy vás osobně ovlivní. Naštěstí ale existují věci, které vám to usnadní.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rostislav Januš.

Dobrý den
V rádiii jsem zaslechl vaši radu na rúžovku v obličeji ale nestihl jsem si to zapsat.
Prosím o radu a jak používat a hlavně jsem přeslechl jaký čaj používat

dĚKUJI za radu Januš

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Přírodní léčba růžovky

Rosacea se obvykle léčí zevním nanášením gelu z aloe vera, nebo čaje roibos s citronem, popřípadě mýdla se sírou nebo masti s ichtamolem. Na růžovku také pomáhá volně prodejná Kittlova mast a Jarischova voda. Předpokládá se, že růžovka souvisí se špatnou funkcní střev, takže v léčbě je důležitá také dieta a přísná životospráva, jako například: hodně ovoce a zeleniny, bílé maso (drůbeží, ryby apod.), ale ne často, jen jednou za týden. Dále čaje na pročištění a úplné vyřazení bílé mouky v jakékoli podobě, to znamená žádné sladké (oplatky, koláče, buchty, knedlíky, těstoviny, omáčky zahuštěné moukou) Co se týče pečiva, tak se může jen žitný chleba.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

lze používat infrasaunu i v případě růžovky? Infrasaunu mám doma a nerada bych se této občasné záliby vzdávala. Nesaunuji se pravidelně, většinou max. 1x týdně v chladnejším období.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případě růžovky lze infrasaunu normálně používat, ale je třeba vědět, že infra sauna, kořeněná jídla a parní lázně často růžovku zhoršují, proto to má smysl u každého individuálně, podle reakcí vaše těla nejlépe zjistíte, jestli vám tato činnost prospívá nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Červená vyrážka na obličeji

Pokud se na vaší pokožce občas objeví svědící suchá červená vyrážka, mohlo by se jednat o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červená vyrážka z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červená suchá vyrážka na obličeji se šupinkami bývá charakteristická pro periorální dermatitidu (lidově perorální dermatitida). U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je totiž hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Zde můžete vidět, jak vypadá červená vyrážka na obličeji.

Červená vyrážka v obličeji může mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Produkty řady HillVital

Psorisoft se zaměřuje na zarudlá místa na pokožce způsobená přítomností růžovky nebo kuperózy, a to díky vysokému zastoupení aloe vera ve vysoké kvalitě. Bylinný balzám Psorisoft posiluje pokožku a chrání ji. Zklidňující krém s lehkou texturou, která se rychle vstřebává, neutralizuje pronikavé krevní žilky způsobené růžovkou a kuperózou. Kožní problémy, včetně růžovky a kuperózy, vyrážejí na povrch z překyseleného a neharmonického organismu. Je dobré péči o pleť znásobit její podporou zevnitř.

Absolutní základ je vnitřně harmonicky organismus, který získáte se Zelenou kúrou od HillVital. Chrání vaši hypersenzitivní pokožku před nežádoucími vlivy prostředí a dodává jí vitaminy, minerály a extra výživný chlorofyl. Takto vyživená pokožka se léčí od příznaků růžovky a kuperózy sama. Vnitřní detoxikací těla získáte i očištění největšího orgánu na těle – pokožky. Jedná se o čistě přírodní produkty.

Základní oporu pro vaši pokožku získáte i s kvalitní dávkou vitaminového komplexu vitaminů A–D. Vyživí pokožku, regenerují a celkově podpoří její texturu.

Vyzkoušejte i ručně vyráběná mýdla HillVital, která kromě očisty přinášejí hojení a zklidnění pokožky. Jsou tři možnosti určené na růžovku a kuperózu:

  • mýdlo s měsíčkem lékařským – hojí rány, snižuje záněty kůže a červené fleky na kůži; vyniká svými terapeutickými a protizánětlivými účinky; při růžovce a kuperóze podpoří zklidnění pleti od svědění a štípání;
  • mýdlo s kopřivou – podpoří odolnost extrémně citlivé pleti proti bakteriím, což si přecitlivělá pleť zasažená růžovkou nebo kuperózou žádá;
  • mýdlo z aktivního lékařského uhlí – vyhlazuje a změkčuje pleť; připoutá na sebe toxiny a nečistoty, které pleť zanášejí; je vhodné na problémy s vyrážkami a puchýřky.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji

Prospěšnost kolagenu

Kolagen je hlavní organickou složkou podpůrného systému organismu, kostí, chrupavek, šlach, vaziva a kůže. Je významnou složkou cévních stěn, bazálních membrán, rohovek a některých tělesných orgánů. Naše tělo bohužel již kolem 25. roku života přestává kolagen doplňovat a vyrábět, a tak následkem tohoto deficitu nastává stárnutí, což se projevuje například tvorbou vrásek. Úbytek kolagenu však odhalíme nejen podle viditelných příznaků stárnutí, ale především z funkce pohybového aparátu, projeví se na kvalitě kloubní chrupavky, která ztrácí svou pevnost a pružnost a dochází k její destrukci.

Jak kolagen pomáhá:

  • vyhlazuje a mírní vrásky, zabraňuje tvorbě nových vrásek, zpomaluje stárnutí pleti;
  • zlepšuje napětí pokožky, povzbuzuje tvorbu vlastního kolagenu;
  • hydratuje pokožku a zabraňuje jejímu vysoušení;
  • má kosmetické a reparační účinky a velmi účinně stahuje široké póry;
  • upravuje promaštění pokožky – mastnou nebo suchou pleť vrátí do normálu;
  • pomáhá při parodontóze a krvácení dásní;
  • natíráním víček vniká gel do sítnice oka, odstraňuje otoky víček, regeneruje unavené oči (vhodné pro řidiče, po práci u počítače a podobně);
  • při dlouhodobém používání působí blahodárně na šedý oční zákal;
  • pomáhá při gynekologických problémech (například mykózy, vřídky);
  • odstraňuje těhotenské strie a celulitidu;
  • Je výborným pomocníkem po slunečním a solárním spálení (zničený kolagen se v pokožce po natření zregeneruje), kůže se neloupe, rychleji zhnědne a lépe se opaluje, sluneční opálení vydrží déle;
  • regeneruje spálení po ozařování;
  • na ochablé svalstvo a kůži (například po zlomeninách končetin);
  • posiluje vlasové cibulky a zabraňuje vypadávání vlasů, omezuje tvorbu lupů;
  • vynikající jako styling na vlasy (tvarování a zpevnění účesu + vyživuje);
  • pomáhá na jemné lámavé nehty (natírat nehtová lůžka i nehty), po sundání umělých nehtů nehet zcela regeneruje;
  • velmi pomáhá při bolestech kloubů;
  • pomáhá na křečové žíly, na bolest a zpevnění stěny cév, při dlouhodobém používání dochází k zatahování žil;
  • odstraňuje popraskané žilky na nose (cca po měsíci);
  • odstraňuje bolesti zad (po několika dnech);
  • zcela odstraňuje jizvy po akne vulgaris a velmi příznivě působí na růžovku (červené fleky na kůži), a to během několika týdnů až měsíců, je tedy vhodný i pro mládež v pubertálním věku;
  • zmírňuje ekzémy a některé druhy lupénky, zmírňuje zánětlivé stavy a alergické reakce, zmírňuje vitiligo na rukou;
  • velmi příznivě působí na popáleniny a na popáleninové jizvy, dochází k regeneraci a nárůstu nové kůže;
  • používá se na řezné rány a pooperační jizvy; čerstvé jizvy zcela odstraňuje, starší jizvy (rok a více) redukuje o desítky procent včetně vyrovnání barevnosti kůže; zarovnává vypuklé i propadlé jizvy;
  • působí na proleženiny; na hemoroidy;
  • pomáhá vyrovnat barevnost kůže, zesvětluje, až odstraňuje stařecké a pigmentové skvrny;
  • příznivě působí na sliznice při rýmě, včetně senné rýmy (natřít do nosu).

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách

Demodex u lidí

Při přemnožení roztočů Demodex ve vlasových váčcích (odkud vyrůstají chlupy) dochází k vylysání okrsků kůže. Na nich se často objevuje zarudnutí kůže (erytém) a tvorba šupin. Postižená místa jsou ostře ohraničená, okraje ale mohou být i neostré. V mnoha případech dochází k sekundární bakteriální infekci s tvorbou pustul (puchýřků) a krust (strupů) a také k různě silnému svědění. Onemocnění se projevuje svěděním a zarudnutím kůže, vyrážkou, akné v dospělosti, zhruběním kůže, zvětšenými póry, rozšířenými žilkami, podrážděním oka, svěděním víčka, opakovanými záněty okraje víčka, vypadáváním řas, záněty spojivky, poruchou mazových žlázek víčka, zhoršeným viděním a syndromem suchého oka.

Také akné a růžovka jsou způsobeny přemnožením drobných roztočů z rodu Demodex. Na člověku většinou parazitují dva druhy, jeden přebývá v mazových a druhý v potních žlázách v kůži. Pouhým okem nejsou vidět, jsou průsvitní, viditelní pouze při zvětšení velmi silným zvětšovacím sklem (10x a více). Při denním světle se obvykle nepohybují. Důsledkem jejich pohybu může být hemžení, šimrání, někdy i drobné píchání až pocit provrtávání kůže. Mohou způsobovat vypadávání obočí, řas a vlasů a různé kožní nemoci, zdaleka nemusí jít výhradně o akné či růžovku (rosaceu).

Diagnóza demodikózy způsobené roztočem Demodex canis se podle pravidel stanoví mikroskopickým vyšetřením hlubokých kožních seškrabů. Tyto seškraby se provádějí pomocí čepele skalpelu, na kterou se pro lepší přilnutí získaného materiálu nanese kapka parafínového oleje. Bezprostředně po odběru se materiál přenese na podložní sklíčko, přikryje se krycím sklíčkem a vyšetří při 100násobném zvětšení.

Zde můžete vidět, jak vypadá demodikóza u lidí.

Tito roztoči se u člověka vyskytují ve vlasových/mazových folikulech, hlavně v oblasti brady, nosu, čela a zad, často je nalézáme i v oblasti řas. Velmi nízký stupeň patogenity trudníků způsobuje, že převážná většina případů výskytu u lidí probíhá bez klinického projevu.

Při léčbě se doporučuje lokálně aplikovat různé olejové přípravky (například tea tree oil) a zinkovou mast s boraxem. V těžších případech i lokální insekticidy, antibiotika nebo antiparazitika. Účinný lék na demodex je Soolantra s obsahem ivermektinu. Soolantra je k dostání v lékárně jako 15 gramový krém a je na lékařský předpis s doplatkem 800 až 900 Kč. Používá se jednou denně nanesením na postižená místa. Léčba trvá až 3 a více měsíců. Pro domácí léčbu doporučujeme tento postup na léčení demodexu.

Nezbytnou součástí léčby je pravidelná pečlivá hygiena obličeje, včetně řas.

Parazit má doutníkovitý tvar, délku asi 0,2–0,4 mm a žije v chlupových váčcích (folikulech). Při onemocnění způsobuje jejich zánět (folikulitidu), jehož důsledkem je vypadávání chlupů v postižené oblasti. Parazit se množí přímo na hostiteli a má několik vývojových stadií (vajíčko, larva, nymfa a dospělec). Celý cyklus se odehrává v chlupovém folikulu. Parazit sám o sobě neškodí (vyskytuje se asi u 30–60 % klinicky zdravých psů). Ke vzniku kožních změn dochází pouze u pacientů geneticky predisponovaných k tomuto onemocnění (současně s přítomností parazita existuje i specifický defekt obranného systému). K přenosu parazita dochází pouze v prvních několika málo dnech po porodu, a to přímým přenosem z kůže matky na kůži štěněte. Žádný jiný způsob přenosu nebyl prokázán, to znamená, že pacient trpící tímto onemocněním nemůže nakazit jiné psy ani člověka.

Zdroj: Demodex

Med a skořice

Med a skořice jsou dvě přírodní látky, které mají řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Někteří lidé tvrdí, že nápoj ze skořice s medem umí vyléčit téměř každou nemoc. Přestože o některých léčivých účincích směsi skořice a medu máme spolehlivé důkazy, řada dalších tvrzení o zázračných účincích této směsi se bohužel nezakládá na pravdě. Čistě logicky bychom mohli říci, že když skořice a med pomáhají v léčbě nějaké nemoci samy o sobě, jejich kombinace bude mít ještě silnější léčebný účinek.

Je známo, že med i skořice mají z hlediska léčivých účinků řadu společných znaků. Směs medu a skořice může pomáhat snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Jak skořice, tak med vykazují prověřené léčivé účinky, kterých lze využít například při léčbě kožních zánětů. Med i skořice mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Oba tyto faktory jsou pro správné zahojení kožních ran velmi důležité. Aplikace medu na spáleniny usnadňuje jejich hojení. Med se také používá k léčbě diabetické nohy (konkrétně vředů a otevřených ran, jimiž se tato nemoc projevuje), což je jedna z velmi vážných komplikací diabetu. Skořice má navíc silné antibakteriální účinky, což je rovněž velmi důležité pro hojení ran.

Jak skořice, tak med jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mají řadu pozitivních účinků na vaše zdraví.

Recept pro vnitřní užívání

V polévkové lžíci medu rozmíchejte zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.

Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, díky níž lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů. Na strie a zpevnění kůže neexistuje nic spolehlivějšího, než je krém se skořicí.

Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy se skořicový krém nanese na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce. Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o svou pokožku můžete postarat i doma. Skořicovou mast si můžete obstarat v lékárně nebo si směs na zábal sami vyrobit ze snadno dostupných ingrediencí – jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice.

Recept pro vnější užívání

Připravte si lžičku medu, polovinu lžičky skořice, lžičku citronové šťávy a půl lžičky muškátového oříšku. Smíchejte všechny ingredience dohromady na konzistenci pasty. Pokud máte citlivou pokožku, vynechte citron. V takových případech můžete dát o trochu více medu. Jelikož med rozšiřuje cévy, není dobrou volbou pro lidi, kteří primárně na rozšířené cévy v obličeji již trpí (telangiectasia) nebo mají chronickou růžovku obličeje (rosacea), popřípadě i jiné onemocnění kůže. Naneste pastu na postižená místa, vyhněte se oblasti kolem očí a úst. Nechte působit po dobu 30 minut nebo vydržte aspoň 10 minut, i když máte pocit mírného pálení. Po 5 minutách by se mělo brnění uklidnit a zmizet. Masku smyjte teplou vodou a aplikujte na ni obvyklým způsobem krém. Pokud se vám odlupuje kůže, masku nepoužívejte.

Zdroj: Nežádoucí účinky skořice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP