Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NADÝMÁNÍ

  

ZÁNĚT

  

BOLEST

  

KAŠEL

  
Téma

KDYZ TECE Z NOHOU LYMFA

OBSAH

z oteklých nohou teče voda

Co znamená, když z oteklých nohou teče voda

Pokud z oteklých nohou teče voda, může se jednat o lymfedém. Lymfedém je nebolestivý bledý otok, který je zpočátku měkký a v pozdějších stadiích tuhý. Měkké tkáně propadají vazivové přestavbě – fibróze. Otok postihuje všechny měkké tkáně, které nejsou dostatečně lymfatickým systémem drénovány. Stázou lymfy dochází k poškození chlopní a endotelu lymfatických cév, zvyšuje se jejich propustnost, zpomaluje se tok lymfy a vznikají lymfatické (bílkovinné) zátky. Následkem prosáknutí tkání a městnajících bílkovin a fibrinu se zmnožují vazivové buňky (fibroblasty), dochází k novotvorbě krevních cév, přibývá buněk typických pro chronický zánět. Nakonec se zvětšuje počet kolagenních vláken a začíná sklerotická přestavba tkáně. Všechny tyto mechanismy se navzájem umocňují a vedou k bludnému kruhu onemocnění. Pokud otok a vazivová přestavba kůže a podkoží pokračují, dojde až k elefantiáze, tedy sloní noze. Elefantiáza se vyvine nejčastěji na dolních končetinách. Postiženy však mohou být i horní končetiny s maximem v oblasti hřbetu ruky a předloktí, obličeje (víčka, čelo, rty, uši, nos) nebo genitálu (šourek, penis, zevní rodidla).

Nejvýraznější je otok v oblasti kůže a především podkoží. Kůže je suchá, hyperkeratotická a může mít vzhled pomerančové kůry. V latentní fázi lymfedému, kdy je již přítomna nedostatečná lymfatická drenáž, ale otok ještě není klinicky prokazatelný, si postižení mohou stěžovat na pocit tíhy, bolesti, omezené funkce a únavnosti, pocit pálení a napětí v postižené končetině.

Na prstech a nártu dolních končetin se po mnoho let trvajícím lymfedému mohou objevit bradavičnaté útvary splývající do plochy, které se nazývají lymfatická verukóza (verrucosis lymphostatica).

Na kůži se mohou tvořit drobné puchýřky (chyloderma), z nichž po prasknutí vytéká lymfa (lymforea). Lymfa však může vytékat i z neporušené kůže. Onemocnění bývá často komplikováno růží (erysipelem).

Zdroj: Co na otoky nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROPATIE KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR HRANICKÝ.

Dobrý den.Mám cukrovku již 20let,je mi 67 let a trápí mě nohy.Mám pocit jako bych měl malé ponožky,při chůzi mě bolí spodky nohou a mám u kotníku prasklinu,která bolí.Nohy každý den mažu zvláčňující emulzí a mám je pořád suché.Na levé noze mám na kůži fleky ze kterých mi mokvá lymfa.Když si to zavážu,tak za chvíli je obvaz mokrý.Teď docházím i na nefrologii,hrozí mi dialýza.Mám i dotaz,zdali bych měl i nárok na ZTP,jedná se mi jen o parkování,nebo v nemocnici kam jezdím je to daleko pěšky a já mám problém s chůzí.Děkuji.Hranický

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O průkaz OZP (osoba se zdravotním postižením) můžete zažádat na pobočce Úřadu práce. Tam k tomu mají formulář, který vám pomohou vyplnit a rovněž vás poučí o dalším postupu. O rozhodnutí vám přijde vyrozumění na vaši adresu. Na průkaz OZP-TP byste mohl mít nárok z důvodu podstatného omezení funkce dolní končetiny. Tento stav lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace na úrovni středně těžkého funkčního postižení pohyblivosti a orientace, což jsou podmínky pro přiznání průkazu TP, který opravňuje parkovat na vyhrazeném parkovacím stání pro invalidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neuropatie končetin

Polékové otoky

Jde o nežádoucí účinek léků. Časté jsou například otoky u blokátorů kalciových kanálů.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi LYMFA BALLANCER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Nezdravé hromadění lymfy v těle někdy poznáte právě podle zduřených uzlin za krkem, v podpaždí nebo za ušima. Míza - lymfa prostě musí lidským tělem neustále proudit. Bohužel ale, na rozdíl od krve, nemá vlastní pumpu, takže rozpohybovat jï musíme sami. Že se tok zastavil a naše tělo se plní zadrženými odpadními látkami, poznáme podle řady nepříjemných signálů. Otečou nám nohy, břicho a obličej, stehna zohyzdí celulitida a budeme se neustále cítit unaveně. Rada, jak se provádí rozproudění a očista lymfatického systému zní jednoduše: Pijte, cvičte a choďte na lymfatické masáže prováděné školenou masérku. Nastartujte tak správnou činnost svých mízovodů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lymfa ballancer

Cyklické otoky

Premenstruálně se u některých žen vyskytují otoky, jejichž příčina je neznámá.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Peroutka.

Zdravim....reaguji na komentar....prosim chci se jen optat i savo pokud s nim pracuji 5dni v tydnu(akvarijni rybicky--desinfekce,celou pracovni dobu mam bud ruce ponorene v redenem savu a neustale cisteni akvarii a pokud jsou nemoce pochopitelne savem cistime porad a nez mit holinky,kde se noha zapari,tak radeji v pantoflich,ale podstupuji,za me vse na nohy tece....tak nevim co mam delat,rohy u palcu u nohou mam urcete take napadene...proto se ptam jeli savo take spatne??ja myslala naopok...diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Savo ničí vše živé, tedy i plísně, ale zároveň i protiplísňové mikroorganizmy, které brání vzniku a rozvoji plísňové nákazy nehtů a kůže. Prsty rukou a nohou, které jsou trvale vystaveny působení Sava tak ztrácí svou přírodní ochrannou schopnost a při prvním styku se spóry plísně okamžitě začíná masívní zachvácení onychomykózou. Je třeba používat ochranné pracovní pomůcky, aby se Savo nedostalo do styku s pokožkou! Máte-li již na svých nehtech znatelné známky plísně, tak je u vás již mykóza zabydlená několik měsíců a návrat nehtu do původního zdravého stavu bude trvat přibližně stejně dlouho, jak dlouho byla přítomna plíseň, tedy také několik měsíců.
Jako vhodnou léčbu doporuřuji nehty pořádně čistit 2x týdně a dále používat spray Clotrimazol AL 1% dvakrát denně po dobu jednoho měsíce. Po této době je třeba přejít na preventivní léčbu stejným lékem, ale s aplikací jen 2x až 3x do týdne. Spray se musí pečlivě aplikovat pod vyčištěný nehet. Takto by se to mělo za několik měsíců vrátit zpět do původního zdravého stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Oteklé nohy, teče z nich voda

Generalizované otoky mohou být venostatické, hypalbuminotické, toxické a angioneurotické. Klinicky se rozlišují otoky kardiální, renální, jaterní, hypalbuminemické, alergické, otoky při preeklampsii a nepravý otok typu myxedému. U generalizovaných otoků je vlivem sníženého objemu cirkulující tekutiny vždy aktivována osa renin–angiotensin–aldosteron.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Otoky u preeklampsie

Jde o uvolnění angiogenních faktorů z placenty následkem placentární hypoxie. Následkem je systémová endoteliální dysfunkce. Otoky zhoršuje proteinurie.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

Pocení nohou mě dostalo až ke kožnímu. Ten mi doporučil Driclor. Když moc nepomáhal, řekl mi o Iontoforéze Antipe. Musím říct, že investice do ní stála za to. Super, úžasný, skvělý. Co víc dodat. to musíte zkusit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení nohou

Co na vodnaté nohy

Vždy je nutné nalézt příčinu, proč se to děje, a tu odstranit. Tento stav může být zapříčiněn stravou, psychikou, toxiny, nedostatkem pohybu. Jinak budete nejspíš jen léčit symptom něčeho, co má svůj důvod a původ v něčem úplně jiném.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Renální otoky

Renální otoky mohou být způsobeny dvěma mechanismy: retencí sodíku a vody (oligurie/anurie) a hypalbuminémií (proteinurie, viz níže).

Diagnostika

V diagnostice je kromě biochemického vyšetření důležitá sonografie ledvin.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Jak zastavit tečení vody z nohy

Pokud se otoky týkají obou dolních končetin, příčina bude v onemocnění vnitřních orgánů – selhávání srdce, ledvin, jater. Pokud se otoky dále zhoršují, je nutné co nejdříve upravit dávky podávaných léků na odvodnění, případně přidat další. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Angioneurotický edém

Jde o zvýšení permeability kapilár účinkem různých toxinů (bodnutí hmyzem), při sepsi, šoku, inhalaci dráždivých látek v plicích a podobně.

Rozlišují se tři typy:

  • edém na podkladě IgE zprostředkované reakce u alergií,
  • angioedémy,
  • vzácný edém na podkladě hereditárního nebo získaného defektu inhibitoru C1 proteinu.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den pane doktore,obracim se na Vas s dotazem,po prekonani rakoviny delozniho cipku mi byla prerusena lymfa v trisle a nasledkem toho je prava koncetina o 17.5cm vetsi.Ma psychika a sebevedomi jsou nenavratne zakopany hluboko pod zemi.Je mozna v mem pripade dobrovolna amputace koncetiny??Je mi 50let a oprvdu uz to nezvladam.Dekuji,Barbora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amputace nohy by nebylo nejlepší řešení. Je úžasné, že jste přežila rakovinu a byla by škoda komplikovat si život dalším traumatem spočívajícím v nemožnosti normálního pohybu vlivem amputace funkční nohy. Hledejte způsoby, jak stav nohy vrátit zpět. Syndrom sloní nemoci vzniká jako reakce na přítomnost parazita nebo jako následek zneprůchodnění lymfatického systému. U vás je jasně lokalizované místo, kde k přerušení došlo a snad by se dalo toto místo obejít přemostěním za použití žilních štěpů. Provádí se to ve vzácných případech. Tento postup je nejúčinnější v časných stádiích lymfedému a měl by ho provádět zkušený chirurg. Takové chirurgy je možné najít na klinikách velkých měst, jako první by byl IKEM v Praze. Zkuste si zajistit doporučení od svého ošetřujícího lékaře na vyšetření v tomto institutu. Pokud chcete více podrobnějších informací k této nemoci, tak zde je náš článek s informacemi o možnostech léčby: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Nepravý otok typu myxedému

Myxedém je otok připomínající stav u velmi pokročilé hypotyreózy. Nejedná se o hromadění samotné tekutiny v intersticiu, ale o hromadění mukopolysacharidu.

Klinický obraz

Myxedém je na rozdíl od pravých otoků tvrdý. Klinický obraz doplňuje únava, somnolence a pomalý, huhňavý hlas. U hypotyreózy je těžká bradykardie. Je nutné dát pozor na srdeční zástavu.

Terapie

Substituce hormonů štítné žlázy.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


Babske-rady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP